Serieus: hoe groot is jouw serieusheid?
Serieus: hoe groot is jouw serieusheid?
01 december 2021 
in Stress
6 min. leestijd

Serieus: hoe groot is jouw serieusheid?

“Serieusheid is de meest ernstige ziekte op deze planeet en die moet je met wortel en al uitroeien.” Dit is een uitspraak van een trainer van mij en die heb ik helemaal ter harte genomen. Nu betekent dat niet dat niets serieus is. Als ik om me heen kijk zie ik zaken wel steeds minder serieus, nu gebeuren er uiteraard wel dingen die serieus zijn en er zijn zaken waarover je het serieus kunt hebben.

Maar de meeste dingen, misschien wel meer dan 95%, hoef je niet zo serieus te nemen. Nu zie ik wel veel mensen veel dingen serieus nemen. Nu mag dat natuurlijk wel, maar als je eraan voorbij kijkt en je gaat steeds meer loskomen van je eigen verhaal en je eigen ik, dan zie je steeds meer de grap.

Want het is toch wel een gekke wereld.

Eigenlijk is die wereld al gek sinds mijn geboorte in 1975. Ronald Reagan werd in 1980 president van Amerika. Ik zat laatst back to the future te kijken en toen zei iemand: “Wie is er dan president in 1980?” Het antwoord was Ronald Reagan.

“Ronald Reagan, de acteur? Ik dacht het niet.”

Toen schoot ik in de lag. Het is natuurlijk een film, maar er zit wel een kern van waarheid in dat het altijd al best wel duidelijk aan je wordt gemaakt dat het verhaal niet echt is. Dat het een projectie is vanuit jezelf. Hoe kan het anders zo gek zijn? Hoe kun je anders weten dat iemand er bijvoorbeeld aankomt, met het manifesteren?

Hoe kun je anders weten hoe dingen verlopen? Omdat het al is gebeurd, het is al het verleden.

Ik geef je een klein voorbeeld. Vroeger had ik een seizoenkaart van Ajax, dat verwacht je natuurlijk niet met mijn accent 😉. Vak 4 27. Op gegeven moment was ik volgens vrienden van mij de geestelijk leider van Vak 4 27. Dit was volgens mijn vrienden zo, omdat ik de wedstrijd altijd voorspelde en ik had het altijd goed.

Het was zo griezelig dat ik op de minuut af kon aangeven wanneer er gescoord zou worden en wie de goal dan zou maken. Zo was er een keer een wedstrijd tussen Ajax-Utrecht en we stonden 1-0 achter. Ik zei dat het voor de rust in een bepaalde minuut 1-1 zou worden, na de rust zou er gewisseld worden en die wisselspeler zou dan in de 63ste minuut 2-1 scoren, daarna zou het in de 86ste minuut 3-1 worden. Dit klopte precies op de minuut af en ik zag dit gewoon voor me. Op dat moment zat ik wel in de middelen die ervoor zorgen dat je wat meer openstaat, ik zal het eerlijk toegeven, maar toch.

Nu kun je zeggen: “Had dan meegedaan met de Lotto.” Maar het grappige is dat ik het alleen maar kan als de wedstrijd bezig is, ik zit erin en ik moet me afvragen:  “Hoeveel wordt het eigenlijk?” Dat wil ik nu helemaal niet meer weten, dus ik vraag het me niet af en als ik dat onbewust wel doe, dan krijg ik een soort getal door en dan denk ik: “Serieus?” En dan kan ik niet meer van de wedstrijd genieten.

Maar hoe kan dat nu? Dan moet het toch ergens al gebeurd zijn? Dat het verhaal al zo is. Dit kan misschien ook met andere dingen zo zijn, maar dit soort dingen zijn voor mij kleine wondertjes die bewijzen dat het allemaal niet echt is en dat het een projectie is.

Dat helpt mij om er niet te serieus over te doen. Inmiddels kan ik door deze visie ook weer kranten lezen. Dat heb ik een hele tijd niet gedaan, maar nu kan ik door een hele andere bril dan vroeger de krant lezen.

Ik kijk ook naar het nieuws door die bril.

In mijn hoofd ben ik op zoek naar het verhaal of naar de grap. Dan voelt het leven steeds minder serieus. Ik begrijp wel dat als je dit luistert terwijl je midden in een crisis zit, je partner is net weg of iemand is overleden, dan is dit niet cool. Dat snap ik.

Iedereen maakt dat soort dingen mee, maar het helpt wel om er anders naar te kijken. Dit helpt om er sneller bovenop te komen.

Inzicht door de diep trance identificatie

Het helpt ook om je te realiseren dat je bewustzijn nooit weggaat (dat denk ik in ieder geval). Edwin, ik, ga wel weg en Edwin kan wel griezelen van een verhaal en depressief worden van een verhaal en huilen om een verhaal, maar Edwin hoort bij dat verhaal.

Maar IK, mijn werkelijke zijn, ziet het en beseft dat het juist die gedachten, ideeën, geloven en overtuigingen zijn die je in die kooi houden.

Ik deed eens de hypnotische techniek de diep trance identificatie met Jezus, dat is een techniek waarbij je “in iemand gaat” die je kiest. Ik koos voor Jezus. Opeens was mijn lichaam weg en was ik alleen nog maar bewustzijn.

Opeens besefte ik me hoe ik dit in stand houd. Ook met kunst en vliegwerk. Dus iedere gedachte die ik heb, zelfs deze, houdt mij in het verhaal. Dit verhaal wil ik ook graag vasthouden. Toen kwam ik uit die trance en kreeg ik de slappe lach.

Ik kreeg zo de slappe lach. Ik dacht als ik daar gewoon helemaal mee stop, gewoon niets doe, dan is er niets aan de hand. Maar omdat ik ergens mee begin moet ik het ook afmaken, dat is dan het idee. Zo blijf je dit levenslang volhouden.

Terwijl tijd en ruimte niet bestaat. Het is een concept dat we hebben bedacht. Dat we ergens vandaan komen en ergens naartoe gaan. Dit houden we met zijn allen krampachtig vast. Als je dat een paar keer doorziet, dan zie je dat ook steeds meer. Je ziet ook steeds meer de grapjes die in de wereld verborgen zitten.

Je kunt dan ook niet meer terug.

Je ziet het gewoon gebeuren.

Ik ben verder niet van de complotten of wat dan ook.

Als je het een beetje beschouwd zitten we nu ook in een gek verhaal. Volgend jaar ook weer. We kwamen uit gekke verhalen. Het blijven gekke verhalen.

Het gekke verhaal van de b.v.

Bijvoorbeeld het verhaal dat je een b.v. kunt beginnen. Die b.v. bestaat eigenlijk alleen op papier. Hij is niet echt, maar die b.v. kan wel een rekening openen. Dat is allemaal bedacht. Een papiertje met een naam die ik bedenk kan opeens huizen kopen en dergelijke. Een b.v. is gewoon een rechtspersoon en die moet ook belasting betalen. Het is allemaal gek.

Als je dat inziet kun je ermee spelen en wordt het wat minder serieus.

Daarom zeg ik ook: “Serieus zijn over spiritualiteit, doe dat maar niet.”

Je kunt wel serieus bedenken dat dit een verhaal is.

Ik wil je uitnodigen en ik gun het je ook om het allemaal wat luchtiger te zien. Daarom maak ik ook filmpjes op Instagram waarin ik de krant op zo’n manier voorlees, zelfs bij heftig nieuws, dat veel mensen het leuk vinden.

Daar is blijkbaar behoefte aan, dat ze kunnen denken: “Zo is het wel grappig.

Het is niet alleen dit stukje, maar als je het zo kunt filteren dat het een soort toneelstuk is, dan kan dat je rust geven. Dat je weet dat het een soort illusie is.

De tijd en ruimte bestaat niet, het is al verleden.

Anders zou ik nooit een beeld kunnen hebben dat je weet wat er kan gebeuren.

Jouw filter die zaken wel of niet serieus maken

Dit helpt mij in ieder geval om minder serieus te zijn. Om de wereld te zien als niet zo serieus. Bijna als een komedie of cabaretshow. Dat is ook mijn gekke filter.

Dus stop met het bedenken van verschrikkingen.

Serieusheid heeft veel te maken met angst en woede. En zaken wat luchtiger zien heeft voor mij meer te maken met lichtheid.

Terwijl serieusheid voor mij meer zwaar en donker is. Ik kies voor licht en luchtig.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze spirituele breindump.

Ik hoop dat jij jouw wereld ook steeds luchtiger en lichter kunt zien, dan gebeuren er ook steeds meer wondertjes. Dan kun je ook meer controle hebben in de zin van dat je kunt laten gebeuren wat er gebeurt. Of juist geen controle, omdat je beseft dat alles al gecontroleerd wordt zoals het zou moeten en wat goed is voor jou. Dan kun je meegaan in de flow van je leven.

Natuurlijk kunnen er nog steeds verschrikkelijke dingen gebeuren, maar besef op een gegeven moment dat het voorbij is.

Dus serieusheid is de ernstigste ziekte op deze planeet, laten we die uitroeien, zodat alles wat luchtiger en lichter wordt.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/4gs6tAcnMkAZ9fHipQct8b?si=LcVaOdgmRHOaqLGQyhelpw&dl_branch=1

Wil je meer weten over de Diepe Trance Identificatie techniek of hypnose in het algemeen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven, zodat niets (zoals coronamaatregelen) jouw flow in de weg kan zitten.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen