Speelsheid: De meeste volwassenen kunnen wel wat meer gebruiken
Niet zo serieus! Ik heb wel eens eerder gezegd dat serieusheid een soort kwaad is, en daarom ga ik het nu eens hebben over speelsheid. Spelen deden we vroeger allemaal, maar opeens zijn er een paar van ons heel serieus geworden.
Ben jij de serieusheid beu en is het tijd voor volwassen speelsheid? Lees dan dit blog even.
Voordeel van speelsheid
Speelse volwassenen kunnen vaak elke ruimte of omgeving zo transformeren dat het meer prikkelend, plezierig en vermakelijk is[1]. Kenmerken die aan speelse volwassenen worden gegeven zijn:
- Gezellig
- Onbelemmerd
- Komisch
- Dynamisch
Veel mensen denken dat spelen het tegenovergestelde is van werken en dat er op het werk geen ruimte is voor speelsheid, maar dat is niet waar.
Stel je voor dat je helemaal geen speelse collega’s had, hoe zou je werk dan zijn?
Ander onderzoek naar de voordelen van speelsheid op het werk liet zien dat volwassen speelsheid een samenhang had met creativiteit en spontaniteit.
Hoe meer speelsheid iemand had, des te beter dit was voor de werkprestaties, evaluaties, perceptie van het werk en betrokkenheid met het werk. Mensen hadden dan ook meer het gevoel dat ze het werk konden uitvoeren[2].
Een beetje speelsheid in je mars hebben heeft op alle gebieden in je leven voordelen. Het helpt je bijvoorbeeld ook om afstand te nemen van lastige situaties of problemen om er vervolgens met een open blik, een open mind, naar te kunnen kijken om een oplossing te vinden en het helpt zelfs om tegenslagen beter te accepteren[3].
Speelsheid op het werk verbeteren
Je zou kunnen denken dat het belangrijk is om super serieus te zijn op het werk, maar dat is niet altijd het beste. Speelsheid bevordert immers de creativiteit en dat kan handig zijn om oplossingen te vinden voor zakelijke problemen.
Speelsheid stimuleren tijdens een vergadering kan daarom helpen en dit hoeft niet eens de productiviteit van de vergadering te verminderen. Snoep, speeltjes, spelletjes en andere signalen van speelsheid kan speelsheid bijvoorbeeld triggeren tijdens vergaderingen[4]. Zelfs in hele serieuze zakelijke settings kan speelsheid stimuleren helpen om de creativiteit te bevorderen. Dit soort signalen zorgen ervoor dat een volwassen iemand zichzelf toestemming geeft om zijn/haar innerlijke kind te laten spelen.
Iedereen is er wel mee bekend dat het kantoor van Google een glijbaan heeft om de speelsheid op de werkvloer te bevorderen.
Naast dat speelsheid goed is voor creativiteit is het ook goed voor het bevorderen van intrinsieke motivatie, geeft het een gevoel van openheid en kan het onderlinge relaties bevorderen (bron 4).
Wat wel belangrijk is, is dat er signalen zijn om speelsheid te bevorderen, maar dat mensen niet “moeten” spelen. Gedwongen spelen is immers niet leuk en dat bevordert de speelsheid ook niet (bron 4).
Een andere manier om speelsheid te bevorderen is door een training improvisatie theater. In een onderzoek waarbij 2 groepen mensen werden vergeleken bleek dat de groep die de training had gekregen daarna meer speelsheid op het werk, meer creativiteit en groepscreativiteit hadden dan de groep die de training niet had gekregen[5].
Speelsheid en stress
Stress is iets waar bijna iedereen in zijn leven wel eens last van heeft, maar het wordt pas problematisch als je er niet goed mee om kunt gaan. Chronische stress kan voor allerlei fysieke en mentale problemen zorgen.
Als je speels bent als volwassen persoon heb je vaak minder last van stress dan mensen die de speelsheid zijn kwijtgeraakt. Daarbij heb je dan ook vaak andere manieren gevonden om met stress om te gaan. Je gebruikt dan minder snel negatieve strategieën waarbij je stress probeert te vermijden[6].
Speelsheid en je goed voelen/welzijn
Een voordeel van speelsheid is dat je elke situatie waarin je je bevindt kunt herkaderen naar iets wat juist leuk of ten minste leuker is[7]. Dit alleen al kan veel doen om je welzijn te verbeteren.
Mensen die wat speelser ingesteld zijn hebben vaak ook meer energie. Daardoor zijn die mensen vaak ook fysiek gezonder, omdat ze bijvoorbeeld sporten.
Daarbij is het naast dat het goed is voor de creativiteit ook goed voor je schoolprestaties. Onderzoek bij studenten in Hong Kong laat zien dat als ze zichzelf zagen als speels ze vaak ook een beter welzijn hadden dan studenten die zichzelf niet zagen als speels (bron 7).
Serieusheid loslaten en speelsheid toelaten
Speelsheid toelaten in je leven kan dus ontzettend veel goeds voor je doen. Maar als jij altijd super serieus bent of het lastig vindt om bijvoorbeeld op je werk of in stressvolle situaties speelsheid toe te laten is er werk aan de winkel.
Want hoe laat je die serieusheid dan los?
In eerste instantie kan je proberen te achterhalen waarom je speelsheid in de eerste plaats hebt losgelaten. Er zijn meerdere strategieën waarmee je dit kunt achterhalen. Zo kan je met een Socratisch gesprek de waaromvraag een aantal keer herhalen om op die manier bij de kern van je antwoord uit te komen. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen.
Dan kan je vervolgens controleren of die kern overtuiging logisch is of niet. Merk je dat die niet logisch is, dan is deze eenvoudig los te laten.
Een andere manier om te achterhalen hoe je gebrek aan speelsheid is ontstaan is door regressie te gebruiken. Dit is een hypnose techniek waarmee je dan teruggaat naar het eerste moment waarop jij dacht dat je niet speels kon zijn in een bepaalde setting, of zelfs in het algemeen.
Vervolgens helpt de hypnotherapeut je om dit moment opnieuw te interpreteren. Want vaak zijn dit momenten uit je kindertijd en nu weet je veel meer dan je toen wist. Hierdoor kan je als je er nog eens goed naar kijkt heel anders denken over wat er is gebeurd en daardoor kan je heel anders gaan denken over speelsheid en serieusheid.
Dit alleen al kan veel doen om serieusheid los te laten en speelsheid weer toe te laten.
Soms is er toch iets meer nodig dan alleen het opnieuw interpreteren. Je kunt dan ook hypnotische suggesties krijgen die je nieuwe overtuigingen geven die het gat van het loslaten van de overtuiging over serieusheid opvullen.
Die kan je dan thuis herhalen met zelfhypnose, zoals:
“Ik mag de speelsheid van een situatie inzien.”
“Het leven is een spel, de spelregels staan niet vast.”
“Ik kan overal op een andere manier naar kijken.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je overtuigingen en problemen met speelsheid kan je andere suggesties meekrijgen van je hypnotherapeut.
Daarnaast kan je ook post-hypnotische suggesties krijgen die je helpen om ook na de hypnosesessie speelsheid in je leven vast te houden en om er echt een kenmerk van jezelf van te maken.
Speelsheid en hypnotherapie
In hypnotherapie wordt ook vaak gebruikgemaakt van het innerlijke kind om problemen op te lossen. Hiervoor is ook enige vorm van speelsheid van belang. En je kunt dit speelse archetype gebruiken om iets in je te helen of te transformeren[8].
Je kunt ook heel speels omgaan met metaforen en verhalen die je gebruikt als je hypnotherapie geeft (of ontvangt)[9]. Je kan die metaforen namelijk lekker gek maken. Dit kan heel handig zijn om op een speelse manier angsten te overwinnen en andere problemen te transformeren.
Wil je meer weten over wat hypnose is en hoe dit je kan helpen met speelsheid of andere zaken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal voor zelfontwikkeling of als je mensen wilt helpen. De opleidingen worden online gegeven met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht, zodat jij de beste hypnotiseur wordt en je speelsheid goed kunt inzetten.
Bronnen:
[7] https://www.researchgate.net/profile/Neelam-Hiranandani/publication/306021479_Adult_Playfulness_Humor_Styles_and_Subjective_Happiness/links/5a0a95c9a6fdcc2736debf32/Adult-Playfulness-Humor-Styles-and-Subjective-Happiness.pdf
[9] https://www.hypnotherapyassociation.org/MembersOnly/MembersNewsletters/WinterNewsletter2013Members.pdf