In de loop van je leven zul je behoorlijk wat onderzoeken doorlopen en heb je wat onderzoeken doorloopt. Het begint al als je een baby bent. Om de zoveel weken en maanden wordt gecontroleerd of je je goed ontwikkelt. Dit om problemen op tijd te signaleren zodat artsen er wat aan kunnen doen. Heel handig als je genetische aanleg hebt voor iets, later in je leven hebben onderzoeken meer met ouderdomskwalen en ziekten te maken. Op gegeven moment kun je merken dat je bang bent voor die onderzoeken.
Er zijn meerdere onderzoeken waar je bang voor kunt zijn, of onderdelen van het onderzoek. Op die angsten en wat je ertegen kunt doen gaan we dieper in met dit blog.
Angst voor naalden
Een van de meest voorkomende angsten met betrekking tot medische onderzoeken is de angst voor naalden. Voor veel onderzoeken wordt namelijk bloed geprikt en dat doet even zeer. Dat is niet het enige, sommige mensen houden er ook niet van wanneer ze hun bloed zien en kunnen er zelfs van flauwvallen.
De angst voor naalden kan dus een angst voor pijn, voor bloed of misschien zelfs voor het gebrek aan controle inhouden en dat is natuurlijk heel vervelend.
In het geval van angst voor de pijn van een onderzoek kan hypnotische verdoving veel doen om de angst voor het onderzoek te verminderen. Voor het onderzoek of voordat de naald in je arm wordt geprikt word je in hypnose gebracht en krijg je suggesties die je helpen om het gevoel van de prik te verdoven.
Als je niet een hypnotherapeut bij de hand hebt tijdens een onderzoek waarin bloed geprikt wordt kun je eerst naar een hypnotherapeut gaan om zelfhypnose te leren die je helpt om jezelf te verdoven.
Klik hier om te lezen wat je kunt doen tegen angst voor bloed.
Angst voor bloeddruk onderzoek
Voor een bloeddruk onderzoek krijg je een band om je arm die wordt opgepompt en waarmee vervolgens de bloeddruk onderzocht kan worden. Dit is niet zo pijnlijk als een prik, maar kan een onaangenaam gevoel geven. Dit is iets waardoor je angst voor het bloeddruk onderzoek kunt krijgen, maar natuurlijk kan je ook angst hebben vanwege mogelijke resultaten en wat dit gaat betekenen voor je leven.
Wanneer je er namelijk achter komt dat je een te hoge bloeddruk hebt krijg je vaak adviezen om je levensstijl te veranderen of om medicatie te nemen.
Bij een levensstijl verandering gaat het bijvoorbeeld om afslanken wanneer je last hebt van overgewicht, het eten van minder zout en misschien zelfs minder vlees of fastfood of iets dergelijks.
Die veranderingen kunnen te groot voelen om zelf op te lossen en dat kan je angstig maken voor het onderzoek.
In dat geval is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen voor dit soort veranderingen en dat stap voor stap veranderen ook mag.
Daarnaast zegt deze angst ook iets over je zelfvertrouwen dat jij je leven kunt veranderen of de controle die jij kunt uitoefenen op je leven. Hiermee kan hypnose je ook helpen.
Dit kan bijvoorbeeld door het herhalen van hypnotische suggesties, zoals:
“Ik ben sterk.”
“Ik kan alles waar ik mijn zinnen op zet.”
“Stap voor stap is ook goed.”
“Ik mag om hulp vragen.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw angsten en zorgen over onderzoeken kan een hypnotiseur je helpen met andere technieken of suggesties.
Angst voor bevolkingsonderzoek
In Nederland zijn er een aantal bevolkingsonderzoeken, namelijk die naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker.
Baarmoederhalskanker
Bij het onderzoek naar baarmoederhalskanker neemt je huisarts een uitstrijkje bij je af van de vagina. Die wordt vervolgens getest op cellen die kunnen duiden op kanker of een verhoogde kans op kanker.
De angst voor het baarmoederhalskanker onderzoek kan natuurlijk voor de uitslag zijn, maar ook voor de procedure zelf. Misschien heb je een mannelijke huisarts en voel je je daar niet helemaal prettig bij of vind je het sowieso vervelend als iemand buiten je intieme kring naar je intieme delen kan kijken. Het wattenstaafje is heel lang, dus je zal verder niet echt aangeraakt worden.
In dit geval kun je vragen of een vrouwelijke arts of assistente je kan helpen. Lost dat het probleem niet op? Dan kan een hypnotiseur je helpen te achterhalen waar die angst vandaan komt en je bijvoorbeeld met een geleide visualisatie ervoor zorgt dat je kalm kunt blijven voor het onderzoek.
Je kunt ook angst hebben voor de uitslag, zeker als je nog geen kinderen hebt omdat een behandeling tegen baarmoederhalskanker je onvruchtbaar kan maken.
Borstkanker
Bij een bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden röntgenfoto’s gemaakt van je borsten. Afhankelijk van het formaat van je borsten kan dit onderzoek meer of minder pijn doen omdat je borsten zo plat mogelijk gefotografeerd worden.
Voor dit proces kan hypnose net zo goed helpen als bij de angst voor naalden of een bloeddrukmeting om het wat aangenamer te maken.
Dan kun je ook bij borstkanker de angst voor de uitslag hebben en wat dit voor je gaat betekenen. Misschien ben je bang voor het veranderen van je uiterlijk, vooral als dit een belangrijk onderdeel van je identiteit is geworden. In dat geval kan hypnose je helpen om te achterhalen waar je jouw identiteit net zo goed en zelfs nog beter aan kunt ophangen. Dan is het handig als je identiteit niet alleen maar met je uiterlijk te maken heeft.
Darmkanker
Voor het darmkanker onderzoek worden mannen en vrouwen uitgenodigd. Voor dit onderzoek hoef je alleen maar thuis in je ontlasting te prikken met een dingetje en die kun je dan weer terugsturen voor het onderzoek. Dit onderzoek zelf is dus iets minder ingrijpend dan de onderzoeken naar borstkanker of baarmoederhalskanker waarvoor je nog naar een locatie moet.
Ook bij dit onderzoek kun je vooral bang zijn voor de uitslag, want darmkanker is natuurlijk geen pretje.
Angst voor de uitslag
Wanneer je bang bent voor onderzoeken is dit vaak niet alleen de angst voor het onderzoek, maar vooral de uitslag van het onderzoek. Misschien gaat je uiterlijk veranderen, misschien moet je je levensstijl veranderen of het zelfs veel rustiger aan doen en dan wat?
Vooral als je denkt dat je jezelf onmogelijk kunt veranderen kan dit voor veel angsten zorgen of als je denkt dat je erop afgerekend gaat worden door je omgeving als je zaken anders moet gaan aanpassen.
Wanneer je angst hebt voor de gevolgen van de uitslag kan hypnose op meerdere manieren helpen om te achterhalen waar die angst vandaan komt, uitgezonderd van uitslagen die gewoon de dood kunnen betekenen want dat is natuurlijk een heel reële angst. Ook dan kan hypnose je helpen om toch plezier te halen uit het leven.
Wanneer het gaat om aandoeningen die niet direct terminaal zijn, maar waarvoor je je levensstijl moet aanpassen kan hypnose heel goed helpen. Hypnose helpt bijvoorbeeld erg goed voor mensen om te stoppen met roken.
Daarnaast kan je met hypnose blokkerende overtuigingen achterhalen en veranderen als die voorkomen dat jij een gezonde levensstijl krijgt.
Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met regressie. Met regressie word je eerst in hypnose gebracht en vervolgens krijg je de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment dat je voelde dat iets op een bepaalde manier hoorde, wat je nu blokkeert om gezond te doen.
Omdat je op dat moment in hypnose bent zal je onderbewuste snel een gedachte naar boven sturen. Dit is dan vaak het moment waarop die overtuiging is ontstaan, vaak zijn dit momenten uit je kindertijd dus schrik niet als dit een jonge herinnering van je is.
Vervolgens zal de hypnotiseur je helpen om dit moment van meerdere kanten te bekijken en met je volwassen kennis, waardoor je de situatie heel anders kunt interpreteren dan je in eerste instantie hebt gedaan. Dit kan ervoor zorgen dat je je heel snel realiseert dat jij wel gezond kunt leven en de dingen kunt doen die je helpen om bij het volgende onderzoek positievere resultaten te laten zien.
Wil je weten hoe hypnose jou kan helpen en hoe je er andere mensen mee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De playshop en opleidingen worden gegeven in Zwolle en Wormerveer. De opleiding is daarnaast ook nog online te volgen.
Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje: