Relatie redden: Op welke positie staat je partner voor jou?

Je relatie redden van de ondergang. Hoe doe je dat? Er kan van alles aan de hand zijn waardoor je relatie niet meer goed voor je werkt. Dit kan veroorzaakt worden door hoe jij tegen je partner aankijkt. Ga eens voor jezelf na of jij je partner gelijkwaardig vindt, onder je vindt staan of juist boven je vindt staan.

Zo kwam er eens een man naar me toe die een Aziatische vriendin had en ze wilde weg. Ze was er klaar mee, maar hij wilde dat ze bleef. Ze was zijn alles, zijn prinses.

Elke keer als hij het over haar had keek hij omhoog. Dat vond ik interessant. Dus ik vroeg aan hem: “Als je aan haar denkt, waar zie je haar dan? Stel je voor je maakt een beeld van haar, waar staat ze dan in die ruimte?”

Hij keek omhoog. En ik vroeg: “Staat ze daar? Omhoog?”

Ja dat was zo.

“Haal haar eens naar beneden op ooghoogte.”

Dus hij deed dat. En slaakte een zucht van verlichting. Dat was veel fijner. Gelijkwaardig.

Toen gingen we er een beetje mee spelen. Beetje links, rechts, uiteindelijk op dezelfde hoogte en naast elkaar. Toen hebben we nog een beetje gepraat over wat dat betekent en hoe dat werkt.

Dit was een oefening van het sociaal panorama van Lucas Derks[1]. Echt een aanrader om eens te gebruiken.

Dat was eigenlijk de hele sessie. Dit was een jaar of vijf geleden. Ze zijn getrouwd en ze hebben nu kinderen.

Heel interessant en we hebben helemaal niet met haar gewerkt. We hebben geen sessies gehouden, zodat zij zich hier op haar gemak voelt. Helemaal niets.

We hebben alleen met die man gewerkt. Dit had uiteindelijk ook effect op haar, waardoor zij is gebleven.

Het is toch bijzonder hoeveel invloed je hebt op een ander, wanneer je jezelf verandert.

Zij voelde zich blijkbaar verstikt door iemand die alles voor haar wilde doen. Nu doet hij anders en in dit geval werkte het beter voor haar.

Dit wil niet zeggen dat het in elke relatie werkt, maar in dit geval werkte het.

Wat is er dan allemaal mogelijk?

Een relatie en de ondergang zijn niet twee dingen die je kunt vastpakken. Het is geen ding. Het is het relateren. Je doet iets en je krijgt daar een reactie op en dat is de relatie.

De ondergang is ook een ding of een proces. Het ondergaan misschien wel.

Het zijn allemaal werkwoorden.

Als jij dan iets anders doet, iets anders gaat relateren, dan is de uitkomst anders. De relatie wordt anders.

Dus je kunt zeggen je relatie is slecht, maar je relatie is geen ding. Je kunt ook zeggen dat je nu iets doet wat niet werkt. Als je dan wat anders gaat doen, dan gaat het anders werken. Ik zeg niet dat het beter is, ik zeg alleen dat het anders gaat werken.

Als je anders gaat doen, dan krijg je een andere relatie. Je krijgt een ander resultaat.

Wat je doet heb je heel veel invloed op.

Een van de dingen die je kunt doen is het sociaal panorama.

Als je denkt aan je eigen relaties, je partner, je vader, je moeder, je vrienden, je broers of zussen, waar staan ze dan? Kijken ze naar je toe of kijken ze van je af? Staan ze dichtbij of staan ze ver weg? Zijn ze in kleur of zijn ze zwart wit?

Speel daar eens mee. Naar wat voor jou goed voelt. Misschien moeten ze verder weg, dichterbij, in je rug of voor je?

Speel ermee en als het goed voelt, klik ze dan vast en kijk vervolgens naar wat het effect is.

Dit heb ik gedaan met mijn kinderen. Mijn oudste zoon stond in gedachten wat verder weg en die heb ik dichterbij neergezet. Nu heb ik een veel betere relatie met hem. Dat is gewoon heel interessant als je erover nadenkt. Dat iets in gedachten doen, zo’n effect kan hebben.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1829200-hoe-red-je-je-relatie-van-de-ondergang?play=true

Ben je te materialistisch?

Naast waar je partner in gedachten bij je staat kun je je ook afvragen of je misschien te materialistisch bent ingesteld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe materialistischer iemand is, hoe groter de kans dat hij/zij ontevreden is met zijn/haar huwelijk[2].

Als je erg veel van spulletjes en geld houdt, kun je je afvragen of dit wel handig is en waar dit vandaan komt. Misschien heb je stiekem angst voor armoede of kan een tijdje consuminderen je focus op het materialisme doorbreken.

Heb je vaak ruzie over geld? Dan kan dit een probleem voor jou of je partner zijn.

Als je niet weet waarom je materialistisch bent kan een hypnotherapeut je hiermee helpen. Met regressie kun je er bijvoorbeeld achter komen welk moment in je leven heeft bijgedragen aan een materialistische mindset en hoe logisch het nu eigenlijk is om deze mindset te hebben, vooral als dit je relatie minder leuk maakt.

Daarbij kun je ook andere suggesties krijgen van een hypnotherapeut. Bijvoorbeeld hoe materialisme alsnog een rol in je leven kan spelen, zonder dat dit je huwelijk verpest.

Als jezelf veranderen niet helpt

Helpt het veranderen van je eigen gedrag niet? Dan kan de Gottman methode ook handig zijn om als stel te doorlopen. Voor hetero stellen en homoseksuele stellen werkt deze methode[3].

In de methode bespreek je eerst hoe de relatie tot stand is gekomen en daarna beoordeel je de relatie op punten waarmee je het met elkaar eens en oneens bent.

Vervolgens loop je bepaalde stappen door. Zo moet je leren herkennen wanneer je partner eigenlijk een “verzoek” uitspreekt. Sommige opmerkingen zijn namelijk subtiele hints om aandacht of om hulp, maar die kun je over het hoofd zien.

Dit is bijvoorbeeld een manier om de vriendschappelijke band tussen elkaar te versterken. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe je conflicten op een goede manier oplost en hoe je samen betekenis geeft aan dingen die je hebt meegemaakt en waar je relatie voor is[4].

Positieve versterking

Wil je dat je partner meer van een bepaald gedrag laat zien? Let hier dan goed op. Zodra je partner iets doet waar jij blij van wordt geef je bijvoorbeeld een compliment of een high five, maar in ieder geval iets waar je partner ook een goed gevoel van krijgt.

Dit versterkt de kans dat dit gewenste gedrag vaker vertoond wordt. Dus ruimt je lief eens op? Ga dan niet mopperen over wat hij/zij net niet goed heeft gedaan, maar laat zien dat je blij bent dat hij/zij iets doet in plaats van niets doet.

Deze positieve versterking of feedback speelt vaak ook een belangrijke rol in relatietherapie[5].

Hypnose en je relatie redden

Hypnose wordt al heel lang gebruikt om relaties te redden. Moeite met zwanger worden kan voor sommige relaties het breekpunt betekenen. In dat geval kan hypnose gebruikt worden om de relatie te versterken, waardoor de zwangerschap wellicht alsnog lukt.

Dit wordt gedaan met suggesties en met het zaaien van ideeën die veel impact op de relatie kunnen hebben[6].

Ook als je juist merkt dat jij of je partner moeit heeft om zich te binden, dus als jijzelf of je partner bijvoorbeeld bindingsangst heeft. Hypnotherapie kan dan helpen om dit alsnog te helen om de bindingswond die je als kind hebt opgelopen te helen.

Hiervoor wordt dan leeftijdsregressie gebruikt. Je gaat dan terug naar het moment waarop de bindingsangst is ontstaan en ziet welke impact dit heeft gehad op je leven tot nu toe.

Dit kan namelijk heling veroorzaken in het wereldbeeld wat je hebt en hoe jij kijkt naar relaties en je binden aan mensen. Het onderzoek laat zien dat deelnemers een soort opluchting ervaren (net als de man die zijn relatie wilde redden) en zich hierdoor emotioneel en psychologisch beter voelen en zich dan beter gaan gedragen[7].

Toch is binden niet altijd meer het belangrijkste bij therapie voor stellen. Steeds vaker gaat het ook om de interactie die je met elkaar hebt. Moderne relaties zoeken namelijk een balans in onafhankelijkheid, op jezelf kunnen rekenen en aan de andere kant samen iets kunnen ondernemen als stel en om dezelfde doelen of ideeën na te streven.

Hypnose kan dan helpen om de focus naar de toekomst te verleggen en naar hoe je die gezamenlijke toekomst wilt invullen, zodat je proactief problemen kunt oplossen en weet welke richting je op moet met die oplossing[8].

Hypnose kun je dus individueel gebruiken om te zien of het helpt als je onbewust onhandig gedrag verandert om daarmee je relatie te redden. Aan de andere kant kan hypnose helpen om begrip voor elkaar te versterken en de interactie en band met elkaar te versterken.

Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Kom dan eens naar een gratis online hypnose masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven, zodat de lessen altijd door kunnen gaan.

Bronnen:

[1] https://www.crownhouse.co.uk/assets/look-inside/9781904424031.pdf

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s10834-017-9563-2

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jmft.12276

[4] https://www.gottman.com/about/the-gottman-method/

[5] https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-319-49425-8_49

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2020.1762493

[7] https://search.proquest.com/openview/8513c67e1132027ed50ae8a751197a65/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

[8] https://www.researchgate.net/profile/Amanda_Ferguson7/publication/289342749_Working_with_couples_using_hypnotherapy/links/57259ca408aee491cb3aa3de/Working-with-couples-using-hypnotherapy.pdf