Het oplichterssyndroom…   Misschien heb jij daar ook wel last van…
16 juli 2022 
8 min. leestijd

Het oplichterssyndroom… Misschien heb jij daar ook wel last van…

Het oplichterssyndroom, ken je dat? Misschien heb je er last van. Laatst zat ik in een sessie met iemand en die had daar last van. Super slim, super slim, niemand in de familie was zo slim maar zij vond zichzelf een oplichtster. Niet in de zin van het woord dat ze letterlijk mensen oplicht maar het oplichterssyndroom is meer van: ‘Ja wat als ze er achter komen dat ik eigenlijk helemaal niet zo slim ben, dat ik eigenlijk helemaal niet goed ben, dat ik eigenlijk …ben’. Iemand anders ben dan zij denken. 

En dat is het oplichterssyndroom. Dat je dus ergens bijvoorbeeld misschien wel heel goed in bent, maar jij vind van niet. De hele buitenwereld wel maar jij vind van niet en je wacht gewoon tot het moment tot de hele buitenwereld erachter komt dat het klopt. Wat jij denkt. Maar waarschijnlijk is het precies andersom en de hele buitenwereld ziet al wie jij bent, of wat je kan, dat is misschien beter. Alleen jij hebt dat gewoon niet door, jij ziet dat gewoon niet. En dan ga je bewijzen, dan ga je bewijzen dat je geen oplichter bent.

Elk probleem is een oplossing voor wat anders

En dat kan je natuurlijk heel ver brengen. Want zo is het ook weer: kijk ieder probleem is ergens een oplossing voor, ieder probleem schuwt je een bepaalde richting in. Het houdt je ook van een bepaalde richting af, zo is het ook weer. Maar het duwt je ook een bepaalde richting in, meestal niet per se een lekkere richting. Tenminste het eindstation is meestal klachten, in welke vorm dan ook. 

Maar in het begin kan het je veel brengen, veel bereiken.je kan je studie misschien daardoor halen omdat je denkt: ‘Ja ik moet dat diploma gewoon hebben’. Je kan misschien wel heel veel geld daarvoor verdienen want ja dan ben je iemand. Je kan misschien wel een groot huis hebben gekocht, je kan misschien wel een geweldige baan krijgen. Nouja goed al dat soort dingen, vaak wel materialistisch en in de buitenwereld belangrijke dingen zou je kunnen zeggen (wat is nou belangrijk zou je kunnen zeggen). Mijn diploma van de universiteit, een master, een doctorstitel, dat soort titels. Ja dan kan je laten zien: zie je wel ik ben dokter.

Heel veel mensen met een doctorstitel, hebben het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, nog steeds. Ondanks de titel voelen ze zich nog steeds een oplichter. Ja niet dat ze mensen oplichten nogmaals, maar dat ze het gevoel hebben van: ‘Ja als ze er echt achter komen wie ik ben, wat ik kan of hoe ik ben, dan hadden ze me nooit die titel gegeven natuurlijk, dat kan niet’. Terwijl ze keihard voor gewerkt hebben en ze het hebben gehaald. En misschien nog zelfs met cum laude geslaagd of magna cum laude zelfs. En dan nog denken: ‘Ja nee ja weetje, ik ben nog niet goed genoeg’. En dat is het.

Er zitten bepaalde, er zit iets onder, waardoor je dat gevoel hebt en dat krijg je niet met een titel weg, dat krijg je niet met geld weg, dat krijg je niet met een huis weg, dat krijg je niet weg met een andere baan.

Wat is er echt aan de hand?

Dat krijg je alleen maar weg wanneer je natuurlijk gaat diepzielduiken in de zin dat je het gaat bekijken in de zin van: wat is hier nou daadwerkelijk aan de hand? Want dat soort problemen, dat soort uitdagingen, brengen je letterlijk in de problemen. Andere problemen waar je misschien niet de correlatie van ziet. Je kan misschien fysieke klachten krijgen, en met die fysieke klachten ga je naar de dokter en die zal zeggen: ‘Je hebt deze fysieke klacht, u kan hiervoor pijnstillers nemen, houd het in de gaten’. En dan gaan ze kijken of er een fysieke oorzaak aan ten grondslag ligt.

Maarja wanneer je beseft dat misschien wel 80% van alle klachten psychosomatisch is, en ik heb wel eens mensen horen zeggen dat dat nog velen malen meer is dus wel tussen de 90-95% procent zelfs. En de enige fysieke oorzaak van een fysieke klacht, zou je kunnen zeggen, is letsel van buitenaf. Dus je wordt aangereden bijvoorbeeld of je drinkt gif waardoor een hele duidelijke oorzakelijkheid is dat jij daardoor een fysieke klacht hebt. Als jij een flesje bleek naar binnen giet, dat snapt iedereen. Maar de rest is vele malen troebeler, dat is vele malen holistischer bekijken. Ook veel beter holistischer te bekijken dan alleen fysiek.

Natuurlijk moet je het fysiek bekijken, het zou stom zijn om het niet te doen. Natuurlijk moet je eerst naar een dokter, dat lijkt mij de meest logische weg. Dat doe ik ook, als ik een fysieke klacht heb dan ga ik naar een dokter. Een dokter die daarvoor gestudeerd heeft, het fysieke lichaam, de ins- en outs kent. Laat ik me doormeten, bloedtest, scan, alles. Nou oké en daar komt wat uit, maar dat is maar 1 lichaam: het fysieke lichaam. Maar we hebben nog 3 lichamen:

-        We hebben een mentaal lichaam > wat we denken wat we geloven

-        We hebben een emotioneel lichaam > wat we voelen

-        En een spiritueel lichaam > een energetisch lichaam, wat is de betekenis van deze klacht, zo zou je hem ook kunnen zeggen

Die drie worden niet onderzocht door een dokter, over het algemeen niet. Die is zich helemaal gespecialiseerd in het fysieke. Nou dan wil je ook de drie andere specialisten die gespecialiseerd zijn in het mentale, in het emotionele en in het spirituele. En die 4 bij elkaar geeft een completer beeld. Die 4 bij elkaar zorgen voor het juiste plaatje zo gezegd. Voor het juiste idee, het juiste behandelplan. Want als ik symptomen ga bestrijden, stel je voor ik merk dat mijn klachten komen door iets fysieks, dan zou dat een symptoom kunnen zijn van een emotie die ik heel lang wegstop bijvoorbeeld. Dan ga ik het symptoom bestrijden maar de oorzaak is er nog steeds dus het symptoom gaat zich dan maar weer ergens anders manifesteren op de een of andere manier.

Mentaal is er veel te halen

Maar fysiek is goed om te doen, he met voeding, bewegen, slapen. Die driehoek zegmaar kan je nou heel heel veel eruit krijgen, echt extreem veel. Dus daar zou ik zeker op in zetten. De tweede, dat is een beetje mijn vakgebied: mentaal, emotioneel. Ook daar valt heel veel te halen. Zoals deze persoon die ik een tijd geleden een sessie had gedaan: die had allerlei ontstekingen, nou ja dan ga je fysiek kijken. Daar was ze al geweest, maar daar was niet echt wat te vinden, een oorzakelijkheid. 

Nou dan gaan we naar het mentaal emotionele stuk kijken en dan merk je dat daar heel veel problemen aan te grondslag liggen in de zin van een verwachtingspatroon, eerst gecreëerd door ouders, bewust of onbewust en daarna door jezelf. ‘Ik moet aan deze regels voldoen anders ben ik helemaal niemand’. En die regels die wil je niet volgen, maar die moet je volgen. Dus onbewuste regels, bewust moeten volgen. Maar op gegeven moment maken die regels je letterlijk kapot en ziek zelfs. Zo ziek dat je fysieke klachten krijgt, zo ziek dat je helemaal niks meer kan.

Dus ik vroeg: ‘Kreeg je eerder signalen?’ In het begin was het echt: ‘Geen idee’. Maar op gegeven moment, naarmate we steeds verder waren, dit steeds duidelijker begon te worden het verhaal, opeens: ‘Oh Ja, ja 10 jaar geleden….’. Dus eerst was het ‘Nee ik heb geen idee’ maar opeens was het ‘Oh Ja’. Want ze begon de correlatie te zien en 10 jaar geleden toen had ik ook al signalen maar niks mee gedaan. He en dat waren relatief milde signalen, kleine signaaltjes, van he: ‘Zou je niet eens hier mee stoppen bijvoorbeeld, met deze regels dan’. Nou niet doen en dan worden de signalen steeds sterker.

En de signalen worden op gegeven moment ernstige ziektes aan over kan houden. Dat kan. Ja en dat is niet te onderschatten en als je dan een ernstig ziektebeeld gaat behandelen alleen fysiek ja dan mis je dus de oorzakelijkheid waar het vandaan komt. En natuurlijk moet je dat fysieke uitsluiting want misschien is er wel een fysieke oorzakelijkheid. Misschien iets genetisch maar zelfs daar mag je je afvragen of dat de oorzakelijkheid is en niet de omstandigheden waardoor het gen zegmaar zijn werk kan doen. Want het had het ook niet kunnen doen in een andere omstandigheid. Dat is altijd veel holistischer te bekijken maar goed, nogmaals sommige zelfs heftige ziektebeelden kunnen opgelost worden met goede voeding en goed bewegen en goed slapen.

Weinig stress ook, dan krijgen we toch weer dat mentaal emotionele stuk. Haal je de stress weg, wat gebeurd er dan? Dan zal je ook merken dat er heel veel klachten verdwijnen. En die stress kan natuurlijk weggehaald worden door bewegen maar ook weer door meditatie bijvoorbeeld, door je mentale lichaam te voeden. Maar ook spirituele lichaam te voeden door middel van meditatie, door stil te zijn. En mediatie komt natuurlijk voorbij in alle vormen, zo simpel is het.

Waar is het begonnen?

En dan, waar ik fan van ben: het mentaal emotionele stuk, om uit te zoeken van ‘Oké, waar is het begonnen?’ Waar in je leven heb je besloten om die regels te volgen. En die beslissing gaan we ongedaan maken. En soms weet je het niet meer waar, dat kan misschien in je hele vroege jeugd zijn, we duiken – hypnose is heel tof want dan kan je helemaal terug gaan naar het begin waar het ontstond, daar de beslissing ongedaan maken, je innerlijk kind te vergeven en te helen en te laten versmelten en opgroeien – en opeens is het anders. En dan werkt dat door omdat er geen oorzakelijkheid meer is, er is geen oorzaak meer waardoor die klachten kunnen ontstaan want die oorzaak hebben we opgelost. Dan opeens ebben de klachten weg, opeens wordt het anders, opeens verdwijnen er dingen. En dat is super interessant dus lang verhaal kort:

Bekijk het nooit door een bril, bekijk het door meerdere brillen, bekijk het ook: ‘Oké, welke emoties zouden hieraan ten grondslag kunnen leggen’. En welk idee, welke overtuiging helpt mij gewoon niet meer? Wat is de betekenis van deze klacht? Waarom zit het op die plek en niet op een andere plek? Stel je voor dat zit in je buik, dan heeft dat vaak te maken met het verteren van. Darmen: het verteren van. De zetel, van emoties ook je buik maar vaak is dat verwerken van. Het hart is liefde. En als het in je borst zit: borst is meer zorgen voor en liefde. Nou goed dat zijn dus andere plekken en als daar klachten ontstaan, bekijk dan eens goed: he zorg ik wel goed voor mezelf? Of wat wil mijn hart aan mij vertellen?

En het klinkt heel gek natuurlijk want mijn hart kan niet praten, maar luister maar eens. Weet je wel dan krijg je ineens misschien wat door. Zovan ja: ‘Je zou eens een keer dit moeten doen of dat moeten doen’. En doe dat dan ook of test het uit gewoon. En dat zijn hele interessante dingen om te onderzoeken. Nou kom je er zelf niet uit, om wat voor reden dan ook, zoek dan iemand op. Bestetherapeut.nl is daar een hele goede voor, om een therapeut te vinden die bij jou past en bij jou in de buurt is. Dus dat is een goede, en anders ga je naar komuithypnose.nl om daar natuurlijk jezelf het te leren, dit soort dingen. Want dat is goud, want als je dit kan dan maakt het je leven toch net even een stuk makkelijker en dat gun ik iedereen. Nou goed, maak er een mooie dag van, later. 

Beluister ook deze podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online webinar over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.



Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen