Opvoeden doe je met hypnose
21 februari 2020 
6 min. leestijd

Opvoeden doe je met hypnose

Of je het nu gelooft of niet. Elke ouder is een hypnotiseur. Ben je een ouder van een kind? Dan ben je een hypnotiseur, ook als je niet in hypnose gelooft.  ‘Ja maar, Ed, ik geloof helemaal niet in hypnose.’ Maakt niet uit! Je bent gewoon een hypnotiseur, want je kinderen zijn in hypnose. Je kinderen zijn namelijk in hypnose in de leeftijd van 0 tot 8. Hun brein zit dan op die frequentie van breingolven. Dat maakt je automatisch een hypnotiseur, dus welkom bij de club 😉.

Nu denk je misschien: Hoe moet ik dat dan doen? Dat is heel simpel, je kunt namelijk online veel vinden over hypnose en hoe dit kunt gebruiken. Wat ik je met name wil meegeven is de invloed van de suggesties die je geeft.

Niet alleen die je geeft, maar ook die je voordoet.

Als voorbeeld. Kleine Jonny komt binnen en mama is boos. Jonny zegt “Mama ben je boos?” en mama zegt “Nee, ik ben niet boos”,

Maar kleine Jonny is in hypnose. Die voelt alles, ziet alles, hoort alles, ruikt alles, proeft alles. Die is in die zone en in die flow. Dus hij voelt dat zijn moeder boos is, maar heeft nu geleerd dat als je boos bent je zegt dat je niet boos bent.

Hij heeft hiermee ook geleerd hoe hij dat later aan zijn kinderen gaat vertellen. Als kleine Jonny boos is en zijn kinderen spreken hem daarop aan. Dan zal grote Jonny zeggen “Nee hoor, niets aan de hand.” Want dat heeft hij zo geleerd. Dit heeft hij dan onbewust opgepikt.

Niet eens met een gedachten van “zo hoort het” nee zo is het.

Dit is slechts een situatie. Dit gaat 24/7 zo door. Dus jij bent dan altijd een hypnotiseur die suggesties geeft, die dingen voordoet. Die allerlei dingen meemaakt en Jonny ziet dat ook en beleeft dat ook.

Of dat dingen er binnen anders aan toe gaan dan buiten. Stel, je bent buiten heel vriendelijk tegen Ome Fred, maar eenmaal binnen zeggen we: ‘Nou die Ome Fred is ook een eikel.’ Oké, dus zo doen we dat, zo gaan we met mensen om. Denk Sjonnie dan. Dat leert kleine Sjonnie ook allemaal om te doen! En al heel snel, want hij gaat dat natuurlijk testen. Die denkt hey, werkt dit ook op school? Doe ik net alsof ik met iedereen vrienden ben en daarna ga ik lekker een beetje andere dingen lopen doen. Van wie denk je dat ze dat hebben? 

Dat vinden wij natuurlijk niet leuk als ouders. Ik ben zelf ook ouder van 4 kinderen en als je dat gedrag dan gespiegeld ziet denk je ‘Oh, ik hoop toch niet dat ik dat heb gedaan…’ Maar je weet natuurlijk diep van binnen wel dat dat zo is. 

Het is ook niet jouw schuld, maar wel je verantwoordelijkheid.

Daarom werkt het heel goed dat jij als ouder iets doet aan jezelf. Want als jij intern dingen gaat veranderen, trauma’s gaat oplossen, anders gaat denken, gaat sporten, gezonder gaat eten, gaat slapen. Dan gaan je kinderen dat ook nadoen. Dit kan even duren.

Dat is prima. Misschien ben je al heel lang goed bezig, maar daarvoor misschien niet en dat kopiëren je kinderen ook. Op gegeven moment nemen ze je goede kanten over. Het werkt echt! (Ik kan het weten als ex verslaafde bouwvakker).

Je kunt wachten op die kinderen, maar je kan het beter zelf doen. Het is misschien ook best eng om je te realiseren dat je kinderen het product worden van je eigen hypnose. Dan zeg je misschien dat ze een eigen willetje hebben… nou, een beetje. Het grootste gedeelte nemen ze gewoon over van papa en mama. Dus het werkt echt als ouders aan persoonlijke ontwikkeling gaan doen of goede gewoontes gaan aannemen, want dan gaan die kinderen dat ook doen.

Dus heb je een probleem met je kinderen, werk aan jezelf!

Beluister ook deze podcast.


https://www.buzzsprout.com/195236/852970-gefeliciteerd-als-je-ouder-bent-dan-ben-je-een-hypnotiseur

Wetenschap over ouders en hypnose

Al in de jaren 70 gaven hypnosetherapeuten aan dat in het geval van kinderhypnose de behandeling valt of staat door de invloed die ouders op hun kinderen hebben. De ouders moeten bijvoorbeeld de invloed van hypnose kennen en meehelpen in de behandeling[1].

In 2011 is er ook gekeken naar de rol die ouders hebben en hun hypnotische invloed op kinderen. Ouders moeten bijvoorbeeld betrokken worden bij de behandeling (zoals al in de jaren 70 bekend was). Daarnaast moet er gekeken worden naar de hechting tussen ouders en kinderen, die kan met hypnose versterkt worden.

Wetenschappers geven zelfs aan dat ouders zich bewust moeten worden van hun hypnotische invloed vanaf de geboorte van je kindje! (Precies zoals ik het zeg eigenlijk)

Hiermee kunnen ouders inderdaad hun eigen gedrag aanpassen en hun communicatie veranderen van niet nuttig naar nuttig[2].

In 2011 geeft de wetenschap dus eigenlijk al aan dat wanneer ouders voor hun kind aankloppen bij een therapeut om hun kind “beter” te maken de therapeut eigenlijk ook de ouders “beter” moet maken.

Welke suggesties helpen

Zoals gezegd is gezond leven altijd een handig voorbeeld om te geven, maar daarnaast is dus “helpende” communicatie van belang.

Wat altijd handig is, is om je in je communicatie met je kind te focussen op wat je wilt in plaats van wat je niet wilt.

Wanneer je bijvoorbeeld niet wilt dat je kind de hele dag zit te gamen kun je zeggen: “Ik wil niet dat je gamed, ga wat anders doen!”

In dit geval hoort je kind nog steeds gamen, dus dat is de gedachte die opgeroepen wordt. Wat anders is ook vrij vaag. Want je kunt zoveel andere dingen doen, maar dat gamen kan hij zich nog steeds goed voorstellen.

Het is dan handiger om te zeggen: “Ga anders even een boek lezen of bel een vriendje om mee te spelen.” Je focust je dan op wat je wilt, namelijk een nuttige activiteit die je kind of helpt met lezen of met de sociale ontwikkeling en je laat je kind dan denken aan die activiteiten in plaats van het gamen.

Omgang met emoties verbeteren

Om even terug te komen op het voorbeeld van ontkennen dat je boos bent. Jij bent een mens, je kind is een mens en mensen hebben emoties waarmee ze om moeten leren gaan. Door te praten over je gevoelens laat je je kindje zien dat dat oké is en dat dat een manier kan zijn om met emoties om te gaan.

Als je boos bent kun je bijvoorbeeld erkennen dat je boos bent en op een kalme manier uitleggen waarom je boos bent en wat je gaat doen om minder boos te zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat papa en mama boos op elkaar zijn omdat het zo’n rommeltje in huis is en je nu met elkaar gaat overleggen hoe je het huis beter kunt opruimen met elkaar zodat je niet meer boos bent. Misschien komt je kind dan zelfs met een geniale oplossing.

Wel zou ik boosheid om geld niet bij je kind neerleggen. Het is niet de bedoeling dat je kindje bezorgd raakt om het huis en de rekeningen, dat zijn toch echt problemen voor volwassenen. Dan kun je beter zeggen dat papa en mama even boos zijn omdat sommige dingen niet goed lopen en je nu gaat overleggen over de oplossing voor volwassen problemen.

Dit is handiger dan je kind leren emoties te ontkennen en boosheid te zien als iets waardoor je vooral elkaar uit moet schelden en met dingen moet gooien. Laten zien dat je een team bent met je partner om problemen en emoties op te lossen is dan een nuttigere “suggestie”.

Belemmeringen opheffen met hypnose

Heb je nu het idee dat je niet over emoties kunt praten en dat je niet een gezond voorbeeld kunt geven? Dan kan het zijn dat je last hebt van belemmerende overtuigingen. In dat geval kun je eerst zelf naar een hypnose-expert gaan.

Meestal heb je 3 sessies nodig om een probleem of belemmering op te lossen. In de 1e sessie heb je een soort verkenningsgesprek over de problemen en waarom jij denkt dat je dit probleem hebt. Tijdens dit gesprek heeft de hypnose expert ook de kans om te verkennen welke hypnose inductie bij jou het beste werkt en welke technieken het beste gebruikt kunnen worden om je probleem op te lossen.

In de 2e sessie vindt vaak de daadwerkelijke therapie plaats. En in de 3e sessie wordt nog een keer gecontroleerd of dit is gelukt en of je in de tussentijd niet alsnog last hebt gehad van je probleem.

Wil je meer leren over hypnose? Kom dan een naar de gratis online masterclass.

Wil je hypnose in actie zien en mensen helpen om zich goed te voelen door hypnose? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Heb je behoefte om direct aan de slag te gaan om kinderen of ouders te helpen? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1974.10403705

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2011.566644

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen