Het recht hebben op iets
Het recht hebben op iets

Gisteren had ik voor mezelf een klein doorbraakje en dat ging over ‘het recht hebben op iets’. Zo geef ik lessen en het thema van de les was ‘Je hebt recht op wonderen’. Op de een of andere manier voelde ik mij niet ontspannen, ik was bezig met dat recht op wonderen en toen kreeg ik de slappe lach.

Toen zei iemand: “Jij hebt helemaal nergens recht op.”

Ik moest ontzettend lachen om mijn gedachtes: “Ik heb recht op dit en ik heb recht op dat.” Ik moest zo om mijzelf lachen, dat was wel nieuw voor mij. Daarbij ging het voornamelijk om het zinnetje dat ik ergens recht op zou hebben.

Je kunt hier op twee manieren naar kijken, dat je recht hebt op wonderen en verlichting en dergelijke.

Maar je ego, je ik, die wordt ook aangesproken. Die denkt dan: “Ja, ik heb ook rechten!” Ze mogen mij niet zomaar afsnijden. Ik heb recht op een uitkering, vergoedingen, goede zorg en op eten. Allemaal dat soort dingen.

Daar moest ik ook aan denken. Zoals: ik heb ook recht op een gelukkig leven, succes of meer geld. Vul het maar in en toen schoot ik zo in de lach. “Gast, je hebt nergens recht op. Hoe kom je erbij dat je rechten hebt? Omdat je geboren bent denk je dat je rechten hebt?”

Natuurlijk heb je recht. Iedereen heeft recht op het gevoel van zijn, vreugde en liefde. Dat is ook je geboorterecht.

De rest? Wie zegt dat? Dan zie je dat er een deel in je wordt aangesproken dat vindt dat je al die rechten hebt.

Maar rechten, dat heb je hier gekregen, in andere landen heb je die rechten helemaal niet.

Hoe kom je erbij, dat als je hier geboren bent, dat wij dan voor je moeten zorgen?

Er wordt hier inderdaad op een bepaald niveau voor je gezorgd.

Je zou kunnen zeggen dat je voor jezelf zorgt. Dat gaat heel ver. God zorgt voor je, je hogere zelf zorgt voor je. Liefde zorgt voor je, er wordt sowieso voor je gezorgd.

Maar dat wil niet zeggen dat dit doorsijpelt, dat je denkt: “Als er toch voor me wordt gezorgd, dan hoef ik ook niets te doen. Kan ik gewoon Netflix kijken, chips eten en als ik dan een hartklapper krijg, dan wordt er voor me gezorgd.” In Nederland klopt dit ook wel, dat is echt geniaal. Je hoeft niet eens wat aan je lichaam te doen, maar “wij” helpen je dan ook nog. We geven je tips en die kun je gewoon in de wind slaan, want je kunt gewoon je lifestyle behouden. Daar heb je recht op.

Maar lieve dames en heren, daar heb je geen recht op. Je hebt gewoon mazzel dat je dat krijgt en dat je in een land woont waar je dat krijgt.

Ergens heb je nergens recht op.

Je bent gewoon geboren en je hebt mazzel dat je hier geboren bent.

Want die rechten, die kunnen ook afgenomen worden.

Dan worden mensen boos.

Zoals wanneer je een huis hebt gekocht, dat je opeens iets moet betalen, want de kavel ligt nog op gemeentegrond.

Ik was helemaal verkrampt op die “rechten”. Dus ik dacht: “Je hebt gewoon mazzel en omarm dat.

Dat was voor mij heel bevrijdend, want de verkramping over die rechten viel weg. Dat was zo relaxed, want dan hoef ik me ook niet vast te houden aan die rechten.

Dan hoef ik niet te denken dat die “van mij” zijn.

Je hebt dus nergens recht op, behalve op wie je denkt te zijn: vrede, vreugde en liefde.

Vanuit die staat gebeuren er letterlijk wonderlijke dingen.

Als je daar bent en dat ervaart, dan is dat andere waar je denkt recht op te hebben (snel geholpen worden, geen file, uitkering en dergelijke) irrelevant.

Dan ontvouwt zich een pad dat vele malen wonderlijker is en die meer oplevert dan het pad van verkramping. In dat verkrampte pad claim je rechten die misschien helemaal niet van jou zijn.

Als jij af en toe verkrampt rondloopt, bedenk dan voor jezelf – met je ogen dicht – wie denkt recht te hebben. Observeer dat, wees waarnemer van dat deeltje in jou dat denkt recht te hebben. Zie hoe die in jou tekeergaat. Bekijk die eens en kijk dan eens of je net zo in de lach schiet als ik.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4730066-11-kom-uit-de-hypnose-van-het-recht-hebben-op?play=true

Wat doet het gevoel van “recht hebben op” met je?

Je kunt dus in een soort verkramping raken als je denkt recht te hebben op iets. Dit gevoel is ook eens door wetenschappers gemanipuleerd bij mensen en wat bleek: mensen die dachten recht te hebben op iets werden hier creatiever door[1]. Mensen konden opeens huishoudelijke artikelen op meer manieren gebruiken en creatievere tekeningen maken dan mensen bij wie dit gevoel niet was aangewakkerd.

Wat ook interessant is, is dat mensen in leiderschapsposities ook vaker zichzelf meer beloning toe bedienen. Met name wanneer hun leiderschap erkent is, maar dus ook een beetje als iemand zichzelf gewoon een leider vindt, ongeacht wat de rest vindt. Gelukkig nemen leiders ook meer taken op zich dan mensen die zich geen leider voelen[2].

Het hoeft dus niet per se iets slechts te zijn, maar als je merkt dat het je niet verder helpt is het toch handig om het gevoel los te laten. Onderzoek laat namelijk ook zien dat het gevoel van – recht hebben op – soms ook juist verkeerd kan uitpakken.

Ben je ooit uit een groep gezet en heb je het gevoel dat je recht hebt op meer, dan zorgt dit gevoel bijvoorbeeld voor meer oneerlijk gedrag. Je hebt dan vaker oneerlijke intenties en speelt meer vals om bijvoorbeeld geld te krijgen bij een taak[3].

Dit is ook waarom het zo belangrijk is om het gevoel te hebben dat je ergens bij hoort, daar blijf je toch eerlijker door.

Gevoel van recht hebben op loslaten

Als je bijvoorbeeld de hele dag door geïrriteerd bent, omdat zaken niet gaan zoals jij wil, omdat je niet krijgt wat je wil hebben, dan kan het prettiger voor je zijn om dit gevoel los te laten.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en het is natuurlijk wel fijn als dit kwade gevoel wordt ingewisseld voor een goed gevoel. Niet dat het gewoon alleen weg is en dat je dan niet weet wat je met je gedachten aan moet.

Geniet van het succes van anderen

Een andere manier om – het recht hebben op – meer los te laten is door meer te genieten van het succes dat andere mensen hebben[4]. Het is namelijk niet zo dat als de ander succes heeft dit betekent dat jij het niet kunt hebben. Het is eerder een voorbeeld van wat te bereiken is als je daar stappen voor zet.

Iedere reis is immers verschillend en de ene behaalt doelen op een andere manier en op een ander tijdstip dan de andere.

Hulp om “recht hebben op” lost te laten

Hypnotherapie kan hier een rol bij spelen. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken waarom je denkt dat een bepaald iets je toekomt. Dit ligt aan de overtuigingen die je hebt over de wereld en hoe jij daarin functioneert.

Als je hulp krijgt van een hypnotherapeut zal die in een verkenningsgesprek van alles vragen om beeld te krijgen van je overtuigingen en waarop jij recht hebt. Dit geeft de therapeut ingangen in hoe hij/zij je het beste kan helpen om hiervan af te komen, vooral als je je er slechter door voelt.

Er zijn meerdere technieken die gebruikt kunnen worden, maar voor dit probleem wordt waarschijnlijk regressie gebruikt.

Met regressie ga je in gedachten terug naar het moment waar je voor het eerst het gevoel had dat je “recht had op iets”. Op wat dit ook was. Dit is vaak het moment waarop de overtuiging is ontstaan die je dit gevoel geeft.

Vervolgens ga je dat moment vanuit een andere hoek bekijken. Dit kan ervoor zorgen dat je dit moment heel anders gaat interpreteren, waardoor het gevoel van “recht hebben op” weggaat.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit precies werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven, zodat niets je uit de flow van het leren van hypnose kunt halen.

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103114001607

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.260

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167213493187

[4] https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-practice/201303/9-types-entitlement-tendencies-and-how-overcome-them

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen