De beste stemcoach door hypnose

De stem is een veelzeggend geluid. Uiteraard zeg je iets waar mensen betekenis uit halen en heb je een bepaalde toon waarop je wat zegt. Die toon is echter niet altijd zoals je wilt. Spanning en emotie kunnen je stem vervormen waardoor die niet meer klinkt als de stem waarmee je je identificeert.

Voor stemcoaches zal het geen nieuws zijn dat de emotie die iemand heeft, gehoord kan worden in het stemgeluid, maar hoe kun je hier als stemcoach mee omgaan?

Wat kun je nog meer doen om ontspanning in de stem te krijgen naast het aanbevelen van Hmmmm-oefeningen en de LaxVox? Hoe help je mensen die last hebben van stotteren of neurologische problemen waardoor ze niet goed uit hun woorden komen?

In dat geval kun je met een paar hypnose oefeningen ook veel doen om mensen te helpen hun keel, nek en schouders te ontspannen waardoor hun stem zo natuurlijk mogelijk klinkt of waardoor ze eenvoudiger de woorden kunnen vinden die ze zoeken.

Hypnose voor de stem

Wellicht vind je het nu een beetje gek om het te hebben over hypnose voor de stem, maar hypnose is niets anders dan een (mentaal-emotionele) staat waarin iemand ontspannen is en zich focust op de persoon die suggesties geeft. Als je als stemcoach hypnose toepast bij je cliënten zal de cliënt zich meer richten op jou en de adviezen of suggesties die je jouw cliënt geeft.

Als iemand in hypnose is, heeft die nog steeds controle, maar zal hij of zij sneller wat je zegt, hypnotische suggesties, aannemen voor waarheid.

In het geval van coaching kan dit heel handig zijn. Daarbij staat de cliënt - als hij in hypnose is - beter in contact met het onderbewuste waardoor hypnosetechnieken snel effect kunnen hebben op de overtuigingen.

Als iemand  belemmerende overtuigingen heeft om de stem goed te kunnen gebruiken, zoals wanneer iemand last heeft van globusklachten, kun je met hypnosetechnieken deze belemmerende overtuigingen wegnemen of veranderen.

Met enige kennis van hypnose en hypnotische suggesties kun je tijdens normale gesprekken al iets zeggen wat je cliënt helpt om bepaalde emoties of spanning lost te laten die effect hebben op de stem[1].

Daarnaast zijn er specifieke hypnose technieken die je kunt gebruiken om mensen te helpen die problemen hebben met de stem.

Spanning weg visualiseren

Een geleide visualisatie kan iemand bijvoorbeeld helpen om de nek weer te ontspannen. Dit is een techniek die ook gebruikt kan worden bij  whiplash klachten.

Als mensen het gevoel hebben dat hun nek in de knoop zit, dan kun je ze helpen met een visualisatie om de nek weer uit de knoop te halen.

Een andere manier is om te visualiseren hoe een blokkade in de keel, zoals wanneer iemand veel last heeft van een  onverklaarbare kriebel in de keel, wordt weggehaald. Bijvoorbeeld door een reinigend licht of iets dergelijks.

Oorzaak van de spanning achterhalen

Een andere techniek die veel gebruikt wordt tijdens hypnotherapie is regressie. Met regressie help je de client om terug te gaan naar de eerste keer in hun leven dat ze last hadden van een bepaald gevoel wat nu voor problemen zorgt.

Hiermee kun je achterhalen welke overtuiging er ooit is gevormd, die nu de oorzaak is voor het probleem. Vervolgens kun je de cliënt helpen om die herinnering een soort update te geven met nieuwe informatie, waardoor de belemmerende overtuiging weggehaald wordt of getransformeerd wordt tot iets waardoor de cliënt wel een ontspannen nek krijgt[2].

Emotie ankeren

Soms wil je als stemcoach dat tijdens bepaalde situaties een bepaalde emotie wordt opgehaald, zoals tijdens het geven van een toespraak of tijdens het zingen van een lied.

In dat geval kun je regressie gebruiken om dat specifieke gevoel op te halen en vervolgens kun je de cliënt helpen om dit gevoel te koppelen aan een bepaalde kleine beweging. Dit wordt ook wel ankeren genoemd.

Je helpt dan mensen om het gevoel op te halen en dan moet je wel snel zijn om de mensen op het juiste moment een beweging te laten maken en om dit te herhalen. Zodat die beweging ze tijdens een voorstelling of het geven van een toespraak triggert om die emotie te voelen.

Tijdens het geven van een toespraak of voorstelling kunnen ze dan met die kleine beweging ervoor zorgen dat ze de juiste emotie voelen bij een bepaald deel van de muziek of toespraak.

Plankenkoorts wegnemen

Daarnaast kun je als stemcoach ingehuurd worden als iemand voor het eerst ergens gaat spreken. Zoals op een evenement, of zelfs als toespraak voor een bruiloft. Iemand kan dan last hebben van zogenoemde plankenkoorts. Dit soort angsten zijn goed weg te nemen met hypnose[3].

Als het bijvoorbeeld gaat om Muscle Tension Dysphonia (MTD), ook bekend als spierspanningsdysfonie, een aandoening die invloed heeft op de zangstem, is hypnose zeker te gebruiken om die spierspanning weg te halen.

Met hypnose haal je dan het onderliggende probleem weg[4].

Hypnose bij neurologische problemen

Ook bij neurologische problemen, waardoor mensen bijvoorbeeld opnieuw moeten leren praten, kan hypnose gebruikt worden. In een onderzoek bij stemcoaches die waren getraind in hypnose kwam naar voren dat ze de hypnosetechnieken het meest gebruikten bij mensen met neurologische problemen en bij het vloeiender maken van het praten.

Hypnose werd dan vooral gebruikt om de cliënt te helpen met ontspanning en om het zelfvertrouwen van de cliënt te verbeteren[5].

Een reden waarom hypnose kan helpen bij neurologische problemen is, omdat hypnose helpt om nieuwe verbindingen in de hersenen aan te maken. Hypnose kan namelijk gebruikt worden om de connectie tussen het lichaam en het brein te versterken, de signalen van de zenuwen en andere fysieke processen kunnen door hypnose beïnvloed worden[6].

De motorische controle kan verbeterd worden met hypnose[7]. Ideaal voor mensen die door een ongeval of beroerte de controle zijn kwijtgeraakt en weer terug moeten zien te vinden.

Hypnose bij stotteren

Voor  stotteren kun je veel oefeningen doen en die kun je ook combineren met hypnose. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat het combineren van hypnose met diafragma oefeningen, voor meer controle op het middenrif, helpt om stotteren te verminderen.

In het onderzoek moesten deelnemers met gewichten gaan werken en tijdens het heffen van gewichten bepaalde spraakoefeningen doen. Daarnaast moesten ze de oefeningen ook thuis doen zonder de instructeur.

In het onderzoek werd hypnose gebruikt om het zelfvertrouwen en de  motivatie om de oefeningen goed uit te voeren te verbeteren en om er thuis mee aan de slag te gaan. Er was een groep met hypnotische ondersteuning en een groep zonder. De groep met hypnotische ondersteuning had de beste vooruitgang wat betreft het verminderen van stotteren[8].

Daarnaast kan hypnose gebruikt worden voor het versterken van het ego en het verminderen van angst bij mensen die last hebben van stotteren. Ook kan ankeren gebruikt worden om een kalme emotie op te roepen tijdens stressvolle situaties en er zijn nog meer onopvallende zelfhypnose technieken die mensen kunnen gebruiken tijdens stress om te voorkomen dat ze terugvallen in het stottergedrag[9].

Posthypnotische suggesties voor de stem

Naast de technieken die tijdens hypnose effect hebben kun je ook posthypnotische suggesties geven. Dit zijn suggesties die ook na de hypnose doorwerken in het onderbewuste.

Zo kun je suggereren dat mensen gaan merken dat ze veel meer ontspannen zijn in hun stem. Een normaler stemvolume hebben en relaxter praten of zingen.

Dit zorgt ervoor dat ze ook na de hypnotherapie de effecten van de therapie goed vasthouden.

Daarnaast kun je ze ook huiswerk meegeven, net zoals de stemoefeningen of het huiswerk om met de LaxVox aan de slag te gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld de geleide visualisatie voor het ontspannen van de nek meegeven als huiswerk, zodat die ontspanning de hele dag goed blijft en zodat men zich normaal voelt, terwijl ze bubbels aan het blazen zijn met de LaxVox.

Hypnose is voor alle leeftijden

Daarnaast is hypnose toe te passen op alle leeftijden. Ook kinderen kunnen geholpen worden met hypnose, maar dan wel aangepast op het niveau van het kind. Bij kinderen is hypnose zelfs eenvoudiger, omdat ze van nature dichter bij de hypnotische staat zijn of als ze heel jong zijn eigenlijk altijd al in die staat zijn.

Hypnose voor de stemcoach

Of je nu stemcoach bent voor het geven van presentaties, zingen of voor het helpen bij problemen - zoals stotteren of neurologische problemen met spraak -, kennis van hypnose is een ontzettend waardevolle toevoeging aan je kennis om mensen nog beter te helpen met hun stem.

Wil je meer weten over wat kennis van hypnose kan doen voor jou als stemcoach? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden live online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor 1-op-1 aandacht.

Bronnen: