Met meditatie positief denken bevorderen
16 augustus 2016 
6 min. leestijd

Met meditatie positief denken bevorderen

Nee, ja maar, echt niet, onwaarschijnlijk, dit zijn allemaal woorden die passen bij mensen met een sceptische of negatieve manier van denken. Op zich is er niets mis mee om kritisch naar je omgeving te zijn, maar als je alleen nog maar kritisch kunt denken kan dit omslaan in negatief denken. Dit kan je leven en relaties op den duur in de weg staan. Leren om positiever te denken is dan de oplossing.

In dit artikel ga ik in op positief denken en hoe meditatie je daarmee kan helpen.

Positief denken

Als je iemand iets voorstelt om een bepaald doel te behalen en diegene begint gelijk met “nee” als antwoord dan laat dit zien dat hij geen positieve verwachtingen heeft over het bereiken van het doel.

Positief denken is juist het tegenovergestelde. Je hebt een bepaald doel en stappen om daarnaartoe te komen en je verwacht dat het met die stappen ook gaat lukken.

Natuurlijk lukt het niet altijd, maar falen hoort bij het leven. Iemand die positief denkt bedenkt dan gewoon weer een nieuw plan.

Iemand die negatief denkt kan bij een faalmoment juist denken: Zie je wel, dat plan was waardeloos en zal zijn doel naar beneden bijstellen of zelfs een heel ander doel bedenken. Of zelfs opgeven en stoppen met ideeën hebben.

Dit is erg jammer, want daardoor sta je eigenlijk jezelf in de weg.

De kracht van positief denken

Deze inleiding in wat positief denken is hint al een beetje naar de kracht van positief denken. De kracht van positief denken is namelijk dat er weinig tot niets is dat je tegenhoudt om je doelen te behalen.

Daarnaast vermindert positief denken je stress (1). Door positief te denken bedenk je namelijk veel minder obstakels die je moet overwinnen om je doel te behalen, dat is toch een stuk rustgevender dan “eerst moet ik dit doen, dan moet ik dat doen.” Uiteindelijk moet je gewoon “doen” en dat is het.

Doordat je minder dagelijkse stress hebt zal je gezondheid erop vooruitgaan.

Omdat je gaat merken dat dingen inderdaad lukken ook zonder dat je eerst allerlei negatieve gedachten hebt over het proces ernaartoe krijg je meer zelfvertrouwen.

Door minder negatieve gedachten wordt je ook gelukkiger.

Doordat je nu meestal pas een beslissing hoeft te maken als een probleem zich daadwerkelijk aandient wordt je beter in het maken van beslissingen.

Positief in het leven staan

Soms heb je niet echt een ‘hoger doel’. Je leeft gewoon je leven en je doel is om gewoon boodschappen te doen, te sporten of om met vrienden af te spreken.

Door positief in het leven te staan kun je altijd het positieve vinden in een tegenslag. Falen is alleen erg als je er niets van leert. Luidt het welbekende gezegde. In gezegdes zit altijd een grote kern van waarheid :).

Positief denken betekent ook niet dat je niet nadenkt over negatieve gevolgen van een bepaalde actie. Je gaat er gewoon niet van uit dat het aller ergste gaat gebeuren.

Positief leren denken

Positief in het leven staan en positief denken begint met het weten wat positief denken is. Positiviteit of pessimisme begint altijd met de vraag of het glas half vol of half leeg is. Als je nu begint met een soort rare redenatie om geen antwoord te hoeven geven op deze vraag, dan val je gewoon onder pessimist maar wil je dat niet zijn.

Op zich is dat een goed begin, want dat betekent ook dat je wilt veranderen en positief wilt leren denken.

Positief denken begint met de gedachten die je hebt. Dit wordt ook wel self-talk genoemd. Gedurende de dag schieten er allerlei gedachten door je heen. Deze kunnen positief en negatief zijn, als deze vooral negatief zijn kan het handig zijn om te leren hoe je positief moet denken.

Gedachten kunnen bijvoorbeeld logisch zijn op basis van je kennis en een redenatie. Andere gedachten kunnen gebaseerd zijn op overtuigingen die niet kloppen.

Negatieve gedachten loslaten

Het is belangrijk om negatieve overtuigingen en gedachten los te laten. Dit is wellicht de eerste stap naar positief denken.

Uit onderzoek (2) blijkt ook dat mindfulness meditatie zorgt voor positieve gevoelens en gedachten. Dit gebeurt al na een maand mindfulness meditatie toe te passen. Stress en gedachten over dingen uit het verleden die je blijven achtervolgen worden erdoor verminderd.

Uit onderzoek(3) bij studenten blijkt ook dat mindfulness meditatie, zittende meditatie en liefde en vriendelijkheid meditatie helpt om negatieve gedachten te verminderen en om hoop, positief denken, te vergroten.

In 2010 is er een onderzoek (4) uitgevoerd naar meerdere vormen van meditatie en hun effect naar gedachten en of je daar dan een negatief gevoel of gedachte bij krijgt. Uit dit onderzoek bleek dat zittende mindfulness meditatie waarbij je let op de ademhaling het beste effect had op herhalende gedachten en dat er daarna dus minder negatieve gevoelens of gedachten op volgden. Dit werkte beter dan liefde en vriendelijkheidsmeditatie en spierontspanning, zoals dat gebeurt bij de pose van het lijk bij yoga.

Daarnaast blijkt ook dat meditatie je overtuigingen over dat je iets wel of niet kunt uitvoeren verbetert (5). Je zelfvertrouwen in je eigen kunnen zal er dus door verbeteren.

Tips voor positief denken

Nu wil je natuurlijk ook snel beginnen met positief denken. Dit begin gaat met vallen en opstaan, maar het gaat je lukken.

Mediteer dagelijks

Zoals je hebt gelezen werkt mediteren, de ene versie werkt beter dan de andere, maar over het algemeen helpt het om erachter te komen hoe je gedachtegang gaat en hoe je die kunt beïnvloeden.

Begin gewoon met meditatie voor je ademhaling en probeer verschillende meditatietechnieken uit om erachter te komen welke techniek het beste bij je past.

Herhaal positieve overtuigingen zodat je ook echt overtuigd raakt

Soms kun je ook negatief denken doordat je onbewust denkt dat je iets niet verdient. Door positieve overtuigingen te herhalen, als een soort mantra bijvoorbeeld, kun je ervoor zorgen dat de juiste positieve overtuigingen je gedachtegang beïnvloeden.

Herhaal bijvoorbeeld:

  • Ik verdien geluk
  • Ik verdien liefde
  • Ik verdien succes

Bedenk dat falen een kans op verbetering is

Falen is super vervelend en soms wil je dan gewoon lekker wegkruipen en nooit meer naar buiten komen. Helaas zal de realiteit je dan snel inhalen, want als je niets doet, niet werkt, niets probeert dan beland je vanzelf in de problemen.

In plaats van falen zien als iets waardoor je jezelf helemaal mag terugtrekken, zie falen als iets waar je iets van kunt leren. Wat zou je de volgende keer als iets vergelijkbaars gebeurt anders doen?

Vergeef jezelf

Falen kan ervoor zorgen dat je dat jezelf altijd kwalijk neemt. Je kunt eraan terug blijven denken en telkens die negatieve emoties beleven. Een kans op iets beters kun je daardoor onbewust afwijzen.

Vergeef jezelf. Shit happens, soms vaker dan één keer, maar je moet gewoon door. Uiteindelijk kom je er sterker uit.

Je kunt meditatie gebruiken om problemen los te laten.

Visualiseer wat je wilt bereiken

Om je te helpen je blik weer naar de toekomst te werpen in plaats van naar het verleden kun je jouw doel visualiseren. Of nog beter, hoe jij eruitziet, je voelt, beweegt en leeft als je succes hebt.

Deze visualisatie geeft je een doel om naartoe te werken en je wordt er natuurlijk vrolijk van als je jezelf succes ziet hebben. Ik wel in ieder geval, ook als het nog geen realiteit is.

Geef je gedachten een andere richting

Als je net begint met leren om positief te denken kun je jezelf betrappen op een negatieve gedachte die nergens op slaat. Als dit gebeurt, probeer dan die gedachte een andere richting te geven.

Als je bijvoorbeeld denkt dat iets je niet gaat lukken en het is niet levensgevaarlijk dan is er eigenlijk geen reden om het niet te proberen. Daarna kun je wel bedenken of je het nog een keer gaat doen of dat het allemaal wel meeviel.

Benoem elke dag minimaal 3 dingen waarvoor je dankbaar bent

Positief denken betekent ook het mooie van elke dag zien. Al is het maar de zon die even tevoorschijn komt op een verder bewolkte dag. Al is het maar die bonuskorting in de supermarkt precies op het juiste moment.

Door elke dag 3 dingen te benoemen waarvoor je dankbaar bent train je je brein om het positieve in een situatie te zien. De ene dag zal het makkelijker gaan dan de andere dag, maar juist die regenachtige saaie dagen kunnen een bron van dankbaarheid zijn, voor rust, lekkere thee en een goed boek of iets dergelijks, de hele middag gamen kan natuurlijk ook :).

Help iemand anders

Een andere manier om positiever te denken is door iemand anders te helpen. In de eerste plaats is het een confrontatie dat je het slechter zou kunnen hebben dan nu, aan de andere kant worden mensen gelukkig van het helpen van andere mensen.

Als je daar geen positieve gedachten van krijgt, dan kun je ook altijd nog naar een seminar van me komen.

Wil je meer weten over mentale technieken voor het verbeteren van je mindset? Bekijk dan ook de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950

http://link.springer.com/article/10.1207/s15324796abm3301_2

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jclp.20543/abstract

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005796710001324

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/smi.1011/abstract

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen