Bedplassen overwinnen met hypnose
08 april 2016 
6 min. leestijd

Bedplassen overwinnen met hypnose

Bedplassen is iets normaals als je klein bent, maar als het niet ophoudt wordt het een probleem. Je kunt als kind niet leuk meedoen op schoolkamp in groep 8. Logeerpartijtjes doe je dan ook liever niet aan mee en je moet niet denken aan het krijgen van verkering. Je wilt er daarom ook van alles aan doen om te stoppen met bedplassen.

Daarom ga ik in dit artikel in op bedplassen en welke behandelingen, waaronder hypnose, er mogelijk zijn.

Officieel heb je last van bedplassen als je minstens 1 keer per maand in je bed plast en ouder bent dan zeven jaar. Daarbij zijn de voorwaarden verbonden dat dit niet komt door neurologische problemen, afwijkingen in de urineleiders of epileptische aanvallen. Jongens hebben vaker last van bedplassen dan meisjes. Vergeleken met meisjes plassen jongens ook vaker in bed als ze last hebben van bedplassen dan meisjes die er last van hebben. Jongens hebben er dus vaker last van en dubbel zo erg.

Bedplassen heeft invloed op het kind en de ouder. Kinderen kunnen door bedplassen problemen krijgen met hun zelfvertrouwen en ander gedrag gaan vertonen dan kinderen die niet in bed plassen. Ouders kunnen ook meer stress ervaren doordat het kind in bed plast en door het verminderde zelfvertrouwen en andere gedrag van het kind.

Er zijn meerdere behandelingen om bedplassen tegen te gaan, namelijk:

  1. Alarmtherapie
  2. Motivatietherapie
  3. Hypnotherapie

Alarmtherapie

De alarmtherapie wordt vooral gebruikt bij kinderen die ouder dan 8 jaar zijn en last hebben van bedplassen. Er wordt dan een vochtsensor in de pyjama of onderbroek geplaatst. Als de sensor vocht voelt, zoals wanneer je begint met plassen, gaat er een alarm af waardoor je wakker wordt en eventueel de plas nog kunt tegenhouden.

Het kan vier tot zes weken duren voordat je kind wakker wordt van het alarm en op tijd gaat plassen. In ernstige gevallen kan het tot ongeveer drie maanden duren voordat de alarmtherapie het gewenste effect heeft. Namelijk dat het kind wakker wordt voordat het moet plassen of een hele nacht kan doorslapen zonder problemen.

Het alarm is ook luid genoeg om een ouder wakker te maken die het kind dan kan helpen met naar de wc gaan. Het is belangrijk dat de ouders een actieve rol spelen als het kind niet zelfstandig wakker wordt van het alarm om deze therapie succesvol af te ronden.

Als je al wat ouder bent en nog last hebt van bedplassen kun je ook een trilalarm krijgen waardoor je geheel zelfstandig moet reageren en geen huisgenoten wakker maakt.

Motivatietherapie

Bij kinderen tussen de 5 en 8 jaar is de manier waarop je als ouder omgaat met het bedplassen belangrijk om het bedplassen te stoppen. Het is belangrijk dat je kind begrijpt dat bedplassen een normaal proces is om uiteindelijk te leren ’s nachts niet meer te plassen. Aanmoediging en complimenten op een droge nacht en voor de stappen die hij/zij zet om te stoppen met bedplassen kan alles zijn dat je kind nodig heeft om te stoppen met bedplassen.

Daarbij kan het ook helpen als je jouw kind laat meehelpen met het opruimen als er toch een ongelukje is gebeurd.

De overtuigingen die ouders hebben over het proces van bedplassen en wanneer en hoe dat stopt heeft invloed op het bedplassen van het kind. Als je denkt dat bedplassen automatisch overgaat heeft je kind een grotere kans om ook echt te stoppen met bedplassen dan als je overtuigd bent dat je hier heel veel moeite voor moet doen. Hierdoor kan je kind ook last krijgen van stress en stress kan in sommige gevallen als oorzaak worden gezien voor het bedplassen.

Als je het lastig vindt om een dergelijke overtuiging los te laten of de hoop hebt opgegeven kan hypnotherapie een oplossing zijn om weer motiverende overtuigingen te krijgen.

Hypnotherapie tegen bedplassen

Er zijn meerdere manieren waarop hypnotherapie kan helpen tegen bedplassen. Uit meerdere onderzoeken blijkt ook dat hypnotherapie een significante verbetering kan geven in het bedplassen, door persoonlijke hypnotherapie wordt er dus minder in bed geplast dan zonder therapie. In deze onderzoeken zijn de deelnemers meestal tussen de 7 en 18 jaar. Daarbij blijkt ook dat kinderen met hypnotherapie langer na de behandeling niet meer in bed plassen dan kinderen die bijvoorbeeld medicatie hebben gekregen of met een alarmtherapie minder in bed plassen.

Om hypnotherapie te laten werken is het belangrijk dat de patiënt een “genezing” wil hebben en een goede vertrouwensband heeft met de hypnotherapeut.

Hypnotherapie kan dan bijvoorbeeld helpen bij het gevoel van controle over je lichaam en dus ook over of je wel of niet plast als je slaapt. Bij kinderen tussen 6 en 9 jaar kan dit bijvoorbeeld door je voor te stellen dat je een slot op de blaas kunt zetten. Dat er bewakers bij staan die een signaal aan de hersenen geven om wakker te worden als de blaas vol is. Vervolgens kunnen ze op het toilet het slot open maken.

Als stress de oorzaak is van bedplassen kan hypnotherapie en zelf-hypnose handvatten bieden om stress de baas te zijn, ook al op die jonge leeftijd. De hypnotherapeut kan samen met je kind achterhalen waar zijn/haar stress vandaan komt. Vooral als je kind eerder wel continent was kan stress gelinkt worden aan de incontinentie. Dit kan te maken hebben met een verhuizing, nieuw broertje of zusje, het verlies van een geliefde of iets anders.

Stress kan met verschillende technieken verminderd worden. Ten eerste door gebruik te maken van ontspanningsoefeningen. Vervolgens door het kind handvatten te geven in hoe om te gaan met stress. Als hij/zij bijvoorbeeld in een ruimte is waar hij/zij stress van krijgt kan hij zich voorstellen dat er een bubbel om zich heen zit die de stressenergie van hem afketst.

Daarbij kan hij ook andere overtuigingen krijgen die voor minder stress zorgen. Dit kan bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie of door neuro linguïstisch programmeren terwijl hij/zij onder hypnose is.

Hypnotherapie kan ook helpen om het zelfvertrouwen op te bouwen, vooral als je kind na zijn/haar 10e levensjaar in bed plast en dat zichzelf kwalijk neemt. Hierdoor kan hij/zij zich gaan schamen, depressief voelen, geïrriteerd reageren als er naar het probleem wordt gevraagd, en er gewoon klaar mee zijn als er een uitnodiging is voor een logeerpartijtje.bedplassen

Door het zelfvertrouwen op te bouwen is je kind weer in staat om overdag te genieten van zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes. Een weerwoord te hebben als iemand toch een opmerking maakt over het probleem.

Daarnaast kan zelf-hypnose naast de normale hypnotherapie helpen om de effecten te versterken. Het is dan wel belangrijk dat de zelf-hypnose is toegespitst op het kind. In het onderzoek dat alarmtherapie vergelijkt met hypnotherapie is alleen gebruik gemaakt van een standaard audiotape die beluisterd moest worden voor het slapengaan. Die ging natuurlijk helemaal niet in op de persoonlijke problematiek.

Juist als de zelf-hypnose is toegespitst op de persoon kan hypnotherapie een groot verschil maken in bedplassen en het zelfvertrouwen en gedrag van de kinderen. De onderzoekers geven ook aan dat er in dit onderzoek onvoldoende naar de persoon is gekeken voor de hypnotherapie en dat dat een verklaring kan zijn voor het verschil dat ze hebben gevonden in effectiviteit.

Volwassen bedplassen

Als je als volwassene opeens begint met bedplassen is het belangrijk om naar een arts te gaan. Volwassen bedplassen heeft over het algemeen een medische reden. Dit kan zijn:

  • Blaaskanker
  • Diabetes
  • Bijwerking van medicijnen
  • Neurologisch defect
  • Slaap apneu
  • Prostaatkanker
  • Prostaatvergroting
  • Infectie aan de urinebuis
  • Nierstenen

Heel soms kunnen bij volwassenen emotionele problemen de oorzaak zijn van bedplassen, zoals acute angst. Maar laat je als volwassene altijd eerst controleren als je opeens begint met bedplassen, voordat je opzoek gaat naar een psychologisch probleem. Dan kan hypnotherapie wel weer een uitkomst zijn. Hypnotherapie werkt bijvoorbeeld goed tegen angst.

Kortom:

Bedplassen is erg vervelend voor het hele gezin. Bedplassen is een normaal onderdeel van continent worden, maar wordt vaak als problematisch gezien als het langer duurt dan het zevende levensjaar om ermee te stoppen. Bedplassen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en jongens hebben er meer last van dan meisjes die bedplassen.

Een populaire behandeling tegen bedplassen is het alarm met een vochtsensor. Het duurt dan meestal drie maanden voordat je kind zelfstandig wakker wordt voordat het moet plassen. Motivatietherapie kan al helpen bij kinderen tussen de 5 en 8 jaar. Het is dan ook belangrijk dat ouders er vertrouwen in hebben dat het bedplassen automatisch overgaat.

Hypnotherapie kan ook helpen tegen bedplassen door je kind het gevoel van controle te geven voordat het gaat slapen en het algemene zelfvertrouwen te verhogen. Daarbij kan hypnotherapie ook helpen tegen stress en om stressvolle situaties of momenten voor je kind te identificeren.

Zelf-hypnose is de laatste stap die genomen kan worden om de effecten van de hypnotherapie met therapeut thuis te versterken.

Wil je meer weten over hypnose en wat het voor jou kan doen? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722618/

http://www.webmd.com/children/tc/bed-wetting-primary-nocturnal-enuresis-treatment-overview

http://www.hypnotherapyawareness.com/article_hudson_bed_wetting.html

http://search.proquest.com/openview/cca4266b06b98ed155a3e5c47ba0c24e/1?pq-origsite=gscholar

http://www.cmaj.ca/content/184/8/908.short

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/expert-answers/adult-bed-wetting/faq-20058456

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Diana
Door

Diana

op 11 Apr 2016

Bij onze kinderen is het vanzelf over gegaan. Om het verschonen te vereenvoudigen en het matras in goede conditie te houden gebruikten wij een professionele matrasbeschermer van zorgmatras.com

Reactie plaatsen