Psoriasisbehandeling ondersteunen met mindfulness
Psoriasisbehandeling ondersteunen met mindfulness
06 juli 2016 
6 min. leestijd

Psoriasisbehandeling ondersteunen met mindfulness

Muziek waar je kippenvel van krijgt is fijn, maar niet als je psoriasis hebt. Net als heerlijk warm zomerweer of echte winterse kou. Dit komt doordat er bij deze auto-immuunziekte iets gebeurt in de huid waardoor die op sommige plaatsen wat dikker is en waardoor normale huidreacties pijnlijk kunnen zijn of jeuk kunnen veroorzaken. Dit maakt het lastig om een normaal leven te kunnen leiden waarvan je optimaal kunt genieten.

Om ervoor te zorgen dat je ondanks psoriasis toch kunt genieten ga ik in dit artikel in op wat psoriasis is en hoe de behandeling van psoriasis ondersteund kan worden met mindfulness.

Wat is psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte die duidelijke symptomen aan de huid geeft. Door deze auto-immuunziekte vindt er een snellere celdeling plaats in sommige delen van de huid en rijpen de cellen ook langzamer waardoor je dikkere stukken huid krijgt die een stuggere structuur hebben dan gezonde huid.

In Noord-Europa heeft ongeveer 3 procent van de bevolking last van psoriasis. Dat betekent dat van elke 33 personen er 1 persoon is die last heeft van psoriasis. Het kan dus heel goed zo zijn dat je in elke schoolklas een leerling hebt die last heeft van deze huidziekte.

Psoriasis ontstaat meestal voor het 40ste levensjaar en de meeste mensen hebben er een genetische aanleg voor.

Waardoor krijg je meer last van psoriasis?

Soms ben je jouw hele opgroeiende leven zonder psoriasis doorgekomen en kun je opeens last krijgen van deze auto-immuunziekte. Er zijn verschillende triggers die dit kunnen veroorzaken:

 • Wonden
 • Infecties
 • Medicijnen

Daarnaast denken medici ook dat stress, roken, het klimaat en sommige vormen van kanker psoriasis kunnen triggeren. Ook zijn er aanwijzingen dat gluten psoriasis kunnen verergeren.

Behandeling van psoriasis

Op het moment wordt psoriasis vooral behandeld met topicale crèmes, lichttherapie, en verandering van dieet en levensstijl.

Bij de verandering van dieet gaat het erom dat onderzocht wordt welke voeding ervoor zorgt dat de psoriasis erger wordt en welke voeding ervoor zorgt dat het juist minder wordt. Over het algemeen betekent dit dat je minder producten met bloem erin, zoals brood en pizza, eet en meer groenten en fruit.

Afhankelijk van de type antilichamen die iemand met psoriasis heeft, kan een glutenvrij dieet helpen om psoriasis te verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd bij 33 personen met psoriasis waarbij de ene helft een normaal dieet bleef volgen en de andere helft stopte met het eten van gluten (1). Na 3 maanden bleek er al een significant verschil te zijn tussen de twee groepen.

Daarnaast kan het toevoegen van visolie en krillolie in het dieet ook psoriasis verminderen. Als je een dieet hebt met een laag vetgehalte en daarbij 30 ml visolie per dag eet gedurende vier maanden lang heb je een kans van bijna 80 procent dat de psoriasis verminderd wordt. Dit blijkt uit een onderzoek (2) waaraan 30 patiënten mee hebben gedaan.

Bij verandering van de levensstijl gaat het er bijvoorbeeld om dat je stopt met roken en minder alcohol nuttigt. Roken kan ervoor zorgen dat psoriasis begint en erger wordt. Ondanks dat overgewicht vaak gelinkt wordt als risico voor het ontwikkelen van psoriasis blijkt overgewicht vaker na het ontstaan van psoriasis voor te komen en daarom kan het niet gezien worden als oorzaak (a, b). Wel kan overgewicht zorgen voor artritis psoriasis. Daarom is het toch belangrijk om als je last hebt van overgewicht stappen te ondernemen om een normaal gewicht te bereiken.

Daarnaast kan ook stress een negatief effect hebben op de psoriasis. Als stress verminderd kan worden is dat altijd aan te raden.

Hoe kan mindfulness helpen bij psoriasis?

Mindfulness kan op meerdere manieren de behandeling van psoriasis ondersteunen, zowel direct tijdens de behandeling als indirect.

Lichttherapie

Psoriasis wordt vaak behandeld met lichttherapie waardoor je minder last hebt van psoriasisplekken op de huid. Uit onderzoek (3)  bleek dat als patiënten tijdens hun behandeling mindfulness meditatie toepasten ze veel sneller resultaat hadden dan proefpersonen die tijdens de behandeling geen mindfulness meditatie toepasten.

Verandering van levensstijl

Als je last hebt van psoriasis heb je ook een verhoogde kans op stress. Dit komt doordat er vaak nog een stigma rust op psoriasis. Het ziet er toch anders uit dan normaal en mensen die er niets van weten kunnen bang zijn dat het besmettelijk is. Dit kan voor vervelende situaties zorgen en je zelfvertrouwen aantasten.

Een kenmerk hiervan is dat je bijvoorbeeld psoriasis op de armen wilt verbergen terwijl de zon, mits je jezelf niet verbrand, zelfs voor goede effecten kan zorgen tegen psoriasis. Door je psoriasis te verbergen voorkom je natuurlijk wel dat mensen vervelend reageren, maar in de zomermaanden kan dit wel weer voor extra zweet zorgen. Allemaal dingen waarmee je rekening moet houden en die voor stress kunnen zorgen.

Mindfulness helpt om dagelijkse stress te verminderen. Uit onderzoek (4) blijkt dat als mindfulness gebruikt wordt om stress te verminderen naast het gebruik van de normale behandeling tegen psoriasis dit voor een verbetering van de ziekte kan zorgen, je hebt dus minder last van psoriasis.

Er zijn meerdere manieren waarop mindfulness gedurende de dag kan helpen om stress te verminderen, zoals mindfulness meditatie tijdens het huishouden, lopen, en mindfulness yoga.

Stress is vaak het gevolg van gedachten die over de toekomst gaan of over een gebeurtenis uit het verleden. Door mindfulness toe te passen zorg je ervoor dat je aandacht en gedachten in het hier en nu zijn. Dit wordt onder andere gedaan door te letten om de signalen die je lichaam geeft en daarnaar te luisteren.

Mindfulness oefeningen voor je levensstijl

Spierspanning kan bijvoorbeeld een teken zijn van stress. Door een bodyscan uit te voeren kom je die spierspanning op het spoor en kun je die verminderen waardoor je ook mee ontspannen bent.

Bij dagelijkse activiteiten, zoals het stofzuigen, kunnen je gedachten al snel afdwalen naar stressvolle situaties. Door mindfulness meditatie toe te passen zorg je ervoor dat die gedachten minder naar voren komen en zorg je ervoor dat als ze toch naar voren komen deze gedachten minder impact hebben.

Dit komt omdat je bezig bent met de activiteit helemaal te ervaren. Het geluid van de stofzuiger, het gevoel dat de stofzuiger zich vastzuigt aan het oppervlak, de beweging die jij maakt om de stofzuiger door je woning te bewegen. Gedachten die je lastig vallen benoem je en vervolgens focus je je weer op de taak waarmee je bezig bent.

Dit kun je ook doen tijdens het was opvouwen, wandelen, en andere dagelijkse taken.

Verandering van dieet

Gezonder eten kan soms erg lastig zijn en daar kan mindful eten een oplossing voor zijn. Als je een behoorlijke zoetekauw bent is het soms lastig om een snaai-moment te weerstaan. Daarnaast is dorst en verveling ook snel te verwarren met trek en honger.

Een eerste eenvoudige stap is daarom om een glas water te drinken als je trek hebt. Dit kan de oplossing zijn, maar soms is mindfulness ook de oplossing.

Als je zin krijgt om iets te eten ga je na hoe jij je voelt en waarom je zin hebt om iets te eten. Op die manier kun je erachter komen dat verveling voor jou de oorzaak kan zijn waarom je een zak chips opentrekt.

Mindful eten

Als je honger hebt ga je na, waarmee je bezig bent, hoe je lichaam aanvoelt en welke emotie je op dat moment ervaart.

 • Stap 1: Je krijgt trek
 • Stap 2: Je benoemt waarmee je bezig bent, zoals televisiekijken, werken, schoonmaken e.d.
 • Stap 3: Je controleert hoe je lichaam aanvoelt, je controleert of je slapjes bent en of je een volle of lege maag hebt.
 • Stap 4: Je gaat na welke emotie je op dat moment hebt.

Door deze 3 stappen telkens uit te voeren als de eerste stap door je onderbewuste of lichaam gestart wordt kun je erachter komen of je eet vanwege een emotie of echte trek. Daardoor kun je eenvoudiger minder eten als dat nodig is.

Als je dan gaat eten omdat je gewoon echt trek hebt, kun je technieken van mindful eten toepassen. Door mindful te eten stimuleer je al je zintuigen.

 • Je kijkt eerst naar het eten en kunt op die manier genieten van de kleuren en texturen.
 • Je ruikt de heerlijke aroma’s van je voeding waardoor je al merkt dat je speekselaanmaak op gang komt.
 • Dan neem je een hap en geniet van de smaken en het gevoel van de verandering van de textuur en het vrijkomen van nieuwe smaken als je op je voeding kauwt.
 • Je slikt het door en voelt hoe de hap je maag vult en je lichaam voorziet van belangrijke voedingsstoffen die ontstekingsreacties en reacties van het immuunsysteem verminderen.

Door mindful te eten is het eenvoudiger om veel groente en fruit te eten, doordat je echt kunt genieten van de smaken en texturen. Daarnaast merk je dat je nooit meer zomaar wat opeet waardoor je ook eerder het signaal krijgt dat je vol zit.

Wil je meer weten over hoe mentale technieken de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren? Kom dan eens langs op een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/1998/09000/Influence_of_a_Mindfulness_Meditation_Based_Stress.20.aspx

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2133.2000.03240.x/abstract?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

http://europepmc.org/abstract/med/2563604

http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=401808

http://europepmc.org/abstract/med/11107520

https://www.escholar.manchester.ac.uk/uk-ac-man-scw:189476

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen