Gevoel dat iedereen tegen je is
Gevoel dat iedereen tegen je is
09 oktober 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Gevoel dat iedereen tegen je is

Eenzaamheid betekent niet altijd dat je alleen bent. Je kunt ook heel eenzaam zijn terwijl je nog wel in contact bent met mensen. Deze vorm van eenzaamheid kan gekenmerkt worden door het gevoel dat iedereen tegen je is. Misschien heb je het gevoel dat je wordt gedwarsboomd, of juist het gevoel dat niemand je aardig vindt. Dit gevoel kan ontzettend veelzijdig zijn en daarom zijn er meerdere oorzaken die voor dit gevoel kunnen zorgen.

In dit artikel ga ik in op het gevoel dat iedereen tegen je is, welke oorzaken dit gevoel kan hebben en wat je ertegen kunt doen. 

De oorzaak van het gevoel dat iedereen tegen je is kan aan meerdere dingen liggen. Veel negatieve gevoelens komen voort uit negatieve zaken die je vroeg in je leven hebt meegemaakt. Het vertrouwen in je medemens kan een behoorlijke deuk oplopen door huiselijk geweld of pesterijen door leeftijdsgenoten.

In sommige gevallen kan het blijven denken aan deze gebeurtenissen ervoor zorgen dat je een negatieve kijk op het leven krijgt en daardoor ook het gevoel krijgt dat iedereen tegen je is. Dit kan zelfs een soort ritueel worden waardoor die negativiteit telkens herhaald wordt. Je begint een vriendschap, die loopt dan stuk en je kunt weer zeggen “zie je wel, iedereen is tegen me” (1).

Tijdens hypnotherapie kun je erachter komen of je bepaalde onbewuste rituelen in je leven hebt die ervoor zorgen dat je denkt dat iedereen tegen je is.

Verstoorde gevoel van relaties

Door een zware jeugd kan je beeld van relaties en gezelligheid verstoord zijn geraakt. Soms kun je het gevoel hebben dat iedereen tegen je is, doordat je het lastig vindt om nieuwe vrienden te vinden of om een gezellige tijd te hebben. In dat geval kun je je afvragen waarom je dit lastig vindt en of dit gevoel wel klopt.

Wellicht stel je eisen aan gezelligheid, zoals:

Het is pas gezellig als we allemaal de slappe lach hebben gehad.

Het is pas gezellig als we elkaars levensverhalen vertellen.

Als dit je bekend voorkomt, kun je zelfhypnose en hypnotherapie gebruiken om deze overtuigingen over gezelligheid en relaties te veranderen.

Daarnaast kun je mindfulness gebruiken tijdens sociale momenten om in het hier-en-nu te leven. Daardoor denk je niet aan de doelen die je hebt, zoals ik moet het zo over dat onderwerp hebben en anders is dit mislukt, en kun je meer genieten van de sfeer die er is. Op die manier kun je op een minder geforceerde wijze meedoen aan het gesprek.

Ook kun je kijken naar de manier waarop je relaties probeert aan te gaan. Trauma’s uit je jeugd zijn hele persoonlijke dingen, net zoals de kinderwens. Dit zijn onderwerpen die je meestal niet tijdens een eerste ontmoeting vertelt. Daarbij kan het medelijden opwekken, daardoor kunnen mensen in eerste instantie met je om blijven gaan, maar het is geen solide basis voor een hechte vriendschap. Als dit je tactiek is om een vriendschap te beginnen is dat er een die meestal zal leiden tot teleurstelling.

Probeer in plaats daarvan een vriendschap te baseren om gemeenschappelijke hobby’s en waarden.

Slecht voor je zelfvertrouwen

Het idee dat iedereen tegen je is, is uiteraard slecht voor je zelfvertrouwen. Maar hier is er wel sprake van het kip en ei verhaal. Het kan namelijk ook een teken zijn van laag zelfvertrouwen.

Mindfulness, hypnotherapie en zelf-hypnose kan gebruikt worden om je zelfvertrouwen te vergroten.

Met hypnotherapie kan gekeken worden naar wat de oorzaak is van laag zelfvertrouwen. Daardoor wordt het kip en ei verhaal direct duidelijk. Is het zelfvertrouwen al langere tijd lager en heb je daardoor het gevoel dat iedereen tegen je is? Of is iedereen de laatste tijd echt tegen je en heb je daardoor een laag zelfvertrouwen.

Vervolgens kun je hypnotische suggesties krijgen die je zelfvertrouwen weer verbeteren. Deze kun je ook mee naar huis krijgen om met zelf-hypnose je zelfvertrouwen nog verder op te krikken.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik ben verstandig.
  • Ik heb alleen mensen nodig die mij steunen.
  • Ik ben knap.
  • Ik ben goed in wat ik doe.
  • Mijn verleden bepaalt niet wie ik nu ben.

Symptoom van een depressie

Het gevoel dat iedereen tegen je is, is ook een symptoom van een depressie. Als je last hebt van een depressie is eigenlijk niets meer leuk en vaak zijn mensen of sociale aangelegenheden ook niets meer aan. Als je last hebt van een depressie kun je ook last hebben van de volgende symptomen:

  • Een depressieve stemming tijdens een groot deel van de dag, met name in de ochtend.
  • Slapeloosheid of juist te veel slapen.
  • Concentratieproblemen.
  • Veel twijfel bij keuzes.
  • Geen interesse in dingen die ‘leuk’ zijn en die dingen ook niet leuk vinden als je ze wel doet.
  • Gedachten aan de dood en zelfmoord.
  • Rusteloos gevoel of het gevoel dat alles traag gaat.
  • Gewichtsveranderingen (of heel erg afvallen of heel erg aankomen).

Als je je herkent in deze symptomen is het verstandig om hulp te zoeken. Als je liever geen medicatie gebruikt kan je hulp krijgen van een psycholoog of hypnotherapeut. Meestal wordt een depressie behandeld met cognitieve gedragstherapie. De resultaten daarvan worden versterkt als de therapie ondersteund wordt door hypnose.

Symptoom van sociale angst

Het hebben van het gevoel dat iedereen tegen je is, is ook een symptoom van sociale angst. Als je bij voorbaat al het gevoel hebt dat mensen die je leert kennen je niet leuk, belangrijk, aardig vinden en zelfs al iets op je aan te merken hebben is dit een uiting van angst die je hebt voor sociale ontmoetingen.

Als je last hebt van sociale angst vind je het bijvoorbeeld ook lastig om te spreken voor groepen en in ernstige gevallen is naar buiten gaan al een hele opgave.

De symptomen van sociale angst bestaan onder andere uit(2):

  • Angst om met vreemden te praten.
  • Angst om veroordeeld te worden.
  • Angst dat mensen je onzekerheid kunnen zien, zoals blozen.
  • Mensen vermijden zodat je angst niet zichtbaar wordt.
  • Situaties vermijden waarin alle aandacht op jou is gericht.

Het ergste verwachten als consequentie van een negatieve gebeurtenis.

Sociale angst kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie en hypnose.

Symptoom van paranoia

Oké nu niet gelijk denken dat je gek wordt. Want paranoia betekent niet gelijk dat jij zo iemand wordt die denkt dat hij achtervolgd wordt.

Dit kan gaan om hele alledaagse dingen waarbij je communicatie van mensen helemaal verkeerd interpreteert en daardoor het idee krijgt dat iedereen tegen je is. Als je een compliment krijgt kun je bijvoorbeeld denken dat de andere persoon dit sarcastisch bedoelt, terwijl het juist een echt compliment is (3).

Andere symptomen van paranoia zijn:

  • Erg gevoelig voor terugvallen in het leven.
  • Erg wantrouwend (en daardoor communicatie verkeerd interpreteren).
  • Conflicterend gevoel van persoonlijke rechten, die niet altijd op de situatie van toepassing zijn.
  • Telkens het idee hebben dat je partner vreemdgaat, zonder bewijs.
  • Jezelf heel belangrijk vinden, waardoor je het vaak over jezelf hebt.
  • Je bent veel bezig met samenzweringstheorieën tegen jezelf of in de wereld over het algemeen.

Zoals je ziet horen de symptomen niet altijd bij iemand die de hele dag door denkt dat hij/zij achtervolgd wordt, maar het gevoel dat iedereen tegen je is en je expres niet helpt om verder te komen hoort er wel bij. Vooral als je veel denkt met sarcastische mensen om te gaan als je een compliment krijgt kan dit een reden zijn om hulp te zoeken.

Uiteindelijk horen deze symptomen bij bepaalde overtuigingen en juist die overtuigingen creëren jouw realiteit. Hypnotherapie kan je helpen om de overtuigingen weer te veranderen. Door bijvoorbeeld naar de oorzaak van de overtuiging te kijken of door met suggesties de overtuigingen te veranderen.

Een paranoïde persoonlijkheidsstoornis wordt over het algemeen behandeld met cognitieve gedragstherapie (CBT). Uit eerdere onderzoeken is bekend dat hypnose de resultaten van versterken.

Het gevoel dat iedereen tegen je is kan een teken zijn van veel dingen. Als dit gevoel al langere tijd bestaat kan het een teken zijn van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis, maar ook van sociale angst en een laag zelfvertrouwen. De ernst van de klacht kan dus verschillen. Als je niet zeker weet of je ergens last van hebt, maar wel duidelijk last hebt van dit gevoel kun je hulp zoeken om de juiste diagnose te krijgen.

Als je nog maar net last hebt van dit gevoel kan je gevoel van zelfvertrouwen recentelijk een deuk hebben opgelopen en het kan een teken zijn van een depressie.

Het gevoel is in ieder geval niet prettig en daarom is het altijd verstandig om hier iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld meditatie, zelf-hypnose en mindfulness gebruiken om je minder te laten afleiden door deze negatieve gevoelens.

Wil je meer weten over hoe hypnose en andere mentale technieken je kunnen helpen in je leven? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens langs op een seminar.

Of schrijf je in voor de gratis masterclass over hypnose.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

het gevoel dat iedereen tegen je is

Bronnen:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/aug/02/i-feel-like-everyone-is-against-me-mariella-frostrup

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cpp.1845/full

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/social-anxiety-disorder/basics/treatment/con-20032524

Over de schrijver
Reactie plaatsen