Chronisch verkouden: kan hypnose helpen?
Chronisch verkouden: kan hypnose helpen?
10 januari 2023 
5 min. leestijd

Chronisch verkouden: kan hypnose helpen?

Niezen, snotteren, tranende ogen, een chronische verkoudheid is geen pretje. Als je chronisch verkouden bent kan dit veel invloed op je leven hebben, omdat het gewoon lastig is om te functioneren met de klachten die bij een chronische verkoudheid komen kijken.

Chronische verkoudheid symptomen

Net als bij een normale verkoudheid heb je bij een chronische verkoudheid ook last van niezen en het hebben van een loopneus.

Daarnaast kun je last hebben van:

  1. Een verstopte neus
  2. Een pijnlijke keel
  3. Veel kuchen
  4. Snot die in je keel glijdt (dus meer een interne loopneus)
  5. Betraande/waterige ogen
  6. Koorts

Over het algemeen gaat een verkoudheid over binnen twee weken, maar als je er langer last van hebt spreek je vaak van een chronische verkoudheid. Dit betekent niet dat je voor altijd last zult hebben van die verkoudheid, maar wel dat deze wat langer duurt.

Een chronische ziekte is vaak ook een ziekte die langer duurt dan drie tot zes maanden, maar een chronische ziekte kan dus soms wel overgaan.

Ga naar een arts als de symptomen te lang aanhouden[1].

Een langdurige verkoudheid kan namelijk een probleem zijn, zeker als je last hebt van aandoeningen aan de luchtwegen zoals COPD[2].

Ook kun je geen last hebben van een chronische verkoudheid, maar meer een chronische kuch nadat je al genezen bent van je verkoudheid[3]. In dat geval kun je soms antivirale medicatie nodig hebben om van het gekuch af te komen[4]. Dit komt doordat je immuunsysteem dan heel sterk reageert op het virus dat je verkoudheid veroorzaakt.

Wat te doen bij chronische verkoudheid

Een van de eerste dingen die je kunt doen bij een chronische verkoudheid is naar je huisarts gaan om te controleren of er misschien meer aan de hand is en of je medicatie nodig hebt om het virus te stoppen.

Daarnaast zijn er ook stappen die je zelf kunt zetten. Wist je bijvoorbeeld dat langdurige stress vaak voor een verkoudheid zorgt? Dit is vaker de oorzaak dan een stressvolle gebeurtenis. Dit kan gaan om werkeloosheid, het hebben van een baan die niet bij je past en langdurige problemen met familie en vrienden[5].

Daarbij zijn er ook aanwijzingen dat chronische stress ervoor zorgt dat je immuunsysteem niet goed reageert, waardoor je langdurig last kunt krijgen van bepaalde symptomen[6].

Dit geeft gelijk ook aanwijzingen over wat je kunt doen als je verkoudheid niet meer goed overgaat.

Neem voldoende rust

Het is belangrijk dat je voldoende slaapt om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Probeer daarom minimaal zeven uur slaap per nacht te halen. Het liefst slaap je gewoon acht uur per nacht.

Hydrateer jezelf

Drink bijvoorbeeld extra water, eet soep of maak een pot thee voor jezelf klaar. Vooral als je een pijnlijke keel hebt (gehad) of last hebt (gehad) van koorts kun je last hebben van uitdroging. Het is dan belangrijk om je vochtniveau weer op peil te krijgen.

Stop even met sporten

Sporten is heel gezond, als je in goede gezondheid bent, maar als je ziek bent heeft je lichaam de energie nodig om de ziekte te bestrijden. Stop dan even met sporten. Heb je toch de behoefte aan beweging? Ga dan een half uurtje per dag wandelen.

Als je maar even niet intensief sport.

De beweging die je kunt hebben tijdens een verkoudheid kun je in je normale kleding doen en je hoeft je daarna niet te douchen.

Pak je stress aan

Langdurige stress is een van de belangrijkste factoren voor een langdurige verkoudheid. Het is daarom belangrijk om iets aan die langdurige stress te doen.

Het vervelende met langdurige stress is echter dat als je er iets aan gedaan had kunnen hebben, je dit waarschijnlijk al zou hebben gedaan. Er is dan vaak dus iets dat je blokkeert om er wat aan te doen.

Zo vind je het misschien lastig om bij je werk aan te geven dat je niet meer kunt overwerken of vind je het lastig om je familieproblemen op te lossen.

In dit soort gevallen kan hypnose je helpen om op een andere manier naar je problemen te kijken en om op een andere manier met die problemen om te gaan. Dat helpt je namelijk vaak al om een gevoel van verlichting te krijgen en om bijvoorbeeld beter voor jezelf op te kunnen komen of om de problemen met je familie uit te praten.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat één hypnotherapie sessie stressniveaus al kan verminderen[7].

Stress is namelijk jouw reactie op bepaalde gebeurtenissen. Er gebeurt iets en daar heb je bepaalde gedachten over. Als die gedachten of gevoelens aangeven dat iets niet goed is of zelfs gevaarlijk is, dan kun je stress krijgen.

Tijdens de hypnotherapie kun je het bijvoorbeeld hebben over zaken waarvan je stress krijgt. Vervolgens kun je samen met de hypnotherapeut achterhalen waarom je daar stress van krijgt. Vaak wordt er dan gekeken naar de overtuigingen die je hebt waardoor je denkt dat iets niet goed is of eng is waardoor je er stress van krijgt.

Vervolgens kun je denken in oplossingen. Is het simpel een kwestie van het veranderen van je gedrag? Of is er een dieperliggend probleem?

In het geval van een simpele kwestie waarbij je gedrag veranderen een oplossing zou zijn kan een hypnotherapeut vaak al veel voor je doen met visualisaties.

Die visualisatie kan op zich ook al gebruikt worden voor het bereiken van meer ontspanning en een diepere hypnose, maar dat lost het probleem vaak niet op.

Je kunt ook visualiseren hoe je in de toekomst met bepaalde gebeurtenissen omgaat. Hoe je bijvoorbeeld “nee” zegt tegen extra werk. Hoe je problemen direct bespreekt met je familie in plaats van dat je deze niet uitspreekt en in je opkropt, waardoor het probleem blijft.

Lukt het je niet om dit te doen? Of dat je door het idee dat jij je gedrag kunt veranderen minder last krijgt van stress? Dan kan er meer aan de hand zijn.

In dat geval kan regressie worden toegepast. Met regressie kijk je naar de emotie waar je nu last van hebt. Hetgeen waar je stress van krijgt zorgt voor een bepaald gevoel. Dan ga je vervolgens in gedachten terug naar de momenten in je leven waarop je dat gevoel eerder had. Uiteindelijk kom je bij een moment waarbij je dat gevoel voor het eerst had.

Dit moment ga je in gedachten ‘repareren’. Vaak zijn dit namelijk momenten uit je jeugd, maar toen wist je niet wat je nu allemaal hebt. Maar op dat moment heb je wel iets bedacht over hoe het leven werkt en die gedachte – of overtuiging – zit sindsdien in je onderbewuste. Meestal is dat dan gewoon wat het is en kijk je er verder niet bewust naar terug.

Met regressie ga je dat wel doen en ga je die gedachte – of overtuiging – repareren. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen die er op dat moment bij waren en hele andere verklaringen krijgen over waarom ze doen wat ze doen. Dit kan je idee over hoe de wereld werkt weer veranderen, waardoor je blokkade om bijvoorbeeld “nee” te zeggen tegen overwerken of om dingen uit te praten met je familie weggaat.

Soms is er meer nodig dan dit, omdat je bijvoorbeeld een traumatische jeugd hebt gehad. In dat geval kan een gesprek met je innerlijke kind ervoor zorgen dat je de wereld als minder vijandig ziet en daardoor minder last krijgt van stress.

Dit alles kan er - naast het nemen van voldoende rust en voldoende hydratatie - voor zorgen dat die chronische verkoudheid eindelijk eens overgaat.

Hypnose tegen stress en dus om je immuunsysteem weer te normaliseren kan je dus helpen met ontspanning, gedragsverandering en het veranderen van overtuigingen die voor stress zorgen.

Wil je weten hoe hypnose dit doet? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor een-op-een aandacht, waardoor jij de stof goed in je op kunt nemen.

Tijdens een seminar ga ja ook al aan de slag met technieken om mensen te helpen zich te ontspannen en om goede gevoelens te verspreiden.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen