Whiplashklachten verminderen met hypnose
Whiplashklachten verminderen met hypnose
11 september 2018 
6 min. leestijd

Whiplashklachten verminderen met hypnose

Je staat voor een stoplicht en opeens lig je in het kussen van je airbag. Een of andere idioot heeft zijn auto in jouw kofferbak geparkeerd en nu heb je een whiplash. Het is een scenario dat helaas vaker voorkomt dan je zou willen. Een stom ongelukje kan ontzettend grote gevolgen hebben als je hierdoor je nek heftig hebt gebruikt of eigenlijk is gebruikt doordat je hoofd met grote kracht heen en weer geschud is.

Hierdoor kun je ontzettend veel pijnklachten krijgen en sommige mensen krijgen zelfs last van chronische pijn door de whiplash. Als dit jouw probleem is en als je er iets aan wilt doen lees dan vooral verder.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is eigenlijk de actie waardoor je last krijgt van de pijn. Meestal krijg je een verkeersongeluk waardoor je hoofd met snelheid naar voren en achteren gaat waardoor je nek gebogen wordt op een manier waarop je dat zelf meestal niet doet.

Zoals in het voorbeeld wordt er vaak gedacht dat de whiplash alleen gebeurt bij aanrijdingen van achteren, maar ook bij frontale en zijwaartse aanrijdingen kun je last krijgen van een whiplash.

Welke klachten kun je krijgen van een whiplash?

Bij een whiplash denken veel mensen dat je een tijdje last hebt van je schouders en nek. Dit is over het algemeen ook het geval, maar helaas kan je chronische klachten overhouden aan een whiplash die je leven behoorlijk op de kop kunnen zetten. Wel hebben veel klachten met pijn te maken:

  • Chronische pijn
  • Overgevoelig voor pijn overal of op bepaalde plaatsen van het lichaam (vaak de nek en schouders)
  • Pijn op een andere plaats dan de nek
  • Pijn door prikkels die normaal geen pijn veroorzaken
  • Minder goede reflexen, zoals wanneer er onder je knieschijf wordt getikt en je been dan omhoog komt.
  • Pijn die niet goed verminderd kan worden door pijn op een andere plaats in het lichaam.
  • Pijn wordt beter opgepikt na prikkels die pijn horen te veroorzaken dan bij mensen die geen whiplash hebben.

Door alle pijnklachten hebben veel mensen met een whiplash ook secundaire klachten, zoals:

Behandeling van whiplashklachten

Een van de eerste tips die artsen geven bij de meeste klachten is om gezond te leven. Let op je voeding en op voldoende beweging. Bij whiplashklachten moet je hiermee oppassen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een whiplash vaak meer pijnklachten ervaren wanneer ze gaan sporten en dat de pijn dus niet minder wordt zoals bij gezonde mensen die last hebben van pijn.

Daarom kun je het beste supergezond eten, zodat sportief zijn niet nodig is voor een gezond gewicht. Beweging blijft wel belangrijk, maar je hoeft jezelf niet totaal in het zweet te werken.

Als je net een whiplash hebt gehad en de gevolgen zijn nog niet duidelijk chronisch kan een Zweedse massage ook goed helpen tegen de pijnklachten.

Daarbij blijkt ook dat psychologische behandelingen tegen pijn helpen om minder last te hebben van angst voor pijn, om meer te bewegen en om ook minder pijn te voelen terwijl je beweegt. In het onderzoek Chronic whiplash: evidence for altered central pain processing and treatment implications uit 2014 kregen mensen met chronische pijn door een whiplash een soort les over pijn van een whiplash en psychologische ondersteuning wat dit effect teweeg bracht.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met chronische pijn het meest baat hebben bij een combinatie van psychologische ondersteuning waarin men les krijgt over de pijn in combinatie met hypnose en het thuis beoefenen van zelfhypnose. Volgens het onderzoek Efficacy and cost‐effectiveness: A study of different treatment approaches in a tertiary pain centre uit 2015 helpt deze combinatie van zelfhypnose en psychologische ondersteuning om de intensiteit van de pijn te verlagen, de invloed van pijn op het dagelijks leven van de cliënt wordt verlaagd, angsten en depressieve klachten worden verminderd en de kwaliteit van het leven wordt erdoor verbeterd.

Waarom helpt hypnose tegen een whiplash?

Hypnose helpt op meerdere manieren tegen de pijn van een whiplash.

Hypnose heeft namelijk invloed op de werking van de hersenen. Het kan letterlijk de structuur van hersenen veranderen en daardoor kan het zelfs in de hersenen de pijnperceptie veranderen. Het is nog niet duidelijk hoe hypnose dit doet, maar uit MRI-scans blijkt wel dat hypnose dit doet.

Dan helpt hypnose je ook nog op de psychologische manier. Hypnose wordt bijvoorbeeld vaak door psychologen gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (CGT). Er worden dan namelijk sneller resultaten bereikt, vooral als de cliënt gebruikmaakt van zelfhypnose.

Hypnose speelt ook in op het onderbewuste. Je onderbewuste wordt namelijk bestuurd door de overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert. Als je eigenlijk wel wilt wandelen, maar iets je blokkeert is dat meestal je onderbewuste die reageert op een onbewuste overtuiging. De onbewuste angst voor pijn tijdens bewegen kan dit bijvoorbeeld tot gevolg hebben.

Om erachter te komen wat je overtuigingen zijn en waar de hypnose-expert gebruik van kan maken om minder last te hebben van whiplash klachten heb je eerst een gesprek. Hierin worden vragen gesteld over je klachten en over wat je leuk vindt. Zoals je favoriete kleur of een fijne plaats waar je ooit op vakantie bent geweest.

Deze informatie wordt dan gebruikt om later toe te passen tijdens verschillende hypnosetechnieken.

Hypnosetechnieken tegen whiplash klachten

Er zijn meerdere technieken die gebruikt kunnen worden om de klachten te verminderen. Uit ervaringen van onze leden en cliënten weten we dat zelfs de check of je in hypnose bent, de armlevitatie al genoeg kan zijn om van whiplash klachten af te komen. Dit is wel afhankelijk van de ernst van de pijnklachten. Daarnaast zijn er ook andere technieken die gebruikt kunnen worden.

Armlevitatie

De armlevitatie wordt gebruikt om onbewuste blokkades weg te halen. Wanneer de hypnotiseur dit goed doet zul je merken dat je arm op zijn commando omhoog komt. Dit betekent onder andere dat je in hypnose bent en dat je de controle kunt loslaten en op die manier het probleem kunt veranderen.

Er zijn allerlei manieren waarop je dit kunt doen met de armlevitatie. Je kunt de levitatie een symbool maken van verandering en verschuiving van het probleem. De levitatie kan ook gebruikt worden om de focus van wat ooit fout is gegaan te veranderen naar de mogelijkheden van wat allemaal goed kan gaan.

Het is dus ook heel logisch dat de armlevitatie voor sommige mensen voldoende kan zijn om minder last te hebben van whiplash klachten, maar soms kan je nog een extra zetje nodig hebben.

Ontwarrende visualisatie

Als je de armlevitatie hebt uitgevoerd weet de hypnose-expert ook dat je in hypnose bent. Dan kunnen ook andere technieken gebruikt worden om minder last te hebben van pijn en dergelijke.

Veel mensen hebben bij een chronische pijn na een whiplash vaak het gevoel dat alle zenuwen in en rond de nek in de knoop zijn geraakt en dat hierdoor de pijn lastig te behandelen is in de reguliere zorg.

Sommige mensen gaan zo ver dat ze hun nek laten strekken, met allerlei risico volle behandelingen.

Gelukkig kun je ook een ontwarrende visualisatie uitvoeren. Na de armlevitatie of een andere hypnose-inductie krijg je dan een geleide visualisatie waarin je visualiseert hoe alle zenuwen in je nek weer netjes recht en uitgekamd op de plaats zitten.

Deze ontwarrende visualisatie kan ontzettend helpen om het gevoel van de knoop in de nek weg te nemen en hierdoor ook meer bewegingsvrijheid te ervaren.

De visualisatie kan als volgt gaan:

“Je zweeft in de wolken en ligt op een warme wolk. Het licht van de zon schijnt op je en verwarmt je lichaam. Een dikke straal schijnt op je nek en de knoop in je nek. De warmte van die straal dringt diep door tot in de knoop en ontwart de knoop. Als een borstel die je door je haar haalt of een kam die je baard weer ontwart voel je slag voor slag je nek ontspannen en voel je de knoop kleiner en kleiner worden totdat al je zenuwen weer netjes op hun plaats staan.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw klachten en gevoel in de nek kan de hypnose-expert je een andere visualisatie geven.

Overtuigingen veranderen met hypnotische suggesties

De pijn is 1 onderdeel van de klachten na een whiplash. Een ander onderdeel is de angst voor de pijn en overtuigingen over hoe de pijn je belet om je dagelijkse bezigheden uit te voeren. Vooral een gebrek aan bewegingsvrijheid wordt als een grote klacht ervaren.

Voor het veranderen van overtuigingen kan gebruik worden gemaakt van hypnotische suggesties. Deze zorgen ervoor dat helpende overtuigingen op de voorgrond komen en niet-helpende overtuigingen meer naar het vergeet-hoekje in je brein worden gedirigeerd. Deze suggesties herhaal je ook thuis tijdens zelfhypnose. Dit oefen je eerst met de hypnose-expert.

Het kan dan gaan om suggesties zoals:

“Ik kan nog heel veel.”

“Pijn definieert mij niet.”

“Mijn vrienden willen ook met me afspreken als ik pijn heb.”

“Mijn vrienden en familie helpen mij.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. Afhankelijk van je overtuigingen kun je andere suggesties krijgen van de hypnose-expert.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en of je er andere mensen mee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of een ander evenement.

Bronnen:

https://biblio.ugent.be/publication/4291307

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1529943015012346

http://www.forskningsdatabasen.dk/en/catalog/2390644676

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejp.674

https://pdfs.semanticscholar.org/6fa7/7a01c25557ce5ec024898aae715582fd4fd2.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ch.34

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen