Er zijn steeds meer geluiden in de politiek en in de media om energiedrankjes, zoals Monster en RedBull te verbieden voor kinderen. De energiedrankjes zouden ongezond zijn en de kinderen kunnen daardoor later als volwassene in de problemen komen. Dit is niet helemaal onwaar, maar uiteindelijk moeten kinderen wel leren omgaan met energiedrankjes en andere leuke dingen in het leven, dus het is maar de vraag hoe verstandig dit is.
Als volwassene en als puber kun je bijvoorbeeld verslaafd raken aan energy-drink, wil je weten hoe je hier weer van af kunt komen? Lees dan even verder.
Verslaafd raken aan energiedrank
Energiedrank heeft eigenlijk twee ingrediënten in zich die onder bepaalde omstandigheden verslavend kunnen werken. Aan de ene kant suiker en aan de andere kant zit er cafeïne in. Daarnaast zit er ook taurine in wat een oppeppend effect heeft.
Zoals je weet kun je verslaafd raken aan suiker. Suiker blokkeert namelijk het signaal aan je hersenen dat je vol zit als je eet. Hierdoor stop je vaak te laat met eten, zoals wanneer je maag echt uitzet en je een opgeblazen gevoel krijgt.
De suiker in de energiedrank zorgt er vaak ook voor dat je het gevoel krijgt dat je meer energie hebt.
Het andere verslavende middel is cafeïne dat juist zo verslavend kan zijn omdat dit je extra energie geeft. Dit stofje wordt door veel mensen ook verantwoordelijk gehouden voor een koffieverslaving. Daar heb je last van als je meer dan 5 koppen/mokken koffie per dag drinkt.
Wanneer je deze twee ingrediënten samen neemt kan dit ontzettend verslavend werken als je veel behoefte hebt aan energie.
Verslaafd raken tijdens je pubertijd/adolescentie
Pubers hebben een andere behoefte aan slaap dan volwassenen. In plaats van 8 uur slaap is 9 uur slaap nodig, en daarbij vallen pubers pas veel later in slaap doordat de melatonine later op de dag wordt aangemaakt. Toch moeten ze weer vroeg op en hierdoor kan er een (chronisch) energie tekort ontstaan.
Koffie kan in de ochtend een oplossing lijken, maar de smaak is vaak niet lekker genoeg voor de gemiddelde puber en een suikerrijk drankje is dan toch veel prettiger.
Op die manier kan een puber met de energiedrank in aanraking komen en doordat er dus suiker en cafeïne in zit kan je hieraan verslaafd raken, net zoals aan chocolade.
Vooral als er in het weekend niet bijgeslapen wordt kan dit energietekort echt problematisch zijn voor een kind in de pubertijd. Daarbij worden ook de eerste stappen in het uitgaansleven gezet en dan moet je ook weer langer wakker blijven.
Op Amerikaanse Universiteiten is het bijvoorbeeld erg populair om energiedrank met alcoholische drank te mixen, omdat je dan minder het gevoel hebt onder invloed te zijn. Je bent dan natuurlijk wel gewoon onder invloed, maar subjectief voelt dit niet zo aan.
Dit heeft toch nare gevolgen. Deze studenten zijn volgens het onderzoek Caffeinated Cocktails: Energy Drink Consumption, High-risk Drinking, and Alcohol-related Consequences among College Students uit 2008 vaker man dan vrouw. De kwart van de Amerikaanse studenten die dit doet heeft ook vaker last van dronkenschap, seksuele intimidatie of doet dit juist zelf vaker, rijden vaker in een auto met een dronken bestuurder en raken ook vaker gewond waarvoor ze medische hulp nodig hebben.
Nu is een verslaving aan energiedrank gelukkig niet hetzelfde als een verslaving aan energiedrank met alcohol, maar dit kan wel een voorloper zijn van dit gedrag.
Verslaafd als volwassene
Ook als volwassene kun je verslaafd raken aan energiedrank door de suiker en caffeïne die erin zit. Ondanks dat een volwassene vaak af kan met 7 tot 8 uur slaap per nacht hebben ook steeds meer volwassenen last van vermoeidheid.
Slapeloosheid is ook een steeds groter probleem onder de volwassen bevolking.
De meeste werkende volwassenen krijgen maar 6 uur slaap per nacht. Dat mensen dan sneller naar koffie of energiedrank grijpen is alleen maar logisch.
Wat te doen tegen deze verslaving?
Op zich is het heel logisch dat wanneer je een energietekort hebt je energydrink gaat drinken, kun je dan al wel spreken van een verslaving? Jazeker, als dit drankje ervoor zorgt dat je jezelf belet om goed voor je lichaam te zorgen en te gaan “valsspelen” met energiedrank heb je een probleem.
Uiteindelijk doe je jouw lichaam en geest geen plezier met de energiedrank. De suikers in de energiedrank zorgen voor hogere ontstekingswaarden, vaak te herkennen aan extra pukkels, en daarbij kan dit ook nog eens slecht zijn voor de hersenen (ook al werken die op glucose).
Wat vooral duidelijk is, zoals wanneer de energiedrank gemixt wordt met alcoholische drank, is dat je de illusie hebt van energie. Misschien herken je dit wel. Je denkt dat je energie hebt. Je gaat lekker aan het werk. Ondertussen laat je wel van alles uit je handen vallen en loop je tegen elke tafelpunt en deurklink aan. Dit soort onhandigheid is een goed symptoom van verborgen vermoeidheid.
Je moet daarom eerst aan jezelf bekennen dat de energiedrank geen goede langdurige manier is om jezelf van energie te voorzien.
In plaats daarvan kun je de volgende stappen nemen:
Houd een slaapdagboek bij
Heb je op dit moment geen idee hoeveel slaap je krijgt? Houd dan eens een slaapdagboek bij. Schrijf elke ochtend op hoe laat je naar bed bent gegaan en hoe laat je wakker bent geworden. Kijk dan na een week eens op hoeveel dagen je nu eigenlijk de 8 uur slaap hebt gehad die je als volwassen mens minimaal nodig hebt om goed te functioneren.
Dit kan een confrontatie zijn om toch eens voor je eigen slaap te kiezen.
Heb je moeite met in slaap vallen? Dan kun je rekening houden met slaaphygiëne en moet je toch echt vanaf 15.00 uur stoppen met het drinken van energie drank.
Beweeg
Heb je nu eindelijk de 8 uur slaap, maar heb je nog steeds niet genoeg energie? Beweeg dan eens tussen het werk door. Je zult merken dat dit je creatiever maakt en meer energie geeft. Vooral als je een kantoorbaan hebt.
Daarnaast kun je ook vaker gaan sporten. Schrijf je in bij de sportschool of ga naar een voetbal-vereniging (of andere leuke sport) zodat je ook die gezelligheid ervaart.
Eet gezond
Een derde praktische tip is om gezond te eten. Veel vet en suiker eten zorgt voor een grote belasting van je darmen en dat kost je ook weer energie. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de after-dinner-dip. Dat vermoeide gevoel dat je kunt krijgen na een flink bord pasta, pizza of patat.
Door juist lichter te eten en minder koolhydraten te eten kun je veel doen om meer energie te krijgen. Neem bijvoorbeeld geen energydrink tijdens de lunch, maar een groene smoothie en een extra glas water. Zo krijg je meer voedingsstoffen binnen en minder suiker. Je zult zien dat je meer energie krijgt.
Ga na waarom je het zo belangrijk vindt om veel energie te hebben
Heb je alle voorgaande tips uitgevoerd? Ben je eigenlijk al weken 8 uur aan het slapen, je beweegt regelmatig en ook je dieet is verder wel gezond maar die energiedrank is gewoon niet iets waar je van af kunt blijven?
Dan speel je echt vals met je energieniveau ten opzichte van andere mensen.
Ga dan eens voor jezelf na waarom je het zo belangrijk vindt dat je zoveel energie hebt? Overtuigingen over je energieniveau en over energiedrank kun je bijvoorbeeld achterhalen met hypnose als je dit zelf lastig vindt om te doen. Dit kan bijvoorbeeld met een socratisch gesprek.
Regressie om het waarom te achterhalen
Een andere manier om het “waarom” van je energiedrankverslaving te achterhalen is met regressie. Een regressie helpt je om terug te gaan naar een moment dat belangrijk is geweest voor het ontstaan van de overtuiging dat je energie nodig hebt en dat je daarvoor van alles kunt gebruiken, zoals energiedrank.
Er kunnen verrassende resultaten naar voren komen tijdens regressie. Veel overtuigingen ontstaan namelijk tussen je 5e en 8e levensjaar.
Overtuigingen over energiedrank veranderen
Wanneer je weet welke overtuigingen je hebt en waarom je die hebt kan hypnose helpen bij het veranderen van die overtuigingen. Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties en door visualisaties.
Je kunt er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat je zonder energiedrank niet goed kunt functioneren, want je kunt je dit gewoon niet voorstellen. In plaats daarvan denk je dat je juist futloos op de bank ligt als je géén energiedrank hebt.
Een visualisatie kan je dan helpen om je voorstellingsvermogen te veranderen. Je gaat dan eerst ontspannen en letten op je ademhaling, vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen met een visualisatie zoals:
“Je wordt wakker en neemt een groot glas water. Dat verfrist al behoorlijk. Je ontbijt gezond met een stuk fruit en je merkt dat je lichaam nog meer tot leven komt. Tijdens je werk merk je ook dat je tussendoortje van een cruesli reep voldoende is om je tot de lunch verder te helpen. Tijdens de lunch eet je je boterham met beleg en neem je er nog een gezonde groene smoothie bij. Je voelt hoe de gezonde ingrediënten van de smoothie je lichaam en geest voeden waardoor je ook in de middag uitgerust bent en je voelt je ook nog eens lichter dan normaal. Je bent voor de verandering ook nog op tijd klaar met werk en loopt overal vloeiend langs. Als je thuis bent kun je terugkijken op een productieve dag. Het diner met je gezin is gezellig en je kunt ook nog eens heerlijk napraten en de knutselwerkjes van je kinderen bekijken. Het leven met gezonde voeding en gezond drinken staat je aan.”
Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie door een hypnotherapeut. Afhankelijk van jouw klachten en overtuigingen kun jij een andere visualisatie krijgen.
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1553-2712.2008.00085.x/full