Problemen oplossen: kijk er eens op een andere manier naar
Problemen oplossen zou eigenlijk heel makkelijk moeten gaan, maar dan waren er natuurlijk geen problemen. Dus hoe kan dit nu? In dit blog ga ik in op manieren om je problemen op te lossen.
Manier 1: bekijk het probleem vanuit een andere hoek
Je ziet een bepaald probleem, zoals een spin, omdat daar je focus is. Je ziet de dingen naast de spin bijvoorbeeld niet meer, je ziet alleen het probleem. Door een beetje uit te zoomen zie je meer en dan wordt de spin, het probleem, alweer een stuk kleiner.
Toen je klein was ging je naar de kleuterschool. Dan kwam je de gang in en waren er heel veel haakjes. Daar moest je dan voor oppassen, zodat jij je hoofd niet zou stoten. Later – als je jouw kinderen naar school brengt – moet je juist opletten dat je ballen er niet achter blijven haken (dan loop je wel heel raar door die school, maar goed). Die haakjes zitten dan op een hele andere hoogte ten opzichte van je lichaam.
Dan kijk je anders en zie je andere dingen. Andere dingen vallen je op. Je hoeft niet meer op te kijken tegen zaken. Je kunt recht naar voren of naar beneden kijken.
Als je klein bent en er komt een hond op je afrennen, dan is dat toch heel anders dan als je groot bent. Je kunt nog wel net zo bang zijn, maar dat komt waarschijnlijk omdat je onbewust toch nog op de hoogte van je kindertijd naar die hond kijkt. Dit weet je dan niet bewust, want dit doe je onbewust. Dit komt dan doordat je nooit hebt geleerd om anders naar het probleem, de enge hond, te kijken.
Je hoeft namelijk niet meer bang te zijn. De hond is kleiner dan jij bent. Hierdoor is hij minder gevaarlijk. Als je heel klein bent is dit natuurlijk anders.
Als je toen ook nog een traumatische ervaring hebt gehad, doordat je bent gebeten, dan blijft die angst in je hoofd. Je hebt dan een trigger.
Wanneer er dan iets op je af komt rennen dat zelfs maar lijkt op een hond, dan triggert dit allerlei sensaties. Dit triggert bijvoorbeeld het gevoel dat je weg moet rennen.
Ook dat is niet waar, want ook dit hangt samen met de manier waarop je ernaar kijkt. Je kijkt dan vaak alsof de eerder opgedane ervaring op dat moment nog steeds klopt, terwijl dit niet het geval is. Ondanks dat je nu een andere ervaring hebt is het heel lastig om er op een andere manier naar te kijken.
Manier 2: kijk naar de oplossingsstrategieën die je al hebt
Soms vergeet je gewoon zaken.
Zo had ik een gesprek met iemand die het lastig vond om zichzelf te motiveren. Het probleem was de motivatie om een e-book te schrijven. Dit was heel interessant bij deze persoon, omdat hij jaren in het leger had gezeten.
Hij vond zichzelf niet goed genoeg en het niet waard. Hij ontweek dus het schrijven van het e-book.
Ik vroeg of hij dit ook op de missie had. “Nee, natuurlijk niet. Dan deed ik het gewoon.” Toen was het veel logischer. Hij was wel goed genoeg voor de missie. Dus als hij dan naar het e-book zou kijken als een missie, zou hij die missie dan kunnen volbrengen met een grote kans van slagen?
“Ja natuurlijk man, die route zie ik al helemaal uitgestippeld.”
Al die training, in zijn geval negen jaar lang, had hij onbewust overboord gegooid. Hij dacht nu vanuit zichzelf, hoe hij zichzelf moest motiveren. Dit terwijl hij negen jaar gemotiveerd was om missies te halen.
Door zijn werk als missie te zien viel het kwartje en toen ging hij het gewoon doen.
Veel zaken heb je al geleerd. Dit is interessant. Je hebt veel zaken uit je verleden meegenomen. Je hebt veel strategieën geleerd, maar die hoef je niet weg te gooien als ze uit een vervelende tijd komen.
Gooi die vervelende tijd weg, maar behoud de strategie die je verder helpt. Dan is het namelijk niet allemaal voor niets geweest.
Dus je kunt kijken welke zaken je uit een oude context in je huidige context kunt gebruiken. Moeders worden bijvoorbeeld vaak als goede managers gezien, omdat een gezin leiding geven ook ontzettend chaotisch kan zijn.
Dus je hoeft niet altijd een verandering te maken, je kunt kijken naar zaken die je al hebt geleerd die je nu op een andere manier kunt inzetten.
Beluister ook deze podcast:
Manier 3: slaap er een nachtje over
Ja dit is vrij algemeen advies, maar dromen en zelfs niet dromen is belangrijk om creatief te kunnen denken. Uit onderzoek blijkt dat dromen je helpt om nieuwe connecties te maken en dus om nieuwe ideeën te krijgen om een probleem op te lossen.
Een droomloze slaap, slaap zonder REM-slaap, zorgt ervoor dat je regels kunt opmaken uit grotere patronen in je leven[1].
Dus of je nu wel of niet droomt, het is altijd handig om een nachtje te slapen voor het oplossen van problemen.
Manier 4: conversationele hypnose
Conversationele hypnose lijkt heel erg op normale probleem oplossingstherapie, maar dan doe je dit terwijl je in hypnose bent.
Daarnaast kun je dit nog versterken met affirmaties die je ook leert van Ericksoniaanse technieken, zoals:
“Ik kan mijn eigen problemen oplossen.”
“Ik mag het op mijn manier doen.”
“Mijn ideeën zijn goed.” [2]
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je probleem en hoe jij ertegenaan kijkt kun je andere suggesties krijgen van je hypnotherapeut.
Daarnaast kun je ook suggesties krijgen over hoe je onbewuste bezig is om je problemen op te lossen, zodat je meer vertrouwen krijgt dat je op een gegeven moment weet wat je moet doen. Zo’n oplossingsgedachte kan uit het niets komen, meestal als je aan het wandelen bent of onder de douche staat.
Dit kan een suggestie zijn zoals:
“Je onbewuste brein zal zich bezighouden met dit probleem nadat je hier weg bent gegaan. Je kunt je hier wel of niet bewust van zijn, maar de oplossing zal zich onverwacht aan je bewuste openbaren.”[3]
Manier 5: gebruik hypnose om volwassenen te overtuigen van je oplossing
Soms moet je samenwerken met andere mensen, meestal met volwassenen. Er is onderzoek geweest naar het gebruik van hypnosetechnieken in volwassenenonderwijs, omdat het lastiger is om aan volwassenen les te geven dan aan kinderen.
Dus hoe los je dit op? Nou, met hypnotische overtuigingstechnieken en suggesties konden docenten beter doceren aan volwassenen dan zonder die hypnosetechnieken. Mensen gingen beter meewerken met de les (met het vinden van een oplossing) en de stemming was gemoedelijker[4].
Door bijvoorbeeld woorden als “wij” en “ons probleem” te gebruiken identificeren mensen het probleem ook meer als iets waarbij van hen ook een oplossing wordt verwacht, of ten minste het meedenken over een oplossing.
Daarnaast zijn er nog veel andere hypnose technieken die je kunt gebruiken om samen met andere mensen problemen op te lossen.
Manier 6: achterhaal wat het probleem heeft veroorzaakt
Soms is een probleem meer een symptoom van een ander probleem. Problemen binnen relaties door gebrekkige communicatie kunnen bijvoorbeeld een symptoom zijn van pleasegedrag, dat niet handig is. Het kan juist een symptoom zijn van niet goed grenzen kunnen aangeven. Dat soort zaken komen dan ook weer ergens vandaan.
Daarom is het handig om even verder te kijken dan het probleem en je af te vragen hoe je op dat punt bent gekomen.
Veel problemen zie je door de overtuigingen die je hebt over het leven en hoe jij daarin functioneert. Pleasers zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat pleasen de manier is om liefde te ontvangen. Hierdoor kunnen ze over hun eigen grenzen heengaan, wat uiteindelijk voor een probleem zorgt.
Om problematische overtuigingen op te sporen kun je met regressie in je herinneringen zoeken naar het eerste moment waarop een probleem ontstond. Dit was het eerste moment waarop jij je gedrag aanpaste en dit gedrag zorgt nu nog voor een probleem.
Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Dit doe je in je gedachten en met behulp van een hypnotherapeut. Je kunt het moment opnieuw interpreteren met je huidige kennis en door je in te leven in andere mensen die op dat moment aanwezig waren.
Deze mentale verandering alleen al kan ervoor zorgen dat je weet wat je moet doen om het probleem op te lossen.
Er zijn dus makkelijke en lastigere manieren voor het oplossen van problemen. Probeer eerst eens het probleem vanuit een andere hoek te bekijken. Kijk eens of je elementen in je leven kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. Slaap er een nachtje over. Gebruik conversationele hypnose of regressie en als je met andere mensen problemen moet oplossen kun je hypnose gebruiken om ze mee te krijgen in het project.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt voor het oplossen van problemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal als je mensen met problemen wilt helpen (of gewoon jezelf).
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364661318300706
[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2018.1441802
[3] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=oiUODAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA 77&dq=hypnosis+regression+for+problem+solving&ots=as6lA76iWR&sig=fAh-rO8C2HYisjMeqQggGtkj5GM&redir_esc=y#v=onepage&q=%22problem%20solving%22%20&f=false (pag 67)
[4] https://grdspublishing.org/index.php/people/article/view/1663