Van de week was het in het nieuws. Op het platteland zijn veel jongeren verslaafd aan GHB. Dit vormt natuurlijk een groot probleem want GHB is echt niet goed voor je gezondheid. Dat is ook niet zo vreemd voor een drug waarbij velgenreiniger, ja echt, een ingrediënt is om het te maken. Helaas is het wel super verslavend. Daarom ga ik in dit artikel in op de werking van GHB en hoe je met hypnose kunt afkicken.
Wat is GHB?
GHB is een afkorting voor gamma-hydroxybutaanzuur. Het komt van nature in kleine hoeveelheden in je lichaam voor(1). Daarom is het vaak moeilijk vast te stellen of iemand GHB heeft gebruikt. Het middel werd eerder gebruikt als narcosemiddel voor operaties. Het is dus een echte downer. Wat je vaak ziet in de drugswereld is dat mensen die uppers gebruiken en daardoor niet meer kunnen slapen GHB als slaapmiddel gebruiken.
GHB werking
Het gebruik van GHB kan voor rare effecten zorgen, zoals mensen die de hele avond staande slapen, al dan niet voorovergebogen. Mensen die nog net niet bewusteloos raken. Je hoeft dan niet meer na te denken over problemen maar kunt helemaal opgaan in een televisieprogramma, muziek of in je vrienden of gewoon helemaal bewusteloos raken.
Je kunt na GHB gebruik ook wakker worden zonder dat je weet wat je hebt gedaan voordat je GHB gebruikt hebt. Hier kunnen je zogenaamde ‘drugsvrienden’ misbruik van maken door je allerlei verhalen op de mouw te spelden of daadwerkelijk dingen met je te doen terwijl je nog out bent van de GHB.
Mensen die GHB gebruiken geven aan dat het voelt alsof je wat aangeschoten bent en warm bij lage doseringen en je voelt je erg dronken bij hoge doseringen. Echter het juist doseren van GHB is erg lastig en het komt daardoor ook regelmatig voor dat gebruikers per ongeluk een overdosis nemen en eraan komen te overlijden of tenminste bewusteloos raken.
Iemand het eraf laten slapen kan levensgevaarlijk zijn, bel daarom altijd een ambulance als je niet zeker weet of het GHB gebruik goed gaat. Door dit effect wordt GHB ook gebruikt door mensen die misbruik van anderen willen maken en staat GHB ook bekend als de rape drug. Je bent namelijk totaal weerloos als je net iets te veel GHB hebt gehad. Ook door het geheugenverlies is het lastig voor een slachtoffer om te bepalen wat er nu eigenlijk is gebeurd en wie wat heeft gedaan. Daarnaast is het lastig te bewijzen dat je gedrogeerd bent omdat het al binnen 8 uur niet meer te zien is in je bloed.
Een verslaving aan deze drug maakt je dus ook nog kwetsbaar voor kwaadwillende mensen in je omgeving.
GHB verslaving
In eerste instantie is GHB geestelijk verslavend, net zoals XTC. Doordat het je suf maakt en het je een warm en fijn gevoel geeft is dit een drug die gebruikt wordt om te ontsnappen aan de realiteit en om even niet aan dagelijkse problemen te denken.
Helaas is GHB ook lichamelijk verslavend. Daarom is het verstandig om af te kicken onder begeleiding zodat je het geleidelijk kunt afbouwen. In 1 keer stoppen met GHB kan leiden tot hallucinaties, psychose en een epileptische aanval.
Dit is vergelijkbaar met het in 1 keer stoppen van de morfine in het ziekenhuis. Ik ken iemand die dat in het ziekenhuis heeft gedaan en na zijn middagdutje eventjes niet meer wist wie hij was totdat de zuster zijn naam noemde. Hij probeerde eerst nog te “ontsnappen” uit het ziekenhuis, maar realiseerde zich na zijn geslaagde poging dat hij misschien toch wel in het ziekenhuis thuis hoorde. Dit is een duidelijk teken van ernstig geheugenverlies en een psychotische episode. De verwarring en paniek was groot en als je van GHB wilt afkicken zijn de effecten veel erger. Daarom is het belangrijk om onder begeleiding het GHB gebruik af te bouwen totdat het lichaam er niet meer afhankelijk van is.
GHB afkicken
Voor je gaat afkicken of tijdens het afkicken is het belangrijk om gefocust te blijven op je doelen. Is het niet mooi dat als je GHB niet meer nodig hebt jij je de leuke avonden wél goed kunt herinneren? Je niet voor de gek gehouden kunt worden over wat er wanneer is gebeurd als je weer wakker bent geworden.
Is het niet mooi dat je dan geen risico loopt op een overdosis omdat je gewoon geen GHB meer neemt en het dus niet boeit of je een halve druppel extra hebt gebruikt of niet, want je gebruikt het gewoon niet. Is het niet mooi dat je dan weer kunt genieten van vrienden en familie zonder in je achterhoofd te snakken naar een dopje? Is het niet fijn dat je dan weer normaal kunt functioneren en je baan wel houdt?
Houd die beelden voor je ogen als je gaat afkicken en als therapeut is het belangrijk om de (snel ex)verslaafde gefocust te houden op deze doelen. Dit maakt het proces van afkicken mentaal makkelijker dan als de focus vooral ligt op hoe vervelend afkicken lichamelijk is. Afkicken van GHB vindt in Nederland plaats met ondersteuning van klinieken. Je kunt dan vaak een substituut van GHB krijgen dat het afkicken eenvoudiger maakt. Desondanks kun je toch nog ontwenningsverschijnselen houden.
Tijdens en na het afkicken wordt er psychische hulp geboden om de mentale afhankelijkheid te bestrijden. Hypnose kan hier ook een rol bij spelen en hypnose helpt je ook om gefocust te blijven op je doelen tijdens het afkicken en om van de GHB af te blijven na het afkicken.
Hypnose en therapie
Omdat GHB een drug is die voorkomt dat je denkt begint een verslaving met name doordat de verslaafde wil ontsnappen aan een probleem. Dit kan een trauma zijn, maar ook iets anders dat heftige emoties oproept. Door middel van regressietherapie is het mogelijk om te achterhalen wat het probleem is waardoor de verslaafde toevlucht heeft gezocht tot GHB(2).
Vervolgens wordt er gekeken naar de overtuigingen die dat probleem aan je hebben gegeven en hoe je anders en productiever met het probleem om kunt gaan. Want je toevlucht zoeken in de GHB is nooit de oplossing. Dit kan onder andere met de techniek “De stem van de toekomst”. Je kijkt dan als verslaafde terug naar momenten waarop je verslaving is begonnen en naar momenten tijdens je verslaving om te zien wat je nu zou zeggen tegen de persoon die je toen was. Dit kan inzicht geven in de dingen die je geleerd hebt in de tussentijd die je als verslaafde kunnen helpen bij het afkicken en het voorkomen van terugvallen. Een casestudy laat zien dat een verslaafde die deze techniek kreeg tijdens hypnotherapie in ieder geval een halfjaar en een jaar later geen terugval had gehad(3).
Overtuigingen over je goed kunnen gedragen
Het probleem van het juiste gedrag om met dingen om te gaan is vaak de overtuiging dat dat gedrag voor jou niet mogelijk is, dat dat gedrag voor de verslaafde niet mogelijk is. Daar is natuurlijk niets van waar.
Daarom zal een hypnosetherapie ook altijd je zelfvertrouwen opbouwen en je overtuigingen over wat jij wel en niet kunt doen positief veranderen. Op die manier krijg je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om je problemen of trauma’s aan te pakken en een plaats te geven in je leven.
Je plaats terugwinnen in de maatschappij
Het reframen van overtuigingen is ook belangrijk als je door de verslaving eigenwijs bent geworden over hoe de wereld werkt. Iedereen heeft uiteindelijk zijn eigen wereldbeeld, maar als die te negatief is kan dat destructief werken. Je kunt er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat niemand een ex verslaafde een baan zal geven, terwijl dat helemaal niet voor iedere werkgever opgaat.
Door de overtuigingen te reframen kun je na een verslaving beter je plaats vinden in de maatschappij.
Dit geldt zowel voor het vinden van werk als het vinden van een nieuwe sociale kring die jou een beter gevoel geeft en je niet terug naar de verslaving brengt. Zou het niet fijn zijn als je niet telkens nee hoeft te zeggen omdat je nu ook met mensen omgaat die juist geen drugs gebruiken?
Bij drugsgebruik horen ook vaak rituelen. Als jij een ritueel hebt voor het gebruik van GHB brengt een hypnotherapeut dat ritueel in kaart en zorgt ervoor dat jij daar een nieuw ritueel voor in de plaats krijgt waarin GHB geen rol meer speelt.
Hoe gemotiveerder je bent om te stoppen met de verslaving, hoe beter de therapie werkt(4).
Hypnose ter ondersteuning van andere therapie
Daarnaast ondersteunt hypnose ook andere therapieën. Hypnose kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met cognitieve gedragstherapie. Hypnose werkt vooral als je echt wilt afkicken en vooral bij verslavingen die ook lichamelijk slecht voor je zijn. Daarnaast ben je ook beter hypnotiseerbaar als je vatbaar bent voor verslavingen.
Wil je meer weten over (zelf)hypnose om gedrag te veranderen? Kijk dan naar de evenementen en opleidingen op deze site.
Help jij mensen met het afkicken of lijkt je dat interessant en wil je hypnose toevoegen aan het programma? Kijk dan naar de hypnoseopleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.
Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
- http://patient.info/doctor/gamma-hydroxybutyrate-and-gamma-butyrolactone-abuse
- http://www.rehabs.com/hypnotherapy-can-hypnosis-cure-addiction/
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1991.10402944
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1970.10402074