Vragen aan jezelf: De manier om je beter te voelen
Vragen aan jezelf: De manier om je beter te voelen
07 april 2021 
6 min. leestijd

Vragen aan jezelf: De manier om je beter te voelen

Over de huidige situatie denk ik wel eens dat ik er te positief over denk. Met de huidige situatie bedoel ik de situatie met betrekking tot corona. Dat is eigenlijk gek, want je kunt denken dat het ergste nog komt, en dat denk ik ook wel, maar toch ben ik positief.

Dat wil ik graag met je delen, hoe ik dat doe?

Dit te positief zijn doe ik door mezelf vragen te stellen die leiden tot goede antwoorden zoals:

Wat nu als dit het beste is wat je zou kunnen overkomen?

Wat als dit de kans van je leven is?

Als je je niet goed voelt en je ligt ziek in bed en je mag je huis niet uit, dan begrijp ik dat dit niet per se de vragen zijn die je jezelf stelt. Maar je kunt het een kans geven.

Ook als het water je tot aan de lippen staat en je denkt dat je failliet gaat kun je dit bullshit vinden. Dat snap ik, maar op een gegeven moment is dat ook weer voorbij.

Want wat nu als dit achteraf het beste is wat je ooit zou kunnen overkomen?

Ik heb het bijvoorbeeld nog nooit zo gezellig gehad met mijn gezin. Dat klinkt misschien een beetje gek en misschien vraag jij je net als ik nu af wat ik dan die achttien jaar hiervoor heb gedaan met mijn gezin.

Tijdens de verjaardag van mijn zoon kwam er geen visite, maar we hadden een thuisbioscoop gemaakt. Hij had een popcornapparaat gehaald. We hadden kleine zakjes M&M’s en het was gewoon leuker dan de verjaardag ervoor, toen er wel visite was.

We waren zo verbonden dat ik het helemaal te gek vond.

Ik begrijp dit anders is wanneer je alleen bent. Voor mij geldt dat ik me meer verbonden voel met de mensen van wie ik hou. Dat vond ik mooi om te ervaren en dat gun ik iedereen.

De kwaliteit van vragen aan jezelf is belangrijk

Misschien heb je nu geen relatie of kinderen en denk je: “Waar gaat dit over?” Waar het om gaat is dat de kwaliteit van de vraag de kwaliteit van het antwoord bepaalt.

Als je een betere vraag stelt, krijg je betere antwoorden.

Als je een shit-vraag stelt, krijg je slechte antwoorden.

Logischerwijs weet je dit waarschijnlijk wel, maar doe je het ook? Stel je jezelf ook goede vragen?

Heb jij een goede manier van vragenstellen? Want als je nadenkt over de juiste vraag is het antwoord makkelijk. Het antwoord is vaak heel makkelijk, maar de vraag is heel lastig.

Iedereen kan slechte vragen stellen. Veel mensen doen dat ook.

“Oh, waarom overkomt me dit nu?”

“Waarom ben ik toch zo’n eikel?”

“Waarom lukt het me allemaal niet?”

Dan krijg je allemaal slechte antwoorden, waardoor je je niet beter gaat voelen. Daar heb je niet zo veel aan.

Een goede vraag kan tot het juiste antwoord leiden.

Stel een hoe-vraag aan jezelf

Wat is dan een goede vraag? Een “Hoe-vraag” is vaak een goede vraag.

Dus:

Hoe kan ik….?

Tijdens de masterclass hierover hadden we de opzet van een vraag:

Hoe kan ik…., terwijl ik tegelijkertijd…., zodat ik…..?

Op die puntjes vul je zelf in wat je in wilt vullen. Zodat ik … is dan een concreet doel.

Bijvoorbeeld:

Hoe kan ik vijf kilo afvallen, terwijl ik tegelijkertijd kan eten wat ik wil, zodat ik  deze zomer in mijn bikini kan staan?

Dan maak je iets concreet. Je hebt een doel, dat wil je bereiken.

Dan schrijf je alle antwoorden op die tot het doel leiden. Misschien kom je er zelf achter dat je helemaal geen vijf kilo hoeft af te vallen, maar dat je gewoon een nieuwe bikini kunt kopen.

Dan ben je ook klaar en ben je ook blij met wat je wilt.

Vaak hebben we in ons hoofd allemaal ideeën over hoe we ergens kunnen komen. Maar er zijn natuurlijk 101 ideeën om ergens te komen in plaats van één of twee. Wat ook goed is om na te gaan is of je wel wilt komen op die plek waar je van denkt dat het beter is.

Het stellen van vragen aan jezelf is een vorm van zelfreflectie en dit zorgt voor inzicht in jezelf. Heel handig als jij je leven en gevoelens wilt verbeteren. Wanneer je dit soort vragen stelt aan jezelf, zul je ook sneller jezelf op de juiste manier identificeren of in ieder geval zul je jezelf herkennen zoals bekenden van je jou ook kennen.

Daarbij heeft het ook invloed op de beslissingen die je neemt[1].

Je kunt je reflecties ook opschrijven. Wanneer je jouw antwoorden opschrijft kan dit je helpen om beter te zijn in wat je wilt. Uit onderzoek naar studenten die een reflectie-dagboek bijhielden blijkt dat dit een klein maar positief effect had op de studieresultaten[2].

Studenten worden zelfs gestimuleerd om vragen te bedenken voor zelfreflectie en om hun studiemateriaal nog beter te begrijpen[3]. Het stellen van de juiste vraag is dus ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling.

Wie word je als je dat doel onderweg hebt bereikt?

Als je bijvoorbeeld de zwarte band in aikido wilt halen, dan word je in ieder geval geen karate-man.

Als je 100.000 euro op je bankrekening wilt hebben. Wie word je dan? Misschien komt er nu iets in je hoofd dat je een …. wordt. Dat kan heel interessant zijn, veel mensen denken dat ze dan een vrek worden.

Misschien wil je dat niet worden en dan ga je dat doel saboteren.

Het is dus goed om te ontdekken of je daar onhandige regels of overtuigingen voor hebt.

Dit kan ook zo zijn met een nieuwe relatie. En je kunt dat onderzoeken totdat je een kwalitatief goede vraag hebt, zodat je een kwalitatief goed antwoord krijgt.

Het is veel handiger om jezelf goede vragen te stellen in deze tijd dan af te wachten. Af te wachten tot je weer wat mag van Rutte als ondernemer bijvoorbeeld. Je blijft gewoon zoeken naar een andere mogelijkheid.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten, omdat ik dat kan doen. Maar goed, je wilt jezelf ook vragen stellen zoals de volgende.

Wat nu als dit toch altijd zo blijft?

Wat als dit het nieuwe normaal is? Blijf je dan wachten tot een nieuwe hulpregeling?

Hierdoor heb ik voor mezelf een aantal beslissingen genomen. Niet iedereen is het eens met die beslissing of vindt die beslissing leuk.

Dat is altijd zo wanneer je iets zegt wat bij sommige mensen niet goed aankomt als die wat anders hadden verwacht.

Maar dit komt wel uit mijn hoofd en het is wat het is, dan heb je te dealen met die beslissing. Maar het is dan wel jouw beslissing.

Dat is altijd nog beter dan te dealen met de beslissing van Rutte. Daar werd ik gewoon helemaal depressief van. Ik heb geen zin om te dealen met de beslissing van Rutte, ik ken die man helemaal niet.

Ik deal liever met mijn eigen beslissingen. Dat is een stuk prettiger. Je moet nog steeds dealen met problemen en daarvoor oplossingen vinden, maar dan komt het ten minste uit jou en dat stemt mij gewoon een stuk positiever.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3824321-corona-positief-getest?play=true

Word je alsnog helemaal depressief van deze vragen en zie je maar een paar wegen naar een oplossing die je niet wilt?

Dan kun je ook hulp krijgen van een hypnotherapeut of je kunt zelf leren hoe hypnotherapie werkt.

Met hypnotherapie krijg je hulp van iemand die je problematiek op afstand kan bekijken en die daardoor eenvoudiger de juiste vragen kan bedenken waardoor je nieuwe ideeën kunt krijgen. Die helpen je dan om je beter te voelen en wat anders te gaan doen, iets wat beter voor je werkt.

Afhankelijk van de problemen waar je tegenaan loopt zijn er meerdere technieken die gebruikt kunnen worden.

Met hypnose wordt vaak gebruikgemaakt van geleide visualisaties en het koppelen van emoties om op die manier eenvoudiger dagelijkse triggers te hebben om je beter te voelen.

De visualisaties kunnen ook gebruikt worden om je overtuigingen over hoe de wereld werkt te veranderen, zodat je ook op die manier weer nieuwe wegen naar jouw Rome kunt vinden.

Over het algemeen kom je dan uit bij een herinnering die veel invloed heeft gehad op je wereldbeeld. Die herinnering kun je dan eens vanuit een andere hoek bekijken of er in gedachten iets mee doen, waardoor de invloed van de herinnering verandert.

Wil je meer weten over hypnose en wat je hiermee kunt doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Wil je juist de technieken leren om jezelf of juist andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Deze zijn ideaal wanneer je werkt als coach of op een andere manier mensen helpt met hun ontwikkeling.

[1] https://psycnet.apa.org/buy/1993-21474-001

[2] https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10459-011-9298-z.pdf

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0092055×11418685

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen