Alles kwijt, wat nu?
Alles kwijt: wat nu?
28 februari 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Alles kwijt: wat nu?

“De HEERE heeft gegeven, en de HEERE heeft genomen”, is een spreuk uit het Bijbelse boek over Job. In je leven kun je ontzettend veel opbouwen en dat voelt goed, maar door ongelukken,  ziekte, verkeerde beslissingen en pech kun je alles kwijtraken. Wat doe je dan? Hoe zorg je ervoor dat je net als Job het vertrouwen in God, of in het leven, houdt? 

In dit blog ga ik dieper in op hoe je om kunt gaan met alles kwijt zijn. 

Ik ben alles kwijt

Als je alles kwijt bent geraakt is dit een ontzettende onderbreking van je leven. Wanneer je bijvoorbeeld in je eigen huis woont, met je eigen spulletjes, ben je ook omringt door je herinneringen. Je bent als het ware verbonden met je verleden.

Als je dan door een brand, een faillissement of door een andere reden dat huis en alle spullen die erin stonden bent kwijtgeraakt, dan is die verbintenis weg. Het kan zelfs je band met het nu en de toekomst zoals jij je die had voorgesteld onderbreken. 


En dat voelt heel zenuwslopend. Er is immers niets om je goed te binden aan de materiele wereld.


Daarnaast kan alles kwijtraken er ook voor zorgen dat je dagelijkse rituelen veranderen. Wellicht moet je nu naar een andere supermarkt. Zelfs je relaties en verachtingen voor de toekomst kunnen anders zijn dan voordat je alles kwijtraakte[1]

Alles kwijtraken raakt ook je welzijn. Volgens de piramide van Maslow is een huis hebben ook wel een basisbehoefte, die nodig is voordat je verder kunt bouwen aan je leven. Het vervelende van alles kwijtraken is dat de basis onder je voeten vandaan is gehaald.

Je mag dan namelijk weer opnieuw beginnen en de eerste stap is het herstellen van die basis. Het krijgen van een nieuwe woonruimte, pas daarna is er voor veel mensen weer ruimte om aan zichzelf en hun andere persoonlijke doelen te werken. 

Maar ja, als je volwassen bent dan heb je vaak ook wel door dat dit soort zaken enigszins door elkaar lopen. Een huis hebben zorgt voor een gevoel van veiligheid en zekerheid over je toekomst[2].

Als je alles kwijt bent geraakt is dat een behoorlijke confrontatie met dat niets in het leven zeker is. En dat kan heel lastig zijn. 

Hoe kun je dan het beste omgaan met het verliezen van bijvoorbeeld je huis?

Het is dan handig om te weten dat een gevoel van ‘thuis’ creëren bij een nieuw huis een tijdje kan duren. Dit hangt ook af van hoe goed jij je kunt aanpassen en hoe gemotiveerd je bent om dit te doen.

Als je bijvoorbeeld moest verhuizen doordat in je eerdere woonplaats niets beschikbaar was kan het soms wel een jaar duren voordat jij je thuis voelt in je nieuwe woonplaats.

Net als bij het rouwen om het verlies van een dierbare kun je ook rouwen om het verlies van je huis. Dat kan drie tot zes maanden duren. 

Letterlijk bouwen aan je thuis

Om te dealen met het gevoel dat je alles bent kwijtgeraakt en een nieuwe woning een nieuw thuis moet maken, is het handig om passende inkopen te doen. Heb je op dit moment maar weinig budget doordat je bijvoorbeeld ook je baan bent kwijtgeraakt, ga dan op zoek naar kringloopwinkels, Marktplaats-koopjes en zoek eens op Facebook Marketplace of bij vlooienmarkten bij jou in de buurt of je daar iets kunt vinden dat beter bij je budget past.

Dit is niet per se een makkelijk proces, maar als je iets koopt zorgt er dan voor dat het iets is waar je blij van wordt. Zoals Mari Kondo zegt: “This one sparks joy.” Hoe meer moeite je hiervoor doet, hoe sneller je nieuwe huis als jouw thuis voelt.

Thuis is waar je familie is

Als je allerlei materiele zaken door bijvoorbeeld een brand of een faillissement bent verloren, maar je familie is nog intact, dan is het ook goed om je te focussen op je relaties. Veel mensen met een vaste partner weten ook dat ze zich alleen thuis voelen op de plek waar hun partner ook woont, anders voelt het gewoon niet hetzelfde.

Door met je familie zaken te ondernemen, van gedachten te wisselen, te lachen en te huilen kun je ook veel doen om je toch weer thuis te voelen als je overnieuw moet beginnen.

Alles kwijt na scheiding

Soms kun je ook de pech hebben dat je juist door het uit elkaar vallen van je relatie je gevoel van familie helemaal kwijt bent. Als je ex dan ook nog eens in het huis mag blijven wonen, maar jij niet, dan kan het ook voelen alsof je alles kwijt bent geraakt.

In dat geval kan praten met lotgenoten veel doen om je nieuwe leven weer op te pakken. Dit kan heel therapeutisch werken en wellicht ontmoet je nieuwe vrienden, waardoor je je toch beter voelt op je nieuwe locatie. Een leuke BBQ met de boys of een girls night kan alles toch een stuk beter laten voelen.

Daarnaast kun je ook vrijwilligerswerk in je nieuwe omgeving gaan doen. Dat kan je helpen om een gevoel van eigenwaarde, succes en voldoening te geven. Daarbij kun jij je dan ook meer verbonden voelen met de lokale maatschappij (bron 2). 

Hypnose nadat je alles bent kwijtgeraakt

Hypnotherapie wordt ook gebruikt bij mensen die slachtoffer zijn geweest van een ramp. Zo is in Mexico een groep dorpsbewoners die alles kwijt waren geraakt door een aardbeving geholpen met hypnotherapie met suggesties die pasten bij hun cultuur. Dit hielp om angsten en depressieve klachten door het verlies te verminderen[3].

Er is gewerkt met Ericksoniaanse technieken. Er wordt dan vaak gebruik van symbolen, metaforen en paradoxen gemaakt om te kunnen omgaan met de mentale problemen die het verlies heeft opgeleverd. 

In de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland leer je al in het eerste jaar Ericksoniaanse technieken, zoals het werken met symbolen. 

Soms kun je ook je inzetbaarheid voor werk zijn kwijtgeraakt door een ongeluk. Dit kan ook voelen als alles kwijtraken, omdat de nieuwe financiële situatie er vaak voor zorgt dat je goedkoper moet gaan wonen en soms heb je ook nog dure rechtszaken te betalen die soms op niets uitlopen. Zoals met de verzekeraar of eerdere werkgever die jou een vergoeding zou moeten uitbetalen[4]

Dit kan er uiteraard ook voor zorgen dat je angst voor de toekomst en depressieve klachten krijgt, net als wanneer je op een andere manier alles bent kwijtgeraakt.

Als hypnotherapeut is het belangrijk om een band met mensen op te bouwen en ze eerst de gelegenheid te geven om hun emoties, frustraties of wat ze maar willen te uiten. Als dat namelijk uit hun systeem is staan ze vaak meer open voor suggesties (bron 4). 

Dus voor mensen die hypnose nodig hebben: “Uit vooral je zorgen en emoties aan de therapeut.” Dit gebeurt vaak al in het gesprek voor de hypnose. Dat geeft de therapeut ook handvatten om mee te werken om je te helpen om minder last te hebben van dat je alles kwijt bent geraakt. 

Vervolgens kan er een hoopvol toekomstbeeld geschetst worden. Dit kan doordat de hypnotherapeut een verhaal vertelt over iemand die hij eerder met succes geholpen heeft, doordat de hypnotherapeut je helpt met een soort geleide visualisatie, zodat je dit voor jezelf kunt voorstellen. 

Dit biedt een soort doel om naartoe te werken. 

Om hiernaartoe te werken zorgt een hypnotherapeut er ook voor dat je in een soort “ja, goed idee” stemming komt. Dit kan door een paar retorische vragen over wat je zou kunnen bereiken en of je dat ook wilt te stellen. 

Hierdoor sta je ook steeds meer open voor de suggesties die de hypnotherapeut je geeft over hoe jij je leven weer kunt opbouwen, zonder dat je baalt dat je dat ‘weer’ moet doen.

Ook kunnen ademhalingsoefeningen gebruikt worden om de spanning in je lichaam door het verlies weg te halen. Daarvoor kan je ook posthypnotische suggesties krijgen om het thuis toe te passen als je merkt dat er toch weer spanning in je lichaam komt (bron 4).

Deze oefening kan aan het begin of aan het einde van de hypnotherapie worden gegeven. Tijdens de therapie zelf kunnen andere technieken gebruikt worden om met het verlies zelf om te gaan.

Als het gebruik van symbolen en dergelijke onvoldoende effect heeft kan ook worden gekeken naar de overtuigingen die je hebt over het leven, jouw verlies en wat je bereikt moet hebben. Wanneer die overtuigingen je belemmeren om je goed te voelen over het weer opnieuw opbouwen van je leven kan hypnose je helpen om die overtuigingen te veranderen.

Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met regressie of door een gesprek met je innerlijke kind. Ook kunnen hypnotische affirmaties gebruikt worden om nieuwe helpende overtuigingen te installeren, zoals:

“Het is oké om opnieuw te beginnen.”

“Mijn verhaal heeft een plottwist en is nog niet klaar.”

“Ik ben dankbaar voor mijn verlies, want ik heb ervan geleerd en kan nu andere mensen helpen.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw gevoelens over je verlies kun je andere suggesties krijgen van een hypnotherapeut om je te helpen.

Wil je meer weten over hoe hypnotherapie werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je jezelf of juist andere mensen helpen met hypnose? Kom dan eens naar een van onze seminars of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Die kun je klassikaal of online volgen.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen