Angst voor meteorieten overwinnen
Angst
Edwin Selij
Angst
02/16/2018
6 min
0

Angst voor meteorieten overwinnen

02/16/2018
6 min
0

Met de komst van internet ben je je er steeds bewuster van: de aarde kan zomaar vergaan door de komst van een gigantische meteoriet. Als het angstzweet je nu uitbreekt en je het tegelijkertijd warm en koud krijgt, moet je vooral verder lezen. Er is namelijk veel te doen tegen deze angst, zodat jij niet de hele dag naar de hemel kijkt om voortekenen te spotten “dat die komt”.

Angst voor meteorieten

Angst voor meteorieten (of zelfs planeet Niburu) is iets dat steeds vaker voorkomt. Bij de angst voor meteorieten ben je bang dat er een meteoriet op de aarde komt en dat die verstrekkende gevolgen kan hebben of dat jij net die pechvogel bent die een kleine meteoriet op de kop krijgt.

Bij nieuws over meteorieten kan de angst je in de keel schieten en je kunt letterlijk wakker liggen omdat je bang bent dat een of de allesvernietigende meteoriet binnenkort komt.

Ontstaan van angst voor meteorieten

De angst voor meteorieten kan om allerlei redenen ontstaan. De laatste tijd kun je meteorieten wel meer zien doordat de filmpjes op internet verspreid worden. De meteoriet in bijvoorbeeld Rusland, waardoor ruiten kapot gingen, is een bekend voorbeeld en heeft bij veel mensen de angst aangewakkerd.

Internet is sowieso een grote bron voor het ontstaan van angsten. Vooral als je even lekker op YouTube aan het kijken bent en een aantal filmpjes ziet over de ruimte en theorieën over gevaren voor de aarde kan je helemaal paranoia worden, vooral als je die video’s elke dag of regelmatig blijft bekijken. (Op die manier kun je ook angst voor aliens en tijdreizigers krijgen).

Het herkennen van angst

Soms is het lastig om de angst voor meteorieten te herkennen. Er zijn wel een aantal symptomen waardoor je deze sneller herkent. Als je bijvoorbeeld buiten bent, speur je de hele tijd de hemel af of je durft zelfs niet buiten te komen omdat je bang bent dat er een meteoor op je hoofd valt.

Daarnaast herken je angst aan de volgende lichamelijke symptomen:

  • Gespannen spieren
  • Trillen
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Kramp
  • Duizelig
  • Te warm of te koud voelen
  • Zweet
  • Snellere ademhaling

Het is belangrijk om deze lichamelijke symptomen te herkennen, omdat deze invloed hebben op je gevoelens. Als je lichaam gespannen is kan dit ook voor een gespannen gevoel mentaal zorgen. Vlak voordat iemand bijvoorbeeld begint te huilen is die persoon vaak gespannen of trillerig.

De angst voor meteorieten overwinnen

In eerste instantie is het belangrijk om te weten of je nu angst hebt voor meteorieten of niet. De directe angst kun je op een aantal manieren verminderen en dan kun je met andere technieken werken aan het totaal elimineren van deze angst of in ieder geval genoeg te verlagen dat je zonder metalen paraplu het huis uit durft.

Lichamelijke technieken om de angst te overwinnen

Angst wordt versterkt door de lichamelijke reactie op angst. Je lichaam (enigszins) kunnen controleren helpt daarom ontzettend om angst klein te houden. Kalmeringstechnieken zijn daarom erg handig.

Tip 1: Focus je op jouw ademhaling

Je ademhaling kan een stuk onregelmatiger en sneller worden bij angst. De kans is ook groot dat je meer door je borstkas ademhaalt dan door je buik (dit gebeurt ook bij stress).

Door je ademhaling te controleren en door je buik adem te halen zorg je ervoor dat je lichaam voldoende zuurstof houdt om goed te functioneren. Hierdoor kun je ook helder nadenken waardoor je minder verward raakt en niet zo snel in paniek raakt.

Tip 2: Focus je op je voetzolen

Naast het controleren van je ademhaling is het goed om je te focussen op het gevoel van je voetzolen die contact maken met de grond. Je staat nog steeds stabiel en je bent in evenwicht. Dit zorgt er ook voor dat je met je gedachten in het hier en nu blijft waardoor je minder fantaseert over wat er allemaal kan gebeuren als er een meteoriet valt.

Tip 3: Ontspan je spieren

Je spieren kunnen heel gespannen raken als je angstig bent, het gevolg kan zelfs zijn dat je last krijgt van kramp en naar het toilet moet. Ontspan daarom je spieren als je merkt dat je angstig wordt.

Het kan gebeuren dat je spieren weer gespannen raken nadat je deze hebt ontspannen. Herhaal dan de eerste twee stappen en ontspan ze weer. Je kunt het ontspannen van je spieren oefenen met de mindfulness bodyscan.

Daarnaast zijn er ook nog andere technieken die je kunt gebruiken om direct te kalmeren als je merkt dat je last krijgt van stress door angst.

Mentale technieken om de angst te overwinnen

Naast deze fysieke technieken om je angstreactie te verzwakken zijn er ook nog mentale technieken om je angst te verminderen tot op het punt dat je nergens meer last van hebt, want zeg eens eerlijk: Hoe reëel is deze angst nu eigenlijk?

Tip 4: Informeer je over meteorieten

In Nederland zijn er in de afgelopen 200 jaar 5 meteorieten gevallen. De grootste was 7 kilo en liet een krater achter van 1 meter. Zelfs de mieren in de buurt moeten die inslag hebben overleefd.

Daarbij zijn de meteorieten in Nederland zo klein dat de kans dat er 1 op je hoofd valt niet groot is. Door je in te lezen op kansen en hoe vaak er nu eigenlijk een meteoriet ergens terechtkomt kom je er snel achter dat je angst misschien een beetje overdreven is.

Tip 5: Maak je niet druk over waar je geen invloed op hebt

Een meteoriet is zo’n beetje het beste voorbeeld van iets waar je geen invloed op hebt. Ze zijn nauwelijks te voorspellen en je kunt er helemaal niets mee. Als er een meteoriet vlak langs de aarde vliegt heeft dit geen invloed op je dagelijks leven.

Waarom zou je je dan laten afleiden door iets waar je geen controle op hebt?

De angst om overvallen te worden of om arm te zijn is wat dat betreft iets waar je meer tegen kunt doen, zoals het volgen van zelfverdedigingslessen of sparen. De angst voor een meteoriet is echter iets waar je helemaal niets tegen kunt doen, dus kun je je er net zo goed niets van aantrekken.

Tip 6: Verander je overtuigingen over een meteoriet

Overtuigingen zijn je denkbeelden over hoe de wereld werkt en in elkaar zit. Dit bepaalt voor een groot deel jouw realiteit en wat jij een feit vindt. Als je ervan overtuigd bent dat een meteoriet voor jou levensgevaarlijk is, is het belangrijk om die overtuigingen te veranderen.

Nadat je je hebt ingelezen over meteorieten kun je hier hypnotische suggesties van maken die je overtuigingen veranderen naarmate je ze vaker herhaalt tijdens zelfhypnose. Een hypnotherapeut kan je hier ook mee helpen. De suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Het is veilig voor mij om op straat te lopen.”

“In Nederland zijn de laatste 200 jaar maar 5 kleine meteorieten gevallen, waar niemand iets van heeft gemerkt.”

“Ik accepteer dat ik geen controle heb op meteorieten.”

Als je het lastig vindt om dit te doen kan een hypnotherapeut je helpen met op maat gemaakte suggesties en met het oefenen van zelfhypnose.

Tip 7: Vind de oorzaak van je angst

Kun je geen duidelijke oorzaak vinden, zoals het te veel kijken van YouTubevideo’s die je waarschuwen voor meteorieten en aliens? Dan is het verstandig om te zien of je een andere oorzaak kunt vinden. Een manier om de oorzaak te vinden in je onderbewuste is door regressie te ondergaan. Dit is een vorm van hypnose die je meeneemt naar een moment waarop de angst voor meteorieten is ontstaan.

Door met regressie terug te gaan naar het moment kun je rationeler kijken naar de gebeurtenis. Dit komt doordat veel overtuigingen ontstaan op jonge leeftijd (denk aan de basisschool leeftijd).

Zo bestaan er mensen met angst voor knopen. In een geval bleek dat dit op jonge leeftijd was ontstaan. Zij had vroeger een pop gehad met knopen als ogen. Blijkbaar vond ze dat een enge pop en sindsdien krijgt ze de angstreactie wanneer ze knopen ziet. Als je dan nagaat hoe vaak je knopen dagelijks tegenkomt op jassen en vestjes kan het leven behoorlijk onmogelijk gemaakt worden door deze angst.

Door de regressie kon ze zien dat haar angst eigenlijk nog die kinderachtige reactie was en door naar het moment terug te gaan kon ze de angst beter loskoppelen.

Tip 8: Stop met het kijken naar angst makende video’s

Dan de laatste tip, die wellicht ook best logisch is. Voed jij je angst met die spannende video’s op social media over meteorieten? Stop dan met het regelmatig kijken naar deze video’s. Door de angst niet meer te voeden kan hij ook weggaan. Uit het oog, uit het hart is niet voor niets een spreekwoord dat vaak gebruikt wordt.

Werkt dit niet? Dan kan hypnose je zeer snel van je angst ontdoen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een playshop of volg de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/06/bijzondere-vondsten-de-6-meteorieten-van-nederland

 

Reacties
Categorieën