Help jezelf wanneer je dit nodig hebt met hypnose
Help jezelf wanneer je dit nodig hebt met hypnose
23 oktober 2019 
in Hypnose
5 min. leestijd

Help jezelf wanneer je dit nodig hebt met hypnose

Bij hypnotiseurs is er de overtuiging dat ieder persoon alles in zich heeft om zichzelf te helpen om te helen. Onlangs gaf ik het Hypnose Seminar en daar vroeg ik de zaal wat hypnose nu eigenlijk is. Iemand gaf als antwoord “Jezelf helpen wanneer je het nodig hebt” en dat is in zekere zin helemaal waar. Hypnose is een staat waarin jij contact maakt met je onderbewuste en op die manier kan jij problemen die echt vastzitten in je onderbewuste oplossen. Help jezelf daarom met hypnose wanneer je dit nodig hebt.

Hoe weet je of je jezelf moet helpen?

Hoe weet je nu of je jezelf moet helpen? Meestal is dit een soort gevoel waar je vanaf wilt. Iets voelt niet goed, je bent misschien wat rusteloos of juist iets te rustig en down.

Misschien wil je iets doen en lukt dat je maar niet.

Misschien wil je juist iets niet doen, wat je toch elke keer weer doet en irriteer je je daar eigenlijk aan.

Vooral wanneer je baalt van jezelf is het tijd om jezelf te helpen.

Verantwoordelijkheid nemen

De eerste stap om jezelf te helpen is dus erkennen dat je iets wilt veranderen. De tweede stap is de verantwoordelijkheid nemen voor wat er met je aan de hand is.

Veel mensen zeggen bijvoorbeeld: Ik heb depressie of ik heb woede. Hiermee maak je het iets abstracts waar je niets aan kunt doen. Depressie moet bijvoorbeeld worden opgelost door een pilletje en mensen moeten maar gewoon accepteren dat je woede hebt.

Dit helpt natuurlijk helemaal niemand.

Een leuke manier om je verantwoordelijkheid te nemen is door te zeggen: Ik doe depressie of ik doe woede.

Zelfs als je dit alleen maar leest voelt dit al heel anders. Het voelt alsof je iets ANDERS kunt DOEN.

Zeg anders maar eens hardop: Ik doe mijn probleem.

Dit zorgt er misschien wel direct voor dat je allerlei ideeën krijgt over wat je anders zou kunnen doen.

Maar hoe?

Hoe ga je dit dan anders doen? Want er zit nog steeds iets in jou dat ervoor zorgt dat je je niet goed voelt, of dat je niet goed doet.

Dat iets kun je veranderen wanneer je jezelf helpt.

Hoe kun je jezelf helpen

Uit onderzoek blijkt dat mensen van verschillende technieken gebruik kunnen maken om zichzelf te helpen, zoals visualisaties, herkaderen en mindfulness tijdens een nare situatie[1]. Die eerste twee technieken zijn heel duidelijk technieken die je kunt gebruiken met zelfhypnose of waarmee een hypnotiseur je kan helpen.

Jezelf helpen met een hypnotiseur

Tijdens hypnose kan een hypnotiseur je bijvoorbeeld naar die plek in je onderbewuste leiden waar dat stukje zit wat ervoor zorgt dat je niet doet wat goed voor je is. Dat jij je down voelt of dat jij gedrag toont waar je zelf van baalt.

Wanneer je een hypnotiseur om hulp vraagt om jezelf te helpen zal je de volgende fases doorlopen:

Een voorgesprek

Tijdens het voorgesprek heb je het over het probleem of gevoel dat je ervaart. De hypnotiseur kan tijdens dit gesprek al zoeken naar een vermoedelijke oorzaak.

De inductie van hypnose

Het is belangrijk dat je onder hypnose bent voordat de hypnotiseur je helpt om naar die plek in je onderbewuste te gaan waar jij je probleem kunt oplossen.

Er zijn meerdere soorten inducties en de hypnotiseur zal naar aanleiding van het voorgesprek een inductie kiezen die bij je past.

Verdieping van de hypnose

Na de inductie van hypnose wordt de hypnose verdiept. Deze verdieping zorgt ervoor dat je in een diepe staat van hypnose komt. Deze staat is wetenschappelijk bewezen[2]. Hij is bijvoorbeeld te herkennen aan andere breingolven en een andere activiteit wanneer je de hersenen bekijkt in een MRI.

Hypnotische suggesties

Wanneer je onder hypnose bent sta je meer open voor de suggesties die de hypnotiseur je geeft. Je neemt die suggesties dan sneller aan voorwaarheid.

Dit is ook het moment waarop technieken gebruikt kunnen worden die je helpen om van dit slechte gevoel of niet gewenste gedrag af te komen. Soms kan het een simpele suggestie zijn van een gevoel in een bepaald lichaamsdeel stoppen en laten “verdwijnen”.

Soms kan het ook een ingewikkelder probleem zijn dat laag voor laag ontdekt moet worden. Na het uitvoeren van een bepaalde techniek wordt namelijk gecontroleerd of het gevoel of het idee dat je gedrag hetzelfde zal blijven er nog is. Als dit zo blijkt te zijn zal de hypnotiseur een andere manier vinden om je te helpen jezelf te helpen.

Zo wordt regressie vaak gebruikt wanneer een probleem niet 1-2-3 weggaat.

Soms merk je ook heel duidelijk dat je onderbewuste bezig is om jouw probleem op te lossen. Hoe je dit merkt verschilt per persoon, maar wat kan gebeuren is dat je het heel warm krijgt of dat je bijvoorbeeld gaat trillen. Dit is niet erg maar hoort bij het proces van jezelf helpen en helen.

­de hypnose eindigen

Wanneer de hypnose-expert zeker weet dat jij jezelf goed hebt geholpen onder zijn begeleiding zal hij de hypnose beëindigen[3]. Dit wordt vaak gedaan door af te tellen en in de vingers te knippen en je de suggestie te geven:

“Doe je ogen open, je bent helder en fris.”

Jezelf helpen met hypnose

Wanneer je hypnose ervaren hebt en getraind bent in de hypnose-technieken is het ook heel goed mogelijk dat je jezelf kunt helpen met zelfhypnose.

Je weet dan bijvoorbeeld hoe het voelt om in de staat van hypnose te zijn en kunt dit gevoel opwekken door je eigen hypnotiseur te zijn.

Tijdens zelfhypnose induceer je zelf de hypnose en kun je zelf affirmaties herhalen. Je kunt zelfs de meer ingewikkelde technieken toepassen, maar dan is het wel handig dat je ervaring hebt als hypnose-expert.

Voor de affirmaties heb je echter niet al te veel ervaring nodig. Je kunt zelfs wat je wilt affirmeren op een mp3 inspreken en deze beluisteren tijdens zelfhypnose.

Je kunt dit ook samen met een hypnose-expert doen. Die leert je dan zelfhypnose en dan krijg je suggesties of affirmaties mee op mp3 die de hypnose-expert speciaal voor jou heeft opgenomen.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben sterk.”

“Ik kan alles.”

“Ik heb vertrouwen.”

“Ik ben goed.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van het probleem waarmee jij jezelf wilt helpen kun je andere suggesties krijgen.

Daarnaast wordt genoemd dat visualisaties helpen om jezelf te helpen. Visualisaties kunnen op 2 manieren worden toegepast. Een visualisatie kan je helpen te ontspannen of een visualisatie kan je helpen om je voorstellingsvermogen te prikkelen over hoe je iets kunt doen.

Je wilt bijvoorbeeld niet depressief doen, maar lekker dansen op een feestje en ervan genieten.

Naast alle andere technieken kan je dan ook visualiseren hoe je dit doet of een hypnose-expert kan je helpen met een geleide visualisatie.

Bijvoorbeeld:

“Je bent op de bruiloft van een goede vriend van je. Je gaat erheen omdat je wilt laten zien dat je om het stel geeft. Als je er bent word je vrolijk van het liefdevolle feest. Je praat met andere bekenden en voelt de positieve energie. Die neem je in je op. Als de muziek begint ga je met je vrienden mee de dansvloer op. Niets is te gek, je mag klein dansen en je mag groot dansen. Zoals jij het maar wilt. Je voelt je voeten op de dansvloer. Je voelt je armen, benen en buik bewegen op de muziek en het voelt goed. Je lacht naar de mensen waarmee je danst en voelt je vrolijk.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van het probleem waarmee jij jezelf wilt helpen kun je voor een andere visualisatie kiezen.

Vooral wanneer je zelfhypnose gebruikt is het belangrijk om de visualisatie positief te houden. Focus op wat je wél wilt. Wanneer je namelijk zegt dat je iets niet wilt, zal dat beeld zich toch aan je opdringen. Focus dus op de blauwe olifant als dat is wat je wilt en niet op de roze olifant wanneer je die niet wilt.

Help jezelf dus met hypnose. Een hypnose-expert kan je helpen om jezelf te helpen of je leert hypnose om andere mensen te helpen zichzelf te helpen en tijdens het leren van hypnose help je ook nog eens jezelf.

Wil je weten hoe je hypnose induceert bij mensen en hoe het voelt? Dit kun je leren tijdens de hypnose playshop in Wormerveer of Zwolle. Dan weet je direct of hypnose iets is waarmee jij jezelf wilt helpen.

Wil je juist gelijk meer leren over hypnose? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van onze opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer of Zwolle.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14697017.2016.1231700

[2] https://academic.oup.com/cercor/article/27/8/4083/3056452

[3] http://www.earlychildhoodmentalhealth-sandiego.com/wp-content/uploads/2017/09/B-6_Ran-Anbar_Intro-to-Hypnosis_PPT-Handout.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen