Een moeilijk leven makkelijker maken
Een moeilijk leven makkelijker maken
06 november 2020 
in Stress
6 min. leestijd

Een moeilijk leven makkelijker maken

Soms zie je dingen die ontzettend tof zijn, zoals gerechten, maar die zien er zo moeilijk uit dat je denkt dat je daar gewoon niet aan gaat beginnen. Een tijdje geleden was ik bij een restaurant en daar had ik een heerlijk dessert met watermeloen gekregen en dit zag er best simpel uit. Nu kreeg je ook een kookboek, dus zocht ik het gerecht op en toen bleek dat in dat beetje eten 21 verschillende ingrediënten zaten. Dan stopt het voor mij al. Het wordt dan te ingewikkeld.

Het is natuurlijk fantastisch als iemand het zo smaakvol kan maken, maar het is niet voor niets een sterren kok. Het is echt wel veel werk.

Moeilijk leven makkelijk maken: begin simpel

Als je iets wilt gaan klaarmaken en je kijkt naar de Italiaanse keuken. Daar zetten ze iets heel smaakvols neer met een paar ingrediënten. Dat is eigenlijk een stuk simpeler in de zin van ingrediënten. Is het ook makkelijker? Dat hoeft niet zo te zijn, maar het zijn in ieder geval een stuk minder ingrediënten.

Zo leer ik nu ook pianospelen met een app. In het begin is het heel makkelijk en het wordt steeds ietsje lastiger. Binnen no time kun je opeens een liedje spelen met 1 hand. Het is iets moeilijker dan vader Jacob, maar dit geeft je toch het gevoel dat je iets kunt en daardoor heb je ook zin om door te gaan.

Dat is de kracht van iets zo simpel mogelijk maken. Je hebt dan wel het effect van dat je het tof en makkelijk vindt en iets waarvan je zegt: “Ik kan dit”. Om dat telkens een stapje verder te ontwikkelen verhoog je de moeilijkheidsgraad steeds ietsje, maar niet zo ver dat je afhaakt.

Het is echt een kunst om op die manier iets te ontwikkelen.

In het onderwijs zie je dat ze dat op de basisschool best goed doen, zoals met tafels leren of zo. Dit doen ze op een vrij simpele manier. Met een liedje erbij en op een gegeven moment ken je die tafels. Dat kun je daarna weer opbouwen naar iets moeilijkere berekeningen, zoals breuken. Dan kun je daar weer op voortbouwen, totdat je opeens wiskunde D aan het doen bent, zoals mijn zoon. Ik vraag me echt af wat hij aan het doen is. Maar voor hem is het zo opgebouwd dat hij het nog steeds kan begrijpen. Hij kan het nog steeds moeilijker maken.

Maar stel je voor dat je daarmee was begonnen met wiskunde? Dan was het niets geworden.

Maak je het moeilijk?

Iets heel moeilijks maak ik heel makkelijk.

Met hypnose kan ik het ook heel moeilijk en theoretisch maken. Dan haken veel mensen af om het te leren. Terwijl als je kijkt naar een showhypnotiseur het idee kan ontstaan dat het makkelijk is en dat je het makkelijk kunt leren (wat overigens ook zo is).

Met NLP, neuro linguïstisch programmeren, zie ik het ook zo. Dan krijg je ook veel uitleg, 21 stappen dit, 36 stappen zo. Dan haken veel mensen ook af. Een bepaalde doelgroep haakt wel aan, want het was ooit bedoeld voor psychotherapeuten. Neuro linguïstisch programmeren klinkt ook goed voor die doelgroep. Ook de namen voor de technieken klinken heel interessant, terwijl je simpel kunt uitleggen wat je doet.

Waarom doen ze dit? Omdat veel mensen dan afhaken, en dan missen ze een kans om heel snel van een angst af te komen. Dit alleen maar omdat de naam ervoor zorgt dat het moeilijk lijkt, terwijl het makkelijk is.

Daarbij wordt gesuggereerd dat het heel lastig is om ervan af te komen. Dan is het ook niet vreemd dat veel mensen het moeilijk hebben.

Dit is niet alleen zo in therapie, waarin zaken soms veel simpeler kunnen. Vooral als je kijkt naar de werking van het brein, wat mensen geloven en wat dat allemaal doet met het lichaam en hoe mensen veel dingen niet en wel waarnemen en wat je hier allemaal mee kunt.

Dat is waanzinnig en te gek.

Simpele stappen om een probleem op te lossen

Dit soort simpele recepten zijn er. Het zijn altijd 4 stappen die je moet zetten om van een probleem af te komen. Om je leven van moeilijk naar makkelijk te maken. 4 stappen.

Ook voor het hebben van een succesvol bedrijf moet je 4 rollen kunnen aannemen. Voor die rollen heb je bepaalde vaardigheden nodig die je moet leren. Dit zijn allemaal simpele recepten.

Is het makkelijk? Ook al zijn het maar 4 stappen en kan het lastig zijn, het is te doen. Als ik zeg dat het 38 stappen zijn haak je direct af.

Iemand hypnotiseren? Dat zijn 6 stappen. Allemaal in hapklare blokken, boem! En iemand is in hypnose.

Zitten er veel details in die stappen? Ja dat kan, net als bij de 4 stappen om een probleem op te lossen. Er zijn veel details om van de ene stap naar de andere stap te komen.

De 4 stappen om een probleem op te lossen zijn:

  1. Associëren met het probleem.
  2. Dissociëren van het probleem.
  3. Associëren met de hulpbron.
  4. Het koppelen van de hulpbron aan het probleem.

Dit is het recept om van problemen die je bedenkt in je hoofd af te komen.

Dan de 6 stappen van hypnose.

  1. Volgzaamheid.
  2. Het akkoord van de persoon.
  3. De inductie.
  4. Het verdiepen.
  5. Het antwoord wat je krijgt.
  6. De test.

Dat is het. Dan ben je er. Dat is simpel, moeilijker wordt het niet. Misschien moet je even oefenen om het te begrijpen, maar je zult merken dat je het vrij snel kan.

Zo is het met heel veel zaken.

Een simpel effect sorteren, zoals een liedje kunnen spelen, iemand in hypnose brengen of een lekkere pasta maken, dat is voor iedereen te doen. Dat is best te leren.

Van daaruit is het te verfijnen. Van daaruit kun je leren hoe het beter kan, hoe je het kunt verdiepen.

Daar kun je een leven lang aan wijden.

Ik denk dat dit simpel maken belangrijk is, want hiermee voel je resultaat. Krijg je het gevoel dat je wat kunt en dat zorgt ervoor dat je een soort vuur maakt, waardoor je ook makkelijker over andere drempels heengaat.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1759075-moeilijk-maken-is-vaak-heel-makkelijk?play=true

Wijsheid is van een moeilijk leven een makkelijk leven maken

Natuurlijk kun je soms ook in ingewikkelde situaties terechtkomen die je leven moeilijk maken. Dan zijn er een aantal manieren om daarmee om te gaan en om toch het gevoel te krijgen dat dit je leven makkelijker maakt. Manieren die je wijsheid geven over het leven, waardoor je voelt dat je groeit als mens. Net zoals je kunt groeien in je pasta-makende vaardigheden.

Uit onderzoek blijkt dat als je terugdenkt aan een moeilijke periode in je leven en je hieruit een soort betekenis kunt halen, dat dit je een gevoel van wijsheid geeft als je hierop de vraag kunt beantwoorden hoe je door die situatie bent gegroeid als mens.

In hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat als je de herinnering een nieuw kader kunt geven, als je het vanuit een andere hoek kunt bekijken, dat dit je helpt om je aan te passen aan de nieuwe situatie[1].

Als jij rondloopt met het gevoel dat je leven moeilijk is, dat je er niets van leert en dat je geen flauw idee hebt hoe je een vervelende situatie op een andere manier kunt bekijken, dan kan het handig zijn om de hulp van een hypnotherapeut in te schakelen.

Hypnotherapie kan je namelijk helpen met beide kanten van wijsheid die een lastig leven makkelijker maken. Herkadering van een gebeurtenis is bijvoorbeeld iets dat bijna altijd terugkomt voor het oplossen van een probleem met hypnose.

Daarnaast kan het idee van iets leren van een vervelende situatie ook je interne hulpbron prikkelen, waardoor je ook met het oplossen van je problemen bezig bent.

De juiste hobby maakt je leven makkelijker

Het kan zijn dat je ooit uitdaging ontzettend belangrijk vond. Het gevolg, je hebt een uitdagende baan en een uitdagende hobby. Op die manier maak je je leven op 2 manieren moeilijk.

Een fijne hobby waarbij je iets simpels leert, zoals een dansje of een deuntje op de piano, kan je dagelijkse leven verrijken en je energie geven, waardoor alles even wat minder moeilijk lijkt.

Ben je een perfectionist? Dan kan een hobby je leven juist ook weer moeilijker maken, omdat je dan die hobby ook weer perfect wilt uitvoeren. In dat geval is het handiger om je perfectionisme los te laten. Soms kan dit zelfs tot betere resultaten leiden, omdat je dan sneller vindt dat iets af is[2].

Hypnose kan ook helpen om te achterhalen waarom je perfect zijn belangrijk vindt en je helpen om dit los te laten, met name op momenten in je leven waarin dit niet van belang is.

Wil je meer weten over hoe hypnose je leven makkelijker kan maken? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Leuk om simpel aan iets te bouwen.

Bronnen:

[1] https://psycnet.apa.org/record/2017-12497-007

[2] https://smartech.gatech.edu/bitstream/handle/1853/61742/HARARIHAMAM-DISSERTATION-2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen