Bang zijn om te gaan slapen: manieren om toch uit te rusten
Bang zijn om te gaan slapen: manieren om toch uit te rusten
20 februari 2023 
in Angst
6 min. leestijd

Bang zijn om te gaan slapen: manieren om toch uit te rusten

Bang zijn om te gaan slapen zijn is iets wat mensen vooral verwachten van kinderen, maar sommige volwassenen en ouderen kunnen ook angst voor slapen hebben. Dit kan allerlei oorzaken hebben en daardoor zijn ook allerlei oplossingen mogelijk. In dit blog ga je erachter komen waarom sommige mensen bang zijn om te gaan slapen en wat hiertegen gedaan kan worden. 

Kind bang om te slapen

Een kind dat bang is om te slapen, dat is een idee waar de meeste mensen wel bekend mee zijn. Het kind is dan namelijk alleen en kan zich allerlei zaken inbeelden over wat er in de donkere hoeken van de kamer zou kunnen zitten. Als een kind bang is om te slapen wil het bijvoorbeeld graag nog even bij de ouders in bed liggen, het liefst de hele nacht 😉[1]

Een kind dat bang is om te slapen slaapt ook slechter. Het kind komt moeilijker in slaap, wordt vaker wakker in de nacht en de slaaptijd is over het algemeen korter[2]. Dit is ook onhandiger voor hun algehele mentale gezondheid (bron 1).

Het is belangrijk dat het kind de angst om te slapen overwint, zodat hij/zij zelfstandiger kan leven, zich mentaal beter voelt en zodat ouders ook een goede nachtrust krijgen. 

Met kinderhypnose kun je ook angst voor slapen en slaap terrors behandelen. Het leuke is dat je met kinderhypnose de kinderen zelf helpt om een oplossing te bedenken voor hun probleem. Een mentaal trucje waarmee ze de angst als het ware kunnen overwinnen. Dit zorgt er ook voor dat de veranderingen van langdurige aard zijn[3].

Kinderhypnose werkt vaak hetzelfde als bij volwassenen, alleen het induceren van hypnose is eenvoudiger en het is belangrijk om te praten en suggesties te geven op het niveau van het kind. 

Ouders kunnen ook veel doen. Als een kind bijvoorbeeld last heeft van nachtmerries kan een dromenvanger een goede suggestie zijn voor het kind. Het kind denkt dan dat die dromenvanger de nachtmerries tegenhoudt. Daarnaast kun je ook een suggestie geven dat als een slechte droom begint, deze niet slecht hoeft te eindigen (bron 6). 

Angst voor slapen trauma

Angst om te slapen is vaak ook een symptoom van mensen die last hebben van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Dit kan zelfs een probleem blijven terwijl je de ergste symptomen van PTSS al hebt opgelost. Je hebt dan als het ware vrijwel nergens meer echt last van, behalve dus dat je bang bent om te gaan slapen waardoor je last kunt krijgen van langdurige slaapproblemen[4]

Andere onderzoeken geven juist weer aan dat angst om te slapen bijdraagt aan de ontwikkeling van PTSS[5].

Een reden waarom je door een trauma bang kunt zijn voor slapen is omdat je last krijgt van nachtmerries. Vooral als die nachtmerries ervoor zorgen dat je het trauma weer beleeft kan dit ervoor zorgen dat je echt liever wakker blijft. Echter, dat is weer niet handig voor je dagelijks functioneren. Bang zijn voor slapen kan je dus echt in een onmogelijke situatie zetten. 

Een andere reden waarom mensen met een trauma angst voor slapen hebben is omdat ze dan overgeleverd zijn aan de omgeving. Je bent je immers tijdens het slapen niet bewust van je omgeving en als je heel diep slaapt kan iemand je verrassen. Je wilt dan eigenlijk altijd alert zijn, maar dat gaat gewoon niet met slaap. 

Bij angst voor slapen door een trauma kan cognitieve gedragstherapie helpen om gedachten die niet handig zijn voor het slapen aan te pakken. Als je bijvoorbeeld denkt dat het gevaarlijk is om in slaap te vallen kan een therapeut je helpen om te achterhalen waarom je dat denkt en hoe je ook tegen dat probleem aan kunt kijken, zodat je je juist normaal of veilig voelt voordat je gaat slapen (bron 5). 

Je kunt door het trauma ook onbewuste conflicten hebben, waardoor angst voor slapen hebt. Hypnotherapie kan dan ook veel doen om deze onbewuste conflicten op te lossen, zodat je juist met een gerust hart kunt slapen[6]

Daarnaast kun je ook gewoontes hebben voor het slapengaan die je niet helpen om goed te slapen. Je kunt door de angst voor gevaar bijvoorbeeld de verlichting aan willen hebben, waardoor het ook lastig is om te slapen (bron 3). Door dan met hypnose je ritueel van voor het slapengaan te veranderen kun je veel doen om bijvoorbeeld toch met het licht uit te slapen, maar wel met de deuren op slot 😉. 

Hypnose kan goed gebruikt worden om nachtmerries en trauma’s[7] te behandelen. Hypnose kan bijvoorbeeld helpen om de traumatische gebeurtenis een plekje te geven, het kan je helpen met je vaardigheden in het omgaan met het trauma en het kan je helpen om weer het gevoel te krijgen dat je iets kunt. 

Met regressie kun je bijvoorbeeld iets doen om het trauma te verwerken. Daarnaast kunnen kalmerende visualisaties je helpen op momenten die stress opleveren, zodat je geen herinneringen triggert. Daarnaast kan het versterken van het ego je weer helpen met je zelfvertrouwen om weer wat te kunnen. Wie weet buig je PTSS dan om naar posttraumatische groei. 

Ook oudere mensen kunnen nachtmerries veranderen door hypnotische suggesties, zoals het idee dat je de droom kunt beïnvloeden of net als bij televisie kunt wegklikken van de ene droom naar een andere leukere droom (bron 6). 

Bang om te slapen vanwege dood

Een andere reden om bang te zijn om te slapen is de angst dat je niet meer wakker wordt, maar vredig heengaat in je slaap. Als je daar nog niet aan toe bent kan dit ervoor zorgen dat je het lastig vindt om te gaan slapen. 

Mensen die bijvoorbeeld last hebben van slaapapneu kunnen bang zijn om te stikken in hun slaap of schamen zich vanwege het luide gesnurk dat ontstaat door slaapapneu[8]. Gelukkig is slaapapneu redelijk goed te behandelen met hulpstukken die lucht in je longen blazen. Slaapapneu ontstaat vaak doordat iemand te veel overgewicht heeft of door de lichaamsbouw van die persoon. Afslanken is dus niet voor iedereen een oplossing als ze last hebben van slaapapneu. 

Heb je dat apparaatje tegen slaapapneu al en ben je alsnog bang om te slapen vanwege je angst om te stikken? Dan is het handig om toch een behandeling tegen die angst te zoeken, zodat je weer rustig kunt gaan slapen. 

Daarnaast kun je ook last hebben gekregen van gezondheidsproblemen, zoals met je hart, waardoor je opeens toch veel banger bent geworden om dood te gaan en dat kan er ook voor zorgen dat je bang wordt om te gaan slapen[9].

In dit geval hoeft wellicht niet de angst om te gaan slapen overwonnen te worden, maar juist de angst om dood te gaan. Technieken van Erickson worden vaak gebruikt om dit soort existentiële angsten aan te pakken[10].

Er wordt dan bijvoorbeeld gebruikgemaakt van metaforen en het herkaderen van je kijk op bepaalde problemen. Als je bijvoorbeeld al dat apparaatje tegen slaapapneu hebt, dan is de angst voor de dood eigenlijk heel onredelijk geworden. Er is immers een hulpmiddel. Als je gezondheidsproblemen hebt gehad, maar die zijn verholpen, ook dan is de angst voor de dood eigenlijk minder belangrijk geworden ten opzichte van het moment dat je gezondheidsproblemen nog niet verholpen waren.

Ook kun je de angst voor het hiernamaals met hypnose verminderen door te achterhalen wat je verwachtingen zijn, wat je er spannend aan vindt en hoe je er ook tegenaan kunt kijken.  

Als het al te laat is kan hypnose zelfs helpen, omdat het ook gebruikt wordt in de palliatieve zorg, zodat je kunt omgaan met het afsluitende deel van je leven. Bijvoorbeeld door het besef dat jouw leven je eigen unieke verhaal is dat verder niemand heeft meegemaakt en hoe je zaken mentaal kunt afsluiten als je er toch nog een beetje mee zit.

Hypnose kan dus bij kinderen met angsten helpen door met metaforen te werken. Regressie kan gebruikt worden wanneer trauma’s en nachtmerries ervoor zorgen dat je het eng vindt om te gaan slapen en bij een angst om dood te gaan tijdens de slaap kan hypnose ook veel doen. Bijvoorbeeld door het herkaderen van je kijk op het probleem en met Ericksoniaanse hypnosetechnieken.

Ben jij wel benieuwd naar wat hypnose allemaal kan doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil jij weten wat Ericksoniaanse technieken inhouden en hoe je met metaforen en dergelijke kunt werken? Kom dan eens naar een van onze seminars of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen zijn online en klassikaal te volgen. Kies voor je begint een opleidingsvorm die bij jou past.

Heb je juist angsten waar je vanaf wilt? Ga dan naar bestetherapeut.nl.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen