Slaapapneu: hoe hypnose werkt
Slaapapneu: hoe hypnose helpt
06 maart 2023 
6 min. leestijd

Slaapapneu: hoe hypnose helpt

Slaapapneu is ontzettend vermoeiend en dat kan allerlei effecten op je leven hebben. Gelukkig kan hypnose je helpen om met de problemen die het gevolg zijn van de slaapapneu om te gaan.

Wat is slaapapneu?

Wanneer je last hebt van slaapapneu houdt je ademhaling af en toe op tijdens het slapen. Dit komt doordat de luchtwegen dan geblokkeerd kunnen raken. Je wordt dan vaak wakker, zodat je even bewust goed kunt ademhalen. Lekker doorslapen is er dan dus vaak niet bij.

Mensen met slaapapneu snurken ook vaak en hebben soms zelfs een pauze in het ademhalen zonder dat ze wakker hoeven te worden om weer een ademteug te nemen.

Omdat het zo vermoeiend is om niet goed te ademen tijdens het slapen kunnen mensen met slaapapneu overdag ook last hebben van vermoeidheid, problemen hebben met zich concentreren, met dingen te onthouden en last hebben van stemmingswisselingen.

Dit kan zelfs leiden tot problemen op de werkvloer, doordat je bijvoorbeeld in slaap valt, en zelfs tot verkeersongelukken. Het is lastiger om nieuwe dingen te leren en zelfs een sociaal leven opbouwen kan door slaapapneu en de vermoeidheid die erbij hoort problematisch zijn[1].

Een gevolg van deze vermoeidheid en fysieke klachten is dat de kans groter is dat je last hebt van depressieve klachten, angsten en zelfs suïcidaal kunt zijn. Mensen met slaapapneu geven ook vaker aan dat de mentale gezondheidzorg ze niet goed helpt, ondanks dat ze hier gemiddeld vaker gebruik van maken dan mensen zonder slaapapneu[2].

Slaapapneu apparaat

Een manier waarop slaapapneu behandeld kan worden is met een apparaat dat lichtjes lucht in je longen blaast. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen open blijven staan en dat je dus ’s nachts gewoon kunt ademen.

Veel mensen die last hebben van slaapapneu zweren hierbij. Het enige probleem is dat het er een beetje gek uit kan zien. Een dikke slang met lucht die van je nachtkastje naar je gezicht gaat en dan een soort maskertje op je neus. Daarbij slaap je door dit apparaat vaak gedwongen op je rug of op één kant van je lichaam.

Daar moet je wel van houden.

En daar zit hem de crux: bepaalde overtuigingen over hoe je wilt zijn, of zelfs hoe je bij je partner naast wie je in bed ligt wilt overkomen, kunnen je beletten om bijvoorbeeld een slaapapneu apparaat aan te schaffen. Want het is ’niet cool’ om het zo maar te zeggen.

Een hypnotherapeut kan je helpen om te achterhalen welke overtuigingen er nu voor zorgen dat je zo’n apparaat niet wilt aanschaffen, ook al kan dit je problemen met slaapapneu verhelpen. Zeker als het aan je lichaamsbouw ligt en bijvoorbeeld niet aan overgewicht.

Overtuigingen over romantiek in bed, lepeltje-lepeltje liggen en dergelijke kunnen namelijk beletten dat je zo’n apparaat aanschaft. Terwijl romantiek en intimiteit niet alleen iets is wat op bed gebeurt en zelfs zo’n apparaat hoeft de magie in de slaapkamer niet tegen te houden.

Hoe dat werkt en hoe je als hypnotherapeut mensen met belemmeringen kunt helpen is iets dat je leert op een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Hypnose kan zelfs gebruikt worden als je een medische ingreep ondergaat voor het ruimer maken van de luchtwegen; dit gebeurt als je lichaamsbouw ervoor zorgt dat je last hebt van slaapapneu[3].

Slaapapneu doodsoorzaak

Omdat je ‘s nachts wakker kunt worden doordat je even niet hebt adem hebt gehaald kan het ook zo voelen alsof je wakker bent geworden omdat je aan het stikken was. Dat is geen prettig gevoel en zeker iets wat ervoor kan zorgen dat je bang wordt dat je doodgaat door je slaapapneu.

Nu is die angst niet helemaal onterecht, want de kans is inderdaad groter dat je last krijgt van hart- en vaatziekten door slaapapneu. Mensen hebben dan bijvoorbeeld een grotere kans op het krijgen van beroertes, maar zo’n slaapapparaat helpt niet om die kans op dat soort complicaties te verminderen[4].

Echter, het is dus niet zo dat je daadwerkelijk stikt door je slaapapneu doordat je wakker wordt om gewoon weer adem te halen. Het lichaam wil zelf ook blijven leven en zal er dus voor zorgen dat je wakker wordt om adem te halen wanneer de slaapapneu ervoor zorgt dat je te lang niet ademhaalt.

Alleen als de hoeveelheid zuurstof in je bloed tijdens het slapen te laag wordt kan dit ervoor zorgen dat je plotseling komt te overlijden door slaapapneu[5]. Er is dan echter wel vaak ook een samenhang met andere problemen zoals een hogere leeftijd (60+), een hoge bloeddruk, aderverkalking en hartproblemen die het lastig maken voor het hart om bloed rond te pompen.

Heb je al deze klachten niet? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om de angst voor de dood door slaapapneu weg te nemen.

Slaapapneu overgewicht

Slaapapneu kan twee mogelijke oorzaken hebben, namelijk je lichaamsbouw en overgewicht. Als je last hebt van een net niet handige lichaamsbouw - waardoor je slaapapneu hebt - helpt afslanken je niet om van ervan af te komen. Waarschijnlijk heb je al een gezond gewicht en ben je er toen achter gekomen dat je keel blijkbaar net even anders in elkaar gepuzzeld is dan die van mensen zonder slaapapneu.

Ongeveer de helft van mensen met slaapapneu heeft bijvoorbeeld helemaal geen last van overgewicht, maar bij hen zit er wel meer vet op de nek dan bij mensen zonder slaapapneu[6].

Als je last hebt van overgewicht kan afslanken wel veel doen om klachten van slaapapneu te verminderen[7]. Afslanken is toevallig iets dat veel eenvoudiger gaat als je hulp hebt gehad van een hypnotherapeut.

Zo kan een hypnotherapeut een virtuele (denkbeeldige) maagband bij je installeren, waardoor je sneller het gevoel hebt dat je vol(daan) bent tijdens het eten. Hierdoor eet je minder en val je moeiteloos een aantal kilo af. In een onderzoek naar mensen die een virtuele maagband kregen en die een BMI hadden van ten minste 27 is er zelfs iemand geweest die 17 kilo (!) was afgevallen in 24 weken. Dat is iets minder dan een half jaar[8].

Tadaa! De slaapapneu is dan opeens ook een stuk minder aanwezig.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je ook helpen met je overtuigingen over voeding, je eigenwaarde en zelfs je smaakperceptie om het makkelijker te maken om gezonder te eten.

Hoe je dit als hypnotherapeut doet, dat is iets dat je leert tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Arbeidsongeschikt door slaapapneu

Heb je een PAP-apparaat, ben je afgevallen, maar heb je nog steeds last van slaapapneu en de daarbij behorende klachten van vermoeidheid en een gebrek aan concentratievermogen? En is dit zo erg dat je niet meer goed kunt functioneren op je werk? Dan heb je een hogere kans op een burn-out en (periodes) van arbeidsongeschiktheid of ziekte[9].

Dit is natuurlijk geen prettig vooruitzicht, maar gelukkig is er veel wat je hieraan kunt doen en een hypnotherapeut kan je hiermee helpen.

Het aangeven van grenzen, op tijd rust nemen en eventueel werk vinden of werkuren aannemen die beter passen bij je energieniveau helpen dan beter om ziekte en verzuim te verminderen.

Echter, het aangeven van grenzen, het nemen van rust en al helemaal minder uren gaan werken zijn zaken die vaak afhankelijk zijn van de overtuigingen die je hebt over het leven en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Veel mensen die last krijgen van een burn-out vinden het bijvoorbeeld lastig om “nee” te zeggen, omdat ze dan bang zijn hun baan te verliezen.

Mensen die fulltime werken kunnen het lastig vinden om een dag minder in de week te werken, omdat hun ego het belangrijk vindt dat ze veel uren maken.

Het kan van alles zijn.

Met regressie kun je erachter komen welke overtuigingen er bij jou voor zorgen dat je doorwerkt in plaats van rust te nemen als je eigenlijk heel vermoeid bent. Dan ga je in gedachten terug naar de eerste keer dat je voelde dat dit zo hoorde. Wellicht merk je zelfs dat je geen nee tegen vrienden of familie kunt zeggen, omdat je dan bang bent hun liefde te verliezen.

Vervolgens ga je in gedachten iets doen met dat moment om de overtuiging te repareren[10] naar een overtuiging die helpt voor jou, waardoor je minder stress krijgt van het idee dat jij je grenzen mag aangeven. Zo kan een therapeut je helpen om je in te leven in de andere mensen die er op dat moment waren en je kunt zelfs met je fantasie het hele moment veranderen.

Zo kun je zelfs je volwassen zelf met je innerlijke kind laten praten.

Daarna zul je merken dat er een last van je afvalt, waardoor jij je er goed bij voelt om voor jezelf op te komen en om aan te geven dat je beter rust kunt nemen, omdat je anders toch maar van de vermoeidheid fouten gaat maken. Daar is uiteindelijk niemand mee geholpen.

Wil je meer weten over wat hypnose voor jou kan doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass om kennis te maken met de wonderen van hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen als jij mensen of jezelf wilt helpen om problemen op te lossen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen