Hoogbegaafd: Wat nu?
Hoogbegaafd: Wat nu?

Hoogbegaafdheid zou een gave moeten zijn, maar voor veel volwassenen en kinderen die hoogbegaafd zijn is het soms een vloek. Je merkt namelijk een duidelijk verschil tussen jezelf en de mensen die niet hoogbegaafd zijn en dat kan soms lastig zijn. Hoe kun je nu het beste met je eigen hoogbegaafdheid omgaan ondanks het gevoel dat uitdagingen snel op te lossen zijn (of lijken) en het verschil tussen jou en je omgeving? In dit blog ga ik in op hoogbegaafd zijn en wat dit voor je kan betekenen.

Kenmerken hoogbegaafdheid

Iemand die hoogbegaafd is heeft vaak een hoger dan gemiddelde intelligentie. In Nederland is het gemiddelde IQ 100 punten, bij mensen met hoogbegaafdheid is het IQ minimaal 130 punten, wanneer dit met een IQ test wordt vastgesteld[1]. In veel onderzoeken kijken wetenschappers al naar mensen met een IQ dat hoger is dan 120 punten[2].

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen die hoogbegaafd zijn een test doen de hersendelen beter met elkaar communiceren dan mensen met een meer gemiddeld IQ. Daarbij hebben mensen met hoogbegaafdheid ook letterlijk minder gedachten nodig om een creatief probleem op te lossen[3].

Stappen overslaan op de rekentoets kan dus heel normaal zijn als je hoogbegaafd bent.

Als je dan je redenatie uitlegt aan mensen met een lagere intelligentie dan jij kunnen die mensen je soms niet volgen, omdat je bepaalde gedachtegangen overslaat die zij wel nodig hebben om tot dezelfde conclusie te komen als jij (mits je hoogbegaafd bent).

Mensen met hoogbegaafdheid hebben ook vaker hobby’s waarbij ze zichzelf uitdagen op fysiek of mentaal gebied. Vooral op oudere leeftijd worden mentale uitdagingen vaker gezien als vrijetijdsbesteding[4].

Daarnaast zijn mensen die hoogbegaafd zijn vaker speels wat ervoor zorgt dat ze meer innovatief gedrag hebben, meer intrinsieke motivatie gebruiken om iets te doen en ze zijn vaker slordig[5].

Uiteindelijk was het bureau van Einstein ook chaos voor iedereen, behalve voor hem.

Hoogbegaafd kind

Het hebben van een hoogbegaafd kind is vaak iets waar je als ouder in eerste instantie ontzettend trots op bent. Je kind is slim en heeft daardoor meer kansen op het krijgen van een succesvol leven. Je krijgt al geweldige toekomstfantasieën voor je kind.

Toch kan hoogbegaafdheid voor je kind lastig zijn, uit onderzoeken blijken de volgende uitdagingen waarvoor je kind kan komen te staan.

Vriendjes vinden

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak vrienden die ouder zijn dan zijzelf. Hebben vaak het gevoel dat ze niet genoeg vrienden hebben en dat slim zijn ervoor zorgt dat ze minder snel vrienden maken[6].

Door deze overtuiging kunnen ze zich ook minder slim voor gaan doen dan dat ze zijn, waardoor hun ontwikkeling ook op een lager pitje komt te staan.

Verveling

Als hoogbegaafd kind kun je je op school gaan vervelen omdat de opdrachten snel onder de knie te krijgen zijn en je vervolgens moet wachten totdat je klasgenootjes alles nog onder de knie moeten krijgen. Door de verveling tijdens het wachten kunnen ze onrustig worden of andere gedragsproblemen krijgen.

Problemen bij hoogbegaafdheid

Een lastige jeugd door hoogbegaafdheid kan voor een lastig leven als volwassene zorgen. Mensen met een heel laag IQ én mensen met een heel hoog IQ hebben bijvoorbeeld een grotere kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden vanwege een bipolaire stoornis. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek onder mannen. De onderzoekers geven ook aan dat vooral mannen met veel technische en verbale intelligentie hier last van hebben[7].

Wanneer je hoogbegaafd bent heb je ook een grotere kans op depressie in je volwassen leven, zoals rond je 50ste en vaak heb je meer moeite met slapen[8].

Daarnaast wordt Alzheimer pas laat ontdekt, omdat je nog heel normaal kunt overkomen. Een verminderd IQ bij een hoog IQ kan namelijk nog steeds als bovengemiddeld overkomen waardoor de Alzheimer pas laat wordt opgemerkt bij mensen met hoogbegaafdheid[9]. Onderzoekers geven ook aan dat er aparte testen voor Alzheimer moeten komen voor hoogbegaafde mensen.

Hypnose om het hoogbegaafde leven makkelijker te maken

Doordat hoogbegaafdheid in de jeugd voor problemen kan zorgen, kan je ook in je volwassen leven last hebben van bepaalde overtuigingen die in je jeugd zijn ontstaan.

Je kunt bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je te slim bent om goede sociale contacten te leggen voor je vrije tijd. Doordat je je kunt irriteren aan mensen om je heen die je maar niet begrijpen kun je ook gevoelens van eenzaamheid ervaren.

Regressie om blokkades te verwijderen

Om erachter te komen wat je tegenhoudt om mensen van je eigen niveau te zoeken en mee om te gaan kan een hypnose-expert je helpen met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onbewuste heeft besloten dat je te slim bent voor het krijgen van vrienden op niveau en om mensen om je heen te verdienen of te krijgen die je begrijpen zonder dat je het gevoel hebt dat je iets aan mensen aan het uitleggen bent waarbij je kunt praten tot je een ons weegt.

Dit kunnen momenten zijn in je jeugd omdat dat de periode is waarin overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert ontstaan. Omdat je als kind nog niet de kennis hebt die je nu als volwassene hebt kunnen deze overtuigingen nog niet kloppen. Door ze nu als volwassene te evalueren kun je erachter komen dat iets heel simpels je tegenhoudt om mensen te ontmoeten met wie je kunt praten.

Nieuwe suggesties voor actie

Je leven makkelijker maken kan op meerdere manieren. Zo kun je kijken of er een manier is om met meer mensen om te gaan van jouw niveau. Waar kun je die mensen die ook een hoger IQ dan gemiddeld hebben vinden? Hoe zorg je ervoor dat je contact maakt. In dat geval kunnen hypnotische suggesties helpen, zoals:

“Je kunt altijd lid worden van een schaakvereniging.”

“Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan niets.”

“Je kunt je inschrijven voor dating voor hoger-opgeleiden.”

“Je kunt je inschrijven voor DeMensa, een vereniging voor hoogbegaafden.”

Naast willen omgaan van mensen met je eigen niveau kun je heel anders naar het probleem kijken. Om je leven eenvoudiger te maken is het ook goed om je juist te focussen op wat er wel goed gaat. Natuurlijk bestaan er veel mensen die minder slim zijn dan jij als je het geluk hebt een hoog IQ te hebben en dat kán ontzettend irritant zijn, maar jij kunt juist door dit hoge IQ ook veel mensen helpen. Dát is toch ook ontzettend mooi?

Als de mensen die je nu graag van advies voorziet dat niet willen aannemen, zijn er nog veel andere manieren om mensen te helpen.

Wanneer je een moeilijke studie hebt gedaan, zoals econometrie of rechten, kun je mensen vrijwillig helpen met de kennis die jij hebt opgedaan. Er zijn altijd wel mensen die bijvoorbeeld een keer wat minder slim met geld zijn omgegaan die je hulp met rekenen kunnen gebruiken om een maandbudget op te stellen. Er zijn mensen die niet weten waar de grens van het betamelijke ligt en wanneer de wet zelfs zegt dat de buurman of iemand anders in hun omgeving te ver is gegaan.

Zoek eens een vrijwilligersorganisatie op waar jij jouw kennis kunt gebruiken om mensen te helpen en je zult je een stuk beter voelen omdat je kennis dan een stuk meer betekenis heeft.

Vind je het lastig om een stap te zetten voor vrijwilligerswerk? Dan kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. Op die manier kun je je beter voorstellen hoe je vrijwilligerswerk waarbij je jouw IQ benut kunt doen.

Een geleide visualisatie kan dan als volgt gaan:

“Je hebt je ingeschreven voor vrijwilligerswerk om mensen met wiskundige problemen te helpen. Nu is de tijd daar om iemand die VWO doet te helpen om de uitdaging te vinden. Je gaat naar de scholier toe en hebt van de vrijwilligersvereniging de leuke moeilijkere opdrachten meegenomen. De papieren knisperen in je tas. Bij aankomst maak je kennis met de mensen die je gaat helpen en geef je een hand. Je stelt je voor en vraagt hoe het gaat. Als je merkt dat iemand ergens mee zit waarmee jij kunt helpen stel je je open op en zo raak je in gesprek. Het voelt goed om mensen te inspireren en om mensen écht te kunnen helpen met jouw talenten.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen kan een hypnose-expert je een andere visualisatie meegeven.

Een hoge intelligentie is een gave, maar kan soms voelen als een vloek doordat maar relatief weinig mensen dit geluk hebben. Je kunt het gevoel hebben dat communicatie altijd misloopt en het kan frustrerend zijn om mensen om je heen te hebben die je niet geloven als je gewoon echt gelijk hebt.

Hypnose kan je helpen om los te laten en om juist positief tegenover je hoge IQ aan te kijken.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en jezelf of andere mensen helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.123test.nl/hoogbegaafdheid/

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13854040500477498

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289600000374

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0937445960070108

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1993.72.3.1023

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02783198509552929?journalCode=uror20

[7] https://www.nature.com/articles/mp201226

[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289616300356

[9] https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/39663796/Use_of_IQ-adjusted_norms_to_predict_prog20151103-11589-nsl9iz.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1554213484&Signature=BVS4tsT8KK08ddSBYU4MDPm3eOs%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DUse_of_IQ-Adjusted_Norms_to_Predict_Prog.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen