Denken dat je ziek bent: Je geloof geneest je
Denken dat je ziek bent: Je geloof geneest je
28 september 2020 
6 min. leestijd

Denken dat je ziek bent: Je geloof geneest je

Wat je gelooft kan ontzettend veel invloed hebben op je leven. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je ziek bent en hierdoor daadwerkelijk ziek worden. Misschien ken je het nog wel uit je jeugd.

Je was ziek en wilde niet naar school toe. Je zag wat bleekjes, was pips en ja hoor, je moeder belde de school wel even dat het hem vandaag gewoon echt niet ging worden.

Vervolgens werd je op miraculeuze wijze vaak beter en kon je alsnog genieten van je ‘vrije’ dag. Heel gek, want hoe kon je nu zo overtuigend doen alsof je ziek was.

Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen. Die fysieke verschijnselen zijn wel echt.

Nou, waarschijnlijk was je op dat moment ook wel ziek, schoolziek. Want je kunt die bleke huid natuurlijk niet bewust creëeren. Probeer het maar eens.

Is het niet interessant als je erover nadenkt? Als je bijvoorbeeld heel erg gaat denken aan iets verschrikkelijks dat je hebt gegeten. Dan voel je opeens je buik. Je wordt misschien wel misselijk en dat soort dingen.

Als je begint te geloven dat je misselijk bent, of ziek wordt, dan wordt dit geloof op een gegeven moment waarheid. Je krijgt dan daadwerkelijk fysieke verschijnselen. Als je daar dan over doordenkt, kan het ook ‘echt’ worden.

Dit is wel interessant, want andersom kan het ook zo werken. Je denkt “ik voel me goed”, dit is in het begin misschien eerst wishfull thinking. Maar op een gegeven moment voel je het. Je gaat je ook beter voelen, omdat je dat soort dingen begint te geloven.

Denken over ziekte placebo-effect of nocebo-effect

Dit is een interessant effect. Dat je schoolziek kunt worden of dat je een bijsluiter leest en gelijk die klachten krijgt (dat noemen we een nocebo-effect). Of dat als je juist positieve dingen denkt, zoals dat een pilletje je helpt om je beter te voelen (dat noemen we een placebo-effect).

Beide effecten zijn uiteindelijk effecten die je zelf veroorzaakt.

Dit kan gebeuren door iets interns. Zoals een gedachte. Je kunt denken dat je ziek bent en hierdoor ziek of zieker worden.

Of het kan door iets externs komen, zoals door het nemen van een pilletje. Dan geloof je bijvoorbeeld dat dat pilletje je beter maakt of dat een pilletje ervoor zorgt dat je beter presteert.

Zelfs als er niets in dat pilletje zit kan dit effect veroorzaakt worden. Dit is heel vaak onderzocht.

Als een medicijn bijvoorbeeld wordt gegeven door een dokter met een witte jas, werkt het medicijn beter dan wanneer de arts die jas niet aan heeft. Als de arts dan erbij zegt dat het heel goed werkt of heel sterk is, dan werkt het nog beter.

Zegt hij niets, dan werkt het minder goed.

Placebo lijkt een beetje op oplichting. Mensen zeggen vaak: “Ja, het was maar een placebo-effect.” Of: “Dan was het dus niet echt.”

Sommige mensen denken dat wanneer een placebo-effect werkt, dit betekent dat je ook niet echt ziek was.

Dat hoeft echt niet het geval te zijn. Wanneer je onderzoek doet naar dit fenomeen, en zelfs naar placebo-operaties, dan zie je dat die bijna net zo effectief zijn als gewone operaties.

Ik heb eens een documentaire gezien van een vrouw die een gebroken ruggenwervel had. Zij kreeg een placebo-operatie. Er gebeurde eigenlijk niets, maar ze ging wel naar het ziekenhuis, ze werd wel verdoofd, maar verder gebeurde er niets.

Ze kreeg te horen dat er een cementachtige substantie in haar ruggenwervel gespoten zou worden. Maar dat was niet wat er gebeurde. De “chirurg” drukte alleen met zijn duim op die plek. Hierdoor leek het wel alsof het gebeurde.

Vervolgens herstelde de vrouw prima, omdat ze dacht dat ze werd geopereerd.

Dan denk ik dat je, in plaats van het placebo-effect af te wijzen, dit effect moet omarmen. Je kunt je dan zelfs afvragen of je nog wel een pilletje nodig hebt. Maar misschien kunnen artsen ook gewoon een placebo-pilletje geven en een paar goede suggesties.

Of dat het een pil is met wat minder werkzame stoffen, want je onderbewuste gelooft wat zo’n arts zegt en dan neemt je lichaam dit over.

Zelfs als je weet dat het een placebo is kan dit nog werken. Waarom het zelfs dan werkt zijn wetenschappers nog niet uit.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1590997-uw-geloof-geneest-u?play=true

Denken dat je ziek bent: hypochondrie

Dan kun je ook nog last hebben van hypochondrie. Je hebt dan geen pil nodig om je slechter te voelen. Je denkt dan dat je ziek bent en je krijgt hierdoor ook symptomen. Uit onderzoek blijk dat mensen met hypochondrie vaker somatische klachten hebben, dus klachten die ze onbewust zelf maken, vaker angstig zijn en vaker paniekaanvallen hebben[1].

Wanneer je hypochondrie hebt denk, of rumineer, je ook veel meer aan symptomen dan wanneer je depressief bent. Je gaat je dan ook meer gedragen alsof je ziek bent en je bent ook echt bang om ziek te zijn of te worden[2].

Daarnaast zoek je dan ook vaker op het internet naar ziekten en zelfs medicijnen voor wat je denkt te hebben dan mensen die niet denken dat ze ziek zijn. Mensen met hypochondrie wisselen ook vaker van arts[3].

Om te stoppen met te denken dat je ziek bent wordt vaak cognitieve gedragstherapie gebruikt, maar onderzoek laat zien dat twee derde van de mensen later toch weer last krijgt van hypochondrie vergeleken met mensen die uit zichzelf weten te genezen. Dit was zelfs twee keer zo hoog[4].

Uit een casestudy van een 30-jarige man met problemen met zijn benen, die hierdoor ook last had van hypochondrie, denken dat je ziek bent, blijkt dat hypnotherapie ook een goede behandeling kan zijn om hypochondrie te behandelen[5].

Wat heb je aan denken dat je ziek bent

Meestal doen mensen dingen bewust of onbewust, omdat ze er wat aan hebben. Je werd bijvoorbeeld schoolziek, omdat je dan een dagje vrij kreeg. Super fijn toch?

Ziek zijn is natuurlijk niet leuk, maar draai het eens om en kijk eens wat voor jou het voordeel is van ziek zijn en dus van denken dat je ziek bent.

Er zijn namelijk wel een aantal zaken die je voor elkaar kunt krijgen als je ziek bent:

  • Affectie
  • Medelijden
  • Verzorging
  • Uitkering
  • Huishoudelijke hulp

Dit zijn een paar praktische zaken en een paar emotionele zaken die ik zo even uit mijn mouw schud.

Uit onderzoek blijkt ook dat hypochondrie een verdedigingsmechanisme kan zijn van de persoon die er last van heeft[6].

Veel mensen met hypochondrie zeggen ook dat ze een hoge pijngrens hebben, dus als ze pijn ervaren denken ze dat het iets serieus moet zijn. Andere symptomen van hypochondrie zijn:

  • Veel denken aan de ziekte die je denkt te hebben en de bijbehorende symptomen.
  • Altijd veel angst over je gezondheid en symptomen.
  • Je steekt veel tijd en energie in de ziekte en de symptomen.
  • Je hebt meer dan zes maanden af en aan last van de symptomen.

Met hypnose kun je achterhalen waarom je onbewust denkt dat je ziek bent, vooral als artsen fysiek niets wat mis is bij je kunnen vinden. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit eerst te laten controleren.

Heb je niets aanwijsbaars? Dan kan hypnose je helpen om van pijnklachten af te komen of andere hypochondrische klachten.

Een van de manieren om dat te doen is door te achterhalen wat voor jou het voordeel is om te denken dat je ziek bent. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met een socratisch gesprek. In dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald, waardoor je bij de kern van de overtuiging komt over wat ziek zijn je oplevert.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van regressie. Regressie is een techniek waarmee je teruggaat naar het eerste moment waarop je ziekzijn als een voordeel hebt kunnen zien. Meestal zijn dit momenten uit je kindertijd, omdat dat de periode in je leven is waarin je jouw overtuigingen creëert.

Misschien heb je bijvoorbeeld gezien hoe iemand die ziek was opeens veel aandacht kreeg of iets dergelijks. Wanneer iemand in je familie bijvoorbeeld ziek is, kan dit leiden tot hypochondrie[7]. Dit kan voor iedereen verschillen. Dus wat dit voor jou kan zijn, daar kom je dan achter tijdens zo’n sessie.

Daarnaast zijn visualisaties ontzettend krachtig om minder last te hebben van hypochondrie. Dit komt onder andere doordat mensen die hier last van hebben zich heel goed kunnen voorstellen wat er mis met ze is. Door dit beeld tijdens een hypnosesessie te veranderen, bijvoorbeeld met een geleide visualisatie, kunnen veel klachten verminderd of weggehaald worden.

Een andere manier is om de angst zelf te visualiseren en heel groot te maken om die vervolgens te verslaan[8].

Vervolgens kan je zelfvertrouwen worden versterkt, waardoor je kansen ziet om dezelfde winsten te behalen op een andere manier dan met denken dat je ziek bent.

Denken dat je ziek bent kan dus komen door een soort bijsluitereffect, of doordat je denkt dat dit je wellicht iets oplevert. Daarnaast kun je ook gewoon last hebben van hypochondrie.

In zo’n beetje alle gevallen speelt een hypnotische suggestie een rol, of die nu wordt gegeven door een arts of wellicht in je jeugd door een familielid.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit allemaal werkt? Kom dan eens naar de gratis online hypnose masterclass.

Wil je mensen helpen met hypnose, bijvoorbeeld om van onverklaarbare klachten af te komen? Schrijf je dan direct in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10615806.2015.1036243

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cpp.2089

[3] https://www.jmir.org/2019/6/e10980/

[4] https://psycnet.apa.org/record/2017-42717-004

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5912486/

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207578.2017.1398590?journalCode=ripa20

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6584190/

[8] https://www.researchgate.net/profile/Barbara_Craciun/publication/308123075_Theoretical_insertions_regarding_Cognitive-Behavioral_and_Hypnotherapeutic_interventions_applied_in_Hypochondriac_affections/links/59c24a9faca272295a0da456/Theoretical-insertions-regarding-Cognitive-Behavioral-and-Hypnotherapeutic-interventions-applied-in-Hypochondriac-affections.pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen