Hypnose en de ziekte van Lyme
Hypnose en de ziekte van Lyme
11 november 2017 
6 min. leestijd

Hypnose en de ziekte van Lyme

Steeds meer teken zijn besmet met de ziekte van Lyme en besmetten daardoor mensen met deze ziekte. In sommige delen van het land zijn 40% van de teken besmet met de bacterie die voor de ziekte van Lyme zorgt. De ziekte is in 80 procent van de gevallen te behandelen met antibiotica, mits de ziekte op tijd wordt opgemerkt. Helaas betekent dit voor 2 van de 10 mensen met de ziekte van Lyme dat de antibiotica niet werkt en er op een andere manier met deze vervelende ziekte moet worden omgegaan.

In dit blog leer je meer over de ziekte van Lyme en welke rol hypnose kan spelen bij de behandeling.

Het krijgen van de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme loop je dus op door een tekenbeet. Dit kleine vervelende beestje bijt zich vast in je huid en zuigt zich vol bloed, dan kun je besmet raken als de teek besmet is met de bacterie die voor de ziekte van Lyme zorgt.

Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur van je huid te verwijderen met kop en al. Het liefst zo snel mogelijk. Daarna maak je de tekenbeet schoon met alcohol of water en zeep om eventuele bacteriën te doden. Soms ben je dan snel genoeg om besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen.

Ga wel altijd voor de zekerheid naar de huisarts. Je krijgt dan over het algemeen een antibioticakuur om de bacterie uit te schakelen. Helaas werkt die kuur in 20% van de gevallen niet.

Mensen onder de 15 jaar en tussen de 40 en 60 jaar lopen de meeste kans op een tekenbeet omdat je op deze leeftijd vaak meer dan gemiddeld buiten bent en je je meer in de natuur begeeft waar de teken ook zijn.

Ook mensen met huisdieren lopen meer risico op besmetting van Lyme doordat hun huisdier een teek mee naar binnen kan nemen. Een bekende van mij die in een bosrijke omgeving woont met een kat loopt elk jaar wel een tekenbeet op. Soms voelt hij het niet, want de kat ligt dan op de bureaustoel en dan gaat hij er daarna op zitten en voilà… een tekenbeet.

Ben je geïnfecteerd? Dan kun je dit vaak herkennen aan een rode plek om de plaats van de tekenbeet en soms ook een rode kring daar weer omheen. Helaas hoeft de rode plek niet altijd zichtbaar te zijn als je een tekenbeet van een besmette teek hebt gehad. Daarom is het zo belangrijk om na een tekenbeet altijd naar een arts te gaan.

Ook als de symptomen weggaan is het belangrijk om naar een arts te gaan. De ziekte kan zich namelijk ongemerkt verplaatsten naar andere delen van het lichaam.

Als het kan neem je de teek mee die je heeft gebeten. Dan kan ook de teek getest worden op de ziekte van Lyme. Bloedtesten bij mensen kunnen de ziekte namelijk niet altijd goed identificeren. In Duitsland zijn soms betere testen beschikbaar.

Symptomen van chronische ziekte van Lyme

Ben je één van de pechvogels waarbij de antibioticakuur niet goed werkt en waardoor je langere tijd last hebt van de ziekte van Lyme?

Dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Ernstige hoofdpijn.
 • Stijve nek.
 • Artritis met gezwollen gewrichten.
 • Verlies van spierkracht in het gezicht/ zenuwtrekken in het gezicht.
 • Onregelmatige hartslag.
 • Misselijkheid.
 • Overgeven.
 • Oogontsteking.
 • Leverontsteking.
 • Ontstoken hersenen en zenuwstelsel.
 • Schietende pijn in de ledematen.
 • Gevoelloosheid.
 • Tintelingen in de handen en voeten.
 • Totale vermoeidheid.
 • Geheugenverlies.
 • Afvallen.

Deze symptomen laten eigenlijk zien dat de bacteriën van de ziekte van Lyme het hele lichaam op den duur infecteren en dat je immuunsysteem zwaar overbelast. Helaas kunnen mensen na verloop van tijd ontzettend verzwakt raken door deze ziekte waardoor sommigen zelfs geen zin meer hebben om te leven, dat is dus echt heel ernstig!

Doordat het immuunsysteem ontzettend hard moet werken kun je ook ontzettend vermoeid raken. Je bent dan totaal afgepeigerd.

Natuurlijke behandeling tegen de ziekte van Lyme

Tegen de ziekte van Lyme is het van groot belang om de antibioticakuur te nemen die de arts voorschrijft. Daarnaast is het belangrijk om je immuunsysteem voor langere tijd te boosten zodat het een betere kans heeft om de bacterie te overwinnen.

Overleg altijd eerst met je arts voordat je grote veranderingen in je leven doorvoert.

Voeding tegen ontstekingen

De ziekte van Lyme zorgt voor ontstekingen in je hele lichaam en daarom is het van belang om voeding te eten die juist ontstekingsremmende eigenschappen heeft, zoals rauwe ui en rauwe knoflook. In deze twee groenten zitten stofjes die ontstekingsremmend werken. Het is daarom altijd een goed idee om deze twee ingrediënten toe te voegen aan je diner of salades. Lekker pittig!

Voeding met veel antioxidanten

Antioxidanten helpen je immuunsysteem door vrije radicalen te neutraliseren. Voeding met veel antioxidanten is vaak te herkennen aan een rode of paarse kleur. Ook hele pure chocolade, met meer dan 72% cacao, zit vol antioxidanten.

Daarnaast kun je bessen en bladgroenten toevoegen aan je dieet. Bijvoorbeeld door dagelijks een groene smoothie te drinken.

Neem voldoende rust

Als je ziek bent heb je vaak maar weinig energie. Dit komt omdat je immuunsysteem al je energie nodig heeft om de vijand, de bacterie van de ziekte van Lyme, te bestrijden. Heb je toch het idee dat je moet werken of iets dergelijks? Zet dit uit je hoofd! Neem rust! Je wilt absoluut niet dat deze ziekte vat op je lichaam krijgt en de overhand krijgt.

Dit is een gevecht dat je absoluut wilt winnen. De rest van je leven kan door Lyme beïnvloed worden.

Vermijd stress

Stress schakelt je immuunsysteem tijdelijk uit. Daarom is het ontzettend belangrijk om stress zoveel mogelijk te verminderen. Gelukkig kan hypnose hiermee helpen.

Hypnose tegen klachten van de ziekte van Lyme

Hypnose werkt niet om de ziekte van Lyme te behandelen, maar kan je wel indirect helpen om op een andere manier met de symptomen van de ziekte van Lyme om te gaan en om de ziekte te bestrijden.

Hypnotherapie vervangt dus zeker niet de medische behandeling van Lyme, maar is een toevoeging op de behandeling. Het helpt je om betere voorwaarden te scheppen die je immuunsysteem versterken.

De hypnose kan op meerdere manieren helpen. De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen op den duur veel stress opleveren wat ook niet goed is voor het immuunsysteem. Hypnose kan helpen om angsten te verminderen over de ziekte waardoor je ook minder last krijgt van stress en waardoor het immuunsysteem meer kans heeft om de bacterie te bestrijden.

Hypnose en angst over de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan je welzijn ontzettend verminderen. Door de symptomen kun je allerlei overtuigingen krijgen over de invloed die de ziekte op je leven heeft waar je niet vrolijker van wordt of nog erger, dat je zelfs erg pessimistisch of depressief van de situatie wordt.

De kans is groot dat je last hebt van catastrofale gedachten. Dit betekent dat je de situatie vaak veel ernstiger inschat dan die op dat moment daadwerkelijk is.

Hypnose kan helpen om dit soort catastrofale gedachtegangen te doorbreken. Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek. In een dergelijk gesprek wordt de “Waarom vraag” een aantal keer herhaald om te zien waarop bepaalde overtuigingen gebaseerd zijn.

Het herhalen van de “Waarom vraag” kan helpen om het probleem te relativeren waardoor je er minder last van hebt.

Hypnose en hoofdpijn

Hypnotherapie en met name zelfhypnose wordt ook veel gebruikt tegen pijnbestrijding. Zelfhypnose kan bijvoorbeeld een techniek zijn voor mensen met chronische hoofdpijn om hier minder last van te hebben.

In eerste instantie oefen je deze zelfhypnose wel met een hypnotherapeut en vervolgens kun je thuis aan de slag om de pijn minder voelbaar te maken.

Er zijn meerdere oefeningen die mensen kunnen leren om de focus van de pijn te verleggen naar wat anders. Over het algemeen wordt er in ieder geval gebruikgemaakt van visualisaties. Dit kunnen visualisaties zijn van een fijne plaats of praktische visualisaties van een knop waarmee je de pijn kunt verzachten.

De visualisatie van een fijne plaats heeft als doel om je lichaam te ontspannen. Pijn is namelijk ontzettend irritant en dat kan gedurende de loop van de dag voor spanningen in je spieren zorgen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van pijn in je nek. De visualisatie van een fijne plek helpt je om die spieren weer te ontspannen.

Dit kun je ook heel gericht doen met een mindfulness bodyscan om vervolgens naar die fijne plaats te gaan.

Het visualiseren van een knop om de pijn te verzachten is ook een techniek die gebruikt kan worden. Met een soort volumeknop zet je de pijn een standje zachter waardoor je er minder last van hebt.

Hypnose tegen misselijkheid

Misselijkheid is verschrikkelijk irritant. Je moet stoppen met waarmee je bezig bent, want voordat je het weet moet je nog overgeven ook. Juist omdat misselijkheid je kan overvallen is het belangrijk om zelfhypnose oefeningen te hebben die je helpen de misselijkheid snel minder te maken.

Om misselijkheid te verminderen is het van belang om eerst op een comfortabele plaats te gaan zitten en je te focussen op een prettige ademhaling. Als je ademhaling goed is leg je jouw handen op je buik. Je voelt de warmte van die handen op je buik en je kunt dan visualiseren hoe die warmte je buik kalmeert en hoe dit ervoor zorgt dat de misselijkheid minder wordt of hoe het in ieder geval dragelijker wordt.

Je hoeft de handen niet op je buik te drukken, een lichte aanraking is al genoeg. Het is niet de bedoeling dat je nog misselijker wordt door deze oefening.

Hypnose helpt dus vooral om de klachten van de ziekte van Lyme te verminderen, voor de echte genezing moet medisch behandeld worden. Zie het als een extra troef om de ziekte aan te pakken.

Wil je meer weten over hoe hypnose jou of andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2011.566767

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/arthritis-lyme-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/basics/definition/con-20019701

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen