Haas en schildpad: Wat ben jij?
Haas en schildpad: Wat ben jij?
02 april 2021 
6 min. leestijd

Haas en schildpad: Wat ben jij?

Je hebt het verhaal van de haas en schildpad. In dit verhaal is er een wedstrijd en is de haas uiteindelijk het haasje. Dit komt omdat hij alle kanten opgaat, omdat hij denkt toch wel te winnen, terwijl het schildpad duidelijk naar zijn doel toe gaat ondanks dat hij veel trager gaat. Als ik het me goed herinner wint de schildpad.

Ik zie mezelf best wel als zo’n haas. Mijn gedachten gaan nu ook alle kanten op voor de blogs en podcasts. Zo wil ik het niet over corona hebben, maar merk ik toch snel dat dat is waar het over gaat.

Zo zie je maar hoe snel je in de coronamindset kunt komen. Je raakt gehypnotiseerd door alles om je heen, want je ontkomt er niet aan. Hierdoor ga je erover nadenken. Dit kan ervoor zorgen dat je erin berust. Of dat je juist gaat rebelleren, zo van “mij krijgen ze niet hoor”. Zo’n actie. Je hebt dus allerlei reacties, maar je reageert dus op die trigger.

Hoe je reageert en wat je erover denkt is persoonlijk.

Dus wat kan je er verder nog over vertellen? Zelf ben ik er wel klaar mee,

Dus vandaar dat ik het met je wil hebben over de hazen en schildpadden.

De haas-strategie

Mijn strategie is de haasstrategie. Heel hard beginnen, heel snel rennen en dan uitgeput raken voordat je bij het einde bent of iets hebt afgemaakt. Kort gezegd is dat mijn leven.

Het enige dat ik ga afmaken is dat ik geboren ben en dan ga ik een keer dood. Dat lijkt me sterk dat dat me niet gaat lukken. Dat dat niet uitgesteld wordt, maar dat is een beetje mijn strategie.

Ik kan in een paar maanden tijd veel produceren en dan stop ik.

De schildpad-strategie

Maar je weet wie de race wint, dat is de schildpad. Dat is de consistentie. Gewoon door blijven gaan. Gewoon elke week of elke dag toch iets doen. Dat je iedere dag bezig bent met jezelf te verbeteren.

Misschien gaat dat niet heel snel of zo snel als je wilt, maar als je bijvoorbeeld piano wilt leren spelen is het handiger om elke dag een beetje te doen. Dan houd je jouw niveau ten minste vast en kan het beter worden. Dit is beter dan dat je in een maand heel veel doet en daarna niets meer.

Die strategie van consistent iets doen vind ik heel lastig. Ik ben echt zo’n haas. Hierdoor heb ik wel ontdekt dat hazen heel goed zijn in het bemachtigen van een grote voorsprong.

Zo’n voorsprong kan ik echter alleen behouden door schildpadden om me heen te verzamelen. Ik moet met alle respect mensen om me heen hebben die consistent zijn en die dit blijven uitvoeren.

Dan moet ik zelf ook een beetje een schildpad zijn.

Wat dan helpt is om dingen in te plannen in een agenda.

Ik kan bijvoorbeeld in een maand dertig podcasts maken, maar als die maand voorbij is ga ik weer wat anders doen. Dat helpt niet, maar de consistentie zorgt er juist voor dat mensen aanhaken en naar je gaan luisteren. Als je dus wel regelmatig blijft bloggen of podcasten.

Door de coronaveranderingen en mijn omgeving kwam ik ook weer een beetje voor het einde van de finish op het punt dat ik dacht: “Ik ga even een dutje doen. F*c kit. En dan komt de schildpad en die wint die race.”

Dus ik dacht: “Ja alles gaat over corona en ik kan bijna niet meer anders denken dan dat. Gelukkig doe ik mee met een challenge waardoor ik elke dag een boek lees en dan denk je ook wel eens aan wat anders.”

Gelukkig heb ik dit na een paar maanden los kunnen laten. Want stel je voor dat het een jaar duurt (en dat doet het nu ook zo ongeveer)? Dan moet je iets gaan maken wat mensen ondanks corona blijft inspireren.

Hoe begin jij aan iets waar je aan wilt beginnen?

Dus de moraal van het verhaal zijn er 2 dingen die je kunt doen.

Ten eerste: ga gewoon weer de dingen doen die je wil doen. Los van de hele omgeving. Kap met erover te praten, te kijken en ermee bezig te zijn. Voor zover dat gaat natuurlijk, maar zoveel mogelijk. Het is anders alleen maar vervuiling van je brein. Door dit te laten komt er ruimte vrij voor je om de dingen te doen die je tof vindt om te doen.

Misschien was je hier inmiddels al wel mee bezig. Vond je dit al super logisch.

Ten tweede: ga even na wie jij bent wat betreft de haas en de schildpad. Metaforisch gezien. Ben je goed in beginnen of ben je juist goed in het consistent zijn? Beide zijn handig. Het beste kun je een soort combinatie van de twee hebben.

Een haas is iemand die meestal goed gaat op challenges. Je hebt in vier dagen je website af, je begint met een challenge om elke dag iets op social media te zetten of gezond te eten of wat dan ook.

Maar om dit te perfectioneren en om iets te verbeteren heb je een schildpad nodig. Misschien ben je dat niet, maar dan kun je wel zeggen dat je iemand kunt inhuren om iets te verbeteren.

Dus je kunt beginnen als een haas. Na het lezen van dit blog kun je denken: “Ja, ik ga het doen. Ik ga ergens mee aan de slag. Ik ga iets afmaken deze week of ik ga iets beginnen.”

Dit kan iets zijn waar je al een hele tijd aan zit te denken. Bedenk nu even wat dat kan zijn. Bijvoorbeeld om elke dag zeven dagen een half uur te mediteren. Je weet al dat je dat waarschijnlijk niet dertig jaar gaat volhouden. Die doe je eerst.

Na die week ga je iedere dag vanaf dat moment vijf minuten mediteren. Dan is dat opeens super makkelijk. Dan pak je de schildpad veel minder, maar mediteer je toch.

Dus snel beginnen, meters maken en dan een iets langzamer tempo vasthouden. Dat kan dan met de schildpad rustig en lekker relaxed voor de rest van je leven.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3723245-schildpad-en-de-haas?play=true

De schildpad ondernemer of de haas ondernemer?

Er is ook gekeken naar de ontwikkeling van vrijetijdsondernemers in Amerika en daaruit blijkt dat dit soort ondernemers vaak gezien worden als de schildpadden. Ze hebben immers alleen hun vrije tijd om hun zaak op te zetten. De startup gaat inderdaad wat trager dan ondernemers die zonder andere baan beginnen te ondernemen, maar het onderzoek laat zien dat de schildpadden zich inderdaad ontwikkelen en uiteindelijk op hetzelfde niveau komen als de hazen. Daarbij was het voordeel voor deze schildpadden dat ze economisch en niet economisch meer voordelen hadden aan het begin van hun onderneming. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te beginnen met een schuld wanneer je in jouw vrije tijd gaat ondernemen. De schildpadden hadden meer kans om eerder een winstgevend bedrijf te hebben en om consistentere sales te hebben[1].

Ander onderzoek heeft ook gekeken naar routes die mensen kunnen nemen naar het ondernemerschap en of ze dan als een haas beginnen en vervolgens verliezen of juist als een schildpad gestaag aan hun succes werken. Hieruit blijkt dat geen enkele route superieur is aan de ander, dus een goede mix zijn van beide is inderdaad handig, maar dat mensen die eerder hebben gewerkt vaak als een haas gaan en mensen uit de academische wereld die gaan ondernemen vaker het pad van de schildpad bewandelen[2].

Hulp om te beginnen met je doelen

Je kunt dus op meerdere manieren beginnen met je doelen. Dit kan het doel zijn om toch eindelijk eens voor jezelf te gaan werken of dit kan een doel zijn in je persoonlijke leven. Om eindelijk eens een bepaalde hobby op te pakken bijvoorbeeld.

Als je hier veel tegenaan loopt te hikken en zo’n challenge je niet in de kickstart zet om te doen wat je eigenlijk wilt doen kan het handig zijn om belemmerende overtuigingen te onderzoeken en te veranderen.

Hiermee kan hypnose helpen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen waarom je iets niet doet en dan een beetje de discussie met jezelf aangaan. Als je dit al talloze keren hebt gedaan kan een hypnotherapeut je ook helpen om in een gespreksvorm je belemmerende overtuiging te achterhalen en wie weet zelfs weg te nemen.

Soms is er iets meer nodig dan dat. Bij kleine veranderingen in je leven, zoals gezonder willen eten of elke dag een half uurtje willen schilderen of iets dergelijks, kan de swish techniek een goede uitkomst zijn. Bij deze techniek visualiseer je het gedrag dat je niet meer wilt doen en het gedrag dat je wel wilt doen.

Je visualiseert bijvoorbeeld dat je niet meer voor de televisie wilt hangen en je visualiseert dat je lekker aan het op nummer aan het schilderen bent (of wat je dus wilt doen in plaats van televisie kijken). Aan die tweede visualisatie koppel je positieve emoties.

Vervolgens ga je dit in gedachten een beetje husselen, hier helpt de hypnotiseur mee. Totdat je onbewuste duidelijk kiest voor het gedrag dat je wilt vertonen met de positieve emotie.

Dit kan helpen om toch die kickstart te maken of om gestaag te beginnen met je verandering.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit je kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0883902614000172

[2] https://academic.oup.com/icc/article-abstract/28/4/899/5526892

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen