Angst om oud te worden overwinnen
Angst
Edwin Selij
Angst
07/02/2019
5 min
0

Angst om oud te worden overwinnen

07/02/2019
5 min
0

Oud worden we allemaal, maar sommige mensen zijn hier minder blij mee dan andere mensen. Er bestaat ook een sterk gerucht dat Marilyn Monroe zo bang was om oud te worden dat dat de reden was dat ze op vrij jonge leeftijd zichzelf van haar leven beroofde. De angst om oud te worden kan dus levensgevaarlijk zijn, terwijl we stiekem toch allemaal zo lang mogelijk willen leven.

We worden met zijn allen gemiddeld steeds ouder. Je zou daarom denken dat het veel minder eng is om oud te worden en dat je daar niet bang voor hoeft te zijn, maar onze maatschappij brengt ons wel in een bepaalde hypnose over ouderdom.

De politiek praat bijvoorbeeld over het voltooid leven en wanneer je wel of geen euthanasie mag plegen. Er is een tekort aan personeel in bejaardentehuizen en veel bejaarden hebben luiers aan omdat het personeel er niet is om ze op het toilet te helpen.

Dan zijn er nog klachten dat veel mensen die eigenlijk naar een verzorgingshuis moeten een ziekenhuisbed bezet houden[1].

De communicatie in de media laat in ieder geval niet echt zien dat we het beste voor hebben met onze oude medemens. En het vooruitzicht om in een luier te zitten omdat je te slecht ter been bent om zelf op tijd op het toilet te komen is niet iets om vrolijk van te worden.

Een andere reden waarom je bang kunt zijn om oud te worden is doordat oud worden je ook herinnert aan je eigen sterfelijkheid.

Dan heb je ook nog de angst om lichamelijk oud te worden. Het is niet voor niets dat botox en andere plastische chirurgie voor een jong uiterlijk zo populair zijn.

De angst om oud te worden als dat je toekomstbeeld is, is daarom helemaal niet zo vreemd.

Maar eigenlijk is het dat wél!

We worden namelijk ook steeds gezonder ouder. Dat je als je later oud bent jarenlang een luier om moet is eerder uitzondering dan regel.

In Japan worden mensen wereldwijd het oudst en blijven ze ook het langst gezond in hun leven. Uit Japans onderzoek blijkt dat Japanners zich wel degelijk zorgen maken over die ouderdom en er angstig over kunnen zijn. Deze zorgen gaan dan vaak over:

 • Ziek worden
 • Bedlegerig worden
 • Dement worden
 • Verlies van een stabiel inkomen
 • Weduwe/weduwnaar worden
 • Zieke of bedlegerige partner krijgen
 • Verlies van relatie met vrienden of dat de banden minder hecht worden
 • Je manier van leven moeten veranderen[2]

Dit is natuurlijk een rij zorgen die je angstig kan maken om oud te worden.

Angst voor ouderdom is een zelfvervullende voorspelling

Als je dan bang bent voor ouderdom heeft dit ook invloed op hoe je zelf ouderdom ervaart. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat angst voor ouderdom ervoor zorgt dat je je minder goed voelt.

Hoe groter de angst voor ouderdom, hoe slechter je je voelt als oudere.

Dit onderzoek is uitgevoerd bij mensen tussen de 55 en 57 jaar oud[3].

Als je dus verwacht dat je leven niet leuk wordt als je ouder wordt, dan wordt je leven dus ook minder leuk.

Dit is al een belangrijke reden om je angst om oud te worden te overwinnen.

Angst om oud te worden overwinnen

Er zijn meerdere manieren om de angst voor ouderdom te overwinnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om uit die hypnose van de media over oudere mensen te stappen en uit je eigen angsten over jezelf als je ouder wordt.

Hoe doe je dit?

Hypnose kan je heel goed helpen om je angst voor ouderdom te overwinnen. Hiervoor is het bijvoorbeeld eerst van belang om de oorzaak van je angst te achterhalen. De oorzaak ligt vaak in de overtuigingen die je over de wereld hebt, hoe die functioneert en hoe jij hierin functioneert.

Het gaat dus ook over je overtuigingen over hoe de wereld is en hoe jij die beleeft als je ouder wordt.

Je hebt helpende overtuigingen en niet-helpende overtuigingen. Het is vooral van belang om te achterhalen waar die niet-helpende overtuigingen vandaan komen en of ze logisch zijn of niet.

Met hypnose gebruik je vaak regressie om op een snelle manier van niet-helpende overtuigingen af te komen. Met regressie ga je terug naar het moment waarop de angst om ouder te worden of om oud te worden is ontstaan. Dit zijn vaak gebeurtenissen uit je vroege jeugd. Wie weet heb je gezien dat een ouder persoon een keer totaal respectloos is behandeld en dat niemand er wat tegen deed. Het kan van alles zijn.

Je gaat terug naar dat moment terwijl je onder hypnose bent. Wanneer je op het moment bent aangekomen waarop de angst om oud te worden is ontstaan ga je iets met dat moment doen. Omdat dit moment voor iedereen uniek is, is wat je ermee gaat doen ook uniek. Je wordt hierbij geholpen door de hypnose-expert. Je kunt bijvoorbeeld de gebeurtenis vanuit andere punten bekijken. Bijvoorbeeld als een soort goddelijk figuur van bovenaf, of je leeft je in in een van de personen die erbij was.

Vervolgens kun je het gevoel van angst om oud te worden makkelijker loslaten doordat je de gebeurtenis op een andere manier hebt beleefd.

Je top 10 ouderdomsangsten overwinnen

Een andere manier om angst om oud te worden te overwinnen is door je angsten te confronteren. Je maakt bijvoorbeeld een top 10 van de angsten die je hebt en gaat die dan vervolgens confronteren. Dit kan bijvoorbeeld de volgende top 10 zijn:

 1. Een oud uiterlijk krijgen.
 2. Langdurig ziek worden.
 3. Vrienden en familie verliezen.
 4. Geen werk meer krijgen.

Vul zelf de rest maar in. Vervolgens kan de hypnose-expert je helpen deze angsten te overwinnen. Bij sommige mensen begint dit met het kijken naar filmpjes en foto’s, bij andere mensen ga je gelijk een geleide visualisatie aan waarbij je leert om met die angst gevoelens om te gaan.

Je kunt zelfs leren wat je kunt doen en hoe jij je gaat gedragen om banden met familie en vrienden sterk te houden. Wat je kunt doen als je je werk verliest en je wilt blijven geloven in jezelf, wat je leeftijd ook is.

Door deze handvatten wordt je angst om oud te worden ook al een stuk minder groot.

Ouderdom of het volgende level?

Dan kan hypnose ook nog je hele kijk op ouderdom veranderen. Dit kan onder andere door je helpende overtuigingen te versterken of om nieuwe helpende overtuigingen bij je te “installeren”.

Dit wordt gedaan terwijl je onder hypnose bent. Welke overtuigingen je helpen om van je angst voor ouder worden af te komen hangt af van je overtuigingen die je al hebt. Een hypnose-expert zal deze met je bepalen. Vervolgens ga je die helpende overtuigingen herhalen terwijl je onder hypnose bent.

Doordat je dit doet terwijl je onder hypnose bent voel je ook meer wat je zegt en komt het beter bij je onbewuste binnen. Hierdoor wordt het een onderdeel van je identiteit en het beeld wat jij van de wereld hebt.

Dit kunnen bijvoorbeeld hypnotische suggesties zijn zoals:

“Ik haal elk jaar een nieuw level.”

“Met ouderdom komt wijsheid.”

“Het is leuk om ouder te worden.”

“Ik ben wie ik ben.”

“Elk jaar word ik slimmer.”

Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je dus andere suggesties krijgen van je hypnose-expert.

Het is namelijk heel bijzonder dat je elk jaar ouder wordt. Als je kijkt naar computerspelletjes worden de levels steeds moeilijker hoe verder je in het spel komt. Je wordt dus ook steeds beter in het spel en net als in een computerspel kun jij je leven ook opnieuw beginnen als je denkt dat het even niet meer loopt zoals je had gewild.

Doordat je toch elk jaar ouder wordt kun je er ook naar kijken op een manier dat je elk jaar een nieuw level van het leven haalt. Sommige levels zijn makkelijker en andere zijn moeilijker, maar hoe cool is het dat je straks gewoon level 100 haalt?

Hypnose kan je dus helpen om op een andere manier naar het leven te kijken. Dit helpt je om je angst om ouder te worden te overwinnen. Wil je weten hoe hypnose precies werkt?

Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Je kunt ook naar het hypnoseseminar gaan om meer over hypnose te leren en jezelf te ontwikkelen.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

angst voor ouderdom


Bronnen:

[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(08)60748-5/fulltext

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1532-5415.2005.53487_10.x

[3] https://academic.oup.com/geronj/article-abstract/39/6/756/546199

 

Reacties
Categorieën