In januari 2019 waren er iets meer dan 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel[1]. Dan heb je ook nog ondernemers met personeel. Als ondernemer ben je vaak op jezelf aangewezen, en op de mensen die jij om hulp vraagt. Mentaal sterk in je schoenen staan is dan belangrijk, want je moet ontzettend veel doen om van je werk iets winstgevends te maken waarvan je kunt leven. Dit brengt behoorlijk wat spanning met zich mee en die spanning gezond houden kan een echte uitdaging zijn als je onderneemt.
Gelukkig zijn er manieren om met die spanning om te gaan en kan hypnose en zelfhypnose hierbij een helpende hand bieden.
Er zijn een aantal dingen waar je tegenaan loopt als ondernemer. In dit blog zal ik daar dieper op ingaan en hoe hypnose je vervolgens kan helpen om hier op een positieve manier mee om te gaan.
Wat is een goed tarief?
Als je geld wilt verdienen, is het handig om om geld te vragen voor je product of dienst. Het gaat dan om je tarief. Het tarief dat je bepaalt voor je dienst of product hangt af van de waarde die je er zelf aan geeft.
Maar wat is nu de goede waarde?
Wanneer je deze beslissing maakt zegt dat vaak ook iets over de eigenwaarde die je jezelf geeft. Vooral wanneer je een dienst hebt waarin jij tijd moet steken om de cliënt te helpen of wanneer je een product hebt waarin je veel tijd moet steken hangt de prijs die je eraan plakt samen met je eigenwaarde.
Heb jij bijvoorbeeld een opleiding gevolgd voor de dienst of het product? Dan is de kans groot dat je meer vertrouwen hebt in wat je doet en je jouw dienst of product waardevoller vindt dan wanneer je geen opleiding hebt gevolgd voor wat je doet, maar dat het meer een uit de hand gelopen hobby is.
Je tarief hangt dus een beetje af van je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hypnose kan je helpen om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verhogen waardoor je je ook beter voelt bij het vragen van een hogere prijs zodat je ook echt fulltime kunt leven van jouw bedrijf en zodat je geen last krijgt van het oplichterssyndroom.
Dit kan bijvoorbeeld met affirmaties die je herhaalt terwijl je onder zelfhypnose bent. Je kunt hiervoor ook eerst naar een hypnotiseur gaan om affirmaties te bepalen die passen bij jouw problemen met betrekking tot het durven vragen van een fatsoenlijk tarief.
Het kunnen affirmaties zijn zoals:
“Ik verdiep me regelmatig in de kennis en vaardigheden, dus ik ben het waard.”
“Mensen zijn tevreden over wat ik voor ze doe.”
“Ik ben goed genoeg om meer dan het minimumloon te vragen.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen, gedachten en overtuigingen kan een hypnotherapeut ervoor kiezen om je andere affirmaties te geven.
Is mijn product/dienst goed genoeg?
Je kunt iets, je kunt iets maken, maar is het goed genoeg om te verkopen aan mensen? Je kunt heel onzeker worden over wat je hebt bedacht en of het wel goed genoeg is.
Of iets wat jij bedenkt goed genoeg is voor de wereld hangt ook af van jouw overtuigingen over de wereld en hoe je denkt dat jij daarin moet functioneren.
Wanneer je onzeker bent over of je dienst goed genoeg is kan dit komen door angsten over waar mensen ontevreden over kunnen zijn. Je angsten zijn meestal gebaseerd op overtuigingen.
Als je heel onzeker bent over wat je wilt doen kan een hypnotiseur je helpen te achterhalen waar die onzekerheid vandaan komt. Dit kan op 2 manieren gedaan worden.
De eerste manier is met een Socratisch gesprek. Tijdens een dergelijks gesprek word je in hypnose gebracht en wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald, of een variatie op die vraag. Hierdoor kom je bij de kern van je onzekerheid en kun je er of achter komen dat die onzekerheid helemaal nergens op slaat of je komt erachter hoe je die onzekerheid kunt oplossen door je product of dienst te verbeteren en welke verbetering dat dan is.
De tweede manier is met regressie. Overtuigingen die je blokkeren om je producten of diensten te ontwikkelen en op de markt te brengen komen ergens vandaan. Met regressie ga je terwijl je in hypnose bent terug naar dit ontstaansmoment.
Dit is vaak een moment in je basisschooltijd omdat je in die periode van je leven je overtuigingen over het leven vormt. Alleen het probleem is, dat je die overtuigingen vormt met de kennis die je hebt als kind en meestal evalueer je die overtuigingen niet.
Tijdens regressie ga je dus nog eens terug naar dat moment en bekijk je het eens met je volwassen kennis. Hierdoor kan je onzekerheid over je product of dienst in 1 keer veranderen. Net als bij het Socratisch gesprek kun je meer overtuigd raken van wat je doet of weet je wat je moet veranderen om er een succes van te maken.
Hoe vind ik klanten?
Als ondernemer moet je ook klanten vinden en hiervoor moet je je bedrijf laten zien. Dit kan online lekker veilig vanachter je pc of door face-to-face te netwerken. Wanneer je dit online of persoonlijk netwerken spannend vindt kan hier een sociale angst aan ten grondslag liggen.
Er zijn allerlei sociale angsten die mensen kunnen hebben dit kan gaan over:
- Karaktereigenschappen waar je ontevreden over bent.
- Uiterlijkheden waar je ontevreden over bent.
- Gedragingen waar je ontevreden over bent.
- Kwaliteiten waar je ontevreden over bent.
Als het gaat om karaktereigenschappen waar je ontevreden over bent kan het bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat het niet goed overkomt als je altijd te laat komt, wat misschien je gewoonte is geworden of dat je altijd de waarheid spreekt (omdat je niet kunt liegen) ook als dit geen leuke waarheid is voor je (potentiële klant).
Als het gaat om het uiterlijk kun je denken dat jouw uiterlijk niet past bij een ondernemer of bij het vakgebied waarin je actief bent.
Als het gaat om gedragingen kan het zijn dat je bang bent dat je de verkeerde grapjes vertelt of eigenlijk niets interessants over je vakgebied te vertellen hebt.
Als het gaat om kwaliteiten vind je het misschien nog spannend om te zeggen dat je ergens goed in bent, omdat je bijvoorbeeld nog niet “de beste” bent. Alhoewel je waarschijnlijk wel goed genoeg bent.
Met de eerdere technieken om onzekerheden te overwinnen, zoals het Socratisch gesprek en de regressie, kun je dit soort sociale angsten aanpakken.
Daarnaast kun je ook gebruikmaken van visualisaties om meer zekerheid te krijgen in bijvoorbeeld het gebruik van social media of jouw face-to-face netwerkkwaliteiten. Tijdens zo’n visualisatie visualiseer je hoe het eruitziet en voelt wanneer alles goed gaat. Dit is iets waar een hypnotiseur je mee kan helpen en wat je kunt doen met zelfhypnose. Alles wat je denkt en tegen jezelf zegt is positief. Bijvoorbeeld:
“Je gaat naar een netwerkbijeenkomst. Je ziet er goed uit en hebt een leuke outfit aan. Je hebt je businesskaartjes bij de hand en voelt je goed over wat je doet. Je luistert naar de andere ondernemers en vertelt hen meer over jouw bedrijf en waarom je doet wat je doet. Je wisselt kaartjes uit en voelt je goed er zijn zelfs ondernemers met wie je gelijk een koffie-afspraak plant.”
Dit is slechts een voorbeeld, wat je ziet is dat er alleen gebruik wordt gemaakt van positief taalgebruik. Er staat dus niet “je bent niet stil”, maar er staat “je gaat het gesprek aan” door het positief te houden blijft je focus positief. Bij een ontkenning van wat er niet gebeurt gaat de focus namelijk toch nog iets naar het negatieve en dat wil je voorkomen.
Afhankelijk van jouw angsten voor het krijgen van klanten kan een hypnotiseur je op een andere manier helpen met een geleide visualisatie die daar beter bij past. Deze krijg je vaak ook mee op mp3 om thuis te beluisteren voor zelfhypnose. Dit alles helpt je om de kans op succes te vergroten.
Hypnose tegen de stress van ondernemen
Ondernemen kan ook ontzettend stressvol zijn als je je klanten eenmaal hebt. Je hebt deadlines, je moet je boekhouding bijhouden en dat alles verloopt niet altijd vlekkeloos. In dat geval kan hypnose je helpen om te ontspannen zodat stress niet opbouwt.
Er zijn bijvoorbeeld ontspanningstechnieken om even aan de waan van de dag te ontsnappen, zoals met een visualisatie van een serene plek die je helpt om de spanning uit je lichaam te halen.
Er zijn dus allerlei manieren hoe hypnose je kan helpen als je ondernemer bent. Het kan je helpen op dagelijkse basis om minder last te hebben van stress, het helpt je om belemmerende overtuigingen te overwinnen zodat jij durft te vragen wat je waard bent en je beste producten of diensten kunt verkopen.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf of anderen (als bijvoorbeeld coach of hypnotherapeut) kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
[1] https://www.ikwordzzper.nl/zzp-kennisbank/cijfers-en-kengetallen/hoeveel-zzp-ers-zijn-er-in-nederland/