Hypnose voor HR: medewerkerstevredenheid en ontwikkeling verbeteren
De HR-afdeling, aan de ene kant is het een grote administratieve functie, maar aan de andere kant is het ook weer heel menselijk. Hoe gaat het met het personeel? Is er een bepaalde basis tevredenheid en heeft personeel de middelen om zich te ontwikkelen zodat het bedrijf nog beter kan functioneren?
Die menselijke tevredenheid en ontwikkelingskant, dat is waar hypnose een rol kan spelen voor de HR-afdeling.
Werkdruk
In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt is de werkdruk binnen bedrijven vaak groot, omdat mensen werk moeten verzetten waar eigenlijk een vacature voor openstaat. Dit kan erg vermoeiend zijn voor personeel en al die koppen koffie helpen vaak in de middag ook niet meer, want de cafeïne die na een uur of 2 genuttigd wordt kan ervoor zorgen dat slaap slechter wordt.
Pauzes kunnen natuurlijk wel iets helpen om werkdruk te verlichten, maar wat kun je het beste doen tijdens die pauze? Gewoon niets? Een beetje bewegen of hypnose? Dat is de vraag die in 2018 is onderzocht.
Hypnose kan namelijk veranderingen in het brein bewerkstelligen die de motivatie, ontspanning en mentale absorptie verbeteren. In dat laatste geval kan dit gaan over dat je na de hypnose beter kunt opgaan in je werk en minder snel afgeleid raakt.
Daarnaast kan hypnose ook de prestaties verbeteren. Dit hangt wel af van de suggesties die iemand krijgt terwijl hij/zij in hypnose is.
Artsen die getraind zijn om Ericksonsiaanse hypnose te gebruiken in hun behandeling, gebruiken de technieken gedurende de werkdag vaak ook voor zichzelf om vermoeidheid tegen te gaan.
In de hypnose pauze kregen proefpersonen suggesties met woorden als plezier, energie, trots, lol en kracht, daarnaast kregen ze ook een posthypnotische suggestie om in het hier en nu te zijn in topvorm.
De pauzes met hypnose vonden plaats tussen 12.30 en 15.00, net na de lunch. Deze pauze, en ook de pauzes met niets doen en bewegen, verlaagden de werkdruk, maar bij de groep met hypnose was de verlaging het grootst. Bij de groep die alleen niets deed was de verlaging het kleinst.
Daarnaast hadden de mensen die de hypnotische pauze hadden gekregen daarna ook het gevoel dat ze beter konden werken dan de mensen in de andere groepen en de daadwerkelijke prestatiecontroles lieten dit ook zien. Daarnaast was de wilskracht om werk te verzetten ook het grootst na de hypnotische pauze vergeleken met de andere pauze-soorten[1].
Stress en werktevredenheid
Werk is voor veel mensen ook een bron van stress en die stress kan weer invloed hebben op de mentale gezondheid van werknemers (eigenlijk van iedereen met stress, maar dit is even voor de HR-mensen 😉).
Hypnose kan veel doen om stress en angst bij werknemers weg te nemen[2]. Dit heeft vaak als voordeel dat personeel minder vaak ziek is, productiever is en meer de neiging heeft om lekker voor het bedrijf te blijven werken in plaats van op zoek te gaan naar nieuwe kansen. Daarnaast is het belangrijk voor de veerkracht van bedrijven.
Naast de standaard hulp die het kan bieden bij stress is hypnotherapie een goede toevoeging om stress door werk te verminderen.
Om werkstress te verminderen is het belangrijk om mensen te helpen met hun:
- Levensstijl
- Mentale gezondheid
- Fysieke gezondheid
- Betrokkenheid bij het werk
Er zijn ook psychosociale factoren die bijdragen aan stress op het werk, namelijk:
- Hoge werkdruk
- Te lage werkdruk, wat leidt tot verveling
- Gebrek aan betekenisvol werk
- Gebrek aan controle op het werk
- Beleid en processen die voor vervreemding zorgen
- Stijl van leidinggeven die negatief is voor participatie en socialiseren
- Aangestoken worden door anderen met stress
- Technologische factoren (printer die altijd kapot is)
- Ergonomische factoren (geen goede houding kunnen hebben door het werk)
Met hypnose kun je mensen helpen om hun interne hulpbronnen aan te wenden. Daarnaast kun je invloed hebben op hun manier van denken over het werk. Overtuigingen over hoe betekenisvol het werk is zijn bijvoorbeeld te veranderen als je merkt dat die niet kloppen. Daarnaast kun je mensen meer gevoel van controle geven. Dit doe je dan met suggesties.
Er zijn ook specifieke technieken die helpen om stress en angst te verminderen.
Regressie is bijvoorbeeld een techniek om recente momenten van stress te evalueren en om te onderzoeken of zo’n moment van stress er eerder is geweest. Dit kan namelijk meer zeggen over het ontstaan van een belemmerende overtuiging die je personeel nu niet verder helpt. Met die techniek kunnen herinneringen een soort update krijgen, waardoor onlogische overtuigingen weggenomen worden. Dit helpt heel erg om stress te verminderen.
Daarnaast kan het voorstellingsvermogen van mensen ook geprikkeld worden om bepaalde symbolen te visualiseren en om problemen te herkaderen. Je ziet de problemen dan op een andere manier waardoor ze niet meer zo problematisch overkomen.
Ook kan je focus verlegd worden naar de toekomst, door een bepaald toekomstbeeld voor te stellen.
Het ego kan ook versterkt worden. Dit is onder andere goed voor de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van personeel, wat weer goed is om stress weg te nemen[3].
Het wegnemen van stress zorgt automatisch ook voor een verbetering van werktevredenheid.
Probleemoplossing
Veel bedrijven zijn voortdurend bezig met het oplossen van problemen en dan met name de problemen van hun cliënten. Die oplossingen zijn bijvoorbeeld te zien in hun product- of dienstontwikkeling.
Hiervoor zijn creatieve ideeën nodig en dat is iets wat in bedrijven vooral naar voren kan komen als mensen zich vrij voelen om te denken en om hun gedachten te uiten.
Zo kun je bijvoorbeeld een brainstormsessie beginnen met groepshypnose om op die manier de juiste mindset te krijgen voor het oplossen van problemen. Onderzoek laat zien dat dit ook werkt bij het oplossen van levensproblemen binnen vier weken[4], dus waarom zou het niet iets kunnen doen voor het oplossen van meer zakelijke problemen?
Daarnaast kan kennis van conversationele hypnose ervoor zorgen dat je personeel zich kan focussen op het oplossen van bepaalde problemen en om hen een gevoel van betrokkenheid en enthousiasme te geven voor het oplossen van bepaalde problemen[5].
Dit kan je personeel ook helpen om in een flow te komen, waardoor ze zich focussen op bepaalde taken, zoals bepaalde probleemoplossende taken[6].
Hypnose kan voor een HR-afdeling dus veel doen om de medewerkerstevredenheid te verhogen en het ziekteverzuim te verlagen. Als er binnen de HR-afdeling mensen zijn die wel eens het personeel coachen om zich beter te voelen kan kennis van hypnose voor hen (en het bedrijf) heel waardevol zijn.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat je ermee kunt doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Wil je juist direct aan de slag met hypnosetechnieken om mensen een beter gevoel te geven? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende een-op-een assistentie om ervoor te zorgen dat de lesstof goed opgenomen kan worden.