Negatieve emoties op een goede manier gebruiken
Emoties hebben een belangrijke functie in onze overleving. Emoties worden ook gebruikt om mensen te ontroeren. Veel liedjes gaan bijvoorbeeld over liefde, omdat dit een erg krachtige emotie is. Daarbij zorgt dit ervoor dat de liedjes ook goed verkopen wat weer leuk is voor de artiest en zijn team. Emoties worden ook gebruikt tijdens hypnotherapie en zelfs negatieve emoties kunnen dan op een goede manier gebruikt worden.
In dit blog ga ik in op welke negatieve emoties tijdens hypnotherapie gebruikt kunnen worden om verandering teweeg te brengen bij de “patiënt”.
Emoties en levensverandering
Heftige levensgebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je op een andere manier tegen het leven aankijkt, maar je wilt natuurlijk niet dat iedereen eerst iets heftigs meemaakt voordat de kijk op het leven veranderd wordt en voordat het gedrag van iemand daar weer door veranderd wordt.
Veel mensen komen bij een hypnotherapeut omdat ze met een probleem zitten waar ze zelf geen oplossing voor kunnen vinden of moeite hebben met het uitvoeren van die oplossing.
Als hypnotherapeut maak je gebruik van emoties om iemands overtuigingen te veranderen en eventuele blokkades te verwijderen.
Uiteindelijk hebben emoties zoals liefde en vreugde een positieve naam gekregen en emoties zoals angst en woede een negatieve naam. Dit is erg jammer, want binnen de context waarin de emotie ontstaat hoeft dit helemaal geen slechte emotie te zijn.
Uiteindelijk bestaan emoties om je tot actie te laten komen, angst zorgt ervoor dat je jezelf in veiligheid brengt. Woede zorgt ervoor dat je je niet laat oplichten door een ander. Hoe slecht is een emotie als die ervoor zorgt dat je jezelf beschermd tegen leed?
De negatieve emoties zijn eigenlijk pas een probleem als ze door irrationele redenen worden opgeroepen. Angst voor spinnen is bijvoorbeeld irrationeel. Jaloers zijn op je partner omdat je vorige partner vreemd is gegaan is irrationeel.
Om emoties te gebruiken in hypnotherapie moet je het doel van de emotie begrijpen. Vervolgens moet je een context creëren die logisch is voor het ontstaan van deze emotie. Deze context moet je helpen om het doel van de therapie te bewerkstelligen.
Dus als iemand angst voor spinnen wil verminderen is de context waarin die angst wordt opgeroepen van belang om de angst uiteindelijk te overwinnen.
Vervolgens moet je de emotie triggeren die mensen eigenlijk willen hebben in die situatie, dus bijvoorbeeld liefde en empathie als het gaat om het veranderen van jaloerse gevoelens voor je nieuwe partner. Of juist kalmte bij de confrontatie met de spin.
Het is erg belangrijk om deze negatieve emoties te transformeren zodat je de persoon onder hypnose niet in die negatieve emotie laat zitten. Hij/zij is er juist voor een oplossing. Daarbij bouwen emoties vaak ook spanningen op in het lichaam. Het is belangrijk om door een actie die spanning weg te nemen. Na een hypnotherapie sessie is het belangrijk dat mensen zich ontspannen voelen en zelfs een beetje lichter.
Met de volgende 4 negatieve emoties kun je toch veel goeds doen tijdens hypnotherapie.
- Angst
- Woede
- Haat
- Schuldgevoel
Angst op een positieve manier gebruiken
Zoals gezegd is angst een emotie die bestaat om je te beschermen. Door angst rijd je niet te hard (voor jezelf dan) en door angst probeer je vervelende situaties te voorkomen zodat je niet voor schut staat bij andere mensen.
Door het doel van angst in je achterhoofd te houden en vooral dat het doel een positief einde heeft, niet dat het altijd lukt om die positieve staat te behalen, zorg je ervoor dat je beter met angst kunt werken.
Angst wordt vaak getriggerd door verwachtingen over de toekomst. Hoe dichterbij dat moment in de toekomst is, hoe groter de angst is. De verwachtingen over de toekomst ontstaan door de overtuigingen die je hebt over het leven en hoe de wereld werkt.
De reacties op angst, namelijk vechten en vluchten, kun je gebruiken om de angst te stoppen. Vechten betekent dat je fysieke actie neemt om de angst te confronteren. Vluchten betekent dat je je manier van handelen of de route die je neemt naar je doel, waar een angstig moment tussenstaat, verandert zodat dit angstige moment er niet tussenstaat.
De bevriesreactie is zelfs goed omdat dit voorkomt dat je per ongeluk de verkeerde dingen zegt die tegen je gebruikt kunnen worden.
Angst kun je verminderen door:
- Te bewegen
- In het hier en nu te leven
- De verwachtingen over de toekomst te veranderen
- Herinneringen ophalen van een goede afloop van een vergelijkbaar angstig moment
- Maak het doel groot
- Maak het onvermijdelijk
Voor de hypnotherapeut zijn vooral de laatste 4 stappen van belang. Het veranderen van verwachtingen over de toekomst is iets wat je bijvoorbeeld met hypnotische suggesties doet. Het ophalen van herinneringen doe je met regressietherapie en ook het groot maken van de doelen en het onvermijdelijk maken van de doelen is iets waar je mensen mee helpt met verschillende technieken.
Woede op een positieve manier gebruiken
Woede is een motivator om actie te ondernemen. Is het je weleens opgevallen dat als iemand zegt dat je iets niet kan je woest wordt en het vervolgens doet om ze het ongelijk te bewijzen? Woede is dus een goede emotie als het je motiveert om actie te ondernemen.
Nadat de actie is ondernomen verdwijnt de woede ook weer en kun je gewoon verder met je leven.
Door het goede doel van woede, namelijk motivatie, in je achterhoofd te houden kun je deze emotie op een hele goede manier gebruiken. Docenten maken hier bijvoorbeeld vaak gebruik van door aan scholieren te vertellen dat ze waardeloos zijn en nooit wat van hun leven zullen maken.
Er is een aantal manieren die woede triggeren. Over het algemeen wordt de eigenwaarde van iemand naar beneden gehaald, onterecht, en doordat dit onterecht is kan die persoon kwaad worden en iemand dus het tegendeel bewijzen.
Daarnaast is woede ook iets dat opgewekt kan worden doordat iemand zijn sociale status probeert te verhogen door jouw sociale status onderuit te halen.
Verraad is een andere methode waarop woede getriggerd wordt. Iemand die je hoort te beschermen faalt hierin dan totaal en vaak zelfs expres.
Als hypnotherapeut gebruik je woede vaak om mensen te motiveren iets aan hun situatie te doen. Dit kan door op de persoon te spelen, vervolgens je verontschuldigingen aan te bieden en om vergeving te oefenen.
Bij vergeving gaat het er niet om dat je die persoon dan ook echt weer aardig vindt, het gaat erom dat je de woede kunt loslaten.
Daarnaast kun je de woede ook naar iets anders toe leiden. Door bijvoorbeeld een schuldige aan te wijzen, die wellicht niet eens schuldig is, of juist door te wijzen op het lijden van de persoon waar je kwaad op bent.
Bij onterechte woede op iemand kun je erop wijzen dat die woede de andere persoon kwaad doet en hierdoor verdwijnt de woede sneller.
Haat op een positieve manier gebruiken
Haat is net als woede een emotie die je hebt om jezelf te beschermen. In dit geval kun je last hebben van een dreiging die maar niet weggaat. De haat die je dan voelt zorgt ervoor dat je die bedreiging wilt vernietigen.
In het geval van een man die blijft vreemdgaan/of een vrouw, kan dit voor verschrikkelijke vechtscheidingen zorgen of voor het sociaal kapot willen maken van de persoon met wie die langdurig vreemdgaat.
Helaas redt dit niet altijd het huwelijk.
Haat wordt dus getriggerd door pijn, angst, woede en teleurstelling die langdurig of herhaaldelijk wordt opgewekt. Dit kan zich uiteindelijk ook richten op een groep mensen, als je bijvoorbeeld telkens een probleem hebt met mensen met blauwe ogen.
Haat is niet iets dat je bewust wilt triggeren, in plaats daarvan moet je de onderliggende oorzaak voor de haat wegnemen. De angst, teleurstelling, pijn en woede moet weggenomen worden.
Daarnaast kun je ook de persoon die gehaat wordt weer presenteren als mens in plaats van ding dat kapotgemaakt moet worden.
Ook bij haat is vergeving erg belangrijk om de haat te verminderen. Daarbij is haat soms zelfdestructief dus het is erg belangrijk om de haat los te laten door vergeving.
Als hypnotherapeut is het belangrijk om de bron van de pijn weg te nemen. Als die persoon niet in het leven van de patiënt hoeft te zijn is het belangrijk om die overtuiging over te brengen zodat mensen gelukkig en vrij van haat weggaan.
Schuldgevoel op een positieve manier gebruiken
Schuldgevoel zorgt ervoor dat je je moreel en ethisch correct gedraagt en dat als je toch nog de fout in bent gegaan je stappen onderneemt om die fout recht te zetten.
Schuldgevoel wordt getriggerd als je zelf het gevoel hebt dat je iets niet goed hebt gedaan of zelfs hebt gedacht. Ook als andere mensen leiden door jouw acties kan dit voor schuldgevoelens zorgen.
Schuldgevoel kan ook ontstaan als je iets doet zonder dat andere mensen het zien, het zegt echt iets over je eigen morele kompas.
Als schuldgevoel op een goede manier wordt gebruikt kan het net als woede een motivator zijn en in het geval van schuldgevoel een motivator om goed te doen. Helaas wordt dit door sommige goede doelen en narcisten misbruikt en wordt schuldgevoel opgeroepen om hun eigen behoeften te vervullen.
Schuldgevoel kan worden weggenomen door bijvoorbeeld je excuses aan te bieden of door andere stappen te zetten om een fout goed te maken.
Daarnaast kan schuldgevoel weggenomen worden door het als een levensles te zien. Wat je hebt gedaan was niet goed, het schuldgevoel is dan nodig om een zelfde soort fout in de toekomst niet meer te maken.
Bekijk ook deze video om negatieve emoties los te laten:
Als hypnotherapeut kun je met deze emoties werken om mensen te motiveren om op een andere manier naar problemen te kijken, maar het blijft van belang om mensen ook te verlossen van die emotie.
Om dit op de juiste manier aan te pakken kun je de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland volgen.