Verveling: Tips tegen verveling
Verveling: Tips tegen verveling
19 maart 2019 
6 min. leestijd

Verveling: Tips tegen verveling

Iedereen heeft wel eens zo’n dag waarop je helemaal nergens zin in hebt. Je hebt niets te doen en alles wat mensen opperen om te gaan doen lijkt je helemaal niets. Dan ga je ergens heen en toch vermaak je je niet. Verveling is echt een heel vervelende staat van zijn, dus dat moet veranderen. Daarom lees je in dit blog tips tegen verveling.

Verveling: Wat is het?

Iedereen is wel eens verveeld, maar hoe omschrijf je dit vage gevoel nu het beste. Verveling is eigenlijk het verlies van interesse in waarmee je bezig bent/was of personen om je heen.

Als je denkt: waar komt de term “ik verveel me dood” vandaan. Nou, als je je heel veel verveelt is de kans groter dat je komt te overlijden dan wanneer je je niet vaak of nooit verveelt[1]. De meeste personen die hebben meegedaan aan een onderzoek of verveling tot een vroegere dood leidde gingen dood door hart- en vaatziekten.

Je hebt een grotere kans op verveeld zijn als je een vrouw bent, op een jongere leeftijd, als je een inactievere levensstijl hebt, je niet veel werkt en als je het gevoel hebt dat je een slechte gezondheid hebt.

Wat te doen bij verveling

Je zou denken dat verveling alleen maar slecht nieuws betekent, maar dat is niet het geval. Uit onderzoek waarbij mensen een saaie opdracht of een opdracht die verveling kan brengen moesten doen blijkt dat wanneer ze daarna hun creativiteit moeten gebruiken deze beter functioneert[2].

Verveling op zijn tijd is dus niet erg, maar het wordt wel problematisch als jij je chronisch verveelt. In eerste instantie kun je kijken naar de factoren die bijdragen aan verveling. Als je een inactieve levensstijl hebt kun je wat meer gaan bewegen en als je niet veel werkt kun je kijken of er iets is waar je wat mee kunt gaan doen, zoals bloggen, dichten, schilderen, vloggen of gewoon een baan zoeken met meer uren.

Daarnaast kun je ook kijken naar welke overtuigingen je tegenhouden om iets te gaan doen en waarom je bepaalde activiteiten al afwijst voordat je ze een kans geeft om je verveling op te lossen.

Tips tegen verveling

Verveel jij je elke dag of om de dag. Dan is het zeker een goed idee om iets tegen je verveling te doen. Daarom heb ik een aantal handige tips voor je.

Tip 1: Als je alleen bent…

Als je alleen bent is de kans natuurlijk iets groter dat je je verveelt. Alleen zijn en je vervelen gaan voor sommige mensen hand in hand. Zeker als al je vrienden en familieleden bezet zijn.

Het is dan zaak om jezelf uit te dagen. Verveling vindt namelijk plaats als je jezelf niet uitgedaagd voelt of als wat je doet voor je gevoel geen betekenis heeft[3]. Probeer daarom van wat je gaat doen iets te maken waarmee je jezelf uitdaagt (eindelijk die kamer opruimen) of iets wat betekenis heeft, zoals vrijwilligerswerk.

Tip 2: Als je thuis bent…

Als je thuis bent en je verveelt je kun je natuurlijk zeggen dat je erop uit moet gaan, maar soms is dit niet mogelijk. Ook hier is het belangrijk om jezelf uit te dagen of betekenis te geven.

Door iets te leren zorg je ervoor dat je je thuis minder verveelt. Pak bijvoorbeeld een muziekinstrument en probeer op YouTube het bespelen ervan onder de knie te krijgen. Je kunt sowieso veel leren met YouTube, ook als het niets met muziek te maken heeft.

Tip 3: Verveelspelletjes

Er zijn natuurlijk wel allerlei spelletjes die je kunt doen als je je verveelt. Het is niet voor niets dat gamen[4] zo ontzettend verslavend kan zijn voor mensen die geen baan hebben of die verder een vrij klein sociaal leven hebben.

Probeer jezelf dan uit te dagen met spelletjes zoals sudoku of kennisspelletjes als jij en je vrienden je vervelen, zoals met het 30 seconden party spel.

Tip 4: Hoogbegaafd en verveeld

Ben je hoogbegaafd? Dan is de kans dat je uitgedaagd wordt op school of soms zelfs op je werk klein en kun je sneller verveeld raken. Omdat verveling kan verdwijnen wanneer je jezelf uitdaagt of wanneer wat je doet betekenis heeft, kijk dan eens op een andere manier naar je hoogbegaafdheid.

Als jij al klaar bent met je huiswerk of werk, wie van je klasgenoten of collega’s heeft nog hulp nodig? Door andere mensen te helpen met je hoogbegaafde kennis kun je verveling op die manier stoppen.

Tip 5: Verveling met je partner

De verliefdheid is over en je kent je partner nu door en door. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat alles voorspelbaar is geworden en je gaan vervelen met je partner. Dit gevoel kan zelfs wederzijds zijn.

Als je hier met elkaar last van hebt, maak dan een lijstje met activiteiten die je samen kunt uitvoeren en die uitdagend of betekenisvol voor jullie zijn.

Door gezamenlijke missies te ondernemen is dat gevoel van verveling snel weg en heb je juist weer een leuke band met elkaar.

Tip 6: Verveling op je vakantie

Wanneer je de hele wereld al gezien hebt kun je je op gegeven moment gaan vervelen. Uit onderzoek bij ouderen die op vakantie gaan blijkt dat wanneer ze meedoen aan groepsactiviteiten dit goed is voor hun welzijn tijdens de vakantie.

De groepsactiviteit zelf hoeft niet eens van goede kwaliteit te zijn[5].

Vind daarom iets wat je op je vakantieadres met een groep kunt doen. Zoals een toeristische tour door de plaats, paardrijden in een groep of lekker roeien of iets dergelijks. Door de hogere sociale interactie heb je al minder tijd om je te vervelen.

Tip 7: Verveling op je werk

Helaas komt niet alleen een burn-out voor op het werk, maar ook een bore-out. Het werk biedt totaal geen uitdaging meer en het voelt nutteloos. Hoe kom je hier nu verder mee?

In eerste instantie kun je aan je leidinggevende extra taken vragen die meer uitdaging voor je bieden.

Als die er niet zijn kun je initiatief tonen. Welke collega’s kun je helpen? Is er iets op het werk dat niet wordt opgepakt of waar jij een verbeterplan voor kunt maken? Door hiermee aan de slag te gaan kun je betekenisvol zijn, je collega’s helpen en je verborgen talenten aan leidinggevenden laten zien.

Tip 8: Verveling zonder geld

Soms lijkt het net of je geld nodig hebt om iets leuks te doen, maar is dat wel zo? Heb je bijvoorbeeld geld nodig voor vrijwilligerswerk? Heb je geld nodig om te gaan wandelen of hardlopen? Heb je geld nodig om met de kat of hond van de buren te spelen? Of heb je geld nodig als je een keer meedoet met zo’n kledingruilevenement?

Hoe hypnose helpt tegen verveling

Deze 8 tips kunnen je helpen tegen verveling, maar als je merkt dat je ze niet kunt uitvoeren. Dat iets je tegenhoudt om in de benen te komen is het tijd om na te gaan of er niet een dieper probleem achter je verveling ligt.

Vind je het bijvoorbeeld raar om vrijwilligerswerk te gaan doen? Ben je bang voor wat mensen van je vinden als je in je eentje een hobby oppikt? Word je onzeker van actief doen of collega’s proberen te helpen? Dan kan hypnose je helpen om uit je schulp te komen en om verveling tegen te gaan.

Hypnose helpt doordat het invloed heeft op onbewuste gedachten en overtuigingen die ervoor zorgen dat je verveeld op de bank blijft zitten of liggen.

In eerste instantie ga je met de hypnose-expert een gesprek aan over je verveling en waarom je het lastig vindt om een bepaalde activiteit uit te voeren die je stiekem wel eens kan redden van je verveling.

Als je die waarom-vraag niet goed kunt beantwoorden kan regressie helpen om te bepalen waarom verveling blijkbaar te prefereren is boven iets uitdagends of betekenisvols doen. Met regressie ga je namelijk terug naar dat moment waarop je onderbewuste dit heeft besloten. Daarbij kun je met meer emotionele afstand daarnaar kijken om te zien of deze overtuiging wel zo logisch is als je altijd hebt gedacht. Hierdoor kun je snel van gedachten veranderen waardoor je je minder snel verveelt.

Een andere manier om jezelf in actie te zetten is door je voorstellingsvermogen te verbeteren. Mensen moeten namelijk vaak eerst voor zich zien hoe iets gaat voordat ze het doen. Als je dit lastig vindt kan een hypnose-expert je hiermee helpen tijdens een geleide visualisatie. In die visualisatie voel je bijvoorbeeld hoe je succesvol mensen helpt of een uitdagende taak uitvoert waardoor de kans groter is dat je ook écht aan de slag gaat.

Hypnose heeft allerlei technieken om interne blokkades die je gevangenhouden in je huis en in sociaal isolement of wat de reden voor verveling dan ook is te verwijderen. Hierdoor voel je je vrijer en kun je meer dingen doen waar je zin in hebt.

Wil je precies weten hoe hypnose hiervoor zorgt? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://academic.oup.com/ije/article/39/2/370/684049

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10400419.2014.901073

[3] https://link.springer.com/article/10.1007/s11031-011-9234-9

[4] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/g4h.2012.0026

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1096348002026002006

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen