Iemand iets gunnen: Alles voor jezelf of jezelf voor de ander
Iemand iets gunnen: Alles voor jezelf of jezelf voor de ander
02 oktober 2019 
6 min. leestijd

Iemand iets gunnen: Alles voor jezelf of jezelf voor de ander

Een tijdje geleden zei ik het al op Facebook gunnen moet je kunnen. Voor sommige mensen is het heel lastig om een anders iets te gunnen, vooral iets wat je zelf niet hebt. Terwijl we hier met zijn allen samenwerken om iets van ons leven te maken. Als niemand iemand anders wat gunt, dan wordt dat nooit wat. Gunnen is dus erg belangrijk voor ons succes, zowel in je eentje als voor de hele maatschappij.

Betekenis van iemand iets gunnen

Wanneer jij iemand iets gunt, betekent dit dat je het goed vindt als iemand anders iets krijgt. Je gunt iemand een nieuwe auto, dus je vindt het goed als iemand een nieuwe auto kan kopen (of zelfs krijgt).

Wanneer je iemand iets niet gunt, wat die persoon al heeft, kan je ook spreken van afgunst. Dat is dus het tegenovergestelde van gunnen. Het stereotype vrouw vindt het bijvoorbeeld niet leuk als iemand een jurkje aanheeft die ze zelf ook aanheeft. Terwijl je er op zich ook om kunt lachen en het leuk kunt vinden dat je dezelfde stijl hebt. Dat is iets waar vriendschappen in de kindertijd nog om konden ontstaan.

Meestal gaat iemand iets gunnen over iemand geluk of succes gunnen. Wanneer je iemand dat niet gunt, is de kans groot dat je die persoon niet mag.

Vooral de gedachte dat jij dit succes ook had kunnen bereiken, maar niet hebt bereikt kan ervoor zorgen dat je iemand iets niet gunt. Terwijl als jij dat succes wel al hebt bereikt, het veel eenvoudiger is om die ander hetzelfde succes te gunnen[1].

Voordelen van iemand iets gunnen

Het hebben van afgunst is heel normaal in je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt jezelf te onderscheiden van andere mensen. Je wordt je bewust van het “ik” en de ander. Maar dit moet op een gegeven moment voorbij zijn en het is op een gegeven moment in je leven gezonder om mensen om je heen iets te gunnen.

Wanneer je andere mensen namelijk niets blijft gunnen kan dit zorgen voor neurotisch gedrag en zelfs psychotisch gedrag. Je kunt bijvoorbeeld zo afgunstig zijn dat je meer bezig bent met iemand te dwarsbomen zijn/haar doelen te behalen dan om je eigen doelen te behalen. Op die manier sta je jouw eigen ontwikkeling in de weg.

Iemand iets gunnen zorgt er dus voor dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Want bij te veel afgunst ben je vooral bang dat het succes van een ander jou iets kan kosten en dan probeer je de situatie juist te houden zoals die is, en probeer je dus niet de situatie te verbeteren[2].

Ook als leidinggevende is het van belang om mensen iets te gunnen. Leidinggevenden kunnen last krijgen van afgunst wanneer hun personeel goed is in wat ze doen en de leidinggevende dit ziet als een bedreiging voor zijn zelfvertrouwen. Vooral wanneer ze een persoon als “koud” ervaren in plaats van “warm” is dit het geval, dit komt ook niet ten goede aan de stijl van leidinggeven die dan vaak wat autoritairder wordt[3].

Iemand iets gunnen is dus beter voor je gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en beter voor je functioneren op je werk.

Hoe iemand iets gunnen je helpt

Zoals je hebt gelezen is iemand iets gunnen dus goed voor je gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn een aantal manieren waarop iemand iets gunnen je juist helpt.

Gunnen leidt tot inspiratie

Wanneer je iemand geluk in zijn leven gunt kan dit je inspireren. Je kunt iemand in je omgeving hebben die zich moet opkrabbelen uit een heel diep dal en die opeens tot grote hoogte reikt, hoger dan waar jij bent op dat moment.

Vooral dat moment waarop iemand je voorbijstreeft kan gunnen omslaan in afgunst. Door juist te blijven gunnen kun je je laten inspireren door de ander. Je kunt ook denken “het is mogelijk om jezelf te ontwikkelen en door te hebben hoe je een succesvol leven leidt en daar stap voor stap naartoe werken”.

Dit kan je inspireren om zelf ook stappen te zetten.

Gunnen laat zien dat het kan

Iemand zijn succes gunnen en helpen om dat succes te bereiken laat ook zien dat dit succes haalbaar is. Als die ander het kan bereiken, dan betekent dat niet dat jij verloren hebt.

Integendeel.

Dit betekent dat jij ziet welk pad je kunt bewandelen om ook te winnen en tot waar dat je kan brengen.

Gunnen zorgt voor gunning

Weet je waarom vriendschappen zo goed werken? Omdat jij je vrienden wat gunt en je vrienden gunnen jou wat. Je weet waarschijnlijk niet eens meer wanneer dat is begonnen en wie er nu bij wie in het krijt staat. Je weet alleen dat je wat voor elkaar over hebt.

Iemand iets gunnen, en blij zijn voor de ander, zorgt ervoor dat mensen jou ook wat gunnen. Als je dan ooit hulp nodig hebt is de kans groter dat jij die hulp ook krijgt.

Iemand iets gunnen zorgt ervoor dat andere mensen jou ook wat gunnen.

Hypnose helpt om meer te gunnen

Andere mensen iets niet gunnen kan een patroon zijn in je leven. Je bent snel jaloers en als iemand het beter heeft dan jij of iets wint, kan dit voelen als verliezen. Hierdoor kun je, zoals onderzoekers aangeven, bezig zijn om in ieder geval gelijkspel te spelen in plaats van je eigen spel te spelen en te winnen.

Hypnose helpt je om dit patroon te doorbreken. De meest gebruikte techniek bij hypnose is regressie. Met hypnose ga je terug naar het moment waarop je hebt bedacht dat het niet goed is als anderen iets hebben wat jij niet hebt en dat het beter is om een ander dat niet te gunnen.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment om die “leefregel” te veranderen naar een regel waarin je anderen juist wel succes mag gunnen, omdat je daarmee ook jezelf succes gunt. Wat het is wat je gaat doen met dat moment is voor iedereen verschillend, omdat iedereen zijn eigen leven leidt en op eigen momenten dit soort overtuigingen kan krijgen.

Dit alleen al kan ontzettend veel doen om het makkelijker te maken om andere mensen iets te gunnen.

Overtuigingen beïnvloeden met suggesties

Daarnaast helpt de hypnotische staat je ook om makkelijker suggesties die de hypnose-expert je geeft te accepteren en als overtuiging te krijgen[4]. Door dit soort suggesties ook hardop te herhalen terwijl je onder hypnose bent kan dit nog dieper in je doordringen.

Dit kunnen dan bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Ik vind het leuk wanneer iemand succes heeft.”

“Ik laat me inspireren wanneer iemand in mijn omgeving iets leuks overkomt.”

“Succes van een ander laat me zien tot hoe hoog te top kan reiken.”

“Ik help mensen graag met het bereiken van hun doelen als ik dat kan.”

“Ik stop met het dwarsbomen van andere mensen.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van de overtuigingen die je hebt over iemand iets gunnen kan de hypnose-expert ervoor kiezen om je andere overtuigingen te geven.

Daarnaast kun je ook hypnotische suggesties meekrijgen op mp3 om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose. Dit kan de effecten versterken en je kunt de effecten hierdoor ook langer vasthouden[5]. Vooral als je door stress snel in ongezonde patronen vervalt.

Visualiseren hoe je iemand iets gunt

Vind je het lastig om iemand iets te gunnen wanneer die ander iets goeds overkomt en kun je je maar lastig voorstellen hoe je dan moet reageren of denken? Ook dat is iets waar hypnose mee kan helpen. Bij hypnose kan namelijk gebruik worden gemaakt van geleide visualisaties.

In die visualisatie stel je je dan voor dat je juist positieve gedachten houdt. Die glimlach die je op je gezicht kunt toveren en oprecht blij kunt zijn voor de ander.

Een geleide visualisatie eindigt ook vaak met een post-hypnotische suggestie. Dit kan bijvoorbeeld een suggestie zijn zoals:

“Vanaf dit moment, wanneer iemand in je omgeving een succesje boekt word je daar blij van en feliciteer je die persoon met wat hij bereikt heeft.”

Een post-hypnotische suggestie heeft invloed op het gedrag dat je hebt na de hypnose. Dit wordt ook vaak gebruikt bij stoppen met roken, maar kan dus ook gebruikt worden voor vele andere gedragingen die je wilt veranderen[6]. Zoals afgunst veranderen naar gunnen.

Wil jij zelf hypnose gebruiken om jezelf meer te gunnen of om anderen meer te gunnen? Kom eens naar de gratis online masterclass over hypnose voor een kennismaking.

Wil je juist direct veel meer leren dan alleen hypnose. Wil je ook technieken leren waarmee je jezelf en anderen helpt? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

iemand-iets-gunnen

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1467-9450.00041

[2] http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S0103-08252019000100004&script=sci_abstract&tlng=en

[3] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amj.2015.0183

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2014.976783

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2018.1456896

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028393217300064

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen