Projecteren: Werkt wat je projecteert nog voor jou?

Heel veel, zo’n beetje alles, zit in je hoofd. Kleuren die je ziet worden door je hersenen ingekleurd[1]. Niet iedereen ziet ook dezelfde tint kleur die jij ziet[2]. Misschien dat daarom smaken verschillen?

Hoe is dit nu ontstaan? Dit is ontstaan, zodat we kunnen overleven. Als middel om het ene voorwerp makkelijker van het andere voorwerp te kunnen onderscheiden. Dit vergroot namelijk de contrasten.

Als er een zwarte beer op je afkomt en alles is grijs, dan zie je die beer gewoon niet op je afkomen. Dus door de kleuren te projecteren, de groene bomen, zie je die zwarte beer veel makkelijker.

Dus de kleuren projecteren we zelf (zoals gezegd in de eerste bron). Dan kun je hier ook nog allerlei illusies mee maken, zoals die met de vakjes.

En zelfs schaduw kan je faken en kan je brein zelf invullen.

Dit is best fascinerend.

Je binnenwereld creëert je buitenwereld. Dit is zelfs gebeurd met kleur. Om je heen kan het allemaal grijs zijn, maar wij projecteren dus kleur.

Daarnaast filteren we ook veel weg van wat we niet belangrijk vinden. Wat we niet geloven en wat we niet kunnen waarnemen met onze zintuigen. Zoals bepaalde toonhoogtes of lichtfrequenties.

Dat is ook wel interessant.

Want wat is dan echt en wat is niet echt? Wat kun je daarmee beïnvloeden en wat niet?

Als je bijna alles projecteert zijn er dus veel kansen voor je. Want wat wil je zien in de wereld? Wat wil jij waarnemen?

Dat komt dus van binnenuit en niet van buitenaf.

Wat is projecteren?

Wetenschappers geven ook aan dat sociaal projecteren betekent dat je verwacht dat andere mensen zich gedragen zoals jij je gedraagt[3]. Dat ze dezelfde normen en waarden hebben en dergelijke. Meestal werkt dit ook als strategie om te voorspellen hoe iemand anders is. Daarbij helpt dit projecteren wel om je te kunnen aanpassen en zo een bijdrage te kunnen leveren aan het grotere geheel, maar dan moet wat je projecteert wel voor je werken en inderdaad vergelijkbaar zijn met wat andere mensen projecteren.

Dit gaat zelfs zo ver dat wanneer je honger of dorst hebt, je dit gevoel projecteert naar je omgeving[4].

Maar er zit ook al een natuurlijke rem op. Vrouwen projecteren hun meningen bijvoorbeeld wel op andere vrouwen, maar niet op mannen. Mannen blijven ook binnen hun geslacht om bepaalde meningen op andere mensen te projecteren[5].

Gelukkig kunnen we communiceren om dit te dubbelchecken.

Dit klinkt misschien logisch, want je ziet de wereld anders dan een ander. Jouw focus ligt op andere zaken dan dat van andere mensen. Dit kan komen door je opvoeding, door je referenties, door je overtuigingen en je verleden waarmee je dingen vergelijkt.

Dat je dus bijna alles letterlijk projecteert is wel interessant.

Dit heeft dus ook te maken met wat je erin stopt. De input is de output. Zooi erin, zooi eruit. Goede dingen erin, goede dingen eruit.

Als je iets tot je neemt, ga je dat meer waarnemen in de wereld.

Je kunt zelfs denken dat iedereen het doet. Toen ik met NLP bezig was dacht ik dat iedereen het wel kende. Dat valt ontzettend mee.

Hypnose daarentegen kent iedereen wel. In tegenstelling tot NLP. EMDR kennen ze ook niet. Psychologie wel, want dat is ook een vak dat je op een universiteit kunt leren.

Door je projecties en dergelijke kan het erop lijken dat de hele wereld ermee bezig is. Zoals met het klimaat. Maar ik denk dat van de hele wereld, van die 7 miljard mensen, slechts 10% bezig is met het klimaat. De rest is met hele andere dingen bezig. Want voor de rest is het helemaal niet het grootste probleem. Die zijn al lang blij als ze die dag, of die maand overleven.

Als jij je druk maakt over het klimaat, dan heb je die regelmatige overlevingsproblemen niet.

Want wereldwijd heeft 90% van de mensen bijna niets. Die leven van een paar euro per dag. Dus de meeste mensen hebben dat probleem van het klimaat niet. Die hebben wij, want wij houden ons ermee bezig en worden ermee beziggehouden.

Zo kun je nog veel meer zaken benoemen die voor veel mensen geen probleem zijn. Noord-Korea of Iran is misschien een probleem voor een aantal mensen, maar als dat zo voor je lijkt, hoe komt dat? Want voor de meeste mensen is het totaal geen probleem. Misschien kennen veel mensen die landen niet eens. Maar dat is weer mijn perceptie.

De realiteit is dus jouw realiteit en niet de realiteit.

Al onze ideeën en dingen projecteren we erop.

Zijn leefregels echt of een projectie?

Dus je kunt je bij veel zaken afvragen of het zo is. Zoals de onbewuste of misschien zelfs bewuste regels die je voor jezelf hebt over hoe relaties werken, over hoe werk werkt, over geld, over het leven, over jezelf, de dood, geboorte, opvoeden en pubertijd.

Veel mensen denken dat de pubertijd een felle periode is van losbreken. Ik heb nu vier jongens in de pubertijd en merk er weinig van. Veel minder fel dan ik toen was, dus bij ons zijn die regels blijkbaar anders.

Maar als iets werkt voor je, dan werkt het en hoef je er niets aan te doen. Dus als je regels voor je werken dan is het goed.

Maar werkt die regel niet voor je? Dan is het maar een regel, het is maar een perceptie. En weet dan dat de meeste mensen in de wereld geen f*ck geven over jouw regels. Dit is allemaal in je hoofd.

Het interesseert ze niet. Ook mijn regels niet. Alleen hun eigen regels interesseren ze. Dat geeft ook ruimte om te denken en te doen wat jij wilt. Het leven heeft geen regels, die maak jij, die projecteer jij. Dan kun je op gegeven moment denken dat iedereen zo denkt en dat het gewoon zo is en dat is een hele interessante vraag, of het waar is.

Je kunt altijd doordenken als iets niet goed voor je werkt naar wat wel goed voor je kan werken.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1803592-werkt-het-nog-wat-je-projecteert?play=true

Minder projecteren naar of over andere mensen

Wil je minder sociaal projecteren? Dan is het goed om te weten dat wanneer jij jouw gedachten en gedrag ziet als onderdeel van je identiteit, je minder gaat projecteren over wat andere mensen denken en doen[6].

Daarbij kun je ook tegen jezelf zeggen dat de persoon van wie jij iets verwacht of denkt niet in dezelfde sociale categorie zit als jij. Dit helpt ook om niet te projecteren over wat iemand bijvoorbeeld van je denkt[7]. Dit is eigenlijk ook wat ik heb gedaan met de klimaatprojectie op de hele wereld projecteren. Natuurlijk denkt niet de hele wereld na over dat probleem en vinden niet alle mensen dat dat een probleem is, dit kun je bedenken omdat niet iedereen westers en rijk is.

Maar ook binnen Nederland zelf, want hoe weet je nu of je buurman het klimaat (of wat dan ook) belangrijk vindt? Die heeft een heel ander leven dan jij.

Door je kijk op je sociale projecties te veranderen, verander je ook het kader waarin jij beslissingen kunt nemen over wat je gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld helpen om je minder druk te maken over wat andere mensen van je vinden en daardoor durf je misschien meer risico te nemen.

Hypnotische projectie

Een hypnotische projectie is net even wat anders dan een sociale projectie, maar toch ook weer heel vergelijkbaar.

Wanneer je onder hypnose bent kun je jezelf in je gedachten op een beeldscherm projecteren. Dus het idee van jou en wat jij bent ga je visualiseren. Net zoals jij je eigen ideeën en leefregels kunt projecteren op mensen waarvan jij denkt dat die in dezelfde sociale groep zitten als jij.

Maar nu ga je jezelf dus visualiseren op een beeldscherm. Je kunt dan de suggestie krijgen om van alles over jezelf te vergeten, zodat je vervolgens je identiteit opnieuw op jezelf kunt projecteren (of in jezelf). Of je kunt zonder allerlei verwachtingen naar belangrijke momenten in je leven kijken, dus die je hebben gevormd zoals je bent, om ze eens opnieuw in te delen en die momenten dus te vervormen, zodat je op die manier wie je bent nu kunt vervormen of veranderen.

Dit is een techniek die je kunt gebruiken om te veranderen waar jij je op focust.

Een probleem dat bijvoorbeeld elke keer terugkomt in je leven kan je op deze manier veranderen of je juist laten focussen op wat je elke keer juist wel goed doet in je leven. Je kunt de projectie van jezelf en daarmee die naar andere mensen toe veranderen[8].

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee de kijk op je leven, of bepaalde onderdelen van je leven, kunt veranderen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.jstor.org/stable/24940303?seq=1

[2] https://www.pnas.org/content/106/11/4567.short

[3] http://files.clps.brown.edu/jkrueger/journal_articles/KruegerAcev.pdf

[4] http://files.clps.brown.edu/jkrueger/journal_articles/KruegerAcev.pdf (pag. 22)

[5] http://files.clps.brown.edu/jkrueger/journal_articles/KruegerAcev.pdf (pag. 24)

[6] http://files.clps.brown.edu/jkrueger/journal_articles/KruegerAcev.pdf (pag. 21)

[7] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1207/s15327957pspr0901_3

[8] https://hypnosis-and-health.com/Experiencing_Hypnosis_-_Milton_H._Erickson.pdf