Gaat alles lekker zijn gangetje en voel je je heel comfortabel? Dan is de kans groot dat je over het algemeen lekker in je comfortzone bezig bent. Toch kan je ook het gevoel hebben dat je comfortzone eigenlijk te klein is. Je kunt behoefte hebben aan meer, maar de spanning om uit je comfortzone te komen kan te groot zijn om ook echt een stap erbuiten te zetten. In dit blog ga ik in op je comfortzone en hoe je uit je comfortzone kunt komen met hypnose en andere tips.
Wat is je comfortzone?
Je comfortzone is een mentale zone waarin jij je comfortabel en zonder spanning beweegt. De zone kan ook meer fysiek zijn, zo voelen de meeste mensen zich dichter bij huis prettiger dan in een vreemde stad.
Mentaal is je comfortzone bijvoorbeeld dat jij je het prettigst voelt bij het doen van werk wat je al jaren doet en liever geen nieuwe taken krijgt, omdat je het gevoel hebt dat je die kennis niet voldoende beheerst. Dit voelt dan als een risico waar je buikpijn van krijgt en wat je dan liever niet doet.
Ook voor hobby’s kun je soms uit je comfortzone moeten.
Een ander voorbeeld van je comfortzone zijn de mensen met wie je omgaat. Door vooral altijd met dezelfde mensen om te gaan weet je wat je kunt verwachten en doordat je elkaar al door en door kent hoef je er verder niets voor te doen. Uit je comfortzone stappen is dan bijvoorbeeld daten als je single bent, of op zoek gaan naar vrienden met wie je iets kunt doen waar je huidige vrienden je niet mee kunnen helpen.
Je werk, activiteiten en vrienden kunnen dus onderdeel zijn van je comfortzone. Door daar iets nieuws te doen waarvan je niet weet of het je gaat lukken ga je uit je comfortzone. Het roept namelijk gevoelens van angst op en eventuele andere emoties en die kun je dan overwinnen. Jouw overtuigingen over de risico’s die aan een activiteit gekoppeld zijn bepalen wat voor jou je comfortzone is, de zone waarin je persoonlijke groei doormaakt en wat de “paniek” zone is[1].
Waarom wil je uit je comfortzone
Door het overwinnen van angst en andere sterke emoties maak je een persoonlijke groei door. Het is wel belangrijk om niet in 1 keer te ver uit je comfortzone te gaan, want dan kan de activiteit ook paniek oproepen. Het is dus belangrijk om uit de comfortzone naar de groeizone te gaan voor de persoonlijke groei.
Door uit je comfortzone te stappen kom je erachter dat je meer kunt dan je dacht en dat risico nemen helemaal niet zo eng is. Zelfs als het niet goed gaat, want je komt er ook achter dat je leven gewoon doorgaat wanneer iets een keer niet lukt.
Uit je comfortzone gaan zorgt kortom voor meer lef, meer zelfvertrouwen, minder faalangst, nieuwe relaties, meer vaardigheden en meer positieve emoties in je leven.
Kom uit je comfortzone met hypnose
Hypnose kan een heel goed middel zijn om mee uit je comfortzone te komen. In eerste instantie is de hypnotische staat al een vorm van uit je comfortzone komen, omdat dit niet iets is wat je dagelijks doet.
Daarbij zijn er ook veel meningen over hypnose die niet kloppen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je de controle kwijtraakt als je onder hypnose bent, maar dat is niet het geval. Wel is hypnose een andere staat dan waarin je normaal verkeert. Dit is ook te zien op MRI’s. Hierop is te zien dat je breinactiviteit anders is als je onder hypnose bent dan wanneer je “normaal” bent.
Door eens onder hypnose te gaan doe je al wat, dit komt ook omdat hypnose voor elke persoon een unieke ervaring is.
Als je dan vervolgens in hypnose bent zijn er meerdere technieken die je helpen om uit je comfortzone te stappen.
Blokkerende overtuigingen verpulveren
Als je dan eenmaal in hypnose bent, ben je ook vatbaarder voor het veranderen van je overtuigingen en de therapeutische technieken die bij je worden toegepast. Een overtuiging die je blokkeert om iets goed, maar buiten je comfortzone, te doen kan door zo’n techniek wel verpulverd worden.
Een goede techniek om blokkerende overtuigingen weg te nemen is door regressie toe te passen. Met regressie ga je terug naar het allereerste moment waarop je een gevoel kreeg dat je voor een bepaalde activiteit beter in je comfortzone kon blijven en dit vooral beter niet kon doen. Dit kan een patroon zijn geworden in je leven en dat patroon ontdek je met regressie. Door naar het eerste moment waarop dit gebeurde terug te gaan kun je dit moment met je huidige kennis verwerken kun je die blokkerende overtuiging verpulveren waardoor je er in de toekomst geen last meer van hebt.
Door het patroon in je onderbewuste te doorbreken, doorbreek je ook het gedrag dat bij het patroon hoort. Hierdoor kan je comfortzone zelfs in 1 keer een stuk groter worden.
Helpende overtuigingen versterken
Overtuigingen die ervoor zorgen dat je juist wel uit je comfortzone gaat en iets meer risico neemt kun je versterken. Het herhalen van suggesties zorgt er in hypnose voor dat je deze beter in je onderbewuste opneemt. Zo kun je de opdracht van de hypnotiseur krijgen om bepaalde overtuigingen te herhalen, zoals:
“Het is veilig om te falen.”
“Het is leuk om uit je comfortzone te gaan.”
“Iets doen is wat anders dan iets proberen.”
“2 procent anders is al anders.”
“Ik mag op mezelf vertrouwen.”
“Door iets spannends te doen krijg je meer lef.”
“Ik kan alles.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw blokkades en overtuigingen kun je andere suggesties krijgen van je hypnotiseur.
Visualiseren hoe je uit je comfortzone gaat
Naast het herhalen van hypnotische suggesties en blokkerende overtuigingen verwijderen door regressie kun je jouw gewenste gedrag buiten de comfortzone ook visualiseren. Tijdens een dergelijke visualisatie kun je gebruikmaken van de zintuigen die jij je goed voor je geest kunt halen om zo positieve gevoelens te koppelen aan het zetten van stappen buiten je comfortzone.
Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je de volgende praktische tips gaat uitvoeren.
Andere tips om uit de comfortzone te gaan
Hypnose helpt je met het verwijderen van overtuigingen die je blokkeren om een stap buiten je comfortzone te zetten, maar welke stappen kun je mee beginnen om je comfortzone groter te maken? Welke stappen kun je zetten voor het maken van grotere persoonlijke groei?
Tip 1: Doe wat je altijd doet op een andere manier
Je mag klein beginnen door wat je altijd doet eens op een andere manier te doen om te zien wat voor effect dat heeft. Je kunt je werk bijvoorbeeld eens op een andere volgorde uitvoeren. Begin de dag eens met waar je normaal mee eindigt. Bewaar je mail tot de lunchpauze in plaats van je dag te beginnen met de mail. Ga eens ’s ochtends voor je werk een half uurtje wandelen in plaats van ’s avonds na je werk.
Tip 2: Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt, maar graag wilt doen
Het maakt niet uit of dit een zakelijke activiteit is of iets wat je in je privéleven wilt doen. Kies iets uit wat je altijd leuk heeft geleken om te doen, maar waarvoor je altijd een excuus had om het niet te doen en doe het!
Maak die roaddtrip. Doe mee aan die workshop. Begin je eigen vlog (al maak je er maar 1). Dit helpt je om uit je activiteit comfortzone te komen.
Tip 3: Doe aan vrijwilligerswerk
Door als vrijwilliger ergens aan de slag te gaan kom je allerlei soorten mensen tegen. Dit kan je helpen om uit je sociale comfortzone te komen en een positieve impact op mensen te hebben. Hierdoor krijg je positieve associaties met het leren kennen en helpen van mensen.
Tip 4: Leer een nieuwe vaardigheid
Door iets nieuws te leren wat je lastig vindt en waarvan je bang bent dat je het wellicht niet onder de knie krijgt maak je persoonlijke groei door en kun jij jouw talent aan meer mensen laten zien. Je laat hiermee je persoonlijke waarde stijgen, omdat jij met die nieuwe vaardigheid andere mensen kunt helpen.
Dit is iets wat je helpt om op je werk uit je comfortzone te stappen.
Dit zijn maar een aantal tips om uit je comfortzone te gaan. Het belangrijkste is om overtuigingen die je blokkeren weg te nemen. Dit kun je doen door de tips uit te voeren en als dat nog iets te veel gevraagd is kun je dit doen met behulp van hypnose.
Wil je weten hoe hypnose precies werkt en voelt? Kom dan eens naar de hypnose playshop, daar leer je mensen te hypnotiseren en word je zelf ook onder hypnose gebracht (als je dat wilt) of schrijf je direct in voor een opleiding van het Hypnose Instituut Nederland zodat je de technieken leert waarmee jij jezelf en andere mensen kunt helpen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.