Geluk en succes: Hoe word je wie je bent?
Geluk en succes: Hoe word je wie je bent?
14 april 2021 
6 min. leestijd

Geluk en succes: Hoe word je wie je bent?

Worden wie je bent, soms zit je ergens wat te denken en denk je “Wow, dat is wel apart, hoe is het zo gekomen?”. Zo was ik laatst aan het rekenen voor mijn werk en ik herinnerde mij van alles. Hoe het voelde en hoe het was. Zo had ik doelen over hoeveel mensen ik wilde helpen en hoeveel mensen ik in de opleiding wilde hebben. Ik had ook omzet doelen en de omzet doelen die ik toen had, dat zijn de kosten die ik nu heb.

Dus daar is behoorlijk wat verandert. Ook in hoe ik toen dacht en hoe ik nu denk. Toen wilde ik dat verdienen en nu zijn dat opeens de kosten.

Toen dacht ik, dat is toch wel apart.

Ik reken natuurlijk wel vaker dingen uit.

Opeens kickte-het in en keek ik om me heen en vroeg ik me af: Wat is er gebeurd?

Factoren die bijdragen aan succes

Een belangrijk ding waar je weinig mensen over hoort is geluk. Natuurlijk is hard werken ook een ding.

Ik heb ook in de bouw gewerkt. Mijn collega’s en ik werkten toen ook hard, maar het is niet zo dat we ook heel veel geld verdienden.

Als je daarop zegt “hard werken, dus verdien je veel geld”. Dat is helemaal niet zo. De meeste mensen die veel geld verdienen werken niet heel hard vergeleken met een fabrieksarbeider, bouwvakker of noem het maar op.

Dus dat vind ik altijd een dooddoener.

Ik ga ervan uit dat iedereen die wat wil verdienen zijn best doet en op zijn manier hard zal werken.

“Je moet veel uren erin steken.”

Dat klopt.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen denken dat succes afhangt van talent, intelligentie, je vaardigheden, slimheid, wilskracht, hard werken of het nemen van risico.

Het interessante is dat bijvoorbeeld intelligentie normaal verdeeld is over de maatschappij, maar armoede en rijkdom juist niet. Dat laat al zien dat er iets niet klopt aan het idee dat je zelf je succes volledig in de hand hebt. Natuurlijk spelen die factoren wel mee, maar blijkbaar is er nog een factor. Die factor wordt door wetenschappers toeval genoemd[1].

Ik noem hem liever geluk en er zijn gelukkig af en toe ook wat andere mensen die de factor geluk benoemen bij het bovenstaande rijtje.

De factor geluk voor succes

Deze factor was voor mij belangrijk. Ik gaf NLP workshops en daar kwamen 6-7 mensen op af. Dat is prima voor een workshop.

Toen gaf ik een hypnose workshop samen met Martijn en die werd aan dezelfde lijst mensen aangeboden en toen kwamen er 40 mensen. Dat zijn er 5 keer zoveel.

Dat gaf me de gedachte “oh, dat is ook wel interessant.”

Vandaaruit vond ik sowieso hypnose al tof, maar toen werd het nog interessanter. Het was ook een beetje een lucky shot. Want als er net zo veel mensen op af kwamen, dan was ik zeer waarschijnlijk verder gegaan met NLP en niet met hypnose workshops geven.

Misschien had ik het nog een paar keer gedaan, maar als er telkens 6-7 mensen zouden komen dan kon ik net zo goed NLP blijven doen. Ik dacht ook dat NLP bekender was.

Dus soms is het ook gewoon een beetje een geluk dat er toen 40 mensen op af kwamen.

Het is ook gewoon een geluk als je goede mensen om je heen hebt.

Want natuurlijk kan je allerlei sollicitatieprocedures en psychologische tests laten uitvoeren. En ja, dat kan helpen, maar die trucs heb ik nooit gebruikt.

Dan kan je zeggen dat dat niet slim is, maar ik heb mijn team meer samengesteld op gevoel.

Je gevoel en succes

Het grappige is dat toen ik mij niet zo goed voelde ik minder goede mensen om me heen had die wat betreft het bedrijf er niet goed bij pasten. Maar het lag dus niet aan die mensen. Het lag aan hoe ik mij voelde en hoe ik mij gedroeg.

Ik was niet helemaal zuiver op de graad en dan krijg je mensen om je heen die ook niet helemaal zuiver op de graad zijn.

Dat ligt dan niet aan die mensen. Dat ligt dan aan jou en wie jij verzamelt. Je kijkt door een bril heen en dan herken je mensen die ook op jou lijken.

Zo las ik een keer een verhaal van een bedrijf waarin het normaal is dat je mensen “hard selled” en al hebben ze geen geld en past het product niet helemaal bij die mensen, gewoon erdoor drukken.

Dan weet je wel wat voor mensen daar werken. Mensen die redelijk gewetenloos iedereen wat aanpraten en wat kan het ze schelen.

Wat gebeurde er dan ook. Diefstal in het bedrijf en collega’s die elkaar oplichtten.

Dat komt van de top-down. Met welke intentie of energie zit je erin? Wat is dat aura van je?

Daarmee verzamel je mensen. Als je een eikel bent, dan verzamel je eikels om je heen en moet je het niet raar vinden dat ze jou oplichten als jij ook een oplichter bent. Want dat doe jij ook.

Jij vindt dat op de een of andere manier ok.

Ik zeg niet dat ik daarin zat, maar ik was niet helemaal zuiver op de graad. Ik leidde mijn leven zwart-wit en ik heb er ook spijt van, van wat ik toen heb gedaan. Maar toen heb ik daardoor ook wel een deksel op mijn neus gekregen. Nu kan je zeggen Karma is a bitch, maar het is wel mijn ding.

Leren en veranderen voor succes

Dit is op zich ook niet erg, als je er maar wat van leert.

Dat je weet dat als je niet verandert, dat je dan alles kwijtraakt.

Ik denk dat het ook een kwestie is van een beetje geluk. Geluk dat je een 2e, 3e of 4e kans krijgt. Je kunt zeggen dat je dat afdwingt, maar soms heb je ook gewoon geluk dat je die kans toch weer krijgt om het goed te doen.

Toen heb ik ook heel veel aan mezelf gewerkt. Ik wilde niet zo zijn en toen dat veranderde kwamen er andere mensen bij en nu is het een heel ander idee.

Dat is ook zo voor het leven. Het leven van voor die periode en het leven van na die periode.

Niemand heeft ook de schuld van wat er gebeurt, maar het is altijd goed om bij jezelf na te gaan hoe je in het spel zit.

Natuurlijk kunnen mensen allerlei dingen flikken. Die zijn op de een of andere manier bij je gekomen en daar kun je niets aan doen, maar nu kan je er wel wat aan doen om iets in jezelf te veranderen zodat die mensen vanzelf bij je weggaan.

De schaduw kan niet in het licht zijn. Hoe meer licht je bent, hoe minder schaduw om je heen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4128578-hoe-word-je-zoals-je-bent?play=true

Wanneer geluk een rol speelt

In creatieve beroepen wordt geluk meer gezien als factor die belangrijk is voor succes, vergeleken met minder creatieve beroepen. Maar is dit wel zo? Hier is onderzoek naar gedaan.

De factor geluk speelt vooral een rol bij de mensen die je om je heen verzamelt, gelukkig kun je daar met je intentie dus iets aan doen, en geluk speelt ook een rol bij de timing van grote carrière sprongen[2].

Op die tweede manier speelde geluk dus een grote rol in mijn werkleven, maar misschien heb je voor jezelf ook wel zoiets van “als ik die persoon niet was tegengekomen in mijn leven, dan had het allemaal heel anders kunnen zijn.”.

Dus ergens klopt het dat risico nemen je kan helpen om meer succes te krijgen. Want als ik niet het risico had genomen om eens een hypnose-workshop te geven dan was dat moment van 40 mensen niet gebeurd en dan was die “timing” er niet geweest.

Hulp krijgen met je gevoel en acties

Heb je op dit moment het gevoel dat je de verkeerde mensen om je heen hebt verzameld of dat je niet nieuwe dingen kunt uitproberen om de kans op het timing-gelukje te vergroten? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen om dit te veranderen?

Dan kan je hulp krijgen met hypnose. Een vergevorderde techniek die in onze opleiding wordt gegeven in het 3e jaar helpt je om jouw gewenste toekomst te visualiseren en om dan een soort plan te bedenken hoe je daar komt.

Hoe deze techniek werkt komt dus pas later in de opleiding aan bod.

Wat ook al kan helpen is regressie. Met deze techniek ga je onderzoeken welke overtuigingen ervoor zorgen dat je verkeerde mensen om je heen blijft verzamelen. Je gaat dan terug naar het eerste moment waarop je misschien voelde dat het foute boel was, maar dat je toch bij die vriendschap bleef of niet weg kon lopen van dat moment. (Afhankelijk van je problematiek kan je een andere suggestie krijgen voor een ander soort herinnering).

Vervolgens ga je in gedachten aan de slag met dat moment. Je leeft je bijvoorbeeld in, in de andere personen die er waren, of je verandert met je fantasie hoe het moment is gegaan. Afhankelijk van hoe en wat help de hypnotherapeut je hiermee.

Dit kan je helpen om overtuigingen die ervoor zorgen dat je verkeerde mensen om je heen verzamelt of die ervoor zorgen dat je in je comfortzone blijft te veranderen en op die manier meer open te staan voor jouw lucky shot.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0219525918500145

[2] https://epjds.epj.org/articles/epjdata/abs/2020/01/13688_2020_Article_227/13688_2020_Article_227.html

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen