Helder en bij blijven
Helder en bij blijven
23 november 2018 
5 min. leestijd

Helder en bij blijven

Helder blijven is in het dagelijks leven soms ontzettend lastig. Je familie wil wat van je, je werk wil wat van je en nu heb je ook nog zo’n irritante smartphone die de hele dag door meldingen geeft van apps die ook wat van je willen (Ja bedankt webshop voor die aanbieding voor schoenen, maar ik heb er genoeg). Gek word je ervan en je kunt hierdoor behoorlijk de draad kwijtraken. Focus? Vooral na het checken van je mail is die voor veel mensen even weg. Daarom dit blog over helder en bij blijven.

Wat heb je nodig om helder en bij te blijven?

Om helder en bij te blijven zou je zeggen dat je een goede focus nodig hebt. Dat klopt, maar dat komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Er is een stofje in je lichaam dat je hierbij helpt: dit is het eiwit, of de proteïne, BDNF. Dit eiwit is ontzettend belangrijk voor het functioneren van je brein en voor een gezonde mentale gezondheid[1]

Proteïne BDNF

De proteïne BDNF is erg belangrijk voor het functioneren van je brein en met name voor de plasticiteit van het brein. De plasticiteit van het brein slaat op de mate waarop het brein zich kan aanpassen, de mate waarop nieuwe verbindingen kunnen worden gelegd. Dit is belangrijk om (nieuwe) problemen op te lossen en om goed te kunnen leren. Heel handig dus als je van een leven lang leren houdt.

Dit eiwit is belangrijk voor het functioneren van de glutamatergische neuronen. Deze neuronen en met name de receptors zijn belangrijk voor de vorming van GABA transmitters (die vaak beïnvloed worden bij mensen met slaapproblemen) en deze transmittor speelt een belangrijke rol bij leren, het vormen van herinneringen en regulatie van alle stofjes in je brein.

Hierdoor stimuleert dit stofje eigenlijk allerlei goede gevoelens. Je geheugen gaat er namelijk op vooruit. Wat goed is omdat vergeetachtig zijn ontzettend vervelend is.

Daarbij stimuleert het dus ook goede gevoelens. Mensen met een gezonde hoeveelheid BDNF in hun lichaam hebben minder last van depressie. Het heeft antidepressieve effecten.

Heb je vaak het gevoel van haast en spanning? Ook dan is dit stofje aan te bevelen, je wordt er namelijk rustig en kalm van. Het helpt echt enorm goed tegen stress.

Hoe krijg je meer van dit stofje?

Nu wil je natuurlijk direct weten hoe je aan dit stofje komt. Welk supplement moet je kopen om meer BDNF in je lichaam te krijgen. Nou, vette pech, zo simpel is het niet. Er zijn maar 2 manieren om aan dit stofje te komen, namelijk:

  1. Het nemen van antidepressiva
  2. Doen aan krachttraining

Aangezien ik hier bij het Hypnose Instituut er alles aan probeer te doen om mensen op een zo natuurlijk mogelijke wijze te helpen wil ik je adviseren om voor krachttraining te gaan. De wetenschappers die dit hebben onderzocht bevelen ook krachttraining aan, vooral omdat sommige antidepressiva er even over doet om te gaan werken. Dus waarom wachten als je opdrukken en squats doen al ontzettend kan helpen om dit stofje vrij te maken.

Je moet wel even volhouden, na 2 weken merk je pas echt de effecten, maar met antidepressiva kan het dus ook net zo lang duren.

Hoe zorgt krachttraining dan voor dit stofje?

Beweging activeert de ventrale tegmentum in het brein. Dit zijn neuronen die dus uiteindelijk ook de BDNF aanmaken. Je kunt het beste 20 minuten aan krachttraining doen om dit te bewerkstelligen. Voor mij werkt crossfit heel goed, maar als voor jou wat anders beter werkt kun je dat zeker doen. Er zijn op YouTube en Pinterest ook veel workouts te vinden die maar 20 minuten duren en die je gewoon thuis kunt doen met je eigen lichaamsgewicht.

Bekijk ook deze video waarin ik meer uitleg over dit geweldige stofje en hoe het je helpt.

Maar ik heb geen zin/tijd om te sporten

Heb je nu allerlei bezwaren om vooral niet te sporten en niet het voordeel uit dit stofje te halen wat er te halen valt? Dan is het tijd om te kijken naar de overtuigingen die je hebt over het belang van lichaamsbeweging en het verdienen van geluk in je leven. Het hebben van rust en regelmaat.

Als je niet totaal gemotiveerd bent om aan de natuurlijke antidepressiva te gaan is er wat aan de hand. Misschien heb je het te druk, maar waarom?

Misschien wil je wel, maar heb je het gevoel dat je het niet kunt. In dat geval kun je eens gaan praten met een hypnose-expert. Waarom zou je niet aan krachttraining kunnen doen?

Vooral als je down bent en geen zin hebt om te bewegen is het belangrijk om de BDNF te stimuleren. Hypnose kan je helpen om minder down te zijn en om je motivatie te verhogen.

Zoals gezegd ga je dan eerst een gesprek aan met een hypnose-expert over je overtuigingen en redenen waarom je iets niet kunt. Vervolgens kan de hypnose-expert je helpen met allerlei technieken om je te stimuleren om wel te gaan bewegen.

Als je bijvoorbeeld bang bent dat je niet kunt krachttrainen of dat je er helemaal niet gelukkig van wordt, kan de hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. Misschien zal de eerste keer opdrukken alleen een knikje in je ellenboog zijn, maar na verloop van tijd gaat het je echt wel lukken. Dit voorstellingsvermogen wordt dan gestimuleerd door de hypnose-expert die je meeneemt in de wereld van krachttraining.

Een geleide visualisatie kan dan de volgende vorm aannemen:

“Voor deze krachttraining heb je alleen je lichaamsgewicht nodig. Je hebt je workout-outfit van te voren uitgezocht en je voelt je goed in de kleding. Het zit comfortabel en je voelt je fris. Daarbij heb je ook een mooie bidon voor verfrissing tijdens de training. Je hebt een personal trainer die je 20 minuten door de oefeningen helpt. Je begint met makkelijke oefeningen, zoals een squat en een plank. Je voelt de spieren die je gebruikt en het voelt goed. Je voelt het gewicht van je lichaam dat helpt om je spieren te trainen en na het opdrukken en squatten neem je nog een verfrissende slok uit de bidon. Je zweet een beetje, maar je weet dat het gifstoffen zijn die je lichaam verlaten. Het voelt goed. Na de training stretch je jouw spieren waardoor je ontspannen wordt en de rest van de dag met meer energie en rust vervolgt.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je een andere visualisatie krijgen.

Blokkade wegnemen

Daarnaast kun je ook een andere blokkade hebben die het lastig voor je maakt om aan krachttraining te doen. Sommige vrouwen vinden het bijvoorbeeld niet vrouwelijk om aan krachttraining te doen omdat de angst bestaat dat ze dan veranderen in een soort bodybuilder, iets waar ze helemaal geen zin in hebben. In dat geval moeten die verkeerde overtuigingen rechtgezet worden. Vrouwen hebben namelijk hele andere spieren dan mannen en het kost ze veel meer moeite om er zo uit te zien. Vooral als je aan krachttraining doet met je eigen lichaamsgewicht of met lichte gewichtjes ga je er niet uitzien als een bodybuilder.

In dat geval kan het herhalen van hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose al ontzettend veel doen om blokkades tegen krachttraining weg te nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld de volgende suggesties krijgen:

“Krachttraining is niet alleen goed voor je brein, het is ook goed voor je botten.”

“Door krachttraining zie je er slanker uit met hetzelfde gewicht.”

“Door krachttraining op maat krijg je lange slanke spieren of word je een bodybuilder.”

“Ik kan thuis aan krachttraining doen.”

“Krachttraining met alleen mijn lichaamsgewicht is ook krachttraining.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over krachttraining en blokkades om ermee te beginnen kun je andere suggesties meekrijgen om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose.

Helder en bij blijven

Misschien had je verwacht dat je veel sudoku moest gaan doen om helder en bij te blijven, maar gelukkig is het een stuk simpeler dan dat. Je zult wel merken dat je na 2 weken beter bent in sudoku dan eerst.

Om helder en bij te blijven is het dus van belang dat je hersenen voldoende BDNF aanmaken. Dit kan op 2 manieren, met antidepressiva of met krachttraining. Ik wil je graag de krachttraining aanbevelen. Als je het lastig vindt om hiermee te beginnen kan hypnose je helpen om je motivatie voor sporten te verhogen en om blokkades weg te nemen.

Wil je meer weten over handige technieken en trucjes om jouw leven en het leven van anderen te verbeteren? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Dit kan zowel offline als online.

[1] Handbook of Sport Psychology, Gershon Tenenbaum, Robert C. Eklund, 2007, pag: 479.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen