Wat je kunt leren van de stad
Wat je kunt leren van de stad
16 november 2016 
6 min. leestijd

Wat je kunt leren van de stad

Een tijd geleden heb ik een blog geschreven over wat je kunt leren van het platteland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stedelingen en mensen van het platteland anders omgaan met stress. Net zoals stedelingen iets kunnen leren van het mensen van het platteland kunnen mensen van het platteland ook iets leren van stedelingen.

Daarom ga ik in dit artikel in op eigenschappen van stedelingen waarvan mensen van het platteland iets kunnen leren.

Afsluiten van prikkels

Zoals ik in het vorige artikel schreef zijn er ontzettend veel prikkels. Omdat alle prikkels in je opnemen niet gezond voor je is hebben mensen in de stad een soort schild ontwikkeld om heel snel te kunnen schakelen van wat van belang is naar wat niet van belang is.

Als je gefocust moet blijven is deze eigenschap ontzettend handig. Een manier om je af te sluiten van prikkels en afleiding is door gebruik te maken van mindfulness.

Bij mindfulness zorg je ervoor dat je met je aandacht in het hier en nu bent en bij hetgeen waarmee je bezig bent. Je kunt bijvoorbeeld mindful lopen en daarbij letten op het pad dat je bewandelt, je kunt op dezelfde manier mindfulness toepassen als je bezig bent met iets anders.

Dit is bijvoorbeeld erg nuttig als je snel wordt afgeleid door de aanwezigheid van internet.

Kunnen beter omgaan met negatieve emoties

Als je in de stad woont wordt je voortdurend geconfronteerd met negatieve prikkels die een signaal lijken te geven dat je falende bent (1). Het getoeter direct nadat een stoplicht op groen is gesprongen signaleert dat jij een traag reactievermogen hebt. De kwaaie blik van iemand die zijn dag niet heeft kan een signaal zijn dat jij blijkbaar gevaar uitstraalt dat moet worden bestreden met een kwade blik.

Dit kan negatieve emoties oproepen, maar als je je hiervan wat aantrekt kun je niet in de stad leven. Daardoor leer je prioriteiten te stellen voor welke negatieve prikkels je wel en niet open moet staan. Wat je familie en vrienden van je vinden is uiteindelijk belangrijker dan wat een vreemde van je vindt.

Door op het platteland ook onderscheid te maken tussen sociale controle waar je je wel wat van aantrekt, zoals de mening van je vrienden, en sociale controle waarvan je je niets aantrekt, zoals de mening van je buren, kun je een stuk meer jezelf zijn.

Zijn gezonder

Uit onderzoek blijkt dat mensen in de stad gezonder leven dan op het platteland. Dit is op zich een verrassende uitkomst, maar toch is hij ook weer eenvoudig te verklaren. In de stad vind je op elke straathoek een fitnessschool en die zijn op het platteland schaars.

Daarbij trekken stadsmensen zich iets minder aan van wat andere mensen van je denken. Dus even door de buurt hardlopen is veel minder “openbaar” dan als je dit in je dorp doet.

Gelukkig biedt internet veel uitkomst als je geen fitnesschool om de hoek hebt en niet door de buurt wilt hardlopen. Er zijn daar veel online workouts te vinden die je gewoon thuis kunt uitvoeren.

Meer bezig met voeding

Daarnaast zijn stedelingen vaak meer bezig met bewust eten. Dit komt ook doordat in steden veel vaker speciale winkels aanwezig zijn die alleen biologische voeding verkopen en ook is er meer aanbod in speciale restaurants waar je terecht kunt voor de bewuste hap.

Op het platteland moet je dan toch vaak meer kilometers maken om bij die bewuste winkel of bij dat bewuste café te komen.

Wel met je kop boven het maaiveld durven uitsteken

Door het internet zijn er overal kansen te krijgen. Zowel op het platteland als in de stad. Plattelandsmensen moeten daarom toch 1 kenmerk van stadsmensen leren, namelijk wel met je kop boven het maaiveld uitsteken.

In de steden is vaak veel werk, maar op het moment zijn er nog altijd meer werkzoekenden dan banen. Daarom is het erg belangrijk om uniek te zijn en op te vallen. Juist in de stad waar voor elk baantje tientallen en soms honderden mensen beschikbaar zijn is het belangrijk om je kwaliteiten te laten zien en te “shinen” als het moment daar is.

Geloof in jezelf

Het geloven in je eigen kracht is daarom heel belangrijk, wat andere mensen ook zeggen. Om in jezelf te geloven is zelfvertrouwen in je kunnen belangrijk en ook het vertrouwen om die stap extra te zetten dat jij opvalt om succes te behalen.

Als je het lastig vindt om die extra stap te zetten kan hypnotherapie je helpen te onderzoeken waarom je dat niet doet. Soms kunnen bepaalde overtuigingen je blokkeren, zoals de overtuiging van “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”. Ook kan tijdens zo’n hypnotherapie sessie naar voren komen dat het zelfvertrouwen vergroot moet worden.

Bij hypnotherapie kunnen overtuigingen veranderd worden en het kan helpen om het zelfvertrouwen te vergroten.

Daarnaast kan zelfhypnose goed werken om het zelfvertrouwen te vergroten. Bij zelfhypnose ontspan je eerst en sluit je je ogen. Vervolgens herhaal je suggesties die de hypnotherapeut je heeft meegegeven om je zelfvertrouwen te vergroten. Afhankelijk van wat je wilt bereiken kunnen die per persoon verschillen. Ze kunnen lijken op de volgende suggesties:

“Ik ben goed in wat ik doe.”

“Ik heb de kennis voor succes.”

“Ik bepaal wat ik met mijn leven doe.”

Relaties in stand houden

Oké op het platteland zijn relaties net zo belangrijk als in de stad, maar er is minder competitie. Een relatie gezond in stand houden kan daardoor een uitdaging zijn. Doordat er minder alternatieven zijn kun je het gevoel hebben om maar bij de persoon te blijven die je hebt en je kunt het gevoel hebben dat je partner of vrienden toch wel blijven, want verder is er niets.

In een stad kan onbeleefdheid daardoor veel sneller voor een verbreking van een relatie zorgen, er zijn immers overal nieuwe vrienden te vinden. Des te belangrijker om een relatie leuk te houden. Dit kan op meerdere manieren.

Date night

Vooral als je drukke levens hebt is het belangrijk om regelmatig iets samen te doen. Hiervoor is de date night bedacht. Het is een manier om leuke ervaringen met elkaar te delen als die niet vaak “spontaan” op je pad komen.

Mindfulness voor je relatie

Een andere manier om je relatie sterk te houden is door mindfulness in je relatie toe te passen. Als je dan op die Date night bent zorg je ervoor dat je ook echt in dat moment opgaat. Hierdoor luister je echt naar de ander en geef je doordachte antwoorden op vragen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat de ervaring intenser wordt beleefd en beter in je geheugen blijft.

Privacy is belangrijk

In de stad zijn er altijd mensen om je heen. Als je pech hebt woon je in een appartement met allemaal smalle wandjes en kun je de televisie van de buren horen, maar helaas ook hun ruzies of als ze het romantisch aan het goedmaken zijn.

Je privacy bewaren is daardoor belangrijk. Het is heel normaal voor mensen in de stad om hun privacy te bewaken door oorspeakers van hun telefoon te dragen die wel of niet aanstaan. Het is ook een goed signaal dat je op dat moment niet openstaat voor menselijke interactie. Daarbij is het natuurlijk ook een manier om je af te sluiten van prikkels.

Als je de neiging hebt om alles aan iedereen te vertellen als ze erom vragen en merkt dat je hierdoor in de problemen raakt kan mindfulness een goede manier zijn om hier minder last van te hebben.

Door mindful te zijn in gesprekken kun je bewustere keuzes maken op hoe je vragen beantwoordt. Door in het moment te leven luister je beter en kun je daardoor beter bepalen wat je wel en niet zegt. Als je dan iets vertelt raak je ook minder snel afgeleid door wat je zegt.

Wie kent het niet dat je een gesprek begint over hoe lekker een appel smaakt en eindigt met het familiediner wat je een paar jaar ervoor hebt gehad? Door mindful te zijn in gesprekken kun je beter bij het gespreksonderwerp blijven waar je het echt over wilt hebben.

Het stadsleven is een leven waarbij je jezelf continu aan het beschermen bent. Van leven in de stad kun je meerdere dingen leren, namelijk hoe je jezelf kunt afsluiten van prikkels als het je anders even teveel wordt.

Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren om zo een prikkelvrij moment te hebben.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat stedelingen vaak gezonder leven dan mensen op het platteland. Dit komt natuurlijk ook doordat er in steden meer aanbod is voor sport en gezonde voeding dan in de dorpen waar 1 supermarkt is waar je terecht kunt. Gelukkig is er door de komst van internet ook op het platteland veel mogelijk.

Voor mensen in de stad is het hebben van zelfvertrouwen ook belangrijk, net zoals op het platteland. Om succes te hebben moet je in jezelf geloven waar je ook woont. Zelfvertrouwen kan met meditatie en hypnose worden versterkt.

Ook het bouwen aan relaties is in de stad belangrijk er is immers overal competitie van andere personen die ook een relatie willen opbouwen. Mindfulness gebruiken in gesprekken kan een goede manier zijn om banden te versterken en alleen te vertellen wat jij wilt vertellen. Zo bescherm je je relatie en jezelf tegen de verkeerde relaties.

Wil je meer weten over mentale technieken die je leven kunnen verbeteren? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.journalclub.co.uk/resources/Abbott%20(2011)%20City%20living%20marks%20the%20brain.pdf

http://sa.indiaenvironmentportal.org.in/files/City%20living.pdf

http://www.theprospect.net/4-life-lessons-from-living-in-a-city-39417

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen