Ik zeg wel eens “Ik neem jou serieus, maar je probleem niet” en dat schiet bij sommige mensen in het verkeerde keelgat. Dit komt doordat het dan net lijkt alsof ik geen empathie voor je probleem heb, maar dat heb ik juist wel.
De omgang met het probleem is alleen anders dan mensen verwachten.
Empathisch luisteren is zelfs ontzettend belangrijk tijdens hypnotherapie. Tijdens bijvoorbeeld het verkenningsgesprek is het belangrijk om rapport op te bouwen met je cliënt.
Empathisch luisteren voor een band
Er moet een vertrouwensband tussen de therapeut en de cliënt ontstaan, zodat de cliënt ook volgzaam kan zijn voor de hypnose en de therapie. Dit rapport opbouwen doe je onder andere met empathisch luisteren.
Dit zorgt ervoor dat de cliënt zich gehoord en begrepen voelt en dat die daardoor meer het gevoel heeft dat het probleem analyseren en oplossen met behulp van de empathisch luisterende therapeut in veilige handen is[1].
Omdat hypnotherapie vaak als laatste redmiddel gebruikt wordt om problemen op te lossen is het zelfs extra belangrijk, want mensen hebben zich eerder in de steek gelaten gevoeld door de zorg. Onbegrepen en niet gehoord, dit gevoel wil je iemand echt niet geven als hij de hypnotherapie als “laatste kans” ziet.
Empathisch luisteren voor goede volgzaamheid
Voor hypnose, en andere therapeuten en coaches, is volgzaamheid van belang. Je wilt immers dan je cliënten adviezen die je geeft opvolgen.
Ook hierom is empathisch luisteren van belang. Onderzoek laat namelijk zien dat therapeuten die goed zijn in empathisch luisteren cliënten hebben die zich beter houden aan de afspraken.
Ze komen naar de sessies toe, en doen het huiswerk wat van ze gevraagd wordt.
Dit geldt ook voor meer zorgtaken dan mentale therapie. Als je bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut moet, of naar iets anders waar er bepaalde inzet van je verwacht wordt, is het goed als de professional empathisch luistert. Dat vergroot de kans dus dat je je beter houdt aan voorschriften en afspraken[2].
Betere resultaten boeken
Uiteindelijk is alles heel leuk en aardig, maar het draait toch ook om het resultaat. Je wilt niet dat iemand na een therapeutische sessie opstaat met het gevoel van “Mwoa, het is wel ok.”. Je wilt dat iemand opstaat met het gevoel van “Ik voel me fantastisch en ik kan alles!”.
Therapie is voor veel mensen een rollercoaster van emoties. Je gaat immers werken aan problemen die veel negatieve emoties oproepen bij mensen. Ze zijn hoopvol dat jij ze kunt helpen.
Tijdens het vertellen over het probleem, beleven ze vaak de negatieve emoties van het probleem. Als ze er dan mee aan de slag gaan kunnen ze zich al een stuk beter voelen. Of ze voelen zich gefrustreerd, omdat het voor hun gevoel toch te lang duurt (ondanks dat jij ziet dat ze vooruitgang boeken).
Die fluctuerende emoties goed kunnen interpreteren en er goed mee omgaan is belangrijk voor het resultaat van een therapie. Ben je namelijk niet goed in het herkennen van de emoties van je cliënten, en daardoor minder goed met empathisch luisteren, dan kan dit er zelfs voor zorgen dat symptomen bij de volgende sessie erger zijn geworden[3]!
Hoe luister je empathisch?
Voor empathisch luisteren is inlevingsvermogen van belang, maar ook dat je je kalmte kunt bewaren. Een pokerface kan soms juist geruststellend werken, in plaats van dat je een moeilijk gezicht trekt bij het bespreken van een moeilijk probleem.
Daarnaast kun je technieken gebruiken zoals:
Herhalen wat je cliënt heeft verteld in je eigen woorden. Dit werkt als een soort dubbelcheck of je de cliënt goed begrepen hebt.
Als je je goed kunt inleven kun je ook het verhaal van je cliënt verhelderen, door aan te geven hoe je het ziet of welke emoties bij je cliënt spelen als hij/ zij ze zelf niet kan benoemen.
Ook kun je extra vragen stellen om iets helemaal duidelijk te krijgen.
En details onthouden en benoemen later in het gesprek. Op die manier laat je zien dat je oplet.
Empathisch luisteren voor diepere hypnose
Daarbij is de hypnotische staat een staat die alleen bereikt kan worden als 2 mensen een (op dat moment) goede relatie hebben. Vertrouwen is namelijk ontzettend belangrijk voor diepe hypnose en om het onderbewuste goed te onderzoeken.
Onderzoek laat ook zien dat voor het ontstaan van hypnose een relatie met iets anders nodig is. Auto-hypnose ontstaat bijvoorbeeld vaak samen met het autorijden, als je televisie kijkt of een goed boek leest. Je bent dan dus nog steeds in interactie met je omgeving.
Bij hypnotherapie zorgt de therapeut voor de hypnotische staat, maar hiervoor is dus betrokken interactie van de cliënt nodig.
Als de hypnotische staat bereikt is, door onder andere empathisch luisteren, kan de hypnose gebruikt worden als tool om transformaties mee door te maken. Hiervoor is een diepe vorm van hypnose nodig.
Dit wordt vaak gedaan met regressie en andere interacties waarvoor een soort relatie (de therapeutische relatie) nodig is.
Dit is onder andere van belang voor:
- Het krijgen van meer zelfinzicht.
- Structureel volwassener worden.
- Het reguleren van emoties.
- Je ego de baas worden.
Hiervoor is het ook van belang dat de therapeut zelf zich bewust is van de wisselwerking die hij heeft met de cliënt en zich er bewust van is dat zijn of haar eigen subjectieve ervaringen onderdeel zijn van het proces[4].
Empathisch luisteren voorbeeld
Stel er komt iemand bij een hypnotherapeut met stressklachten (en dat komt vaker voor dan je denkt). Dan speelt empathisch luisteren niet alleen een rol in het verkenningsgesprek, maar ook tijdens de hypnotherapie.
De toon waarmee je als therapeut het gesprek aangaat is belangrijk, want het is juist de bedoeling dat die persoon rust ervaart bij jou in de stoel. Je geeft de cliënt de ruimte om zijn verhaal te vertellen over de stress en de invloed die dat heeft op zijn of haar leven.
Het is dan belangrijk om geduldig te luisteren en niet direct met allerlei oplossingen te komen. Het doel is hier vooral om de cliënt zich gehoord te voelen en dat gaat natuurlijk niet als je hem onderbreekt met “wacht maar, ik weet al wat het probleem is”. Misschien weet je dat als therapeut wel, maar dat gaat de therapie niet verder helpen.
Vervolgens kun je in je eigen woorden samenvatten wat de cliënt heeft verteld en vragen naar de doelen van de cliënt. Hoe wil die zich bijvoorbeeld voelen? Hoe zou de cliënt willen reageren tijdens stressvolle situaties?
Als de cliënt dan antwoord geeft, is het goed om ook te letten op lichaamstaal en kleine signalen die iets zeggen over de hypnose en onderliggende gevoelens.
Je kunt de cliënt ook vragen om dingen op te merken waar hij eigenlijk controle over heeft. Stress heeft bijvoorbeeld fysieke gevolgen, zoals een snellere ademhaling en spierspanning, maar daar kun je ook bewust wat aan doen. Dit alleen al kan voor veel verlichting zorgen.
Door de cliënt te helpen met ontspanning kun je de hypnose verdiepen, zodat je vervolgens de hypnosetechnieken kunt toepassen die helpen om de oorzaken van stress weg te nemen of het inzicht hierover te transformeren. Bovenkant formulier
Bij alles wat de cliënt je vertelt, kun je alvast bedenken welke techniek goed kan helpen om het probleem op te lossen. Regressie en een gesprek met het innerlijk kind is bijvoorbeeld erg populair en mensen die een beetje kennis hebben van hypnose vragen hier soms ook naar, maar dat is niet altijd de techniek die nodig is.
Soms is de stress op een traumatische gebeurtenis gebaseerd en dan kan de fast fobia techniek ook veel doen.
Empathisch luisteren en hypnose leren
Hoe je de keuze maakt en hoe deze technieken werken leer je allemaal in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.
Empathisch luisteren is een basisonderdeel voor hypnotherapie en erg belangrijk om het therapeutische proces te ondersteunen. Het is een van de bouwstenen waar goede hypnotherapie op gebaseerd is.
Wil jij hypnose leren om jezelf of juist andere mensen mee te helpen? Kom dan eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of de opleiding. De opleiding kun je zowel klassikaal als live online volgen. Ideaal als je een keertje niet bij de les kunt zijn omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, of als je de opleiding wilt volgen terwijl je niet in Nederland woont.
Klik hier voor meer informatie over de opleidingen.
Heb je vragen over of de opleiding bij je past? Klik hier en vraag een 1 op 1 gesprek aan.
Bronnen: