Hoe hypnose een narcolepsie behandeling kan ondersteunen
Hoe hypnose een narcolepsie behandeling kan ondersteunen
23 november 2017 
5 min. leestijd

Hoe hypnose een narcolepsie behandeling kan ondersteunen

Een narcolepsie behandeling bestaat vooral uit bepaalde medicatie die je helpt om op vaste tijden te slapen en om op vaste tijden wakker te zijn. Narcolepsie is namelijk een aandoening waarbij je last kunt krijgen van slaapaanvallen. Dit betekent dat je op willekeurige momenten op de dag in slaap kunt vallen terwijl je daar op dat moment helemaal niet op zit te wachten. Dit kan problemen opleveren op het werk en in het verkeer. Super vervelend!

Wil je weten hoe hypnose een narcolepsie behandeling kan ondersteunen? Lees dan verder.

Een slaapaanval bij narcolepsie kan spontaan ontstaan, maar kan ook getriggerd worden door bepaalde gebeurtenissen. Het vreemde aan een dergelijke slaapaanval is dat je direct in de Remslaap valt. Dit is de slaap waarin je echt uitrust. Je gaat dan dromen en krijgt last van spierverlamming wat sommige symptomen van narcolepsie verklaart. De meeste mensen bereiken deze fase van de slaap pas na 90 minuten slaap.

Bij narcolepsie bereik je deze fase van de slaap dus direct.

Narcolepsie ontstaat vaak tussen het 15e en 25e levensjaar. Het is een neurologische aandoening, maar onderzoekers weten nog niet precies waar het aan ligt. De genen die verantwoordelijk zijn voor de chemische stofjes, met name hypocretine, die je nodig hebt voor slaap doen in ieder geval niet wat ze moeten doen. Daarbij denken onderzoekers ook dat er andere factoren meespelen bij het ontstaan van deze aandoening.

Symptomen van narcolepsie

  • Overdag erg slaperig zijn.
  • Kataplexie (verslapping van de spieren)
  • Hallucinaties (dromen)
  • Slaapverlamming

Behandeling van narcolepsie

Narcolepsie wordt behandeld met uppers, zoals Ritalin wat in dat geval de werking van amfetamine overneemt. Als iemand namelijk geen ADHD heeft krijgen mensen hiervan juist energie.

In sommige gevallen krijgen mensen ook antidepressiva.

Buiten de medicatie om wordt mensen met narcolepsie ook aanbevolen om de levensstijl aan te passen. Door bijvoorbeeld niet te roken en geen alcohol te drinken. Ook zware maaltijden worden afgeraden.

Daarnaast krijgen mensen vaak een schema voor hun waak- en slaapritme, waarin ook dutjes van 10-15 minuten verwerkt zijn.

Ook een schema voor maaltijden en beweging wordt vaak gegeven om de kans op een “normale” dag zo groot mogelijk te maken.

Hypnose kan vooral bij de stappen zonder medicatie helpen om de klachten van narcolepsie te verminderen. Je kunt het niet gebruiken om de medicijnen te vervangen.

Sociale klachten en angsten verminderen met hypnose

De klacht van slaperigheid overdag en het hebben van vervelende hallucinaties is iets wat met hypnose behandeld kan worden. Vooral de visualisaties van een dag waarin je juist veel energie hebt en niet veel last hebt van slaapaanvallen of spierverslapping kan helpen om deze symptomen te verminderen.

In een onderzoek naar hypnotherapie bij twee jongens van 15 en 17 jaar met narcolepsie bleek dat deze vorm van hypnotherapie hielp om overdag beter wakker te blijven. De jongens kregen om de dag 1 uur hypnotherapie. Dit hielp in ieder geval 3 maanden en een jaar na de therapie had dit nog voldoende effect.

Triggers van een slaapaanval

Een slaapaanval kan zomaar gebeuren, maar kan ook getriggerd worden door bepaalde gebeurtenissen. Hypnose kan helpen om de triggers van een slaapaanval te achterhalen.

Het achterhalen van een trigger voor een slaapaanval kan bijvoorbeeld door regressietherapie. Tijdens zo’n regressie kun je teruggaan naar het moment waarop je voor het eerst een slaapaanval kreeg.

Op dit moment kan er iets zijn gebeurd, wat daarna ook telkens een slaapaanval triggert. Door dit te achterhalen kun je ook stappen zetten om de trigger te elimineren.

Elimineren van de trigger

De trigger kan bijvoorbeeld iets zijn waardoor je een bepaalde emotie krijgt. Een emotie is je reactie op een bepaalde gebeurtenis. Die reactie wordt weer veroorzaakt door de overtuigingen die je hebt.

Krijg je bijvoorbeeld vaak een slaapaanval bij plotselinge veranderingen? Dan kan dit komen doordat je iemand bent die graag weet wat hem/haar te wachten staat.

Je bent ingesteld op een bepaalde gebeurtenis, zoals dat je naar de film gaat, dan gebeurt er iets waardoor je niet op tijd bij de film kunt zijn en dus maar gaat poolen met je vrienden. Voordat je het weet val je om en ben je in dromeland.

Dit kan door stress komen die je krijgt door de overtuiging dat je op de een of andere manier moet weten wat er gaat gebeuren en je leven volgens een schema moet leven.

Door te achterhalen waar die schema drang, of waar de overtuiging die voor de trigger zorgt, vandaan komt kun je nieuwe overtuigingen krijgen die deze overtuiging weer verzwakken.

Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe overtuigingen toe te voegen.

Het toevoegen van nieuwe overtuigingen gebeurt bijvoorbeeld door hypnotische suggesties, zoals:

“Het leven is niet te voorspellen.”

“Het leven is hoe je reageert op situaties.”

“Als iets niet loopt zoals jij wilt zie het als een plot twist in jouw levensverhaal.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw triggers en overtuigingen die daarbij horen kan een hypnotherapeut je andere suggesties geven.

Daarnaast kun je ook visualiseren hoe je met de trigger om kunt gaan zodat je minder of geen last hebt van een slaapaanval. Je visualiseert de trigger en hoe je er op kunt reageren. In deze visualisatie neem je beeld, geluid, geuren en gevoel mee. Ook de emoties die je ervaart worden in de visualisatie voor je uitgebeeld. Een hypnotherapeut geeft je dan een geleide visualisatie. Als je je iets kunt voorstellen is de kans namelijk een stuk groter dat het gebeurt. De geleide visualisatie helpt je met dit voorstellingsvermogen.

In de visualisatie visualiseer je eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat er normaalgesproken gebeurt.

Ondersteuning van goede slaaphygiëne

Een goede slaaphygiëne is van belang voor mensen met slapeloosheid en voor mensen met narcolepsie. Een goede slaaphygiëne houdt in dat je je aan de volgende regels houdt.

  • Beweeg minstens 30 minuten per dag, maar doe dit ’s middags en stop hier ten minste 3 uur voor het slapengaan mee.
  • Drink na 2 uur geen koffie of andere energiedrankjes meer.
  • Stop 2 uur van tevoren met het kijken naar schermen, lees in plaats daarvan een boek of tijdschrift.
  • Eet niet een te grote vette maaltijd voor het slapengaan.

Als je moeite hebt met het volgen van een goede slaaphygiëne kan hypnose je helpen om dit juist wel te doen. Hypnose helpt bijvoorbeeld om je sportmotivatie te verbeteren zodat je dagelijks een moment uitkiest waarop je in ieder geval een wandeling maakt.

Heb je stiekem een koffieverslaving? Dan kan hypnose je helpen om minder afhankelijk te zijn van koffie en juist voor bijvoorbeeld thee of water te gaan.

Ook voor gezond eten kan hypnose je helpen. Vet eten is wel lekker, en zeker iets wat je op zijn tijd moet doen, maar gezond eten is gewoon beter voor je nachtrust en je gezondheid. Vind je het echter super lastig om groenten te eten? Dan kan hypnotherapie je helpen.

Het negeren van schermen is iets wat we in de huidige samenleving steeds lastiger vinden. Waar we eerst alleen de televisie hoefden te negeren, moeten we nu ook de verleiding van het internet en onze smartphones weerstaan. Vind je het lastig om muziek te luisteren of om een boek te lezen voor het slapengaan?

Dan kan hypnose je helpen om de verleiding van beeldschermen te weerstaan.

Daarnaast kan een beamer ook helpen, omdat je dan naar de weerkaatsing van licht kijkt in plaats van naar een lamp. Echter, dit is géén garantie voor succes.

Ondersteunen van vasthouden aan het schema

Aan de ene kant kun je schema’s hebben als trigger voor slaapaanvallen, maar het is ook weer belangrijk om je aan een schema te houden wat betreft voeding en dutjes.

Om je aan zo’n schema te houden is het belangrijk om dit schema te communiceren, zoals aan je collega’s of vrienden, zodat men rekening kan houden met jouw schema. Dit kun je lastig vinden door overtuigingen dat jouw aandoening je niet mag belemmeren in het hebben van een normaal leven, maar je zult merken dat je vrienden en collega’s eerder blij zijn dat je het vertelt dan als je dit niet doet. Vooral als dit slaapaanvallen kan voorkomen.

Als je het lastig vindt om dit te communiceren kan hypnose je helpen met je zelfvertrouwen en vertrouwen in je medemens om dit toch te kunnen doen zonder dat je het gevoel hebt dat je jezelf voor schut zet of zonder dat je het gevoel krijgt dat je faalt omdat je je aan een schema moet houden.

Wil je meer weten over hypnose voor jezelf of juist om andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1984006314000248

https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/narcolepsy

http://www.sleep-journal.com/article/S1389-9457(09)00301-3/abstract

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen