Emotionele blokkade: Oplossen met mentale trucs

Een blokkade is over het algemeen iets wat op je weg ligt en waardoor je moet stoppen. Je kunt dit vaak vastpakken, maar bij een emotionele blokkade gaat het om wat anders. Je hebt dan meer een blokkade in je gedachten, in je hoofd zullen we maar zeggen. Je hebt dan een mentale blokkade, deze kun je niet vastpakken.

Een blokkade ontstaat op de weg naar iets toe

Over het algemeen is een blokkade dus iets dat ontstaat op de weg terwijl je ergens heengaat. Dat we vaak het woord blokkade gebruiken is dus eigenlijk heel interessant, want blijkbaar wil je ergens zijn, maar iets blokkeert je om daar te komen.

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een blokkade als je een presentatie moet leveren die voor jouw carrière heel belangrijk kan zijn, waarom eigenlijk? Je doel is dan succesvol zijn, maar ergens in je onderbewuste gebeurt er iets waardoor je stokt tijdens het geven of voor het geven van de presentatie, misschien zijn dit overtuigingen over succes, over zelfwaardering of zelfs zelfvertrouwen.

Hoe paradoxaal het ook klinkt, mensen kunnen zelfs last hebben van angst voor succes.

Symptomen van een emotionele blokkade

Een emotionele blokkade is aan een aantal zaken te herkennen:

  • Je kunt niet meer bedenken hoe jij je  doelen behaalt.
  • Je hebt het gevoel vast te zitten in je leven.
  • Je hebt het gevoel dat je niet meer vooruitgaat.
  • Je doet een mentaal masker op naar je sociale omgeving.
  • Je vermijdt activiteiten, omdat je bang bent fouten te maken.
  • Je bent bang om afgewezen te worden.
  • Je voelt je niet meer gemotiveerd om je doelen te behalen.
  • Je richt je meer op negatieve kanten.
  • Je bent snel  jaloers of geïrriteerd[1].

Dit zijn allemaal symptomen die passen bij bepaalde overtuigingen over eigenwaarde, zelfvertrouwen en je overtuigingen over succes.

Je kunt door dit soort overtuigingen het gevoel hebben dat je een emotionele blokkade hebt. Alleen een emotie kun je niet echt vastpakken.

Daarom hierbij eerst een aantal praktische tips voor het oplossen van een emotionele blokkade.

Tip 1: Benoem een blokkade als iets dat je doet

In dat geval is het vaak handiger om te zeggen “ik blokkeer”, een blokkade is namelijk iets dat je hebt. Want dat kun je vastpakken. Kun je het niet vastpakken, dan is het meer iets dat je doet, al is het onbewust.

Als je bijvoorbeeld denkt aan het spreken in het openbaar, dan voel je iets in je lichaam. Je blokkeert dan als het ware, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Wanneer je dit weet kun je jezelf ook deblokkeren. Je kunt je emotionele blokkade dan makkelijker opheffen.

Tip 2: Ga eens na wat er nu eigenlijk in jezelf gebeurt als je een blokkade hebt

Je gaat bijvoorbeeld boos kijken en je voelt je gespannen. Je krijgt bepaalde gedachten. Dit zijn dingen die je doet. Dan kun je met verschillende technieken kijken naar hoe je dit anders kunt doen, hoe je iets anders kunt zien, anders kunt denken of hoe jij je anders kunt voelen op het moment dat je blokkeert.

Voor mij zijn anders voelen en anders zien vaak de ingangen om mensen te helpen om een emotionele blokkade op te lossen.

Tip 3: Verander het hebben naar doen in je hoofd

Dit maakt het makkelijker om te veranderen. Door te zeggen dat je blokkeert, door er een werkwoord van te maken, neem je namelijk ook ergens verantwoordelijkheid voor jouw eigen gedrag.

Dit betekent dat je ook verantwoordelijkheid neemt om het te veranderen. Je hoeft geen pilletje van een arts om het weg te werken. Nee, jij kunt dit zelf en daar mag je best hulp bij krijgen. Aan de persoon die je helpt, zoals een coach, psycholoog of hypnotherapeut, kun je bijvoorbeeld beschrijven wat je eigenlijk doet wanneer je blokkeert. Hiermee geef je de persoon die jou helpt ook handvatten om je verder te helpen.

Bekijk ook deze video over het opheffen van een emotionele blokkade:

Emotionele blokkade opheffen

Een moment waarop veel emotionele blokkades plaatsvinden is wanneer studenten hun doctorale graad willen halen. Die blokkades uiten zich dan in niet goed kunnen formuleren van tekst, wat vaak wel goed moet zijn voor de verslaglegging van de onderzoeken of een slechte interactie met hun begeleider. Dit zorgt dan voor verminderd vertrouwen dat het goed gaat komen, verminderd vertrouwen in hun eigen kunnen en ook het gevoel van gewoon niets kunnen doen wordt omschreven als een van de klachten.

Eigenaarschap voelen over de blokkade is een belangrijke stap om alsnog een oplossing te vinden om verder te kunnen met het behalen van de doctorale graad. Hiervoor moeten ze ook hun probleem duidelijk kunnen identificeren. Dus beschrijven wat er gebeurt en wat ze zelf doen is hiervoor van belang[2].

Tip 4: Vind een buddy om je doel mee te halen

In dit onderzoek komt ook naar voren dat het hebben van mensen die je steunen om je doelen te behalen helpt om je blokkade alsnog te overwinnen.

Als je doel bijvoorbeeld  meer sporten is, kan samen met iemand sporten je helpen om niet te blokkeren als het bijvoorbeeld een keer regent op het moment dat je zou gaan hardlopen.

Als het je doel is om het op het werk goed te doen, is het een goed idee om iemand te vinden met hetzelfde doel. Je kunt dan bijvoorbeeld presentaties met elkaar oefenen of elkaar wijzen op goede cursussen of boeken over je vakgebied.

Verander de overtuigingen die je blokkeren

Zoals gezegd bij de symptomen die bij een emotionele blokkade horen zijn die vaak het gevolg van overtuigingen. Je hebt bijvoorbeeld gedachten over de negatieve effecten van succes. Of gedachten over of jij het wel waard bent om bijvoorbeeld een bepaalde positie te halen. Je kunt je zelf een oplichter voelen, terwijl jij gewoon goed bent in je werk.

Om dit soort onlogische overtuigingen op te sporen kun je hulp inschakelen van een hypnotherapeut. Deze kan je bijvoorbeeld met een socratisch gesprek helpen om te achterhalen welke overtuigingen er nu eigenlijk voor zorgen dat je blokkeert. Dat je telkens net niet doet wat nodig is om je doelen te behalen.

Vervolgens kan de hypnotiseur je met allerlei technieken helpen om de overtuiging te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door symbolisch iets bij je te veranderen of door regressie.

Wanneer je doel meer in je familiaire kring ligt kan zelfs het gebruikmaken van de familieopstelling ervoor zorgen dat emotionele blokkades verdwijnen.

Tip 5: Controleer of je doel een hoger doel dient

Uit Japans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat blokkades om persoonlijke of zakelijke doelen te halen vaker te maken hebben met het wel of niet bereiken van existentiële betekenis dan met economische rijkdom[3]. Het moet dus wel ergens voelen alsof je iets doet voor  een groter geheel. Dat je leven nut heeft, om het zo maar te zeggen.

Controleer daarom of je doel meer is dan alleen een doel om geld te verdienen. Wanneer je bijvoorbeeld mensen helpt kan dit je een goed gevoel geven over je doel en je motiveren om je doel alsnog te bereiken.

Tip 6: Stimuleer je creativiteit

Door iets creatiefs te doen, zoals schilderen, dansen, verhalen schrijven of iets dergelijks stimuleer je jouw creativiteit en dat kan je ook helpen om doelen buiten een dergelijke hobby te behalen. Dit helpt je om weer out-of-the-box te denken.

Tip 7: Gebruik zelfhypnose

Op momenten waarop het lastig wordt kan zelfhypnose je ook helpen om de blokkade te doorbreken. Wanneer je bij een hypnotiseur hulp hebt gevonden kan deze je een soort huiswerk meegeven in de vorm van affirmaties die je herhaalt tijdens zelfhypnose.

Hoe zelfhypnose werkt leer je tijdens de hypnosesessies en welke affirmaties je krijgt hangt af van de overtuigingen die zorgen voor je emotionele blokkade. Deze kun je dagelijks herhalen om zo langdurig minder last te hebben van de blokkade, dit helpt onder andere te voorkomen dat hij terugkomt.

Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

Succes zorgt voor meer liefde.

Ik ben het waard om mijn doelen te bereiken.

Ik help mensen.

Ik hou van de kleine en grote dingen in het leven.

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere affirmaties mee naar huis krijgen als huiswerk.

Wil jij meer weten over hypnose? Schrijf je dan in voor de gratis online masterclass.

Wil je juist direct aan de slag om jezelf of andere mensen van hun emotionele blokkade af te helpen? Schrijf je dan in voor de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:


[1] https://exploringyourmind.com/what-is-emotional-blockage/

[2] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-6300-512-8_13

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1683478X.2017.1281534