Hypnose voor logopedie
14 augustus 2023 
5 min. leestijd

Hypnose voor logopedie

De stem is zo veelzeggend. Uiteraard gebruikt iemand zijn stem om wat te zeggen, maar hoe die stem klinkt, zegt ook weer veel over de persoon, ongeacht de woorden die eruit komen.

Voor een logopedist zal het niet als verrassing komen dat veel emoties invloed hebben op de nek en tong van iemand en dat dit van invloed is op de stemklank, het stemvolume en hoe makkelijk iemand uit zijn woorden komt. 

Die gevoelens komen allemaal ergens vandaan en dat oplossen kan de sleutel zijn voor nek-ontspanning en het normaliseren van de stem. 

Hypnose kan een goede manier zijn om stress bij cliënten te verminderen, zodat de stem weer op een normale manier gebruikt kan worden. Naast de hypnotische staat kunnen ook hypnose technieken gebruikt worden. 

In de jaren negentig gebruikten logopedisten al hypnose om mensen te helpen met hun stem[1]. Hypnose werd gebruikt om cliënten te helpen met het ontspannen en het verbeteren van het zelfvertrouwen van de cliënt. Het maakte niet uit voor de logopedisten of de problemen van emotionele aard waren of juist door neurologische problemen kwamen om hypnose te gebruiken. 

Hypnose en stotteren

Voor stotteren kan hypnose ook gebruikt worden om problemen op te lossen. In een onderzoek waar 30 stotteraars aan meededen kwam naar voren dat als je een lichte vorm hebt van stotteren alleen hypnose al kan helpen om dit probleem te verhelpen. Heeft iemand al langer last van stotteren en last van het stigma en andere emotionele problemen die daardoor ontstaat? Dan kan de combinatie van spraaktherapie en hypnotherapie ook ontzettend waardevol zijn[2]

Hypnosetechnieken kunnen mensen bijvoorbeeld helpen met ontspannen, het controleren van angsten, het mentaal oefenen van wat je wilt zeggen en zelfhypnose op momenten dat het spannend wordt[3].

Stembanden disfunctie syndroom en hypnose

Mensen die last hebben van het stembanden disfunctie syndroom kunnen baat hebben bij hypnose voor het stellen van de diagnose. In een casestudie van een jongen van 9 jaar is hypnose gebruikt om op het moment dat de camera in de nek zit een “aanval” van de stembanden te krijgen. Met hypnose kun je de suggestie geven dat je die krijgt. Hierop reageerden de stembanden en de suggestie om ze te ontspannen werkte ook weer goed. Omdat het stembanden dysfunctie syndroom vaak verward wordt met astma, kan hypnose een handig middel zijn om snel de juiste diagnose te stellen[4].

Hypnose en ADHD bij kinderen

ADHD kan veel invloed hebben op kinderen en op hun manier van praten. Daarom belanden sommige kinderen met ADHD bij de logopedist. Ook als de schrijf- en leesvaardigheden van de kinderen beïnvloed worden kan een logopedie de ontwikkeling van taalvaardigheid, zowel verbaal als op schrift, helpen te verbeteren. 

In een onderzoek waarbij hypnose werd toegevoegd aan de behandeling van een kind van 11 jaar met ADHD kwam naar voren dat dit hielp om de fonologische vaardigheden te verbeteren, beter te kunnen lezen en om het zelfvertrouwen te verbeteren[5].

Op deze manier kan hypnose ook kinderen met dyslexie helpen. 

Hypnose voor mensen met afasie

Beroertes kunnen grote gevolgen hebben voor mensen, zoals afasie. Dan is het deel in de hersenen dat je helpt met taal beschadigd geraakt waardoor het lastiger is om te praten. 

Ook dan kan een logopedist helpen om dit allemaal weer onder de knie te krijgen.

Onderzoek laat zien dat hypnose helpt om emoties te verbeteren wanneer afasie ervoor zorgt dat je depressief raakt of zelfs angstig wordt om iets met taal te doen. Hierdoor kan het de behandeling ondersteunen[6].

Hypnose bij het Globus gevoel

Het Globus gevoel is het gevoel dat je krijgt als je denkt dat er wat in je keel zit of als de brok gewoon niet uit je keel wilt komen nadat je een heftige emotie hebt ervaren.

Het kan voelen alsof er iets vast zit in je keel, waardoor je ook blijft kuchen.

Als behandelingen niet werken tegen deze klachten kan hypnose gebruikt worden om het Globus gevoel te verminderen en om zelfs helemaal klachtenvrij te worden[7].

Mensen met deze klachten kunnen ook bij de logopedist terecht komen. 

Hypnose technieken voor logopedie

Als logopedist zijn er meerdere technieken die je kunt gebruiken om cliënten te helpen met hun stem en taalvaardigheid. Een aantal voorbeelden. 

Ontspanning

Een van de belangrijkste stappen om mensen te helpen met hun stem in ontspanning. Veel emoties en stress kan slaan op de stem doordat dit zorgt voor spanning in het lichaam, zoals in de nek en schouders.

Met ontspanningsoefeningen kun je dan al veel verder komen dan als je alleen maar stemoefeningen doet. 

De hypnotische staat op zich is al meer ontspannen dan als je dagelijks gewoon bezig bent. Je kunt met hypnose en zelfhypnose die ontspanning verbeteren en voor langere tijd vasthouden.

Dit is vaak de eerste stap in hypnose. Vaak help je cliënten met ontspanning door ze zich een fijne ruimte te laten voorstellen waar ze heerlijk kunnen ontspannen. 

Visualisaties

Als je dan toch bezig bent met het voorstellingsvermogen en visualisaties. Dan kun je die ook gebruiken voor de stem. Je kunt mensen bijvoorbeeld een suggestie geven over het functioneren van de stem en over het “schoonmaken” van het halsgebied waardoor mensen zich vrijer voelen om te spreken.

Alsof er iets in de hals zit wat normaal praten blokkeert en dat kan dan met de gedachten weggefantaseerd worden. 

Visualisaties kunnen ook gebruikt worden om symbolisch met problemen om te gaan. Vooral als iemand het lastig vindt om over zijn/haar problemen te praten kan het probleem op de een of andere manier visualiseren en daar dan iets mee doen helpen om het probleem alsnog op te lossen. 

Regressie

Soms zijn emoties wat lastiger weg te werken dan met een visualisatie en dan kan een regressie nodig zijn. Als iemand bijvoorbeeld een luide stem heeft en het lastig vindt om met een normaal volume te praten kan er meer aan de hand zijn.

Zo kunnen mensen problemen hebben ervaren in hun leven met gehoord worden, wat dan door het onderbewuste is opgelost door gewoon harder te gaan praten. 

Maar als dit ervoor zorgt dat de stembanden beschadigd raken, dan helpt dat op de lange termijn natuurlijk helemaal niet. 

Met regressie kun je teruggaan naar het moment waarop de overtuiging die voor verkeerd stemgebruik heeft gezorgd is ontstaan. Dit zijn vaak momenten uit de kindertijd, omdat dat de periode in het leven is waarop je onbewuste “regels” bedenkt over hoe de wereld werkt en hoe je dan het beste kunt functioneren.

Met een regressie geef je die herinnering die voor zo’n regel heeft gezorgd een update. De belemmerende overtuiging wordt hierdoor gerepareerd[8]. Dit kan al heel ontspannend werken, waardoor onbewuste veranderingen al kunnen plaatsvinden. 

Suggesties

Daarnaast kun je ook suggesties geven in de vorm van affirmaties die het zelfvertrouwen van je cliënten aanmoedigen, dit kunnen suggesties zijn zoals.

“Ik mag stiltes laten vallen om na te denken over wat ik zeg.”

“Mensen horen me.”

“Mijn natuurlijke stem is mijn radiostem.”

De suggesties die je dan geeft hangen wel af van de klachten die je cliënt heeft. Dit zijn slechts voorbeelden. Je kunt de suggesties per cliënt aanpassen. 

Hypnose leren voor het verbeteren van behandelingen

Voor professionals die hypnose gebruiken als ondersteuning voor hun verdere behandeling is de basiskennis van hypnose voldoende. Je bent immers niet helemaal bezig als therapeut, maar om klachten van mensen op te lossen.

De basiskennis van hypnose kan dan voldoende zijn om je standaard behandeling te ondersteunen met hypnose technieken.

In de eerste opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland leer je bijvoorbeeld mensen in hypnose te brengen, mensen te helpen ontspannen met hypnose, gebruikmaken van symbolen, regressie, het geven van ankers en snelle technieken om angsten op te lossen.

Met alleen deze technieken kom je al heel ver om standaard behandelingen voor logopedie te ondersteunen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden live online gegeven met voldoende assistentie voor 1-op-1 aandacht. 

Daarbij zijn ze ideaal om te volgen naast je baan, omdat dat opleidingsdagen vooral op vrijdag en zaterdag zijn. Het hoeft dus niet je standaard werk in de weg te zitten. 

Klik hier voor meer informatie.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen