Chronische nierziekte: hoe hypnose je kan helpen
Chronische nierziekte: hoe hypnose je kan helpen
14 november 2022 
6 min. leestijd

Chronische nierziekte: hoe hypnose je kan helpen

Een nierziekte hebben is heel vervelend. Je kunt er immers dood aan gaan. Gelukkig bestaat het nierdialyse apparaat, maar nog altijd is het niet leuk om daar regelmatig aan vast gekluisterd te zitten. Daarbij moet je rekening houden met van alles en nog wat zodat jij jezelf niet vergiftigt voordat je de volgende nierdialyse afspraak hebt. 

Chronische nierziekte

Als je last hebt van een chronische nierziekte betekent dit dat de functie van je nieren steeds slechter wordt. Je nieren filteren afval en giftige stoffen uit je lichaam, die plas je uit als je naar het toilet gaat. Alleen als dat het niet meer goed doet, dan ben je eigenlijk jezelf langzaam aan het vergiftigen. 

Symptomen van een beginnend nierfalen zijn:

 1. Misselijkheid
 2. Overgeven
 3. Verlies van eetlust
 4. Vermoeidheid en zwak gevoel
 5. Slaapproblemen
 6. Meer of juist minder naar het toilet moeten om te plassen
 7. Mentaal minder scherp zijn
 8. Spierkrampen
 9. Gezwollen voeten en enkels
 10. Droge jeukerige huid
 11. Hoge bloeddruk die niet goed onder controle te krijgen is
 12. Moeite met ademen 
 13. Pijn in je borst

Oorzaken van een chronische nierziekten zijn:

 1. Diabetes type I en II
 2. Hoge bloeddruk
 3. Ontsteking van de delen van de nier die filteren
 4. Ontsteking van andere delen van de nier
 5. Lange obstructie van je urinewegen, bijvoorbeeld door een niersteen, vergrote prostaat en bepaalde kankersoorten
 6. Urine die om de een of andere reden terug de nier in gaat in plaats van in de blaas blijft
 7. Terugkomende nierinfecties[1] 

Nierziekte erfelijk

Er zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat een nierziekte erfelijk is, maar dat betekent niet dat jouw kinderen er last van krijgen. Het is alleen zo dat de kans erop groter is[2]. Dit betekent dat als jij last hebt van nierfalen, dat het extra belangrijk voor je kinderen is om gezond te leven en problemen zoals diabetes type II en een hoge bloeddruk te voorkomen. Daarnaast is het voor je kinderen belangrijk om hulp te zoeken wanneer ze last hebben van nierstenen of andere obstructies van hun urinewegen. 

Leven met een nierziekte

Het hebben van een chronische nierziekte heeft ook veel effect op je mentale gezondheid. Opeens moet je een deel van de vrijheid van je leven inleveren, omdat je zonder bijvoorbeeld de dialyse niet in leven blijft. 

Ondanks dat je blijft leven kan dit toch wat deprimerend werken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat mensen die last hebben van chronische nierziekte kenmerken hebben van mensen met PTSS, omdat ze voortdurend hun leven moeten aanpassen. Het voorkomen van een depressie, het managen van stress, pijn en emoties zoals woede, schuldgevoel en schaamte is belangrijk voor de persoon met de nierziekte en voor de mensen om hem/haar heen. 

Er zijn meerdere manieren om dit te doen, zoals met Ericksoniaanse hypnose, mindfulness meditatie en compassie meditatie[3].

Praktische en mentale hulp met hypnose

Een van de dingen die je gevraagd wordt te doen als je last hebt van chronisch nierfalen is om je levensstijl aan te passen om verdere verslechtering te voorkomen. Die houdt vaak in dat je je dieet aanpast, je lichaamsbeweging op peil houdt, stopt met roken en stopt met het drinken van alcohol[4]

Hypnose kan met al deze zaken helpen. Zo is bij veel mensen wel bekend dat stoppen met roken eenvoudig gaat met hulp van hypnose.

Ook mensen die houden van een drankje en daar maar lastig kunnen afblijven kunnen hulp krijgen om met hypnose toch te kunnen stoppen met drinken. 

Het aanpassen van het dieet houdt bij een nierziekte vooral in dat je probeert om minder eiwitten te eten. Dit is dus een compleet ander doel dan als je bijvoorbeeld wilt afvallen. Dan worden eiwitten vaak juist aanbevolen. Daarnaast moet je dan een juiste balans tussen vetten en koolhydraten vinden. 

Als de nierschade het gevolg is van een hoge bloeddruk wordt er gekeken naar een vermindering van zout in het dieet en bij nierschade door overgewicht wordt er gekeken naar een dieet waarbij je wel kunt afslanken (maar dus zonder te veel eiwitten te eten)[5].

Bij het hebben van een nierziekte kan een vegan dieet, een dieet zonder dierlijke eiwitten, veel doen voor je gezondheid[6]

Onderzoek laat zien dat hypnose helpt bij mensen met overgewicht om hun dieet te veranderen[7].

Je kunt namelijk allerlei belemmeringen en overtuigingen hebben die het lastig voor je maken om plantaardig voedsel te eten. Je kunt bang zijn dat het te duur is of je vindt groente gewoon niet lekker.

Met hypnose kun je dan de smaakbeleving van voeding veranderen, waardoor je groente wel lekker vindt. Bij sommige aandoeningen bij kindergeneeskunde wordt bijvoorbeeld door hypnose de smaak van een medicijn veranderd, zodat de niet zo lekkere smaak van een pilletje je kind niet belet om het medicijn te nemen[8]. Dit is natuurlijk nog beter om te gebruiken bij gezonde voeding dan bij medicatie. 

Daarnaast kun je met hypnose je eigenwaarde verbeteren, waardoor jij vindt dat je die gezonde voeding waard bent, ook al ben je dan misschien iets meer geld kwijt. 

Pijn managen met hypnose

Daarnaast kan een chronische nierziekte ook pijnlijk zijn, maar pijnstillers worden niet goed weggewerkt door de slecht functionerende nieren. Dus dan is het handig dat je de medicatie tegen pijn zoveel mogelijk kunt verminderen.

Hypnose kan hier ook een rol in spelen[9].

In een meta-analyse waarbij meerdere onderzoeken zijn vergeleken waarin hypnose chronische pijn werd behandeld kwam naar voren dat hypnose beter werkt dan andere behandelingen zoals, educatie, afleiding en fysieke therapie. 

Ook gaven ze aan dat je bij chronische pijn vaak niet alleen hypnotherapie krijgt, maar ook zelfhypnose[10].

In de therapie wordt bijvoorbeeld het effect van de pijn op je leven behandeld en kun je suggesties krijgen om jouw kijk op dat effect te veranderen, zodat je er minder last van hebt.

Daarnaast worden bij pijn vaak visualisaties gebruikt. In eerste instantie worden visualisaties vaak gebruikt om je te helpen ontspannen. Zo kun je visualiseren dat je op een fijne plaats ligt en lekker ontspannen bent.

Dan kun je een visualisatie krijgen die je helpt om de pijn te verminderen. Hiervoor zijn allerlei varianten mogelijk, zoals een soort licht dat je lichaam schoonmaakt en zuivert, waardoor de pijn weggaat. 

Een andere visualisatie kan zijn dat je met een soort volumeknop je pijn harder en zachter kunt zetten.

Als dit soort visualisaties tijdens de behandeling werken wordt je vervolgens geleerd hoe je thuis met zelfhypnose een dergelijke visualisatie kunt gebruiken op momenten dat je last hebt van je chronische pijn.

De zelfhypnose kun je dan zien als een soort vervanger voor een pijnstiller die je anders zou nemen. 

Verdriet en mentale pijn

Naast de hulp die hypnose kan bieden voor veranderingen in de levensstijl en het omgaan met chronische pijn door chronisch nierfalen kan hypnose je ook helpen met de emotionele pijn die je kunt krijgen door chronisch nierfalen.

Zo hebben veel mensen last van de tijd die ze verliezen doordat ze dan aan de dialyse gekluisterd zijn, dit zorgt dan voor verdriet en een soort mentaal dipje[11]. Daarbij is het ook een hele angstige situatie, omdat je moet wachten op een nier-donor, wat vaak ook weer een dubbel gevoel kan geven, omdat er dan iemand dood moet gaan of een nier moet opofferen. 

Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen om je focus van de tijd die je kwijtraakt door de dialyse te verplaatsen naar de tijd die je wint door de dialyse. Daarbij kun je de tijd aan de dialyse ook zien als me-time, waarbij je even niet aan allerlei sociale- of werkgerelateerde verplichtingen hoeft te voldoen. 

Om te zien waarom de dialyse je negatieve gevoelens geeft kan een hypnotherapeut je helpen met het achterhalen van de overtuigingen over het leven die je hebt en waardoor je er verdrietig van wordt. Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen om die overtuigingen op een andere manier in te schatten, waardoor de tijd die je besteedt aan een dialyse behandeling niet meer zo zwaar op je valt, maar misschien zelfs iets is waar je wat blijer van wordt of gewoon neutraal bij blijft. 

Je kunt technieken uitvoeren waarbij je teruggaat naar het moment dat belemmerende overtuigingen zijn ontstaan of je kunt juist visualiseren hoe je een fijne toekomst hebt ondanks de nierdialyse. Dit alleen al kan heel veel doen om verlichting te voelen van je mentale klachten.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe hypnose mensen met allerlei problemen kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Ideaal als je mensen (of jezelf) wilt helpen. 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen