Hypnose voor maatschappelijk werkers: Mensen nog beter helpen
Hypnose voor maatschappelijk werkers: Mensen nog beter helpen
12 februari 2024 
6 min. leestijd

Hypnose voor maatschappelijk werkers: Mensen nog beter helpen

Als maatschappelijk werker vervul je een belangrijke taak voor de maatschappij. Mensen kunnen het door allerlei soorten problemen lastig hebben, dan kan je als maatschappelijk werker een ondersteunende rol bieden.

Je checkt bij mensen hoe het met ze gaat, en als er problemen zijn die niet eenvoudig op te lossen zijn verwijs je ze door naar de instanties die voor die problemen van belang zijn.

Maatschappelijk werker bij trauma

Je hoort wel eens bij rampen dat er maatschappelijk werkers zijn ingezet voor de slachtoffers. De kans bij een ramp, zoals brand in je huis, een moord in je omgeving, een ernstig ongeluk wat je hebt gezien, of waarbij je betrokken was, voor een trauma zorgt is namelijk erg aanwezig.

Een maatschappelijk werker helpt dan met de praktische kanten van een ramp, zoals het vinden van een nieuwe (tijdelijke) woning en dergelijke en met de psychische kanten.

In dat geval kan kennis van NLP en hypnose ontzettend goed helpen om hulp te bieden. Zeker als de effecten op dat moment nog relatief klein zijn.

Het leuke is dat onderzoek laat zien dat hypnose gecombineerd met cognitieve gedragstherapie bij acute stress kan helpen om PTSS te voorkomen. Dit werd specifiek onderzocht bij mensen die een ongeluk hadden gehad met de auto, of die opeens te maken hadden gekregen met geweld. Mensen met een traumatisch verleden werden zelfs specifiek uitgesloten bij dit onderzoek[1]. Het ging dus echt om problemen die opeens acuut in het leven opdoemden.

Maatschappelijk werker bij relatieproblemen

Soms kunnen je relatieproblemen zo uit de hand lopen dat de politie erbij wordt gehaald. In sommige gevallen kan je dan een maatschappelijk werker toegewezen krijgen die je helpt om alles weer wat normaler te maken.

Een maatschappelijk werker kan bijvoorbeeld in kaart brengen wat nu de problemen van een gezin zijn, waardoor relatieproblemen uit de hand lopen. Daarna kun je ze verwijzen naar instanties die dan van belang zijn.

Koppels met relatieproblemen die door drugs ontstaan krijgen dan bijvoorbeeld een verwijzing naar een afkickkliniek of een AA of NA groep om de persoon met verslavingsproblemen te helpen, terwijl het slachtoffer wellicht geholpen wordt door een praktijkondersteuner of psycholoog over hoe je op een gezonde manier je grenzen aangeeft.

Het vervelende aan dit soort problematiek is dat mensen die er middenin zitten zich vaak schamen en het lastig vinden om hulp te vragen. Je blootstellen aan een maatschappelijk werker omdat je dingen niet doet “hoe het hoort” is lastig.

Hierom is het belangrijk om rapport op te bouwen met de mensen die je helpt, zodat ze zich vertrouwd bij je voelen en eerlijk durven te zijn over hun problemen. Alleen dan kun je ze namelijk op de beste manier helpen.

Kennis van hypnose helpt je ook om rapport met mensen op te bouwen, zodat je ze kunt helpen.

Maatschappelijk werker bij stress en depressie

Stress en depressieve klachten kunnen weer hun eigen problemen geven. Soms kan dit opgemerkt worden door anderen die dan een maatschappelijk werker inschakelen om je te helpen. Er zijn ontzettend veel problemen die voor stress kunnen zorgen.

Een maatschappelijk werker kan aan de ene kant helpen om de praktische kant van die stressoorzaak op te lossen, zoals hulp bij schulden en hoe je dat overzichtelijk kunt afbetalen.

Aan de andere kant kun je mentale hulp krijgen. Het kunnen geven van slimme suggesties om mensen met stress en depressieve klachten te helpen, zodat ze zelf weer verder kunnen, is dat een handige vaardigheid.

Je kunt mensen bijvoorbeeld positieve suggesties geven over hun capaciteiten waardoor ze weer het vertrouwen krijgen dat ze hun problemen kunnen overwinnen.

Daarnaast kun je mensen adviseren over hoe te ontspannen en om progressieve spierontspanning te doen. Je kunt bijvoorbeeld een geleide visualisatie geven om mensen hiermee te helpen.

Onderzoek laat zien dat 20 minuten hypnotherapie mensen al helpt om minder last te hebben van stress, angst en depressieve klachten[2].

Maatschappelijk werker bij zelfmoord

Als je last hebt van gedachten over zelfmoord, bel dan 113.

Of je nu mensen helpt die bijna zelfmoord plegen, een mislukte poging hebben gedaan of nabestaanden van mensen die uit het leven zijn gestapt, het is indrukwekkend.

Het vervelende is dat medicatie voor mensen met zelfmoordneigingen niet altijd de oplossing is, omdat een bijwerking van bijvoorbeeld antidepressiva, selectieve serotonineheropnameremmers, kan zijn dat je zelfmoordneigingen krijgt.

Dan beland je eigenlijk van de regen in de drup.

Onderzoekers geven daarom aan dat hypnose een betere manier kan zijn om mensen met zelfmoordneigingen te helpen dan medicatie[3].

Als je als maatschappelijk werker acuut iemand moet helpen die bezig is met de keuze om zelfmoord te plegen, kan kennis van hypnose helpen om de juiste suggesties te geven die mensen weer hoop geven op het kunnen oplossen van hun problemen. De suggesties kunnen helpen om problemen op een andere manier te zien. Daardoor kan de behoefte om drastische maatregelen te nemen afnemen.  

Bij een mislukte zelfmoordpoging worden mensen vaak ook doorverwezen naar een psycholoog of psychiater, maar door de wachtlijsten in de zorg kan een maatschappelijk werker ook worden toegewezen.

Ook dan kan kennis van hypnose mensen helpen om hun problemen eens op een andere manier te bekijken. Kennis van hoe je zaken positief kunt herkaderen helpt je om deze mensen te helpen.

Daarnaast kan een maatschappelijk werker achterblijvers helpen met rouwverwerking en het wegnemen van eventuele schuldgevoelens dat ze te weinig hebben gedaan, of niets in de gaten hadden. Ook voor dit proces helpt kennis van hypnose.

Maatschappelijk werker bij ziekte

Bij sommige ziekten kan je een maatschappelijk werker worden toegewezen. Mensen jonger dan 35 jaar die bijvoorbeeld de diagnose van kanker hebben, krijgen vaak een maatschappelijk werker toegewezen om ondersteuning te krijgen in het omgaan met deze aandoening. Dit is immers een leeftijd waarop je totaal niet verwacht dat je kanker krijgt en dat kan een behoorlijke schok zijn.

Ook helpt een maatschappelijk werker om de diagnose een plekje te geven en niet te veel onhandige “verklaringen” te bedenken over waarom ze de ziekte hebben gekregen.

De maatschappelijk werker belt dan een aantal keren en kan langskomen om te zien hoe het met de patiënt gaat. Daarnaast schat de maatschappelijk werker in of er meer hulp nodig is.

Uit onderzoek naar de maatschappelijk werker in het ziekenhuis en het gebruik van het model van Ericsson met hypnose laat zien dat dit kankerpatiënten kan helpen om minder last te hebben van bijwerkingen van de behandeling en van angsten[4].

Mensen helpen met zelfhypnose

Welk probleem mensen ook hebben, als maatschappelijk werker help je mensen ook om technieken onder de knie te krijgen om hun problemen op te lossen.

Bij mentale problemen kan dit zijn dat mensen wat mindfulness leren of zelfs zelfhypnose.

Als maatschappelijk werker is je rol vaak klein, maar als je mensen kunt helpen met mindfulness en zelfhypnose geef je ze tools om zichzelf te helpen als jij er op dat moment niet voor ze kunt zijn.

In een onderzoek naar hoe een maatschappelijk werker mensen zelfhypnose kon leren in een pediatrisch longcentrum, een longcentrum voor kinderen, kwam naar voren dat 80% van de mensen die dit geleerd hadden een verbetering hadden in hun aandoening of zelfs helemaal geen last meer hadden van hun symptomen.

De patiënten die meededen aan dit onderzoek waren gemiddeld 11,6 jaar oud[5]. Hun klachten waren angsten, hyperventileren, astma, pijn op de borst, kuchen, kortademigheid, zuchten en problemen met de stembanden.

Hypnose gebruiken als maatschappelijk werker

Er zijn een aantal manieren om hypnose te gebruiken als maatschappelijk werker. In normale gesprekken kun je hypnotisch taalgebruik gebruiken om mensen te helpen, maar je kunt mensen ook uitleggen dat je ze wilt helpen met hypnose en vragen of ze hiervoor openstaan.

Wij vinden het bij het Hypnose Instituut Nederland namelijk heel belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden over hypnose en dat ze duidelijk toestemming geven om in hypnose te gaan.

Je kunt dus als maatschappelijk werker aangeven dat je hypnose wilt proberen, naast de andere manieren waarop je de cliënten helpt.

Je legt altijd uit wat hypnose is, en wat mensen hiervan kunnen verwachten.

Vervolgens help je de cliënt met hypnose om zich te ontspannen. Dit helpt ook om hypnose te induceren of te verdiepen. Daarna kun je aan de slag met technieken om mensen te helpen om met hun problemen om te gaan.

Hypnose is voor veel problemen in te zetten

Zoals je ziet kan hypnose bij ontzettend veel problemen een rol spelen om mensen de mentale middelen te geven om met stressvolle situaties om te gaan. Ideaal om in ieder geval de basiskennis hierover te hebben als maatschappelijk werker.

Het helpt je met het geven van kalmerende suggesties en om mensen meer in hun kracht te zetten.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar onze gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen of evenementen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hypnose voor maatschappelijk werkers


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen