Hormoonbalans en het type mens dat je bent
Hormoonbalans en het type mens dat je bent
14 september 2020 
6 min. leestijd

Hormoonbalans en het type mens dat je bent

SODT neurotransmitters en je hormoonbalans zorgen ervoor dat je een bepaald type mens bent. Mensen die meer testosteron hebben zijn gespierder, behaarder en hebben vaak een krachtige kaaklijn. Ze zijn natuurlijk ook sterker.

Maar hun overlevingsstrategie is dan vaak de sterkste worden, zijn en blijven. Hij of zij kan de meeste pull-ups doen en daarbij voelt die persoon zich het veiligst.

Dan heb je ook de andere kant. Het oestrogeenhormoon. Dit is bij vrouwen meer aanwezig dan bij mannen. Die geven dan weer hele andere kwaliteiten en verbindende, verzorgende en empathische kenmerken. Dit is ook een prachtige overlevingstactiek.

Ze kunnen namelijk niet de sterkste worden, maar overleven dan juist door zich te verbinden met communicatie.

Tevens maakt oestrogeen de bekken breder en dat triggert mannen weer om op die vrouwen te vallen. Dus die mannetjes met testosteron vallen op vrouwen met veel oestrogeen, want die zijn goed in het baren en het verzorgen van kinderen. En dat is goed voor het nageslacht, dus die twee trekken elkaar aan.

Mannen en vrouwen hebben een verschillend hormoonbalans, maar individueel kunnen die ook weer verschillen.

Dan heb je ook nog veel neurotransmitters, dat zijn stofjes die signalen tussen zenuwen doorgeven. Daar zijn er verschillende van, zoals dopamine. Dit is een transmitter waar je blij en energiek van wordt. Dan krijg je bijvoorbeeld ergens zin in.

Sommige mensen krijgen daar bovengemiddeld veel van. Die mensen zijn de ontdekkers, de avonturiers die nieuwe dingen willen ontdekken. Die hebben helemaal geen zin om de strijd met de testosteron boys aan te gaan. Hun overlevingstactiek is juist om op andere plekken te kijken of daar is wat ze willen. Het zijn mensen die projecten beginnen en blijven gaan. Misschien maken ze ook niets af, omdat ze toch dat shotje dopamine nodig hebben.

Dan heb je nog het andere aspect en dat is met serotonine. Dit is om te stabiliseren. Dit dempt gevoelens zoals angst en onzekerheid. Daar word je stabiel en zekerder van.

Als mensen bijvoorbeeld angstig zijn, krijgen ze medicijnen die ervoor zorgen dat er meer serotonine in het lichaam komt.

Mensen die hier wat meer van hebben overleven door overzicht te houden, rustig te blijven en door analytisch om te gaan met gevaar om op die manier – zonder al te veel emotie – een inschatting te maken.

Deze vier facetten, daar heeft iedereen een soort profiel van.

Hoe iemand van nature is met deze stoffen zorgt voor een bepaalde persoonlijkheid en daar kun je dan niet altijd even veel aan doen. Maar als je van jezelf weet wat voor type jij bent door je hormonen en neurotransmitters, dan kun je je leven daarop inrichten.

Het is bijvoorbeeld niet handig om anders te zijn dan je basis. Dit zorgt er vaak juist voor dat je ongelukkig wordt. Natuurlijk kun je van alles leren. Als ik veel krachttraining doe, krijg ik ook meer testosteron. Natuurlijk kun jij je kwetsbaar opstellen.

Maar je moet ook niet zaken gaan onderdrukken die van nature al aanwezig zijn. Zoals ik het met mijn dopamine fijn vindt om nieuwe dingen te doen en om nieuwe dingen te ontdekken. Dit kan ook een valkuil zijn. De valkuil van niets afmaken, omdat je telkens met wat nieuws begint. Dan kun je iemand vinden die juist serotonine gedreven is, die van alles wat ik ontdek een structuur kan maken.

Wanneer je kijkt naar dit soort profielen en je ontdekt dat de mensen in jouw bedrijf allemaal hetzelfde zijn, dan heb je wel een uitdaging. Als je allemaal testosteronmannetjes hebt is iedereen vooral met elkaar aan het vechten, maar worden er geen nieuwe dingen ontdekt.

Wanneer je op deze manier naar jezelf kijkt en naar hoe iedereen een bepaalde basis heeft, dan is het wel interessant om te zien hoe je dan het beste kunt samenwerken met andere mensen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1392109-welk-sodt-type-ben-jij?play=true

Hypnose en de invloed op hormonen: testosteron

Hypnose heeft ook invloed op je hormoonhuishouding. In een Fins onderzoek moesten mensen stressvolle dingen doen, namelijk hardloopoefeningen en een sauna bad nemen (dat is dus een ijsbad). Een jaar later herleefden ze dit moment, terwijl ze in hypnose waren.

Wat bleek? Door de herinnering op te halen met hypnose maakten ze (uiteraard) meer stresshormonen aan en onder andere ook meer testosteron[1]. Dus als je meer testosteron wilt, kan het denken aan stressvolle zaken terwijl je onder hypnose bent je hiermee helpen. Helaas krijg je ook meer stresshormoon, dus het is maar de vraag hoe handig en gezond dit voor je is.

Hypnose en oestrogeen

Oestrogeen is leuk, maar na de overgang heb je hier als vrouw veel minder van. Je merkt dan ook vaak dat je het opeens een stuk minder leuk kunt vinden om voor andere mensen te zorgen dan voor de overgang.

Daarnaast kan het nog andere gevolgen hebben, zoals opvliegers. Inmiddels is bekend dat je deze kunt verminderen door hypnotherapie. Dit betekent niet dat je op magische wijze meer oestrogeen aanmaakt, maar wel dat je door je mentale staat te veranderen minder last van opvliegers hebt[2].

Daarnaast heb je ook oestrogeen nodig voor het laten groeien van borsten en nu komt het bijzondere: in de jaren 70 is onderzocht of hypnose kan helpen om je borsten te laten groeien. Wat bleek was dat dit lukte bij hypnose waarbij suggesties werden gebruikt over het laten groeien van de borsten tot de gewenste grootte, maar niet bij hypnose waarbij geen hypnotische suggesties over de borsten werden gegeven. Geen idee of dit ook een correlatie heeft met de oestrogeen aanmaak, maar het is wel bijzonder.

Destijds vonden wetenschappers hypnose een goed alternatief voor een chirurgische borstvergroting[3].

Hypnose en dopamine

Dopamine houdt op meerdere manieren verband met hypnose. Je dopamine activiteit heeft bijvoorbeeld een voorspellende factor op de mate waarin je hypnotiseerbaar bent. Hoe meer dopamine, of zelfs hoe meer enzymen die van belang zijn voor de aanmaak van dopamine, hoe beter hypnotiseerbaar je bent[4].

Daarnaast speelt dopamine ook een rol in het overwinnen van sociale angsten, want als je die overwonnen hebt krijg je het gevoel dat je eropuit moet. Uit onderzoek blijkt dat hypnose – wanneer het gebruikt wordt tegen sociale angsten – ervoor kan zorgen dat de systemen meer dopamine maken waardoor je minder last hebt van angstige wanen die nergens op slaan[5].

Hypnose en serotonine

Bij een posttraumatische stressstoornis worden vaak serotonine heropname stimulerende medicijnen voorgeschreven. Nu blijkt dat hypnose de competitie aan kan gaan met dit soort medicatie om klachten van PTSS te verminderen[6]. Dit kan betekenen dat hypnose dus iets doet met je serotonine receptoren of neurotransmitters.

Daarnaast speelt serotonine ook een rol bij het prikkelbare darm syndroom. Met name wanneer dit syndroom voor diarree zorgt. Dit syndroom is ook goed te behandelen met hypnose[7].

Hypnose en je sterke kanten laten zien

Je ziet dat hypnose met name kan helpen wanneer je een hormoon niet meer aanmaakt of als een neurotransmitter door stress of angst niet meer gemaakt wordt of niet meer doet wat hij moet doen.

Maar als alles eigenlijk wel goed is, dan is het dus vooral zaak om jezelf te kunnen zijn. Om het jezelf toe te staan om jezelf te zijn, ongeacht wat andere mensen daarvan vinden.

Hypnose kan je helpen te focussen op je eigen sterke kanten en om met die riemen een flink eind te kunnen roeien.

Misschien heb je veel testosteron, maar wordt al die manlijke energie afgeremd omdat je alleen maar docentes had in plaats van mannelijke leraren. Hierdoor kun je het idee hebben gekregen dat competitie en winnen iets slechts is, terwijl het gewoon iets is dat bij het leven kan horen (zeker als je onderneemt).

Wie weet is je zorgzaamheid iets wat eerder gezien werd als zwakte, waardoor je jezelf nu remt in je zorgzaamheid.

Misschien werd je ontdekkingsdrang vaak gezien als irritant en eigenwijs, waardoor je nu probeert te doen “zoals het hoort”, maar helemaal niet gelukkig wordt.

Je omgeving kan je ook saai vinden, juist omdat je zo van overzicht en structuur houdt. Dus je doet maar mee met al die avonturen, maar of je er echt blij van wordt? Nee, voor jou is dat niet het ‘perfecte’ leven.

Met hypnose kun je achterhalen waarom je het lastig vindt om jezelf te zijn en hoe dit is ontstaan. Vervolgens kun je in je gedachten wat met het ontstaansmoment doen, waardoor dit minder invloed op je heeft.

Je overtuiging over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren verandert dan, waardoor je je makkelijker kunt gedragen naar je fysieke blauwdruk.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt en hoe je jezelf en anderen hiermee kunt helpen? Kom dan naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct aan de slag om jezelf of anderen, als coach of psycholoog, te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Lessen worden (als dat mogelijk is) klassikaal gegeven en online vanuit een professionele studio om het lesmateriaal zo duidelijk mogelijk over te brengen.

Klik hier.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0954-6820.1982.tb00363.x

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556367/

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224497409550865

[4] https://www.researchgate.net/profile/Niamh_Flynn2/publication/332180982_Medicine_and_Hypnosis_An_Historical_Examination/links/5ca5e6b4299bf118c4b0a262/Medicine-and-Hypnosis-An-Historical-Examination.pdf

[5] http://repository.zums.ac.ir/id/eprint/6753/

[6] http://nvvh.com/wp-content/uploads/2015/12/IJCEH-64-1-05.pdf

[7] https://pmlegacy.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211531/

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen