Hypochondrie overwinnen met hypnose
Hypochondrie overwinnen met hypnose
09 maart 2016 
6 min. leestijd

Hypochondrie overwinnen met hypnose

Je hebt allerlei klachten, zoals jeuk, af en toe een steekje hier en een steekje daar en je denkt dat er wat mis is. Je hebt je symptomen op internet opgezocht en nu weet je zeker dat je misschien wel een terminale ziekte hebt. Inmiddels ben je bij de huisarts geweest en heb je misschien al bloedonderzoeken gehad. Uit die onderzoeken blijkt dat er niets mis met je is, maar toch heb je het gevoel dat er iets over het hoofd wordt gezien. Inmiddels heeft de huisarts je al beschuldigd van hypochondrie, maar wat kun je daar nu mee?

In dit artikel ga ik in op wat hypochondrie is en hoe hypnose je kan helpen om goed onderscheid te maken tussen wanneer je een arts moet pushen om te doen wat jij wilt en wanneer je toch echt naar hem moet luisteren.

Er is natuurlijk een verschil tussen af en toe wat voelen en dit even laten checken en hypochondrie. Als je last hebt van hypochondrie heb je om de een of andere reden veel angst dat je ernstig ziek bent. Dus hoe weet je nu wanneer je hypochondrie hebt?

Symptomen hypochondrie

Hierdoor ga je heel erg op je lichaam letten. Daardoor ben je de hele dag bezig met wat je voelt en hoe je spieren en ingewanden zich gedragen. Je let op jeuk, steekjes, kramp, hoofdpijn en een droge mond. Als je hier last van hebt kun je ontzettende angsten krijgen die weer andere lichamelijke klachten geven zoals,

 • Zweten
 • Trillen
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid
 • Tintelingen aan de ledematen
 • Misselijkheid en kramp (soms met diarree en overgeven)
 • Rood worden
 • Flauwvallen
 • Geheugenverlies
 • Het gevoel dat je geen controle meer hebt of gek wordt.

Al deze symptomen versterken eigenlijk je angst ook nog alleen maar wat dus totaal niet helpt als je last hebt van hypochondrie. Ook maken mensen met hypochondrie zich zorgen over een bepaald symptoom wat dan alleen maar erger wordt.

Merk je dat je naast deze symptomen dagen op het internet kunt zitten om onderzoek te doen naar terminale ziekten? Je het lastig vindt om je te focussen op je werk? En je ook moeite hebt met eten, door de angst? Dan is de kans zeer aanwezig dat je last hebt van hypochondrie(1).

Het is altijd goed om naar een arts te gaan om je gezondheid te controleren en ook echt te vragen naar tests, maar je moet wel vertrouwen op de resultaten van die onderzoeken. In het uiterste noodgeval kun je altijd naar een privé aanbieder die je lichamelijk helemaal onderzoekt, maar als daar niets uit naar voren komt moet je daar echt op vertrouwen.

Het is ook niet zo dat iemand met hypochondrie ziek wil zijn, hij wil vooral zeker weten dat hij niet ziek is.

Helaas is deze cirkel van je zorgen maken en het laten checken lastig te doorbreken. Meestal als je een snotneus hebt of een kuchje is het binnen een week over en hoef je alleen maar even te wachten, maar dat is natuurlijk erg lastig als je denkt dat je iets ernstigs hebt.

Zelfs als je weet dat je hypochondrie hebt kan het lastig zijn om de angst te negeren. Telkens als je een naar kuchje hebt kun je denken “maar misschien heb ik nu wél iets ergs”.

Daarom is het belangrijk om de cyclus van angst en controle te doorbreken zodat je wel een keer een of twee weken kunt wachten om te zien of je kuchje vanzelf overgaat.

Vaak krijgen mensen met hypochondrie medicatie om het gevoel van angst te onderdrukken, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. Daarom krijgen mensen met hypochondrie ook steeds vaker therapie om beter met hun angst voor terminale ziekten om te gaan(2).

Daarnaast is hypochondrie niet ongevaarlijk. Doordat je een ‘lastige’ patiënt bent die meestal toch niets mankeert kan een echt ernstige klacht over het hoofd gezien worden. Het is dus echt belangrijk om eerst je klachten eens aan te zien voordat je naar een arts gaat, omdat de meeste klachten binnen een week weer verdwijnen.

Hypochondrie behandeling met hypnose

Er zijn een aantal aandoeningen die kenmerken hebben van hypochondrie, namelijk het geïrriteerde darm syndroom en fybromialgie. Natuurlijk zijn dit echte aandoeningen, maar mensen die hier last van hebben hebben vaak ook veel angst om de gezondheid. Deze aandoeningen en angsten worden met succes behandeld met hypnotherapie(3).

Een van de eerste dingen die een therapeut je zal willen laten ervaren is dat je onbewust je symptomen erger maakt. Als je bijvoorbeeld een keer in een week een kilo bent afgevallen terwijl je voor je gevoel niets anders hebt gedaan, kun je als iemand met hypochondrie denken dat er wat aan de hand is en daardoor je eetlust verliezen waardoor je nog meer afvalt.

Zo zijn er ook andere voorbeelden te noemen van onbewust gedrag dat bepaalde symptomen versterkt. Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met het achterhalen van wat dat onbewuste gedrag voor jou is. Misschien heb je een verborgen ritueel elke keer als je een lichamelijke klacht hebt waar je je niet bewust van bent.

Daarnaast kan iets uit je dagelijks leven een hele logische verklaring zijn voor een bepaald symptoom. Als je bijvoorbeeld een tijd lang gestrest bent is je immuunsysteem verzwakt waardoor je vatbaarder bent voor de griep of een verkoudheid. Een hypnotherapeut kan je helpen om te zien of er misschien andere dingen in je leven gaande zijn die heel goed kunnen verklaren waarom jij je voelt zoals je nu doet en waarom je last hebt van sommige lichamelijke klachten.

Hypochondrie oorzaak

Ook is het belangrijk om de oorzaak van hypochondrie vast te stellen om met een goede oplossing te komen die meer inhoudt dan inzicht geven in het gedrag, maar ook echt dingen een plaats kan geven en om het mogelijk te maken de oorzaak aan te pakken.

Over het algemeen kan hypochondrie de volgende oorzaken hebben:

 • Een geschiedenis van mishandeling.
 • Als kind ernstig ziek zijn geweest.
 • Emoties slecht kunnen uiten.
 • Een ouder of ander familielid die ook last heeft van hypochondrie. Kinderen kopiëren namelijk vaak gedrag van hun ouders of anderen. Daardoor kan het ook als erfelijk gezien worden.

Als je zelf moeite hebt met het bepalen van de oorzaak voor hypochondrie kan een hypnotherapeut je door middel van regressietherapie helpen om de levensgebeurtenis te achterhalen die ervoor gezorgd kan hebben dat je nu last hebt van ernstige angsten om terminaal ziek te zijn.

Daarnaast kan een dergelijke gebeurtenis, zoals ernstig ziek zijn als kind, voor overtuigingen hebben gezorgd die nu bepalen dat jij in de stress schiet als je een keer te vaak moet kuchen. Door die overtuigingen te identificeren kan de hypnotherapeut je gericht helpen om die overtuigingen te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door cognitieve gedragstherapie of neuro linguïstisch programmeren terwijl je onder hypnose bent.

Als het slecht kunnen uiten van emoties de oorzaak is van de hypochondrie kan de hypnotherapeut je helpen om die emoties te identificeren en je middelen en handvatten geven om wel met die emoties om te kunnen gaan en ze te kunnen uiten zodat anderen je beter begrijpen.

Daarnaast kan hypnose je helpen om de gedachten te hebben die je hebt als je angst hebt, zonder je daarbij angstig te voelen. Als je last hebt van hypochondrie kan je fantasie met je op de loop gaan, dat is op zich niet erg. Er zijn ook mensen die uren kunnen dagdromen over toekomstplannen en dergelijke, maar als je door die fantasieën angstig wordt is het wel een probleem.

Ontspanning en angst is een onmogelijke combinatie. Daarom kan de hypnotherapeut je helpen om eerst te ontspannen en vervolgens je angsten te benoemen zonder dat je er direct trillerig en misselijk van wordt. Daardoor kun je ook veel rationeler naar je angsten kijken en beter inschatten hoe erg je angst nu eigenlijk is.

Een andere mooie oefening om onder hypnose te doen is het visualiseren. Als je last hebt van hypochondrie is er eigenlijk niets mis met je fantasie. Hoe mooi zou het zijn als je nu controle krijgt over die fantasie zodat hij je geen onnodige angst geeft. In eerste instantie kan de hypnotherapeut je helpen met zo’n visualisatie, die hoeft niet eens over je angst te gaan. Vervolgens kun je oefeningen meekrijgen die je thuis uitvoert onder zelf-hypnose.

Zelf-hypnose kan ook helpen op momenten dat je toch bang wordt van een bepaald lichamelijk verschijnsel. Je kunt dan ontspanningsoefeningen herhalen tot de angst wegebt en suggesties aan jezelf herhalen.

Wat veel mensen ook meekrijgen van anderen is “proberen er niet aan te denken”, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt omdat de angsten en fantasieën over de gevolgen van de ziekte vrij ver kunnen gaan. Tot aan het sterven en de reacties van de geliefden aan toe, dat is behoorlijk veel om te negeren. Een techniek om hiervan af te komen is om heel paradoxaal er juist eens wel aan te denken terwijl je onder hypnose bent. Het liefst in het bijzijn van een hypnotherapeut om de uitvoering goed te doen en niet alsnog in paniek te raken.

Daarnaast zijn er ook andere technieken die de hypnotherapeut je kan meegeven om tijdens een paniekaanval na een lichamelijke klacht te kalmeren en vervolgens te bepalen of je hiermee iets moet doen, zoals naar de huisarts gaan of dat je het rustig kunt afwachten.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Bekijk ook de opleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hypochondrie

Bronnen:

 1. http://www.webmd.com/anxiety-panic/features/worried-sick-help-for-hypochondria
 2. http://web.b.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=20691971&AN=111109530&h=AxXNJBunynrJiAdD3S8dohpeFmbzo07F%2bO25uoNm5Ec%2bPelyPYpQO4y4VnW9Lbg%2fWJD7XZnANF38JQ2LDErjUw%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d20691971%26AN%3d111109530
 3. https://spiral.imperial.ac.uk/bitstream/10044/1/5654/1/Seivewright-H-2009-PhD-Thesis%20DO%20NOT%20ADD%20TO%20SPIRAL.pdf (pag 17)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen