Postnatale depressie: Wat kan hypnose doen?
Postnatale depressie: Wat kan hypnose doen?
04 november 2019 
5 min. leestijd

Postnatale depressie: Wat kan hypnose doen?

Je bent zwanger geweest, je hebt een heel lief kindje op de wereld gezet, je geeft nog borstvoeding en je hebt last van een postnatale depressie. De dokter wil dat je medicijnen neemt, maar omdat jij borstvoeding geeft vind je het belangrijk om zo min mogelijk pillen te nemen. Is er dan een andere manier om van de postnatale depressie af te komen? Daarom ga ik in dit blog dieper in op een postnatale depressie en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is een postnatale depressie

Een postnatale depressie is een depressie die ontstaat binnen het eerste jaar na de geboorte van een kind. Veel mensen denken dat alleen moeders last kunnen krijgen van een postnatale depressie, maar dat is niet waar.

Vaders en andere familieleden kunnen ook last krijgen van een postnatale depressie.

Als vrouw hoef je niet direct te schrikken als je je wat teneergeslagen voelt een paar weken na de bevalling. Dit wordt ook wel de baby blues genoemd en is heel normaal.

Er is sprake van een postnatale depressie wanneer:

  • Je langer dan 2 weken achter elkaar depri bent.
  • Je niets meer leuk vindt en geen interesse hebt in de rest van de wereld.
  • Je geen energie hebt en altijd moe bent.
  • Je moeite hebt met slapen en slaperig bent overdag.
  • Je hebt moeite om een band te krijgen met je kindje.
  • Je wilt geen/minder contact met andere mensen.
  • Je hebt concentratieproblemen.
  • Je hebt enge/slechte gedachten, zoals dat je je kindje pijn wilt doen.

Wanneer je denkt dat er meer aan de hand is dan de baby blues is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld bij je huisarts aangeven dat je last hebt van de bovengenoemde klachten.

De klachten kunnen na verloop van tijd ernstiger worden. Dus vraag hulp als je denkt dat je last hebt van een postnatale depressie.

Oorzaken van een postnatale depressie

Er zijn een aantal zaken die de kans op het krijgen van een postnatale depressie verhogen, namelijk:

  • Een verleden met depressies.
  • Een verleden met mentale problemen tijdens de zwangerschap.
  • Geen vrienden of familie hebben die je steunen.
  • Een slechte relatie met je partner.
  • Een recente stressvolle gebeurtenis.
  • Het krijgen van de baby blues.

Ook zonder deze duidelijke punten die een postnatale depressie kunnen triggeren kun je last krijgen van een postnatale depressie.

Behandeling van een postnatale depressie

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk bij een postnatale depressie. Zo kun je zelfhulptechnieken gebruiken, zoals dagelijks wandelen.

Daarnaast kun je psychologische hulp krijgen

En medicatie, zoals antidepressiva[1].

Alternatieve behandelingen van een postnatale depressie

Vooral als je meer wilt dan alleen een psycholoog die je alleen mag helpen met cognitieve gedragstherapie is het handig om te weten welke andere behandelingen er nog zijn om minder last te hebben van een postnatale depressie.

Babymassage

Een leuke manier om minder last te hebben van postnatale depressie is om je kindje een babymassage te geven. Dit bleek uit onderzoek bij 2 groepen vrouwen waarbij de ene groep naar een support-groep ging voor postnatale depressie en de andere groep kreeg les in babymassage.

De groep die lessen babymassage volgde had na verloop van tijd minder last van postnatale depressie dan de groep die alleen naar een support-groep ging[2].

Beweging

Zoals gezegd kan dagelijks wandelen al helpen om minder last te hebben van postnatale depressie. Dit komt doordat beweging en sporten ervoor kan zorgen dat je minder last hebt van depressieve klachten[3] en dus ook minder last van postnatale depressie.

Hypnose

Hypnose is volgens een meta-onderzoek effectief tegen depressieve klachten. Het gebruik van hypnose en het verminderen van depressieve klachten heeft een correlatie van 0.57[4]. Hoe meer hypnosebehandelingen je hebt, hoe minder je last hebt van depressieve klachten.

Hypnose tijdens de zwangerschap kan je kans op het krijgen van een postnatale depressie ook verminderen. 2 Weken na de geboorte van je kindje is dit verschil nog niet te zien, maar moeders die tijdens de zwangerschap hypnotherapie hadden hebben 10 weken na de bevalling minder last van psychische problemen en depressieve klachten dan moeders die geen hypnotherapie tijdens de zwangerschap hadden[5].

Ook na de zwangerschap kun je nog beginnen met hypnotherapie om minder last te hebben van een postnatale depressie. In die gevallen zorgt hypnose ervoor dat je meer ontspannen bent en een meer vredige mindset hebt dan tijdens een depressief moment[6].

Dit kan tijdens en na de zwangerschap onder andere gedaan worden met hypnosetechnieken van Erickson en ego-staat-therapie[7].

De technieken van Milton Erickson zijn indirecte suggesties. Dit betekent dat je als hypnotherapeut niet altijd precies zegt wat de persoon moet doen, maar je maakt gebruik van:

  • Metaforen
  • Tegenstellingen
  • Symbolen
  • Tegengif

Soms hoef je door gebruik te maken van deze technieken ook niet te graven naar de oorzaak of het moment waarop een probleem is ontstaan.

Om dit te laten werken zijn 3 aspecten erg belangrijk, namelijk:

  1. Rapport – De band tussen de hypnotiseur en de gehypnotiseerde.
  2. Overspoelen van het bewuste – zoveel afleiding geven aan het bewuste, dat het onderbewuste openstaat voor verandering.
  3. Indirecte communicatie – Indirecte hypnotische suggesties[8].

Ego-staat-therapie

Bij ego-staat-therapie gaat men ervan uit dat iemands psyche bestaat uit een vermenging van meerdere ego’s, zoals je innerlijke kind of een controlerende persoonlijkheid. Dit betekent niet dat je sowieso meerdere persoonlijkheden hebt.

Het gaat er meer om dat je meerdere rollen hebt. Als moeder ben je vaak beschermend naar je kinderen toe, maar je bent zelf ook kind geweest en kunt je het genegeerde kind voelen. Je hebt dus dan al een rol van moeder en een rol van kind in je mentale wereld zitten.

Het is helemaal niet handig wanneer je als moeder blijft hangen in die rol van het genegeerde kind. Als je blijft hangen in een bepaalde staat, in een bepaalde rol, kan dit heel vervelend zijn. Je kunt hierdoor angsten en ongezonde patronen ontwikkelen.

Ook kun je hierdoor verkeerde relaties aangaan, als je je bijvoorbeeld het genegeerde kind blijft voelen kan dit ervoor zorgen dat je een relatie aangaat met iemand die een stuk ouder is die je de aandacht geeft waarvan je niet het gevoel had dat je ouders je die gaven.

Zoals meisjes (en jongens) met daddy issues.

Bij de ego-staat-therapie word je geholpen om de rol los te laten die je niet meer verder helpt in je leven. Misschien was het ooit handig om bepaalde relaties uit de weg te gaan, maar als dat er nu voor zorgt dat je niet verder komt of telkens in verkeerde relaties terechtkomt is het beter om die rol op te lossen.

Om het trauma of wat er ook voor heeft gezorgd dat je die rol op je hebt genomen te verwerken.

Ego-staat-therapie om een niet helpende rol te veranderen naar een helpende ego-staat kan met cognitieve gedragstherapie en hypnose of een combinatie daarvan[9].

De ego-staat-therapie en Erickson-therapie helpen dus om klachten voor postnatale depressie te verminderen en dit kan terwijl je onder hypnose bent. Misschien heb je een rol in je die ervoor zorgt dat je het stiekem toch eng vindt om een ouder te zijn. Dan moet die rol of ego-staat worden geholpen zodat je dit gevoel niet meer ervaart.

Bij ego-staat-therapie is het soms dus juist wel van belang om naar de oorsprong van de rol te gaan van je ego-staat om het op te lossen.

Met hypnose gebruik je dan regressie. Regressie is een techniek die je helpt om het ontstaan van een bepaald gevoel terug te vinden. Wanneer is iets in jouw leven begonnen. Dit is waar regressie je mee helpt.

Je gaat terwijl je onder hypnose bent terug naar het moment waarop een bepaalde overtuiging, bijvoorbeeld over het moeder-/ouderschap is ontstaan die nu voor de postnatale depressie zorgt. Vervolgens ga je iets doen met dat moment zodat je hem op een andere manier kunt ervaren, waardoor de hele overtuiging kan veranderen. Wie weet los je de postnatale depressie wel heel snel op samen met de hypnotherapeut.

Wil jij weten hoe hypnose werkt en hoe het voelt om onder hypnose te zijn voordat je er verder wat mee doet? Kom dan eens naar een hypnose playshop in Zwolle of Wormerveer.

Wil je juist direct aan de slag met de technieken van Erickson en Ego-staat-therapie? Schrijf je dan in voor de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland in Zwolle, Wormerveer of online.

[1] https://www.nhs.uk/conditions/post-natal-depression/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032707003886

[3] https://link.springer.com/article/10.1007/s10880-008-9105-z

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140903099039

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646830600644070

[6] https://go.galegroup.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA151663253&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=00296570&p=AONE&sw=w

[7] http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1014.4459&rep=rep1&type=pdf

[8] https://britishhypnosisresearch.com/about-ericksonian-hypnotherapy/

[9] https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/ego-state-therapy

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen