Terugkijken op je leven: De laatste 10 jaar
Terugkijken op je leven: De laatste 10 jaar
09 februari 2021 
6 min. leestijd

Terugkijken op je leven: De laatste 10 jaar

Als je terugkijkt naar de laatste 10 jaar van je leven is er behoorlijk wat veranderd, neem ik in ieder geval aan. Terugkijken op je leven is af en toe handig om te doen. Mensen overschatten namelijk vaak wat ze in 1 jaar kunnen bereiken, maar onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen bereiken.

Als je dan bijvoorbeeld terugkijkt van 2010 naar 2020, wat is er dan allemaal gebeurd in je leven? In 2010 begon ik structureel hypnose opleidingen te geven. In de eerste opleidingen had ik 4 tot 5 mensen in een groep.

Het afgelopen jaar hebben we juist 300 mensen in 1 jaar opgeleid. Het bedrijf is ook van 1 man naar 18 mensen gegroeid. Dit is een gigantische ontwikkeling.

Als persoon verander je dan natuurlijk ook. Je doet het immers niet meer alleen. Je krijgt andere rollen, dat moet je ook allemaal willen. Misschien wil je dat helemaal niet.

Het is wel interessant wanneer dat gebeurt. Misschien had je toen een relatie die je nu niet meer hebt. Zelf had ik kleine kinderen, ze waren 3 tot 7 jaar. Nu zijn ze 13 tot en met 17 jaar, dat is een hele andere leeftijd.

Onderzoekers geven ook aan dat terugkijken op je leven ontzettend belangrijk is voor je ontwikkeling als volwassen persoon[1]. Dit kan dan in je sociale en communicatieve ontwikkeling een rol spelen.

Leren van minder leuke momenten

Het reflecteren over de veranderingen die er zijn geweest, vind ik mooi om over na te denken. Vooral kijkende naar wat ik heb geleerd over bepaalde dingen. Het was niet allemaal leuk, misschien was het soms zelfs echt naar.

2014 was bijvoorbeeld mijn ergste jaar ooit, zowel zakelijk als privé. Dat was zonder in te veel details te treden interessant. Daarvan heb ik een paar dingen geleerd:

  1. De juiste mensen zijn essentieel.
  2. Je eigen energie en overtuigingen zijn essentieel

Dit begint bij het laatste. Ik verzamelde mensen om me heen en die hadden niet het beste met mij voor. Dan kun je zeggen dat dit ligt aan die mensen, want die doen dat en die zorgen ervoor dat alles naar de klote gaat.

Dat is natuurlijk niet waar, want ik heb die mensen in eerste plaats om me heen verzameld.

Ik heb ook allemaal dingen gedaan waardoor het bij die mensen getriggerd werd om dingen bij mij te doen.

Dit was wel heel heftig en extreem wat er toen allemaal gebeurde. Het ging bijna fout, zowel zakelijk als privé.

Het had ook eenvoudig fout kunnen gaan als ik daar niet zelf veranderingen in had gemaakt. Een van de dingen die ik heb gedaan was niet meegaan in de energie van die andere mensen. Dit had eenvoudig gekunt, bijvoorbeeld met wraak.

Geloof me, daar heb ik zeker aan gedacht.

Die energie werkt alleen niet. Misschien heb je op de korte termijn bevrediging, maar op de langere termijn ellende.

Wanneer je juist alles in het licht zet los je de schaduw op. Meer in het licht, meer vertrouwen en dat is een andere energie.

2015 was echt een ommekeer. Toen kwam ik bij Eelco de Boer in de latverhogers. Daar ontdekte ik de kracht van omgeving.

Nu wist ik wel dat dat iets was, maar ik wist niet dat ik daar zo gevoelig voor was.

De mensen die ik om me heen heb hebben heel veel invloed op mij. Dat is prima als je de juiste mensen om je heen hebt. Dat is niet prima als je niet de juiste mensen om je heen hebt. Mensen die niet goed voor je zijn.

In mijn geval is dat desastreus.

Die mastermind groep heeft voor mij alles veranderd. Daar ging ik met mensen om die denkwijzen hadden die ik automatisch ging adopteren. Ik werd hierdoor ook zo als die mensen. Dit is mijn manier van leren.

Dat is vaak de reden dat ik heel snel vaardigheden van mensen kan oppikken in een bepaald vakgebied.

Ik doe een soort diepe trance identificatie dat ik die persoon word.

Zo deed ik eens een Mesmer training bij een Italiaan die deed natuurlijk van die handbewegingen en bepaalde gezichtsuitdrukkingen en tot 2 maand na die training kwam dat ook af en toe bij mij naar boven. Met klanten, gezichten en een handgebaartje. Daar kon ik niets aan doen, het gebeurde gewoon.

Als je op die manier leert begrijp je dat het handig is om handige mensen om je heen te hebben. Negatieve mensen of mensen met een verkeerde energie zijn dan niet handig, omdat ik dan ook op die manier verander.

Wanneer ik omga met mensen met goede energie, dan neem ik dat over. Informatie van die mensen blijft dan bij me plakken.

Het is voor mij dus super belangrijk dat ik mensen om me heen heb met goede energie en die goede suggesties geven. Dat heeft ervoor gezorgd dat het HIN in 5 jaar 10 keer zo groot is geworden.

Ook als persoon voel ik me 10 keer verbeterd. Dat is natuurlijk wel moeilijker te meten.

Terugkijken op je leven om je toekomst te beïnvloeden

Ik ben er in ieder geval meer door gegroeid. Dat is voor mij het grootste leerpunt geweest van de afgelopen 10 jaar.

Ken jezelf, wat is jouw manier van leren? Wat is jouw manier van groeien? Waardoor ben jij het meeste gegroeid en hoe kun je dit de komende 10 jaar maximaliseren?

Dus hoe ga ik dat met die mensen de komende 10 jaar maximaliseren?

Voor jou is de vraag, waardoor ben jij in de afgelopen 10 jaar het meest gegroeid? Soms is dat ellende waar je sterker uit bent gekomen, maar wat was dan het moment waarop je dacht: Nu heb ik kracht.

Wat gebeurde er extern en ook intern waardoor je dit voelde? Hoe deed je dit?

Wanneer je dat weet van jezelf en je kunt dit maximaliseren voor de komende 10 jaar, dan hoef je niet te wachten tot er iets super vervelends gebeurt voor die ontwikkeling. Wat waarschijnlijk wel gaat gebeuren, want dingen gebeuren in het leven.

Je hoort bijvoorbeeld ook vaak van mensen die ontslagen zijn dat ze toen opeens wel gingen doen wat ze leuk vonden. Dat wanneer ze ontslagen waren dit nooit was gebeurd.

Maar als je het van jezelf weet, wat het ook is, dan kunnen dat bepaalde punten zijn geweest die ervoor gezorgd hebben dat jij ging groeien.

Dat je dit door reflectie kunt doen in plaats van doordat een externe factor je dwingt om te reflecteren.

Dit kun je jaarlijks doen, of zelfs meerdere keren per jaar.

Als je dat weet, zoals dat je luisterde naar je hart, voor jezelf kiezen, maar als jij weet wat het was is het goed. Dit hoeft niet heel rationeel te zijn. Het hoeft voor andere mensen ook niet duidelijk te zijn, als het voor jou maar duidelijk is. Het gaat nu namelijk puur voor jezelf.

Dan weet je wat je moet doen. Dan kun je bedenken hoe je dat meer kunt inzetten.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2381231-de-afgelopen-tien-jaar?play=true

Terugkijken op je leven is niet altijd perfect

Jezelf kennen is niet altijd even makkelijk, want het kan ook heel pijnlijk zijn. Mensen blokkeren vaak bewust negatieve emoties en gedachten en soms zelfs onbewust. Wat mensen kan beletten om goed terug te kijken op het leven zijn mentale processen die invloed hebben op hoe je zaken ziet, motoriek leren, je persoonlijkheid, je meningen over bepaalde zaken en je zelfverzekerdheid.

Een manier om dit eenvoudiger te maken is door je eens in te leven in hoe andere mensen je zien. Wel waarschuwen onderzoekers dat het niet altijd handig is om jezelf te zien als een soort pure realiteit[2], omdat je misschien wel eens hele stomme dingen hebt gedaan.

Waar de onderzoekers het eigenlijk over hebben is de invloed van je overtuigingen op hoe jij je leven ziet. Als je merkt dat je leven niet verloopt zoals jij wilt, of dat er vaak patronen terugkomen in je leven dan kan hypnotherapie je helpen om te achterhalen hoe dit komt.

Regressie is bijvoorbeeld een vorm van hypnotherapie die gebruikmaakt van reflecteren op je leven, maar dan ga je heel precies na waar het patroon dat je niet meer wilt hebben is ontstaan. Je gaat dan kijken naar het moment waarop een overtuiging is ontstaan die voor dit ongewenste patroon in je leven zorgt.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment om die overtuiging te veranderen zodat jij dit onhandige patroon in je leven kunt doorbreken.

Zodat het misschien makkelijker voor je wordt om mensen om je heen te hebben die je helpen en die niet negatief zijn, zoals ik dat moest doen.

Het grote verschil met je inleven in andere mensen met hoe ze jou zien en dit doen met behulp van een hypnotherapeut is dat wanneer dit voor negatieve gevoelens over jezelf zorgt de hypnotherapeut je direct kan helpen om ook díe negatieve gevoelens weg te halen. Om ook dan zelfcompassie te versterken.

Op die manier kun je veilig terugkijken op je leven zonder dat dit gevaar oplevert voor je ego.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist direct meer leren over regressie en andere hypnosetechnieken om jezelf of juist anderen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende professionele assistentie voor 1 op 1 aandacht.

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0261927×06289425

[2] https://psycnet.apa.org/record/2004-10385-017

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen