Tijdens de 24 uur hypnose marathon kwam er een interessante casus voorbij. Een vrouw was bang om alleen te reizen. Dit probleem heb ik vaker meegemaakt. Dat mensen prima alleen kunnen zijn in hun dorp, of provincie. In haar geval Friesland. Maar daarbuiten slaat de paniek toe.
De meeste mensen laten zich of tegenhouden, of ze gaan door ondanks dit gevoel. Maar het is natuurlijk geen lekker gevoel om bij je te hebben, terwijl je eigenlijk wilt genieten van je reis.
Of het nu is omdat je wat leuks wilt doen, of omdat je bijvoorbeeld onze opleiding volgt en gewoon bij ons in de les aanwezig wilt zijn.
Alleen reizen steeds populairder
Alleen reizen is steeds populairder geworden. Je zou denken dat dit komt, doordat eenzaamheid een steeds groter probleem is, maar uit een klein onderzoek blijkt niet dat dat de reden is waarom mensen alleen willen reizen[1].
En er zijn mensen die gewoon even me-time willen hebben en hiervoor een solo reis maken. De kans wordt ook groter bij:
- Een redelijke hoeveelheid zelfvertrouwen.
- Avontuurlijke instelling.
- De wens hebben om nieuwe mensen te ontmoeten.
- De wens om uit de comfortzone te gaan.
- Zichzelf willen testen op zelfstandigheid.
Daarbij kan een reis helemaal uitgestippeld worden naar je eigen voorkeuren. Je hoeft immers met niemand rekening te houden.
Het grootste probleem voor mensen die niet van alleen reizen houden, of die dit makkelijker willen maken is de veiligheid[2].
Angst om alleen te reizen
De angst om alleen te reizen kan onderdeel zijn van een grotere angst, of andere angst. Zoals agorafobie of pleinvrees[3]. Mensen kunnen aangeven dat ze zich “gevangen” voelen in een situatie tijdens het reizen.
Het systeem waarmee gereisd wordt, zoals de bus, trein of auto, kan zelfs angst tiggeren, omdat je er bijvoorbeeld geen controle over hebt. Vooral in het geval van openbaar vervoer.
Ga je met de auto, dan kun je hier nog steeds last van hebben, bijvoorbeeld als je over bruggen rijdt of door tunnels. Als je al reist, reis je naar iets wat bekend voor je is.
Als je namelijk alleen reist naar wat niet bekend voor je is, dan krijg je allemaal gedachten over wat er mis kan gaan. Zelfs als de kans daarop heel klein is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld drukke plaatsen vermijden en andere zaken die je tegenkomt als je reist.
Bij angst om alleen te reizen is het vaak ook de interactie met andere (vreemde) mensen die ervoor zorgt dat de angst er is (bron 1).
Mensen die een hogere kans hebben op het krijgen van angst om te reizen zijn vaak:
- Vrouwen
- Mensen van middelbare leeftijd
- Mensen met een angststoornis
- Mensen met depressie
- Mensen met OCD
- Mensen met PTSS
- Mensen met een bipolaire stoornis
Mensen die alleen reizen lastiger vinden hebben vaak gevoelens van schaamte dat ze daar last van hebben. Geven zichzelf de schuld en voelen zich zwak (bron 1).
Rijangst komt niet altijd doordat je bijvoorbeeld eens een rijongeluk hebt gehad. Vaak zijn er ook jeugdtrauma’s die niets met reizen te maken hebben die het lastig kunnen maken om alleen te reizen.
Dit heeft vaak ook te maken met vertrouwen. Als je alleen reizen lastig vindt, heeft dit bijvoorbeeld ook te maken met het gebrek aan vertrouwen in de rijvaardigheid van andere weggebruikers of zelfs die van de buschauffeur.
Als je naar een onbekende plek reist, neem je iemand mee, omdat je die persoon vertrouwt om jou te steunen als je onverhoopt toch in een lastige situatie komt (bron 1).
Trauma verwerken om alleen reizen makkelijker te maken
Omdat alleen reizen vaak een link heeft met een (jeugd) trauma is het belangrijk om dit trauma op te lossen. Was de oorzaak heel duidelijk, zoals een auto-ongeluk? Dan is het ook belangrijk om dit op te lossen.
Immers dan kun je last hebben van PTSS waardoor je niet meer durft te reizen.
Is het je niet helemaal duidelijk waarom je angst hebt om alleen te reizen? Dan kan er iets in je jeugd zijn gebeurd, wat onbewust nog heel veel invloed heeft op je gevoelens.
In een dergelijk geval helpt regressie om het moment te vinden waarop de overtuiging is ontstaan “het is eng om alleen te reizen”. Die overtuiging kan vervolgens gerepareerd worden, waardoor je wel alleen durft te reizen[4].
Hiervoor zijn afhankelijk van de situatie allerlei hypnose technieken mogelijk[5], zoals:
- In gedachten als je innerlijke kind het gesprek aangaan met een van je ouders hoe die toen was.
- In gedachten je volwassen zelf met je innerlijke kind laten praten.
- Het hele voorval opnieuw visualiseren en die visualisatie veranderen, zodat je onderbewuste doorheeft dat het moment voorbij is.
Daarnaast zijn er nog vele andere technieken te gebruiken om een (jeugd) trauma te verwerken.
Vertrouwen in eigen vaardigheden verbeteren
De eigen vaardigheden waar het dan ook om kan gaan is dat je jezelf vertrouwt in het vinden van de weg, eventuele zelfverdediging, begrip hebben van de taal van waar je naartoe reist (of de hulpmiddelen hebben dat het geen probleem is).
Dus lessen nemen in zelfverdediging of de basis leren van een taal van een land waar je alleen naartoe reist kan al veel doen om het vertrouwen in de eigen vaardigheden te verbeteren.
Ook helpt het om belemmerende overtuigingen, zoals “ik kan niet goed leren”, of “ik ben toch niet sterk genoeg” of wat dan ook weg te nemen, zodat je krachtiger in je schoenen staat.
Hiermee kan een hypnotherapie helpen. Onderzoek laat zien dat groepshypnose in combinatie met zelfhypnose helpt om stress te verminderen en om beter met stress om te gaan[6]. Dat kan zeker van pas komen tijdens stressvolle situaties tijdens alleen reizen.
Ook kan hypnotherapie gebruikt worden om te vertrouwen op wat je geleerd hebt en dat je dat ook echt kunt toepassen[7].
Dit kan onder andere gedaan worden door te visualiseren hoe je een bepaalde vaardigheid toepast, zoals dat je een vertaal-app gebruikt als je hulp nodig hebt maar de taal nog niet goed genoeg spreekt om dit helemaal zelfstandig te doen.
Ook kun je suggesties herhalen, zoals:
“Ik ben vindingrijk.”
“Ik ben avontuurlijk.”
“Ik kan altijd mijn weg vinden.”
Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van je problemen met alleen reizen kan een hypnotherapeut andere suggesties geven om te herhalen terwijl je in hypnose bent.
Vertrouwen in medemens verbeteren
Naast vertrouwen op jezelf en dat je goed kunt reageren op nieuwe situaties kan alleen reizen ook eenvoudiger worden door het vertrouwen in je medemens te verbeteren.
Als je de auto instapt met het idee dat iedereen die autorijdt een idioot is die jou wil aanrijden, dat is niet echt relaxed. Als mensen echt zo knettergek waren zouden er ook veel meer ongelukken gebeuren.
Daarbij hebben steeds meer moderne auto’s sensoren die ingrijpen wanneer er echt gevaar dreigt voor een ongeluk, waardoor de weg eigenlijk veel veiliger is geworden.
Ook als het gaat om de veiligheid of je beroofd of fysiek aangevallen wordt, lang niet elke persoon is ermee bezig om je wat aan te doen of om iets van je te stelen. Uiteraard neem je wel voorzorgsmaatregelen zoals geld op je lichaam dragen, geen waardevolle dingen laten zien en eventueel pepperspray in landen waar dat wel legaal is, maar dan nog kun je meestal vrij relaxed reizen.
Anders zou elke hoofdstad nooit meer toeristisch bezoek krijgen.
Met hypnotherapie kan onderzocht worden waarom je mensen lastig vertrouwt. Misschien hebben de verkeerde mensen tegen je gelogen, of is je eens iets overkomen met betrekking tot diefstal of geweld.
In dat geval is het ook belangrijk om het trauma dat dit opleverde te verwerken. In veel gevallen is het vertrouwen er niet als je geen onvoorwaardelijke liefde hebt gehad. Dus verwerken hoe je ouders met je omgingen kan al veel doen om het vertrouwen in je medemens te verwerken.
Daarbij helpt het vertrouwen in jezelf je ook om andere mensen meer te vertrouwen[8].
In beide gevallen helpt hypnotherapie om dit vertrouwen te herstellen. Bij het vertrouwen in jezelf gaat het dan ook om vertrouwen dat je niet te naïef bent en dat je jouw grenzen goed kunt aangeven wanneer dit nodig is.
Als je dan bij een hotellobby aankomt en ze bieden je een betere (duurdere) kamer aan, kun je eenvoudiger “nee” zeggen, als je hier normaal “ja” op zou zeggen.
Alleen reizen met hypnose’
Alleen reizen makkelijker maken kan dus zeker na wat hulp van hypnose. Dit kan zelfs al met groepshypnotherapie en zelfhypnose. Het leuke aan een zelfhypnose opname is dat je deze tijdens het reizen ook kunt beluisteren.
Bijvoorbeeld in je Airbnb of hotelkamer, of als je een stuk met de trein reist. (Hoewel het beter zal werken als je alleen en in totale rust bent).
Wil jij meer weten over hypnose? Kom eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over de opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.
Bronnen: